#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2012 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα συνέλθουν επιτελούς οι Γερμανοί;Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι Γάλλοι αποφάσισαν να εκλέξουν έναν «σαλονάτο» σοσιαλιστή, που υπόσχεται αύξηση κατά 75% της φορολόγησης των πλουσίων, και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην Ελλάδα, οι εκλογές διέλυσαν τα μεγάλα κόμματα, και έφεραν στην επιφάνεια διάφορα πολιτικά σχήματα. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι … χρειάζονται νέες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία συνεχίζεται η ανεργία των νέων, με ποσοστά που αγγίζουν πλέον το 50%.

Στην Αγγλία, τα τρένα υπολειτουργούν, στο Βερολίνο έτσι και έτσι. Γνωρίζετε ότι ο μέσος Γερμανός εργάζεται χίλιες ώρες (ετησίως) λιγότερες από τον μέσο Νοτιοκορεάτη; Για αυτό και όπου πάμε διακοπές, οι Γερμανοί βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ όταν φεύγουμε, αυτοί συνεχίζουν να κάνουν τα μπάνια τους.

Για όλα αυτά, πολλοί Αμερικανοί επενδυτές δεν ασχολούνται πια με την Ευρώπη. Μετά από δυο χρόνια κρίσης, που θυμίζει σαπουνόπερα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση της ευρωζώνης είναι απλά θέμα χρόνου, με την Ελλάδα να παίζει τον ρόλο που έπαιξε κάποτε η Lehman Brothers.

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο προσπαθεί ακόμη να κερδίσει χρόνο. Τι εννοούν με αυτό οι Γερμανοί; Ότι όσο η ΕΚΤ συνεχίζει να τυπώνει χρήμα, και να το δανείζει στις αδύναμες τράπεζες της Μεσογείου, ώστε με την σειρά τους να αγοράζουν κρατικά ομόλογα αδύναμων χωρών, όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση. Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης είναι σε πλήρη αποσύνθεση, και συγκρίνονται με αυτές της εποχής του μεγάλου κραχ.

Σήμερα, δεν υφίσταται η «κεϋνσιανή» επιλογή της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων, αφού τα χρέη είναι ήδη δυσβάσταχτα. Όμως, με κάθε μέρα που περνάει, η γερμανική συνταγή της αυστηρής λιτότητας, και των πάσης φύσης περικοπών, χάνει την όποια πολιτική αξιοπιστία είχε, αφού η ύφεση αντί να μειωθεί αυξάνεται.

Για αυτό και δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον Έλληνα πολιτικό ο οποίος αποφασίζει να τζογάρει στην έξοδο της χώρας του από το ευρώ, να επαναφέρει την δραχμή, και να αφήσει στις μεγάλες υποτιμήσεις του νομίσματος να κάνουν το θαύμα τους.

Όπως δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν, μόλις οι επενδυτές αρχίζουν να θέτουν το ερώτημα: «Αν φύγει η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος»;

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Thomas Sargent ανέφερε πέρσι ότι η σημερινή Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτήν που βρίσκονταν οι ΗΠΑ μεταξύ 1781, και του 1789 οπότε και τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, που ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η ΕΕ είναι κάποιος πολιτικός που να πάρει τα χρέη των κρατών, και να τα εντάξει σε έναν ομοσπονδιακό ισολογισμό. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναγνωρισθεί επιτέλους ότι η σημερινή δομή της ΕΕ, δεν συμβαδίζει με την νομισματική ένωση που ξεκίνησε το 1999.

Υπάρχει έτοιμη λύση. Από τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν σκέφτεται την δημιουργία «ομολόγων σταθερότητας», με τα οποία τα χρέη των διάφορων χωρών θα στηρίζονταν στην πιστωτική αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ, και δη της Γερμανίας. Από μόνα τους, αυτά τα χρέη είναι τεράστια. Αν όμως προστεθούν όλα μαζί, και συγκριθούν με το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης, τότε ίσως να είναι πιο διαχειρίσιμα.

Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι ο γαλλικός σοσιαλισμός, ή ο ελληνικός λαϊκισμός. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η γερμανική παθητικότητα, και η συγκαταβατικότητα.

Η ζωή στο Βερολίνο είναι καλή. Στο Μόναχο, πρωτεύουσα της γερμανικής οικονομικής ατμομηχανής, η ζωή είναι ακόμη καλύτερη. Ας προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει σε έναν Βαυαρό, την ώρα που πίνει τις μπύρες του σε ένα παμπ του Μονάχου, το γιατί θα πρέπει να χρηματοδοτεί με τα λεφτά του τις μεσογειακές χώρες. Είναι αδύνατον.

Και εδώ είναι που βλέπουμε την ειρωνεία της υπόθεσης. Εδώ και δυο γενιές, οι Γερμανοί ήθελαν να καταλάβουν (κυριολεκτικά) την Ευρώπη, δια της βίας. Σήμερα όμως, που μπορούν να το κάνουν με ειρηνικά μέσα, δεν θέλουν…

thedailybeast.com

S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tp avatar
  tp 15/05/2012 14:34:24

  http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/350739/katarriptetai-o-muthos-tis-germanikis-voitheias-/

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/05/2012 15:23:24

  Οι σημαντικότεροι όροι των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για να συναινέσουν στην υπερψήφιση του Ευρωπαικού Συμφώνου Σταθερότητας στo Ομοσπονδιακό Συμβούλιο - Άνω Βουλή (Bundesrat).
  1. Να συμπληρωθεί με μέτρα ανάπτυξης η δημοσιονομική συνθήκη του Ευρωπαικού Συμφώνου Σταθερότητας (ταυτιζονται με τον Ολλάντ).
  2 . Θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Tobin),
  3. Αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  4. Διαχωρισμός των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες.
  Η ηγεσία του SPD τάσσεται ακόμη υπέρ μιας κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αγωνίζεται για την ισότητα στις συνθήκες απασχόλησης και στις αμοιβές.
  Αναμένονται τώρα και οι όροι του κόμματος των Πρασίνων, που συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες στα πιό πολλά Γερμανικά Ομόσπονδα Κράτη.
  Ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU/FDP έχει 21 κοινές ψήφους στην Άνω Βουλή.
  Αμιγές SPD 3 ψήφοι.
  Κοινές ψήφοι SPD + Grünen 13 + 10 στις νεοεκλεγείσες B. Ρηνανία και Σλέσβιχ Χολστάιν, σύνολο 23 ψήφοι.
  Κοινές ψήφοι SPD + Linke 4
  Κοινές ψήφοι "μεγάλου συνασπισμού" (CDU + SPD) 18

  Ήτοι : Κυβερνητικός συνασπισμός CDU/FDP 21 ψήφοι
  "Κοκκινοπράσινο" αντιπολιτευτικό μπλόκ: 26 ψήφοι.
  SPD + Linke 4 ψήφοι.
  Ουδέτερες ψήφοι "μεγάλου συνασπισμού" 18
  Δεν υπάρχει λοιπόν πλειοψηφία 50 % και οι συσχετισμοί θυμίζουν (για να μη παρεξηγηθούμε, από αριθμητική άποψη μόνον!) το νέο ...Ελληνικό κοινοβούλιο.
  h**p://www.spiegel.de/flash/0,,17440,00.html

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 16/05/2012 07:43:43

  Πολύ καλό άρθρο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.