30/03/2012 20:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: μέτρα 27 δισ με διατήρηση αυξήσεων στις συντάξεις - πάγωμα μισθών - όχι αύξηση ΦΠΑ

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος προβλέπει μέτρα λιτότητας "πάνω από 27 δισεκατομμυρία ευρώ", μεταξύ αυτών το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση κατά μέσο όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων.

 

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια οριακή κατάσταση", παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και "πρώτη μας υποχρέωση είναι να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά".

 

Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της από το 8,51% που είναι τώρα στο 5,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

 

Όμως, όπως σημείωσε η ντε Σανταμαρία, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί "με οποιοδήποτε κόστος", υπογραμμίζοντας την ανάγκη "να υποστηρίξουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην παραλύσουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", την ώρα που η ανεργία στη χώρα φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ (22,85%).

 

Γι' αυτό το λόγο "πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε τις αυξήσεις στις συντάξεις, να παγώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντί να τους μειώσουμε, το ίδιο και το επίδομα ανεργίας και τις κοινωνικές δαπάνες", εξήγησε η Σανταμαρία.

 

Παράλληλα "δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ για να μην επηρεάσουμε αρνητικά την κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσουμε τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις".

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 5,3% η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, από μείωση δαπανών και νέους φόρους, με δεδομένη την ύφεση που αναμένεται να μειώσει το ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,7% φέτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος 31/03/2012 01:04:10

    Ε ρε Τόμσεν & ΓΑΠ που θέλετε...

  2. Γιώργoς Αχαιός avatar
    Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 11:03:30

    Καληνύχτα Ισπανία....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.