12/04/2009 18:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κέρδισε ή έχασε, τελικά, ο Ομπάμα στην Ευρώπη;


______________________________________________________________________________________________
Η πρόσφατη περιοδεία του Μπάρακ Ομπάμα στην Ευρώπη και η συμμετοχή του στις συνόδους της G20 και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, επειδή σηματοδοτεί, όπως κι αν την δει κανείς, μια σημαντική στροφή στο διεθνές σκηνικό. Ποιο ήταν όμως τελικά το αποτέλεσμα για τον ίδιο; Κέρδισε, ή έχασε; Συνεχίζοντας τις αναλύσεις μας επί του θέματος παρουσιάζουμε σήμερα μια πλευρά της κριτικής που δέχεται στις ΗΠΑ:

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της συνόδου της G20 στο Λονδίνο ήταν και η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού κεντρικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να σωθεί από την χρεοκοπία. Οι Γερμανοί δεν ήθελαν να ξεχρεώσει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για έναν πολύ απλό λόγο: To ΔΝΤ παίρνει δάνεια από την Αμερική, από την Κίνα και από την Ιαπωνία, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεπερνούσαν το πρόβλημα μόνο αν συνεργαζόντουσαν με αυτές τις δυνάμεις. Κατά την διάρκεια της G20 ο Ομπάμα  έδωσε σήμα ότι η Αμερική προτίθεται να συνεισφέρει  100.000.000.000 $ στο ΔΝΤ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα πάει στην Κεντρική Ευρώπη.

Δηλαδή, ο Ομπάμα συμφώνησε με την γερμανική θέση.

Αργότερα, όμως, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι συμπεριλαμβανόμενης της Γερμανίας, αρνήθηκαν να στείλουν σημαντικές στρατιωτικές  δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Και προτίμησαν να βοηθήσουν με μια συμβολική δύναμη 5.000 στρατιωτών, από τους οποίους μονό ένα μικρό μέρος θα εμπλακεί σε ένοπλες επιχειρήσεις.

Δηλαδή,  ο Ομπάμα έλαβε πολύ λιγότερα από ότι έλπιζε όταν έγινε πρόεδρος.

Εκτός αυτών, Αμερική και Ευρώπη συμφωνήσαν ακόμα να συνεργαστούν στην  καταπολέμηση της διεθνούς φορολογικής απάτης και να ενισχύσουν την συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «συνεργασία» παραμένει ακόμα αρκετά ασαφές, παρά τα διθυραμβικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ περί συναίνεσης και ομοθυμίας.

Ουσιαστικά, οι σύνοδοι  της  G-20 και του ΝΑΤΟ δεν παρήγαγαν σημαντικές τομές. Ο πρόεδρος Ομπάμα επικρίνεται τώρα στις ΗΠΑ ότι αντί να πιέσει σκληρά την Γερμανία, απέφυγε να παζαρέψει και αντιθέτως έδωσε έμφαση στην εμφάνιση ομοφωνίας. Ο λόγος γι αυτό ήταν αρκετά απλός: Οι Γερμανοί δεν ήταν έτοιμοι να παζαρέψουν. Πήγαν στις συναντήσεις με έτοιμες θέσεις και οι Αμερικανοί δεν διέθεταν κανένα μοχλό πίεσης. Η μόνη επιλογή που διέθεταν ήταν να αρνηθούν την χρηματοδότηση του ΔΝΤ, το οποίο θα ήταν όμως μια  πολιτική καταστροφή. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανιζόντουσαν ως απρόθυμες να συμμετάσχουν σε πολυμερείς λύσεις. Το να συνεισφέρει, λοιπόν,  ο πρόεδρος Ομπάμα ένα τρισεκατομμύριο  δολάρια, ήταν η μονή εναλλακτική λύση με το χαμηλότερο κόστος. Έτσι όμως οι Γερμανοί «καπέλωσαν» την Αμερική.

Ο Μπούς είχε πολύ κακές σχέσεις με τους Ευρωπαίους και ήταν έτοιμος να αναμετρηθεί μαζί τους. Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη, ο Ομπάμα δεν μπορούσε να επιτρέψει την εκδήλωση ανοικτών διαφωνιών, ή να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες, δείχνοντας έτσι ανίκανος να χειριστεί τους Ευρωπαίους, τη στιγμή μάλιστα που βασικός άξονας της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη.  Ήταν πολύ σημαντικό γι αυτόν που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με μια «συναίνεση» στις βαλίτσες του. Μια «συναίνεση» όμως που εξασφάλισε αφού έκανε πίσω σε βασικές οικονομικές και στρατιωτικές  απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 12/04/2009 18:47:58

  Ηταν η πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη. Το ζητούμενο ήταν να ανατρέψει επικοινωνιακά την κακή εικόνα των ΗΠΑ επί Μπούς. Αυτό το πέτυχε. Κοινοποίησε επίσης, με σαφήνεια τους στόχους του: 1.Οικονομικά. 2.Πυρηνικά (Ιράν). 3.ΝΑΤΟ (ανασύσταση συμμαχίας με παραδοσιακούς συμμάχους, Ευρωπαίους, τέλος στη σύγκρουση ανάμεσα σε "παλαιά" και "νέα" -Ανατολική- Ευρώπη, παγκόσμια αποστολή του ΝΑΤΟ). 4.Κ.Ασία (Ρωσία, ΝΑΤΟ). 5.Ενεργειακά (Ρωσία). 6.Ισλάμ (Τουρκία, Σ.Αραβία). Παραείναι μεγάλη και γεμάτη αγγούρια για τον Ομπάμα η ατζέντα. Κέρδισε ή έχασε λοιπόν; Το ερώτημα είναι, θα αποδείξει ο Ομπάμα εάν είναι "παίκτης" ή όχι; Εάν υλοποιήσει ορισμένους από τους παραπάνω στόχους του, ναι. Είδομεν. Προς το παρόν υπάρχει δισταγμός από τους Ευρωπαίους. Δείχνουν όμως, πολύ πιο πρόθυμοι απ'ότι επι Μπούς.

 2. Ηellenic avatar
  Ηellenic 12/04/2009 19:34:35

  Η Ευρωπαικη συμμαχια αποφασιζει για τον εαυτο της και κανενας δεν δικαιουται να της κανει υποδειξεις.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/04/2009 19:48:19

  Πάντως η χρηματοδοτηση της Ανατολικοκεντρικης Ευρωπης που αποφασισθηκε ειναι και ο λογος της αυξησης της τιμης των μετοχων των ελληνικων τραπεζων.
  Οι ελληνικες τραπεζες ενω δεν ειχαν τοξικα ομολογα ειναι εκτεθειμενες σε δανεια στα Βαλκανια και την Ανατολικη Ευρωπη.Απο τη στιγμη που αποφασισθηκε η σωτηρια Βουλγαριας,Ρουμανιας κλπ με λεφτα του ΔΝΤ ο κινδυνος για τις τραπεζες μειωθηκε εξ ου και η ανοδος.

 4. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 12/04/2009 20:10:29

  Εμάς έδειξε πως θα μας τιμωρήσει σκληρά που δεν έχουμε κράτος, ή κυβέρνηση. Εθεσε θέμα Θράκης κι ανανέωσε την πίεση στο κυπριακό. Προηγουμένως από την Κων/πολη, εκθείασε το τουρκικό πνεύμα ανεξαρτησίας(...), επειδή μόνοι τους φτιάξαν το κράτος τους, κόντρα στους δυτικούς "που θέλαν την αναβίωση μιάς αρχαίας αυτοκρατορίας".

 5. Ηellenic avatar
  Ηellenic 12/04/2009 20:38:59

  @4-Πω, Πω, μαμα φοβαμαι, θα μας τιμωρησει ο Ομπαμα...μα τι γελοιοτητες ειναι αυτες?

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/04/2009 20:51:43

  Κέρδισε διότι προσεταιρίστηκε έναν πολύτιμο σύμμαχο,την Τουρκία. Έτσι διεισδύει στις ισλαμικές χώρες, χτυπαέι τη Ρωσία, παρακάμπτει τους γερμανούς και άλλα πολλά. Εμας μας έχει γραμμένους καθώς από το 1990 και μετά οι γεωπολιτικές αλλαγές μας έβαλαν στην άκρη. Δεν μας έχει ανάγκη πλέον η Αμερική.

 7. anetos avatar
  anetos 12/04/2009 21:00:44

  ποιος αιθεροβαμων πιστευε ποτε οτι η Ελλαδα μπορουσε να εχει γεωστρατηγικη σημασια ?... συγκρισιμη με αυτη της τουρκιας ?

 8. ΡΩΣΣΙΑ avatar
  ΡΩΣΣΙΑ 12/04/2009 21:18:51

  "Strange Attractor" you are right! but who understands what you are saying at this Blog!
  Greeks have no idea what Thucidides said!

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/04/2009 21:20:19

  @8 Μας είχαν κάποια ανάγκη μέσα στα πλάισια του ψυχρού πολέμου καθώς είμασταν ιδανική βάση για τον 6ο στόλο, για πυραύλους και διότι συνορεύαμε με χώρα του Αν. Μπλοκ και εν πάση περιπτώσει το Ισλάμ δεν ήταν η απειλή που είναι σήμερα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (βλ. ενέργεια) Σήμερα η Τουρκία είναι σαφώς πολυτιμότερη απ`ότι εμείς για τους Αμερικάνους και για πλειάδα λόγων.

 10. Saloniciano avatar
  Saloniciano 12/04/2009 21:46:19

  Νομίζω πως η επίσκεψη Ομπάμα συνέφερε τους Ευρωπαίους.

  Από εκεί που περιμέναμε ένα Μεσσία, μας προέκυψε ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή, από εκεί που ζούσαμε μια φαντασίωση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα.

 11. Hellenic avatar
  Hellenic 12/04/2009 21:47:07

  @8-PΩΣΣΙΑ- The U.S. is Athens and the Russians are the Spartans, is this what you are implying about Thucidides?

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/04/2009 21:59:31

  @8 Russia.
  If what Hellenic @11 is saying is the same as to what you are implying, then all I have to say is that it was true for as long as there was a USSR. It`s not true or analogous anymore...

 13. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 12/04/2009 22:05:41

  Η παραχώρηση εδάφους στη Θράκη, ή κατ' αρχήν η ανάδειξη τουρκικών διεκδικήσεων, γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ? Οταν είμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε τέτοιες εξελίξεις δεν "τιμωρούμαστε" γι αυτό ? Αυτά θα γίνουν στη διάρκεια της θητείας Ομπάμα, ή μετά ?
  Η "αντεθνική" καμπάνια των τελευταίων χρόνων σχετίζεται με τέτοιους σχεδιασμούς, ή όχι ?
  Σημ. Οταν ο αρχηγός του ΓΕΝ καταργεί τη στρατιωτική ιεραρχία για τους μαθητές της σχολής δοκίμων, που ισχύει σε όλες τις στρατιωτικές σχολές από αιώνες και παραιτείται γι αυτό ο διοικητής της ποιό είναι το νόημα ?

 14. Orestios avatar
  Orestios 12/04/2009 22:13:03

  Μετά και από αυτό πιστεύετε ακόμα το παραμύθι ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη ήταν δάκτυλος Μπους?

 15. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/04/2009 22:45:12

  Προς επίρρωσιν του @6,
  «Συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ευρώπης», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μπερντ Πόσσελτ, της συντηρητικής Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης της Βαυαρίας. Σε συνέντευξη στο Spiegel Online, δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν είναι το παιγνίδι του Ομπάμα». Τον κάλεσε μάλιστα να αποδεχθεί την Τουρκία ως την 51η πολιτεία της Αμερικής.

  Κολλητάρια δηλαδή οι μεμέτηδες με τους Γιάνκηδες πλέον.... Εμείς σε ποιανού τον ώμο θα κλάψουμε αυτή τη φορά;

 16. Hellenic avatar
  Hellenic 12/04/2009 22:48:35

  @13 Oι κινησεις του Καραμανλη δειχνουν οτι δεν θα αφησει την Ελλαδα στην τυχη της, η θεση της ειναι μεγαλης στρατηγικης σημασιας, η συμμαχια με τη Γαλλια ειναι μεγαλης σημασιας, αλλα και με τη Ρωσια. Αυτο που μενει ειναι η ισχυροποιηση της συμμαχιας με τη Γερμανια.
  Για τον ΑΓΕΝ δεν το γνωριζω, το διαβασες καπου η ειναι αποκλειστικα δικη σου πληροφορια?

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/04/2009 08:22:25

  -Αναμένομεν τας πονηράς διπλωματικάς κινήσεις του μεγίστου αυτού statesman K.K. προκειμένου να διεμβολίσομεν τας Αμερικανικάς θέσεις εν τη ευρυτέρα περιοχή.- -Στοπ.-
  (Σύντομα και στο PS3.)

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/04/2009 12:01:21

  Ταξιδι αναψυχης εκανε ο Ομπαμα.

  Στ @ρχιδι@ του οι Ευρωπεη. Γνωριζει πολυ καλα οτι ολα εξαρτωνται απο τον ιδιο και η Χωρα του-Οικονομια τους.

  Βολτα στο παρκο εκανε και μοιρασε φωτος σε οσους θελει και προ-σ-βλεπει σε συνέργεια αργοτερα.

  Με τη Χιλαρι στο ΥΠΕΞ τι περιμενει η Ευρωπη? Συμπνοια ?

  Δεν ασχολουμαστε με τα δικα μας και τουε γυρω μας καλυτερα? Ο Ομπαμα και η βολτα του ειναι θεμα για τα μεσημεριαναδικα των 8.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.