#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιδεαλίστρια η Μέρκελ, λέει το Spiegel…Την περασμένη Πέμπτη, οι Financial Times Deutschland είχαν μια πολιτική γελοιογραφία, η οποία έδειχνε τον Χάρο να στέκεται πάνω από μια γερασμένη κλινήρη Άντζελα Μέρκελ και να της λέει: «Ήρθε η ώρα». Κι αυτή να απαντά: «Για τα ευρωομόλογα, το ξέρω».

Η γελοιογραφία είχε σχέση με το σχόλιο που έκανε η Μέρκελ, ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα όσο είναι ζωντανή. ‘Ένα σχόλιο που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως πλήρη απόρριψη από πλευράς της, των απαιτήσεων των νοτιοευρωπαϊκών χωρών να μοιραστεί το χρέος τους. Έτσι, αντί να λυγίσει, η Μέρκελ επιτέλους έγινε σιδερένια.

Αυτό εννοούσε όμως; Μπορεί και όχι. Προς το παρόν, η καγκελαρία προσπαθεί να παρουσιάσει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε το εν λόγω σχόλιο. Πολλοί επιμένουν πως απλά περιέγραφε την πολυπλοκότητα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπαν την έκδοση ευρωομολόγων.  Για αυτό και τα ευρωομόλογα αποκλείεται να γίνουν στη διάρκεια της ζωής της.

Με άλλα λόγια, η καγκελαρία επιμένει πως η Μέρκελ παραμένει η φωνή της λογικής και της ηρεμίας, αντί για αυτήν την υστερίας και της διάσπασης.

Επιπλέον, στην ομιλία της στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, η θέση της για τα ευρωομόλογα ήταν αυτή που ήταν πάντα, ότι μπορούν να εφαρμοσθούν, μόνο εφόσον προηγηθούν μακροχρόνιες πολιτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Κάτι όμως έχει αλλάξει στην γερμανική κυβέρνηση. Το μήνυμα της Μέρκελ έχει γίνει πιο ηχηρό και πιο επείγον, καθώς οι απαιτήσεις για ευρωομόλογα από πλευράς της Νότιας Ευρώπης έχουν γίνει πιο έντονες. Ο λόγος είναι απλός: Από την άποψη της Μέρκελ, οι προβλέψεις μιας επερχόμενης καταστροφής απειλούν να εκτροχιάσουν τη συζήτηση.

Η Ισπανία και η  Ιταλία απαιτούν να μάθουν τι πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να παράσχουν άμεση ανακούφιση στις αγορές.  Και οι δυο χώρες παλεύουν με ιδιαίτερα υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα κόστη δανεισμού, και δεν φαίνεται πιθανό να μπορεί η ευρωζώνη να σώσει και τις δυο αν τυχόν χρειαστεί. Έτσι, πιστεύουν σε μια υπαρξιακή πλέον κρίση. Και κάποιοι βλέπουν τα ευρωομόλογα ως τη μόνη σωτηρία. Άλλοι θεωρούν ότι η λύση ίσως να είναι κάποια άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα μικρότερης διάρκειας, ή ένα κοινό  ταμείο αποπληρωμής των δανείων, ενώ  κάποιοι άλλοι θεωρούν όλα τα παραπάνω ως την λύση.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτή η συζήτηση είναι σαν να βάζουμε ένα εκρηκτικό κάρο μπροστά από το άλογο. Η ίδια προτιμά να μιλά για μια πιο σφιχτή επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών. Για μια τραπεζική ένωση. Για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για μεταφορά ακόμη περισσότερης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ θέλει ένα πλήρες ρεκτιφιέ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των τροποποιήσεων των Συνθηκών, ή ακόμη και των εθνικών Συνταγμάτων. Μόνο τότε, λέει, μπορεί να υπάρξει μοίρασμα του χρέους.

Με άλλα λόγια, άλλα λέει η Μέρκελ και άλλα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, με αποτέλεσμα το ευρώ να κινδυνεύει να πέσει θύμα αυτής της ασυμφωνίας.

Η Μέρκελ είναι πεπεισμένη πως η πολιτική ένωση που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ΕΕ, μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό συναντά την αντίδραση της «συμμορίας των τεσσάρων» (Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker και  Mario Draghi).

Όπως λέει η Μέρκελ, «η δουλειά μας θα πρέπει να πείσει όλους αυτούς που έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την ευρωζώνη, όχι με αυταπάτες και λύσεις μαϊμού, αλλά με αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης».

Πρόκειται βασικά για ένα μήνυμα το οποίο η Μέρκελ μεταδίδει από την αρχή της κρίσης.

Πρώτον, χρειάζονται πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα και η οικονομική ανταγωνιστικότητα που είναι απαραίτητα στοιχεία για τις χώρες μέλη της ΟΝΕ.

Στη συνέχεια, η ΕΕ γενικά και η ευρωζώνη πιο ειδικά, θα πρέπει να προχωρήσουν στην δημοσιονομική και πολιτική τους ολοκλήρωση.

Με τα ελαττώματα του ευρώ στο φως, η Μέρκελ μοιάζει σχεδόν έτοιμη να πετύχει ένα μεγάλο βήμα προς το ευρωπαϊκό της όνειρο. Ήδη, οι χρεωμένες χώρες της ένωσης έχουν προχωρήσει σε σημαντικές πολιτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Mario Monti κατάφερε να περάσει ένα πακέτο μέτρων που έχει σκοπό την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αναμόρφωση της ιταλικής αγοράς εργασίας. Παράλληλα, καθιέρωσε σημαντικά μέτρα λιτότητας και αύξησε τους φόρους, κάτι που οι Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία, ήδη έχουν κάνει.

Η Ισπανία βρίσκεται στην διαδικασία εξέτασης των άκρως απαραίτητων μεταρρυθμίσεων του χρηματοοικονομικού της συστήματος. Βέβαια, πολλοί επιμένουν, πως οι οικονομίες αυτών των χωρών έχουν τα χάλια τους εξαιτίας ακριβώς της επιβεβλημένης από την Μέρκελ λιτότητας.

Όμως, όπως φαίνεται, ξαφνικά η ιστορία βρίσκεται με την πλευρά της Μέρκελ. Η συμφωνία για μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, από μόνη της θα είναι ένα γιγάντιο βήμα προς την ολοκλήρωση την οποία η καγκελαρία θεωρεί απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ.

Βέβαια, η Ευρώπη δεν θα τα κατάφερνε μέχρι εδώ, χωρίς την απειλή της καταστροφής. Η αποφυγή της αβύσσου αποτελεί το πιο καλό κίνητρο. Τώρα που η Μέρκελ βλέπει ορατό το ενδεχόμενο μιας πολιτικής ενοποίησης, θέλει να χαμηλώσει την ένταση της απόγνωσης και να εστιάσει στον ιδεαλισμό.

Ο Μόντι όμως αρνείται να συνεργαστεί. Χωρίς άμεσα μέτρα για να πέσουν τα κόστη δανεισμού, η κρίση μπορεί να απελευθερώσει πολιτικές δυνάμεις που θα αντίκεινται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στο ευρώ, κλπ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ΕΕ.

Σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ μακρόπνοων οραμάτων και κοντόφθαλμων φοβιών, απομένει να δούμε ποιος θα νικήσει. Ο ιδεαλισμός της Μέρκελ, ή ο σκληρός ρεαλισμός της στιγμής;

spiegel.de

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/07/2012 10:33:07

  Καλημέρα, Ω ναι! Δεν αμφιβάλλουμε. Ιδεαλιστής ήταν και ο Χίτλερ,όχι ότι κάνω σύγκριση...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/07/2012 11:44:26

  Δεν υπάρχει κανένας ιδεαλισμός. Είναι ένα πολιτικό προβλημα πλειοψηφιών και δεδηλωμένης, σε χώρα με Ομοσπονδιακό σύστημα.
  Η κυβέρνηση CDU/FDP εδώ και ένα χρόνο δεν διαθέτει την δεδηλωμένη για τα Ευρωπαικά και τα οικονομικά θέματα. Οι δύο Ομοσπονδιακές Βουλές αποφασίζουν με σύμπραξη των 2 κυβερνητικών και 2 αντιπολιτευτικών κομμάτων (SPD και Πράσινοι). Υπάρχουν μονίμως 20 - 30 Ευρωσκεπτικιστές "αντάρτες" κυβερνητικοί βουλευτές (αυτή τη φορά τα "όχι" απο τα κυβερνητικά έδρανα ήταν 26). Δεν θα υπήρχε ούτε κάν απλή πλειοψηφία - αλλά η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2/3.
  Κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι αναγκάζονται να βρούν συνισταμένη. Πρώτα η Μέρκελ απαγγέλλει στους δικούς της "ποιήματα" του τύπου "...όσο ζώ", για να περιορίσει τις διαρροές. Μετά οι αντιπολιτευόμενοι επιβάλλουν τους όρους τους.
  Κάποια στιγμή θα επιλέξουν να τραβήξουν εντελώς το χαλί.

 3. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 02/07/2012 11:59:32

  Το γεγονός της υπερψήφισης του προγράμματος της Μέρκελ αντί να μας προβληματίσει σχετικά με τις επιθυμίες και την ενότητα των Γερμανών, το ξεπερνάμε με ικασίες για μελλοντική ρήξη. Μάλλον η Μέρκελ παίζει καλά το παιχνίδι της Γερμανίας και ο λαός της θα της ξαναδώσει νέα θητεία. Τί θα πούμε όταν θα ξαναεκλεγεί; Θα χαρακτηρίσουμε ολόκληρο τον γερμανικό λαό ως χιτλερίσκους; Κάτι δεν κολλάει. Μήπως να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για την προαίρεση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 12:05:16

   Δεν είναι ζήτημα "Γερμανίας" και "Ελλάδας", αλλά πολιτικών δυνάμεων.
   Απλώς οι δεξιοί Γερμανοί απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της κρίσης.
   Όπως το 1929, στην άλλη κρίση, απέτυχε η διοίκηση Χούβερ στις ΗΠΑ. Μετά 'εγιναν εκλογές και ήλθε η διοίκηση Ρούσβελτ.
   Δεν υπάρχει καμμιά "ενότητα" των Γερμανών. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι επέβαλαν όρους για να στηρίξουν μια απόφαση χωρίς δεδηλωμένη των κυβερνητικών κομμάτων.
   Πουθενά στον κόσμο η πολιτική δεν έχει "εθνικοενωτικές" αυταπάτες, παρά μόνον μέσα στο μυαλό των δεξιών. Δουλειά των κομμάτων στις δημοκρατίες είναι ν' ανταγωνίζονται με διακριτές προτάσεις.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Ο Θείος 02/07/2012 12:12:46

    Αυτά έγραφες και πρίν λίγες μέρες όταν προεξοφλούσες τη μη ψήφιση του προγράμματος. Μάλλον οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μέρκελ κάνουν υποχωρήσεις παρά η ίδια!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 12:20:43

     Λάθος. Προεξοφλούσα την ψήφιση με 2/3. Το αντάλλαγμα ήταν ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλάγών, το αναπτυξιακό πακέτο και οι 2 νέες ρυθμίσεις αμοιβαιοποίησης του χρέους στις Βρυξέλλες.
     Προεξοφλούσα επίσης την μη ύπαρξη δεδηλωμένης για τα κυβερνητικά κόμματα.
     Οι ψήφοι υπέρ ήταν γύρω στους 490. Κατά 11ο (της Αριστερας + 26 ανταρτών κυβερνητικών).
     Οι δεξιοί Ευρωσκεπτικιστές αντάρτες στερούν την δεδηλωμένη από την κυβερνηση CDU/FDP.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 12:07:57

   Ξερετε καμμια επιχειρηση που ειναι υγιης να δεχεται κοινο ομολογο με καποια ή καποιες που ειναι φαλιριμενες;
   Παει κανεις να δανεισθει απο την τραπεζα μονος του ή μαζι με καποιον αλλο που ειναι στον Τειρεσια γιατι χρωσταει να παρουν μαζι δανειο;
   Απιθανα πραγματα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/07/2012 12:22:57

    Τα Δημόσια δεν είναι επιχειρήσεις.
    Ιδιαίτερα σε ζώνες με κοινό νόμισμα.
    Άν ήταν, δεν θα υπήρχε διάκριση μακροικοινομικών και μικροοικονομικών οικονομικών νόμων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 12:10:44

   Ως προς την πραίρεση απέναντι στην Ελλάδα - και προς την Ευρώπη γενικώς:
   Γνώμη μου είναι ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν την καλύτερη.
   Τα κάποτε φεντεραλιστικά - Ευρωπαιστικά κεντροδεξιά κόμματα του Κόλ και του Γκένσερ, δυστυχώς στη φάση αυτή έχουν χάσει τον Ευρωπαικό τους μπούσουλα. Άγονται και φέρονται από ευρωσκεπτικιστικές φράξιες, ιδεολογικά συγγενικές με το Αμερικανικό "κίνημα του τσαγιού". Δεν έχουν συνεκτική πολιτική για την Ευρώπη. Η ευκαιρία τους να διορθώσουν τα εσφαλμένα τους, θ' απαιτήσει θητεία στην αντιπολίτευση.

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Ο Θείος 02/07/2012 12:17:16

    Δηλαδή εσύ κατάλαβες κάποια διαφορά από την αντικατάσταση του Σαρκοζί από τον Ολλάντ; Όπως δεν άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της Γαλλίας, μην περιμένεις διαφορετική πολιτική από ενδεχόμενη αντικατάσταση της Μέρκελ. Ούτε καν αντικατάστασή της δεν θα δείς σύντομα γιατί η γερμανική αντιπολίτευση δεν διαθέτει ταλαντούχο και ικανό αρχηγό όπως έγινε στην Γαλλία.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 12:25:08

     Όλος ο κόσμος βοά.
     Δες οικονομικές εφημερίδες, FT, Economist κτλ.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 14:29:51

     Το επόμενο πρόβλημα προς επίλυση είναι βέβαια το μέγεθος και οι πόροι του Μόνιμου Mηχανισμού ESM.
     Τα 500 δις δεν είναι καθόλου επαρκή για να κάνει τη δουλειά που του ανέθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής.
     Άν και φθάνουν για τις τράπεζες της Ισπανίας, είναι πάρα πολύ λίγα για το Ιταλικό χρέος...Θα εξαχνωθούν σαν σταγόνες νερού σε καυτή πέτρα.
     Ο επομενος γύρος Ευρωπαικής πολιτικής σύγκρουσης έρχεται σίγουρα τον Σεπτέμβριο.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/07/2012 12:30:52

  "Πρέπει να πληρώσουμε για τ' αδέλφια μας στην Αθήνα"!
  του Γερμανού ιστορικού Paul Nolte.
  h**p://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-wir-muessen-fuer-unsere-brueder-in-athen-zahlen-11805276.html
  "...πρέπει να συμπαρασταθούμε για τα χρέη στους πιό αδύνατους αδελφούς και αδελφές μας στην Αθήνα ή στην Λισσαβώνα, όπως κάναμε στην Λειψία ή στο Μαγδεμβούργο (πρώην Ανατολική Γερμανία). Αυτό είναι για μένα αυτονόητο. Διαφωνώ με την καγκελλάριο".

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ Ο Θείος 02/07/2012 13:22:02

   Ενώ η Μέρκελ επιθυμεί να δεί μία Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της και αυτό βέβαια απαιτεί σκληρή εκπαίδευση, η άλλη γνώμη, της οποίας μάλλον είσαι θιασώτης, υπαγορεύει τη συνέχιση της χρηματοδοτικής εξάρτησης. Τελικά δεν ξέρω τί να πώ για την αντίληψη των συμπολιτών μου; Εγώ πάντως σε ένα συμφωνώ με τη Μέρκελ: η ανεξαρτησία είναι κάτι που το αποκτάς με αγώνα, δουλειά και ιδρώτα. Εάν δεν έχεις διάθεση για αυτά μάλλον έχεις ισχυρή προδιάθεση για εξάρτηση.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Δεξιόχειρας 02/07/2012 14:26:18

    Σε μια Ευρώπη με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, η έννοια της ανεξαρτησίας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
    Προς επαναπροσδιορισμό είναι φυσικά και οι οικονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ των επιμέρους χωρών της Ένωσης (Transferrunion) με τις αμοιβαίες δεσμεύσεις και μεταφορές εξουσίας που συνεπάγεται η ομοσπονδιακή δομή.
    Το πραγματικό σταυροδρόμι είναι αυτό: Ομοσπονδιακές δομές στην Ευρώπη ή όχι.
    Όλες οι πολιτικές δυνάμεις όλων των χωρών θ' αναγκαστούν να πάρουν θέση.
    Διαφορετικά, αντίο Ευρωζώνη, αντίο ΕΕ.

 5. Karenin avatar
  Karenin 02/07/2012 14:39:34

  Θείε πες το με απλο τρόπο. Ολες οι λύσεις απαιτούν μεγάλες παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας προς ΕΚΤ και Βερολίνο. Το πρόβλημα ακόμη ειναι πως το περνάς αυτο στον λαό σου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 02/07/2012 15:44:19

   Προς ΕΕ και Βρυξέλλες.
   Ομοσπονδιακή Ευρώπη χωρίς Κεντρική Τράπεζα δεν γίνεται.
   Η παράνοια είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα - και όχι μόνον - θέλουν μεν Κοινοτική εγγύηση των καταθέσεων (τα καλά και συμφέροντα), αλλά χωρίς Κοινοτικό εποπτικό σύστημα.
   Από την άλλη, κακίζουν μεν (ορθώς) την Γερμανία γιατί δεν είναι γενναιόδωρη, αλλά ταυτόχρονα, δεν αποδέχονται να ελέγχει ως δανειστής τους δανειολήπτες της.
   Όλα αυτά είναι καθαρός ανορθολογισμός.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 02/07/2012 15:46:30

   Κάποια κοινωνικά στρώματα θα χάσουν από τις παραχωρήσεις κυριαρχίας σε Κοινοτικούς θεσμούς.
   Αυτά τα στρώματα δεν συμφωνούν. Αλλά στις δημοκρατίες, αυτό που μετρά για τις αποφάσεις είναι οι πλειοψηφίες.

 6. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 02/07/2012 18:36:47

  Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας


  Ο σκοπός της γηραιάς κυρίας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ήταν να εμφανισθεί ως υπερασπίστρια των αρχών της δημοσιονομικής πολιτικής που διακηρύττει εδώ και 2 χρόνια και ως προστάτης των συμφερόντων του γερμανικού κράτους. Αντ΄ αυτού βρέθηκε να απολογείται στην γερμανική Βουλή για την αλλαγή της στάσης της, αποκρούοντας τα χαιρέκακα σχόλια της αντιπολίτευσης και αιτιολογώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

  Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη. Η γερμανίδα Καγκελάριος παραγνώρισε τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν εντυπωσιάζει. Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία από πάστορα πατέρα – ήδη περίεργος συνδυασμός σε ένα κομμουνιστικό κράτος – δεν κατάλαβε ποτέ τι σημαίνει Ευρώπη και δεν παρακολούθησε τις εξελίξεις της σύγκλησης των ευρωπαϊκών λαών. Όταν ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα μετά την ένωση των Γερμανιών το 1989 ήταν πολύ μεγάλη για να καλύψει αυτά τα κενά. Έτσι, είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση μέσα από την προτεσταντική λογική της τιμωρίας, που ταιριάζει και με την θεολογική αγωγή που είχε πάρει από το σπίτι της και με την πολιτική αγωγή που δέχθηκε από την Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας στην οποία ήταν ενεργό μέλος από το 1968.

  Για τους ίδιους λόγους δεν έλαβε υπ΄ όψη της τρεις βασικούς παράγοντες που καθοδηγούν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες:

  - Πρώτον: Στην Ευρώπη της Συνθήκης της Λισσαβόνας όλα τα κράτη είναι ίσα. Ηγεμονίες δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να κατασκευαστούν μέσα από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

  - Δεύτερον: Όταν αλλάζουν οι εσωτερικές πολιτικές κατευθύνσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεννόησης με τις νέες κυβερνήσεις.

  - Τρίτον: Όταν τα κράτη μέλη της Ευρώπης Ένωσης δημιουργούν συμμαχίες και επιχειρούν να επιτύχουν τους σκοπούς τους με προγραμματισμό και στρατηγική, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν με δογματισμό και απειλές (ειδικά αυτό το τελευταίο θα έπρεπε βέβαια να το γνώριζε η κ. Μέρκελ από την γερμανική ιστορία).

  Αυτές οι παραβλέψεις – που προφανώς οφείλονται και στην αλαζονεία της εξουσίας – οδήγησαν την γερμανίδα Καγκελάριο στην πρώτη της ήττα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί και την αποχώρησή της από την εξουσία. Είναι γεγονός, ότι όποιος ευρωπαίος ηγέτης δεν καταφέρνει να υπερασπίσει τις πολιτικές του στις Συνόδους Κορυφής βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παράδοση της κυριαρχίας του. Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Έτσι και η κ. Μέρκελ αποτελεί πια Καγκελάριο υπό αίρεση. Το σφυροκόπημα που δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Γερμανική Βουλή δείχνει πώς θα αποδομηθεί. Η κ. Μέρκελ θα κάνει από δω και μπρος λάθη και συνεχείς υποχωρήσεις που θα βοηθήσουν την Ευρώπη, μέχρι - σταδιακά - να φύγει. Και να επιστρέψει, ως γηραιά κυρία, από εκεί που ξεκίνησε σαν επιστημονική συνεργάτης, στην Ακαδημία των Επιστημών του Βερολίνου. Μόνο που θα είναι προτιμότερο να μην μελετάει πια Φυσική, την επιστήμη της, αλλά ιστορία, κάτι που θα την βοηθήσει να καταλάβει τους λόγους της πολιτικής της αποτυχίας.

  Υ.Γ.: Εννοείται ότι αυτά που παράβλεψε η γερμανίδα Καγκελάριος πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψη από τους Έλληνες πολιτικούς αν θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα μας σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.