#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα επιβίωνε η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη;Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μπορεί να συνοψιστεί σε δυο γενικές γραμμές: Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και παράλληλα περιμένουν την βοήθεια της  Eυρωζώνης.

Δυστυχώς όμως, δεν θέλουν να καταπιούν το απαραίτητο φάρμακο, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πια τα δισεκατομμύρια των δανεικών από τους Βόρειους εταίρους τους, οι οποίοι ζητούν μια ριζοσπαστική αλλαγή του ελληνικού φορολογικού συστήματος, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δημοσιονομική πειθαρχία, μείωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη διαφάνεια. Πράγματα δηλαδή, που με βάση την ιστορία και την σημερινή κουλτούρα των Ελλήνων, μοιάζουν ακατόρθωτα.

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον της Ελλάδας, καθώς βγαίνει αργά αργά από την ευρωζώνη και ο πολιτισμός της μπαίνει σε όπισθεν;

Θεωρητικά, αν η χώρα υποτιμήσει την δραχμή και απελευθερωθεί από τα τεράστια χρέη της, οι Έλληνες θα μπορούσαν να συνεχίσουν όπως επί δεκαετίας του ‘70.

Εκείνη την αργόσυρτη εποχή, πριν μεσολαβήσουν οι πελώριες μεταφορές κεφαλαίων από την Ευρώπη, ζούσα στην Ελλάδα, που ήταν μια ακόμη βαλκανική ερημιά, χωρίς εξελιγμένη ιατρική, χωρίς autobahns, χωρίς κρεμαστές γέφυρες, χωρίς μετρό και χωρίς σύγχρονα αεροδρόμια. Εκείνη την εποχή της φτώχιας, τα διαζύγια, οι εκτρώσεις, τα ναρκωτικά και το έγκλημα, ήταν όλα σπάνια φαινόμενα. Τώρα είναι καθημερινά. Εκείνα τα χρόνια, η αγροτική Ελλάδα θύμιζε περισσότερο Μέση Ανατολή, παρά Ευρώπη.

Το πρόβλημα της νοσταλγικής επιστροφής σε έναν κόσμο που πέρασε προ πολλού, δεν είναι ο φόβος της επιστροφής στον εξαθλιωμένο τρίτο κόσμο, αλλά μάλλον το ψυχολογικό σοκ που θα υποστούν οι Έλληνες αν χάσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τους, που πλέον θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα.

Αν οι Έλληνες δεν θα μπορούν πλέον να ζουν ως Ευρωπαίοι, το αποτέλεσμα για αυτούς θα είναι πολύ πιο καταστροφικό σε πολιτικό επίπεδο, από το να μην είχαν εξαρχής εθιστεί στις Mercedes και στα  iPhones.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αγανακτισμένοι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους και κατηγορούν τους πάντες, αντί να ασκήσουν μια αυτοκριτική και να προσπαθήσουν να φρεσκάρουν την απαρχαιωμένη τους οικονομία.

Ρίχνουν το φταίξιμο στην ΕΕ, στους Γερμανούς, στους Αμερικάνους, στην Wall Street, στην πολιτική τους ηγεσία, στους ξένους μετανάστες και σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε εκτός από τους ίδιους τους εαυτούς τους, που τόσο καιρό ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους.

Για αυτό, όταν και αν τελειώσει το παραμύθι με το ευρώ και δεν υπάρχουν πια άλλοι μπαμπούλες για να κατηγορήσουν, περιμένω να δω ακόμη περισσότερη αναστάτωση και οργή, αντί για ενδοσκόπηση περισυλλογή και μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, δεν πρέπει να αποκλειστεί και μια πιθανή επιστροφή της αυταρχίας, είτε αριστερής τύπου Hugo Chávez, είτε (πιο πιθανά) με τη μορφή ενός ισχυρού εθνικιστή, στο καλούπι ενός Vladimir Putin.

Εξάλλου, η δημοκρατία δεν σηματοδοτεί ντε και καλά το τέλος της ιστορίας, αλλά πιο συχνά αποτελεί ένα (κυκλικό) διάλειμμα για εύπορους λαούς, που έχουν την πολυτέλεια για κοινοβουλευτική δημοκρατία και για φιλελεύθερες ανοχές. Σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι ούτε εύπορη, ούτε ανεκτική.

Οι αντικατηγορίες για το ευρώ, μπορούν επίσης να δηλητηριάσουν ακόμη και την έννοια της ευρωπαϊκής συνείδησης αυτής καθαυτής. Ακόμη κι αν η Ελλάδα παραμείνει στην ΕΕ, οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους εταίρους θα αλλάξουν.

Θα είναι κάπως σαν την περίπτωση του σπάταλου γαμπρού, που εξαπατά τους συγγενείς του με δανεικά και αγύριστα, ενώ κανένας δεν τον κάνει παρέα στις οικογενειακές συναθροίσεις. Θα μπορούσε ποτέ η Γερμανία να ξαναδανείσει χρήματα στην Ελλάδα, όταν από την μια θα έχει χάσει δισεκατομμύρια, κι από  την άλλη θα κατηγορείται;

Η ιστορία ποτέ δεν φέρθηκε καλά στους φωνακλάδες, περήφανους, πλην όμως ευάλωτους Έλληνες, που επί αιώνες υπέστησαν εισβολές, κατοχές, εμφυλίους, πραξικοπήματα και λοιμούς.

Οι Έλληνες ζουν σε μια σκληρή περιοχή, που αποτελεί σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού και όπου συγκρούονται η Ευρώπη, η Ασία, και η Αφρική. Η Τρίπολη, το Κάιρο και η Κων/πολη είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ότι είναι το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο. Ο Οθωμανισμός, που αποτελεί τον ιστορικό όλεθρο των Ελλήνων, βρίσκεται σε άνοδο στην Τουρκία, αναζωπυρώνοντας παλιές τριβές στην Κύπρο, σε σχέση με τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ανατ. Μεσόγειο και τα ζητήματα των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων.

Η στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ, αποτελεί ένα ανέκδοτο. Με τόσες περικοπές και με την εστίαση πλέον στον Ειρηνικό, το ΝΑΤΟ μπορεί κι αυτό να καταντήσει  πολύ σύντομα ένα ακόμη ανέκδοτο.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, η υπερχρεωμένη Αμερική παραμένει μη δημοφιλής στους Έλληνες και στον βαθμό που η Ελλάδα απασχολεί τους Αμερικάνους, συμβαίνει και εκεί κάτι ανάλογο.

Χωρίς έσοδα από εξαγωγές, ή ξένα δάνεια, ο σημερινός ελληνικός στρατός μπορεί κάλλιστα να μαραζώσει. Θα προτιμήσουν άραγε οι Έλληνες να διατηρήσουν τις βόμβες τους, με αντίτιμο να μην έχουν πλέον αξονικούς  τομογράφους Siemens CT και φάρμακα όπως τα  Bayer ciprofloxacin;

Αν της στερήσεις την ευρωπαϊκή της συμμετοχή, η Ελλάδα είναι απλά μια μικροσκοπική, πάμφτωχη, απομονωμένη και ιδιαίτερα ευάλωτη χώρα, για μια ακόμη φορά.

Και με δεδομένη την γεωγραφική της θέση, όπως και τους εσωτερικούς της δαίμονες, η σημερινή χρεοκοπία είναι η αρχή και όχι το τέλος των προβλημάτων της.

nationalreview.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/06/2012 10:36:02

  Αναμένω τις τοποθετήσεις των δραχμολάγνων πρακτόρων του χάους.

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ Strange Attractor 23/06/2012 12:17:56

   Οι Εθνικές πολιτικές 30 ετών ήταν προσανατολισμένες στο να μη μπορούμε να ζούμε χωρίς τη στήριξη μια μέρα (σήμερα είναι αυτή η μέρα)
   Μιλάω για αγροτική πολιτική, αναπτυξιακή πολιτική κτλ.
   Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτοί που διαχειρίστηκαν τη χάραξη στρατηγικών επί δεκαετίες, οφείλουν -το λιγότερο- να προσέλθουν σε μια επιτροπή να απολογηθούν δημόσια.
   Είναι λοιπόν γεγονός οτι είμαστε σήμερα μύκητες. Παράσιτα. Παράγουμε ελάχιστα. Προσανατολιστήκαμε να παράγουμε κυρίως ...υπηρεσίες (δεν εξαιρώ το δημόσιο τομέα) Ακόμα κι αυτό που κατα κοινή ομολογία είναι η ζωογόνος ένεση χωρίς την οποια θα χε γίνει η κηδεία μας με τιμή και δόξα, ο τουρισμός, δεν έχει καμιά σχέση -ή λίγη σχέση έχει- με ένα σύγχονα οργανωμένο σύνολο παροχών ποιότητας όπως θα πρεπε. (χιλιάδες επιδοτήθηκαν για να κάνει ο καθένας "την κουτσουλιά του" όπως ήθελε, όπου ήθελε)
   Εθνικό σχέδιο μηδέν. Μόνο προεκλογικές εξαγγελίες με σπουδαία λόγια.
   Ετσι φτάσαμε εδώ. Με διασπάθιση, ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ πόρων που θα μπορούσαν να έχουν απογειώσει την Ελλάδα. Αντί όμως τα έσοδα απο φορολογία, σύν τα έσοδα από επιδοτήσεις στήριξης της ΕΟΚ, σύν τα έσοδα από δάνεια δισσεκατομμυρίων να επενδυθουν με σύνεση και παρτιωτισμό σε παραγωγικούς τομείς ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα στο μέλλον, μοιράστηκαν αφοιδώς σε ημέτερους.
   ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΩ ούτε την περίοδο Μητσοτάκη, και -με ΜΕΓΑΛΗ μου προσωπική λύπη- ούτε την περίοδο Κώστα Καραμανλή

   Εξ αιτίας αυτών όλων των δεδομένων, η απάντηση του δραχμολάγνού είναι όχι. Προφανώς όχι, δε μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή "αφήνουμε το ευρώ"

   ΟΜΩΣ
   Εκτιμώ ώς πράκτορας δραχμολάγνος, επίσης δε μπορούμε να αποπληρώσουμε με "συμβατικές" μεθόδους το γιγάντιο χρέος που ακόμα και σήμερα συσσωρεύεται. Με καμία συμβατική μέθοδο. Ούτε με πολιτική λιτότητας και ύφεσης, αλλά ούτε και με πολιτική ανάπτυξης (προτύπου Ινδίας πιθανότατα). Εκτίμηση είναι. Βλέπω τα νούμερα και κρίνω σκεπτόμενος την περίπτωση όλα να πάνε καλά. Και τα νούμερα δε μου βγαίνουν. Βέβαια, θα μου πείτε, βγαίνουν στους "ειδικούς" τους σπουδαιότερους επιστήμονες οικονομολόγους που είναι εδώ κάθε τρίμηνο και μας "μελετάνε" Αντί άλλου επιχειρήματος λοιπόν, σας καλώ να μελετήσετε τον αριθμό και το περιεχόμενο των πάμπολων "αναθεωρήσεων" και " επικαιροποιήσεων"

   Και για να καταλήξω κάπου:
   Αυτή η Ευρώπη των Αγίων Τραπεζών και όχι των Εθνών, όχι δε μου αρέσει καθόλου μα καθόλου. Δε μου αρέσουν οι προσανατολισμοί της, οι πρακτικές της, οι στοχεύσεις.
   ΕΠΙΣΗΣ, θεωρώ οτι η Ελλάδα είναι μια ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ χώρα. Συνδυάζει πόρους και πιθανούς πόρους που σπάνια έχει ένα τόσο μικρό κομμάτι γής. Ιστορία, πολιτισμό, φυσική ομορφιά, κλίμα, εύφορη γή, ικανούς ανθρώπους, ορυκτό πλούτο.
   Το μόνο που της λείπει, είναι μια ευνομούμενη πολιτεία που ηγείται και καθοδηγείται πολιτικά και πνευματικά από ΑΞΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ.
   Δεν ντρέπομαι να σας κατονομάσω τον τελευταίο άξιο ηγέτη κατ εμέ, ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
   Οπως δεν ντρέπομαι να κατονομάσω και τον εκμαυλιστή, τον υπεύθυνο για ΟΛΗ ΑΥΤΗ τη στραβοτιμονιά και την κατάντια μετά, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Να μαι σαφής, να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις, μιας και εξ αιτίας των αιρετικών μου απόψεων συχνά μ έχετε ονομάσει Ντορικό, Τσιπρικό, Καμμενικό, και άλλα μη συναφή...

   Εθνικό σχέδιο χρειάζεται.
   Και στο εθνικό σχέδιο αυτο, θα προβλέπεται με σαφήνεια η απομάκρυνση απο αυτή την "Νέα Ευρώπη" όταν σε κάποιον καιρό, και με σωστή εκτέλεση του σχεδίου, η επιστροφή σε Εθνικό νόμισμα, θα μπορεί να μας προσφέρει εργαλεία προόδου και πλουτισμού, για το ΕΘΝΟΣ, για όλους τους πολίτες. Εργαλεία που δεν έχουμε δέσμιοι σ ένα νόμισμα Μέιντ Ιν Τζέρμανι, εργαλείο της Ευρώπης των Τραπεζών.

   -Αντρέας

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Strange Attractor 24/06/2012 08:34:06

   Strange, εγώ είμαι ένας "δραχμολάγνος".
   Αν εσύ πείστηκες από τις "αντικειμενικές" μελέτες τής Τράπεζας της Ελλάδας, δεν σου φταίω εγώ.

   "Την Ελλάδα θέλομεν, κι ας τρώγωμεν πέτρες" είχε πει ο Κολοκοτρώνης. Δεν είπε, "ναι μεν καλή η ελευθερία, αλλά να μη χάσουμε τα πλεονεκτήματα του να ανήκουμε στη ζώνη τής τουρκικής λίρας".

   Σου αρέσει να σε βρίζουν μέρα-μπαίνει-μέρα-βγαίνει όλοι οι Ευρωπαίοι, ότι είσαι τάχα τεμπέλης και μπαταξής γιατί ο δαιμονικός Σημίτης με τη Goldman Sachs, ο ανίκανος Καραμανλής και ο καθυστερημένος νοητικά πράκτορας των Αμερικανών ΓΑΠ κατέστρεψαν την χώρα; Εμένα δεν μου αρέσει.

   Δραχμή και πάλι δραχμή. Θα ζοριστούμε για 2-3 χρόνια, θα βγάλουμε 2-3 χειμώνες με σόμπες και πουλόβερ, θα τρώμε μακαρόνια και φασόλια, αλλά μετά θα αρχίσουμε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να ορθοποδούμε στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις.

   Σου λένε, αν πάμε στη δραχμή τα εισοδήματά μας θα πέσουν στο μισό. Κι εγώ σε ρωτώ, αν από τον μισθό σου (εύχομαι να έχεις μισθό, γιατί περισσότεροι άνθρωποι στην "ευρωπαϊκή" Ελλάδα τού ευρώ δεν έχουν μισθό, παρά έχουν) αφαιρέσεις τις κρατήσεις (για τα σχολεία χωρίς βιβλία και τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και τη σύνταξη των 250 ευρώ στα 70 χρόνια), τον άμεσο φόρο, τις εισφορές αλληλεγγύης ή/και επιτηδεύματος, το χαράτσι της ΔΕΗ και το 23% στον ΦΠΑ, πόσο σου μένει από το αρχικό ποσό;

   Δραχμή και πάλι δραχμή. Ζήτω η εθνική κυριαρχία. Να βγάλουμε ΜΟΝΟΙ μας το πετρέλαιο, και να το πουλήσουμε όπου θέλουμε εμείς, όχι όπου θέλει η Μέρκελ.

   Σε ρωτώ. Τι θα γίνει στην Ευρώπη αν φύγει η Ελλάδα; Η κρίση είναι συστημική, όχι ελληνική, όπως σου λέει η Bild που προφανώς εκτιμάς πολύ σαν εφημερίδα. Αν η Ευρώπη περνούσε τα 2,5 τελευταία χρόνια αντιμετωπίζοντας την κρίση αντί να δαιμονοποιεί τους Έλληνες, ίσως τότε να ήταν μια Ευρώπη για την οποία να άξιζε να παλέψει κανείς.

   Αν φύγει η Ελλάδα, οι αγορές θα πέσουν πάνω στις υπόλοιπες χώρες με μεγαλύτερη λύσσα. Η αξιοπιστία του ευρώ θα καταρρακωθεί. Σε δέκα χρόνια από τώρα, η Ελλάδα της δραχμής θα είναι μια μίνι Νορβηγία, ενώ η Γερμανία του ευρώ θα παλεύει με τα δικά της μνημόνια.

   Όσο για τους εθνικούς κινδύνους, είδαμε πόσο μάς στάθηκε η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Η Τουρκία τού 2012 δεν είναι η Τουρκία τού 1974. Με 50 εκατομμύρια τουρίστες, χρηματιστηριακή οικονομία και υπερθερμασμένη αγορά ακινήτων, η Τουρκία δεν θα κάνει πόλεμο, όπως μάς λένε όλοι οι "εθνικά υπερήφανοι" χέστες. Η Κύπρος αντλεί αέριο από την ΑΟΖ της και η Συρία ρίχνει τουρκικά αεροπλάνα, και η Άγκυρα εξαντλεί την αντίδρασή της σε ερντογανικούς θεατρινισμούς.

   Μπορούμε να έχουμε αξιοπρέπεια ΜΟΝΟ αν πάμε στη δραχμή. Η παραμονή μας στο ευρώ, πέρα από το ότι είναι ατιμωτική και ταπεινωτική, είναι η σίγουρη συνταγή για κατάρρευση και μαρασμό.
   Όχι τώρα, αλλά σε πέντε χρόνια.

   Προφανώς για σένα είναι πιο σημαντικό να πας τη Δευτέρα στο ΑΤΜ και να βγάλεις (τα ολοένα και λιγότερα) ευρώ σου, παρά το αν θα έχεις να φας σε πέντε χρόνια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Στέργιος 25/06/2012 12:38:27

    Αγαπητέ Στέργιο, όταν βγάλεις μόνος σου το Ελληνικό πετρέλαιο, ειδοποίησέ με σε παρακαλώ, ξέρω έναν Αλβανό που θέλει ν' αγοράσει. Το δικό τους στέρεψε.

 2. franc avatar
  franc 23/06/2012 10:50:51

  Πολύ καλά αγαπητέ αρθρογράφε, Ας διαγράψουμε λοιπόν την Ελλάδα απο τον χάρτη. Ας υποθέσουμε οτι γίνομαι εγώ πρωθυπουργός της (έχω Ελληνική και Γαλλική ιθαγένεια) και την επόμενη ημέρα ,την παραδίδω άνευ όρων στη Γαλλία, η οποία ξέρω καλά οτι την θέλει ακόμα κι αν εξαθλιωθεί περισσότερο κι απ' τη δεκαετία του '60. Τί θα γίνει τότε με την Ευρωπαική κρίση? Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα PIIS?
  Aς υποθέσουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα και μόλις εξαφανιστεί, λύνεται το πρόβλημα της κρίσης και η Ευρωζώνη γίνεται ομόσπονδο κράτος όπως οι ΗΠΑ. Δηλαδή εκτός της Ελλάδος εξαφανίζονται και τα υπόλοιοπα ευρωπαικά κράτη και γίνονται απλές πολιτείες του νέου ομόσπονδου κράτους.
  Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ολες οι χώρες της τέως ΕΕ θα έχουν μετατραπεί μετα χαράς σε επαρχίες ενός πανίσχυρου ομοσπονδιακού κράτους.
  Οπότε η ανάλυσή σου πάει περίπατο,διότι ποτέ η Ελλάδα δεν θα είναι απλά μια μικροσκοπική, πάμφτωχη, απομονωμένη και ιδιαίτερα ευάλωτη χώρα, αλλά μια ισότιμη επαρχία-πολιτεία των ΗΠΕ. (ακόμα κι αν εγώ δεν γίνω ποτέ πρωθυπουργός της)

 3. dirty harry avatar
  dirty harry 23/06/2012 11:35:28

  Το αρθρο ειναι κοινοτυπο και στερειται φαντασιας.
  Και εμεις στην δεκαετια του 70 μεγαλωσαμε και δεν θυμαμαι να μην αισθανομασταν ευρωπαιοι. Εαν εξαιρεσεις την περιοδο της χουντας, παντα την ευρωπη και την αμερικη μιμουμασταν. Με μια σχετικη καθυστερηση παντα.
  Πιστευω δεν, πως σε εναν κοσμο τρελα επιταχυνουμενο και παγκοσμιοποιημενο ( απο το 90 και μετα ), οι εξελιξεις φταναν γρηγορα και εδω ( με ή χωρις ευρω ).
  Αν ειχαμε πολιτικες ηγεσιες με φαντασια και ουχι με μεγαλες τσεπες , ακομη και με την δραχμη μια χαρα θα τα καταφερναμε.
  Περισσοτερο μας βοηθησε η ενταξη μας στην ΟΝΕ και λιγοτερο η ενταξη μας στο ευρω.
  Τωρα η επιστροφη στη δραχμη θα ειναι ενα πολιτισμικο σοκ, πραγματι, αλλα και η παραμονη μας στο ευρω, ειναι επισης σοκ για ενα μεγαλο κομματι των συνανθρωπων μας.
  Τελος, διαφωνω οτι ζουσαμε πανω απο τα ορια μας.
  Εγω ( και πολλοι φιλοι μου ), ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ . Ζουμε και ζουσαμε με αυτα που κερδιζαμε.
  Το κρατος ( και οι φιλοι του ), ζουσαν πανω απο τα ορια τους ... με δανικα

 4. athamas avatar
  athamas 23/06/2012 12:10:07

  Όπου περήφανους, βάλε προσκυνημένοι, όπου Έλληνες, Ελληνόφωνοι, όσο για την Ιστορία, την γράφει ο καθένας με τα χεράκια του και είναι αδύνατον να σε αδικήσει!

 5. unfair avatar
  unfair 23/06/2012 13:12:29

  Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία.
  Η Οδύσσεια, είναι η περιγραφή του δρόμου.
  Αγαπητέ, S.A., αν κ δεν είσαι πιστός, μάλλον πιστεύεις στο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Το άρθρο αυτό παραβλέπει κ την ιδέα, ...που θα ήταν η Ευρώπη, αν δεν υπήρχε η Ελλάδα! ...κ αν μου πεις, μπορεί να ήταν καλύτερα, τότε σου απαντώ άμεσα, πως κ η Ελλάδα μπορεί να ήταν καλύτερα έξω από το ευρώ.
  Κλείνω με κάτι που είπε ο Σαμαράς σχετικά "πρόσφατα", είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει.
  ΥΓ. είμαι ΥΠΕΡ του ευρώ, ΥΠΕΡ της Ε.Ε., αλλά σίγουρα ΟΧΙ με οποιοδήποτε κόστος.

 6. nik avatar
  nik 23/06/2012 13:41:03

  Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπεί στην ευρωζώνη και μάλιστα με μαγειρεμένα στοιχεία ως προς το έλλειμμα από την oldman sucks.....το οποίο αργότερα αναθεώρησε ο Αλογοσκούφης άλλο τραγικό λάθος...η σχέση μας ως προς το ευρώ έπρεπε να παραμείνει όπως επί ecu και μάλιστα με δραχμή υποτιμημένη. Τώρα πλέον είναι αργά για να αλλάξουμε νομισματική πολιτική υπό την εκβιαστική πίεση των γεγονότων και της πτώχευσης που ήδη υφιστάμεθα..όμως πιστεύω πως μακροπρόθεσμα η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από την ευρωζώνη αν θέλει να επιβιώσει, ως ανεξάρτητο κράτος.

 7. anonymous avatar
  anonymous 23/06/2012 14:11:16

  Η Ελλάδα θα επιβίωνε και χωρίς την Ευρώπη, όπως επιβίωσε όλα αυτά τα χρόνια. Ως προς τα οικονομικά και τα άλλα που λέει, διάβασα τις τελευταίες μέρες μια ανάλυση ενός Ρώσου που γράφει ότι τα χρήματα που ήρθαν από την Ευρώπη ήρθαν με τον όρο να διακοπεί η παραγωγή μας.

  • nik avatar
   nik @ anonymous 23/06/2012 15:16:33

   Φυσικά γι' αυτό ήρθαν. Για να ενισχυθεί η παραγωγή των βιομηχανιών της βόρειας Ευρώπης ήρθαν όλα αυτά τα κονδύλια. Και ακόμη και παλιές εύρωστες παραγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα το "γύρισαν" στις εισαγωγές αφού το κέρδος ήταν πολύ μεγαλύτερο. Επίσης πολλές βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις "μετανάστευσαν" στα βαλκάνια όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ μικρότερο και τα κέρδη τους πολλαπλάσια...εκεί βλέπεις δεν υπάρχει ακόμη το ευρώ-αυτό το πανάκριβο νόμισμα, που εκτός των άλλων έχει φέρει στην Ελλάδα και όλα τα διεθνή εγκληματικά στοιχεία και αποβράσματα...Ο προορισμός της Ελλάδας στο ευρώ. 1) Χώρα γκαρσονιών, ξενοδόχων και αγοραίου έρωτα. Τόπος διακοπών και χαβαλέ....και 2) Αποθήκη μεταναστών που στοχεύουν στην ΕΕ.

 8. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 23/06/2012 16:56:02

  Εγώ έχω ένα οικονομικό υπαρξιακό ερώτημα, πέραν της τοποθέτησης γιά ευρώ ή δραχμή ή και τα δύο μαζί.
  Στον νέο γενναίο κόσμο που μας ετοιμάζουν, κατά πόσο θα μπορώ να επιβιώσω ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή έμπορος, ή βιοτέχνης κλπ και να αντιμετωπίσω το ολιγοπωλιακό σύστημα, με τις εκ των προτέρων φορολογικές αβάντζες (και όχι μόνο!) και τις άνετες άνωθεν χρηματοδοτήσεις;
  Αυτό το οικονομικό υπαρξιακό πρόβλημα αυτομάτως καταντά πολιτικό αντίστοιχο, όταν τα πράγματα οδηγούνται σέ αναγκαστική ένταξη των επαγγελματικά ενεργούντων πολιτών στα μεγάλα οικονομικά μπλοκ που θα δημιουργηθούν για τις οικονομίες κλίμακος...άρα οι πάντες σχεδόν με υπαλληλική σχέση (όχι με το κράτος που πιθανόν μας ανήκει και το ελέγχουμε!) αλλά στα πολυεθνικά ηγουμενεία καθαρά κερδοσκοπικών προθέσεων.
  Κάποτε, τα παλαιά πέτρινα ιδεολογικά χρόνια, μία "άμυνα" στην καταιγιστική σοσιαλμαρξιστική ποδηγεσία ήταν ότι με τον μικρό αυτοαπασχολούμενο και αυτοδύναμο οικονομικά μικροεπιχειρηματία και μικροκεφαλαιούχο επιτυγχάνεται η αυτοκυριαρχία στην πολιτική του επιλογή μέσω της αντίστοιχης οικονομικής του....τώρα τι πρέπει να πω στους επιγιγνόμενους;
  Από μια άποψη πολύ καλό θα ήταν να χάναμε άπαξ δια παντός τις "αυτοδύναμες" εφιαλτικές ευθύνες και "αλληλοφαγίες" μας και το "σύστημα" να μας αγκάλιαζε όλους στοργικά και προβλεπτικά κλπ κλπ...όμως τι δουλειά έχω εγώ, ως ψηφοφόρος, με τους Ρομπαι, Μπαρόζο, Τρισέ κλπ..ακόμη και οι ευρωβουλευτές μου δεν είναι της άμεσης επιλογής μου αλλά πιθανότατα ένα κομμάτι γραμμένο χαρτί που πρέπει να εκτελέσει ο "ψηφισμένος" μελλοντικός ηγέτης μου!
  Χαίρομαι που είμαι τόσο μεγάλος σε ηλικία που να θυμάμαι πόσο ελεύθερος ήμουν και πόσo πολλές "φτωχικές" επιλογές είχα.

 9. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 23/06/2012 19:35:33

  Ευρωπαιος εισαι και αισθανεσαι οχι οταν εχεις iPhone και Mercedes αλλα οταν μετεχεις στον ευρωπαϊκο πολιτισμο κι αυτο δεν ειναι κατι που εξαρταται απο το ευρω ή την δραχμη, ουτε απο το μεγεθος των ξενων επενδυσεων. Η Ευρωπη την οποια επιθυμουμε ειναι η Ευρωπη της δημοκρατιας, της φιλοσοφιας, της επιστημης, της τεχνης, του Sartre, του Camus, του Levi-Strauss, του Mozart, του Beethoven, του Malher .... κατι σ' ολα αυτα μετεχουμε αυτοδικαιως εδω και παρα πολλα χρονια στο βαθμο που μας αναλογει, με τον Ελυτη, τον Σεφερη, τον Χατζιδακι, τον Κουν.... Σιγουρα η Ευρωπη που επιθυμουμε δεν ειναι η Ευρωπη των τραπεζιτων και των γιαπηδων και της Eurovision, των realities, των ναρκωτικων, των ξεκολλων και των Gay Pride. Εκτος απο την Ευρωπη ομως, υπαρχει κι η Ελλαδα που μας αναλογει κι η Ελλαδα που επιθυμουμε να ξαναβρουμε και να διασωσουμε, η Ελλαδα του ρεμπετικου, του νησιωτικου, της γειτονιας, του μεσογειακου τροπου ζωης, του καφενειου και της ταβερνουλας, των παθιασμενων και κεφατων συζητησεων μεχρι αργα το βραδυ, η Ελλαδα της φιλιας και της οικογενειας .... κι ολα αυτα δεν αποτελουν ενδειξεις επαρχιωτισμου αλλα πολυτιμες ιδιαιτεροτητες που δεν εκχωρουνται για το χατηρι καποιων καταναλωτικων μπιχλιμπιδιων, για καθρεφτακια και για χαντρες. Η Ελλαδα λοιπον δεν κινδυνευει να χαθει, ουτε μεσα, ουτε εξω απο την Ευρωπη. Ας αρχισουμε να νιωθουμε λιγακι υπερηφανοι για τον τοπο μας. Ναι στην Ευρωπη, οταν μας βοηθαει να προχωρησουμε στα ουσιαστικα της ζωης, οχι ομως σε μια Ευρωπη που θα μας μετατρεψει σε ξενοδουλους, σε σερβιτορους, σε εξαγορασμενους ιθαγενεις που θα διασκεδαζουν τους τουριστες. Ειμαι ρομαντικος ; Ε, ναι, πειραζει ;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Μ.Γ 23/06/2012 20:40:00

   Λίγο μια μικρή παρατήρηση για το τελευταίο. Δηλαδή εμείς είμαστε περήφανοι και δε θέλουμε να γίνουμε σερβιτόροι, αλλά δε μας χαλάει που οι Γερμανοί είναι εργατάκια στις φάμπρικες. Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε καθηγητές πανεπιστημίου, πρέπει να υπάρχει και μια αφθονία θέσεων blue collar. Κι αφού η συμμετοχή μας στην Ευρωπαική κουλτούρα δε συνάδει με τη βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά με την πολιτισμική προσφορά, τότε, ναι, μάλλον για να επιβιώσουμε θα πρέπει να γίνουμε σερβιτόροι. Και δεν το θεωρώ καθόλου υποτιμητικό.

   • Μ.Γ avatar
    Μ.Γ @ TopGunZ 24/06/2012 10:11:38

    Ξερεις, δεν ειχα την προθεση να υποτιμησω τους σερβιτορους ή οποιαδηποτε αλλη κατηγορια εργαζομενων, ουτε ισχυριζομαι οτι η συμμετοχη μας στον Ευρωπαϊκο πολιτισμο αποκλειει και την βιομηχανικη και την αγροτικη αναπτυξη και την ερευνα και την τεχνολογια, κλπ. Ηθελα απλως να αντιπαραθεσω ορισμενα ζητηματα που αποσιωπουνται οταν εξεταζει κανεις την ενταξη της Ελλαδας στην Ε.Ε μονο μεσα απο την στενη οικονομικη οπτικη. Ελπιζω να σε καλυπτει η διευκρινηση. Φιλικα.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Μ.Γ 24/06/2012 10:50:01

     Ναι, φυσικά, δε διαφωνώ ουσιαστικά με ότι λέτε, λίγο "τα λέμε στη νύφη να τα ακούει η πεθερά" ήταν το σχόλιό μου. Και φυσικά έχετε απόλυτο δίκιο στο ότι η αμιγώς οικονομική οπτική στην κριτική μας για την ένταξη στην ΕΕ είναι απλά λάθος.

 10. TopGunZ avatar
  TopGunZ 23/06/2012 20:48:36

  Αυτή η μανιώδης προσκόλληση στο οικονομικό κομμάτι της σχέσης μας με την ΕΕ είναι αρκετά αφελής. Η γεωπολιτική στήριξη είναι πολλαπλάσια σημαντικότερη. Και πριν αρχίσουν οι κλασικές κριτικές περί του πόσο μας έχει βοηθήσει η συμμετοχή μας στην ΕΕ, εγώ απλά απαντάω "Και που να μην ήμασταν στην ΕΕ!". Τα δε χρήματα των Βορείων δεν μπήκαν για να μας διαλύσουν την παραγωγή, μόνοι μας τα καταφέραμε, με την καθοδήγηση του Φαύλου. Δε φταίνε οι Ευρωπαίοι αν η αντιπροσωπεία έχει πιο εύκολα λεφτά από την παραγωγή. Δε φταίνε οι Ευρωπαίοι αν η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ φασαρία μπροστά στην αθρόα γιγάντωση του Δημοσίου. Ούτε αν η Κρήτη έχει δηλωθεί 3 και 5 φορές το μέγεθός της για αποζημιώσεις. Η κλασική δικαιολογία για ότι πήγαινε στραβά ήταν ότι "μας εμπόδιζε η ΕΕ", ενώ η ευρωπαική νομοθεσία ήταν πολύ πιο ελαστική και προστατευτική από ότι συνέφερε την ντόπια νομενκλατούρα που δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την άσκηση βιώσιμης πολιτικής.

 11. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 24/06/2012 15:50:08

  Αναφέρομαι σε κάποιους σχολιαστές αλλά και σε άρθρα των Αντινέων. Από την μία αναγνωρίζετε σωστά τις κυρίαρχες γεωπολιτικές συνιστώσες αυτής της κρίσης http://www.antinews.gr/2012/03/12/151416/ από την άλλη αναγνωρίζετε, επίσης σωστά, τις κακοδαιμονίες του κράτους και του πολίτη. Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς να οδηγήσουν οι δύο επιμέρους σωστές αναλύσεις των πιο σημαντικών παραγόντων σε μια εξίσου σωστή σύνθεση, που θα αποτελούσε και ένα σημαντικό τμήμα της λύσης, κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβαίνει.

  Λέτε, μεταξύ άλλων: "οι αγανακτισμένοι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους και κατηγορούν τους πάντες, αντί να ασκήσουν μια αυτοκριτική και να προσπαθήσουν να φρεσκάρουν την απαρχαιωμένη τους οικονομία."

  Αντιλέγω: Κάτι τέτοιο ασφαλώς και θα μπορούσε να γίνει, αλλά σε τελική ανάλυση δεν παίζει κανέναν σπουδαίο ρόλο, μόνο ίσως κάποιον δευτερεύοντα. Γεγονός είναι ότι μας "τραβολογάνε" από παντού - Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι, Ρώσοι κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι... Όχι μόνο τώρα, από πάντα έτσι ήταν.

  Αν, λοιπόν, είχαμε ένα "υπέροχο κράτος" κατά το πρότυπο των φανατικών Γερμανολάγνων, που, πιθανότατα, ούτε μια μέρα δεν θα άντεχαν να ζήσουν "εκεί", αν είχαμε μια "πραγματικά ελεύθερη οικονομία" κατά το πρότυπο των ΚρυφοΜάνων της χώρας, που λατρεύουν την "the land of the free and the home of the brave" αλλά που, πιθανότατα, αγνοούν την κατάσταση που επικρατεί "εκεί" σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες, αν δεν είχαμε όλες τις ελληνικές παθογένειες, πολλοί φαντάζονται ότι, θα μας άφηναν ήσυχους.

  Εννοείται πως αυτό δεν ισχύει. Αν ήμασταν τέλειοι, απλώς θα μας...βομβάρδιζαν. Το ότι δεν βομβαρδίζουν την τέλεια Ελβετία, με σκοπό να την κατακτήσουν, δεν οφείλεται στην "τελειότητα" της, αλλά στο ότι η Ελβετία δεν έχει να τους δώσει αυτό που θέλουν. Εμείς όμως το έχουμε. Και αυτοί το θέλουν. Και επιχειρούν να το πάρουν. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

  Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε απτόητοι, τουλάχιστον κάποιοι από εμάς: Όχι, δεν ευθύνεται η Μέρκελ που δανείζεται με 0% και μας δανείζει με 5%, που ξεφτίλησε κάθε έννοια φιλίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, που μας πουλάει ό,τι μπορεί είτε το χρειαζόμαστε είτε αδυνατούμε να το πληρώσουμε, αλλά πρώτα από όλα "η γιαγιά", αυτό το άγριο τέρας της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, που καρπώθηκε αναπηρική σύνταξη δίχως να την δικαιούται. Δεν ευθύνονται οι Αμερικάνοι πολιτικοί, που μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στηρίζουν εκ περιτροπής αυτούς που θα αγοράσουν περισσότερα όπλα και μας έχουν οδηγήσει στην πρώτη θέση στα έξοδα για εξοπλισμούς στην Ευρώπη, αρνούμενοι να μας βοηθήσουν από πεποίθηση, αλλά το κτήνος της αποκάλυψης, "ο εφοριακός" που πήρε κότερο. Μας έχουν διχάσει για τα καλά, το σχέδιο πηγαίνει περίφημα. Σε λίγο θα τα πάρουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί και εμείς θα αναγάγουμε σε εθνοπροδότες τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκι, ενώ σύμφωνα με το λειτούργημα τους δεν αμείβονται ούτε κατά το 20% της αξίας που προσφέρουν!

  Αδυνατώ να πιστέψω ότι μετά την είσοδο μας στην ΕΕ η Ευρώπη επιθυμούσε να παράγουμε οπωροκηπευτικά τα οποία θα αγόραζε σε δίκαιες τιμές, αλλά εμείς τους διαγράψαμε τα όνειρα επειδή αποφασίσαμε όλοι μαζί ταυτόχρονα να παράγουμε βαμβάκι! Ας σταματήσει επιτέλους και αυτή η καραμέλα του "τεμπέλη Έλληνα αγρότη που έφαγε τις επιδοτήσεις αγκαλιά με τσίτσιδες Ουκρανές", με την οποία μας ζαλίζουν κάθε λίγο και λιγάκι. Αν δεν έπεφταν επιδοτήσεις και τα αποδεδειγμένα αξιόλογα ελληνικά οπωροκηπευτικά αγοράζονταν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες στις λαϊκές του Βερολίνου και του Παρισιού, κανείς Έλληνας δεν θα φύτευε λιναρόσπορους!

  Εντελώς παράλογο: Δεν ευθύνονται όσοι μας μισούν και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο, αλλά εμείς οι ίδιοι, που δεν μισούμε τον εαυτό μας!

  Ας μην παρεξηγηθώ: Δεν επικροτώ τα άσχημα της Ελληνικής πραγματικότητας. Απλά λέω κι επιμένω, ότι μπροστά στα γεωπολιτικά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Μας έχει κυρηχθεί πόλεμος. Ας το καταλάβουν ορισμένοι. Πόλεμος.

  Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε αν είμαστε εμείς οι άχρηστοι ή αν όντως μας περιτριγυρίζουν ηλίθιοι. Το δεύτερο δεν αποκλείεται καθόλου.

  Αν θέλουμε να κάνουμε αυτοκριτική, ούτε αυτό απαγορεύεται: Ας αναλογιστούμε μήπως η κύρια ευθύνη μας είναι που επιτρέψαμε στον εαυτό μας να καταντήσει σαν τα μούτρα τους, ξεχνώντας την ανθρωπιά και τοποθετώντας το κέρδος πάνω από όλα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Πεπόνης 24/06/2012 16:57:20

   ετσι ειναι - επικρατει μεγιστη συγχυση - πολλα μπαινουν σε λαθος προτεραιοτητα - και το δασος χανεται για τα δεντρα.. χωρις να αμφισβητει κανεις την υπαρξη των δεντρων φυσικα ..

  • franc avatar
   franc @ Πεπόνης 25/06/2012 09:47:50

   Αγαπητέ Πεπόνη,
   Και πάλι κεντάς. Φαντάσου να αποκτούσαμε ενα κράτος -πρότυπο σαν την Ιρλανδία του 2005 και να γινόμασταν η "Τίγρις του Νότου". Να παρήγαμε τα πάντα και να στριμώχνονταν οι ξένοι επενδυτές στα σύνορά μας για το ποιός θα πρωτοεπενδύσει στην Ελλάδα. Και ένα ωραίο πρωί πχ. το 2015 να παθαίναμε αυτό που έπαθε η Ιρλανδία το 2009. Να ξυπνάγαμε με δημόσιο έλλειμμα 32% στον προυπολογισμό μας και δημόσιο χρέος 150%. Φαντάσου λοιπόν να μας εξηγούσαν οι "αναλυτές" οτι το χρέος μας δημιουργήθηκε απο τους τραπεζίτες σε συνεργασία με διεφθαρμένους πολιτικούς και "νταβατζήδες" καπιταλιστές που τους διέφθειραν. Και οτι αυτή τη φορά η μόνη μας διαφορά με την χρεοκωπία του 2009 είναι οτι τώρα τα δάνεια τα έφαγαν μόνο αυτοι ο λίγοι και κανένα κομμάτι τους δεν πήγε στα πασοκολαμόγια, και τους επιδοματούχους μαιμούδες...
   Τελικά η μόνη διαφορά στην χρεοκωπία είναι οτι, όπως και στην πολιτική και την γενικώτερη κοινωνική σύνθεση, στην Ελλάδα η διαφθορά και η συμμετοχή στον παράνομο πλουτισμό δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελίτ, αλλα κάποια ψίχουλα αρπάζουν και οι πληβείοι. Γι αυτό και το "δήθεν κράτος" δεν είχε πρόβλημα επιβίωσης για 40 και πλέον χρόνια.
   Κι αν δεν κατέρρεε η Lehman Brothers κανείς δεν θα ασχολούνταν με την Ελλάδα σήμερα...
   ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΡΑΠΑΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΩΝ, οι κρίσεις θα αποτελούν περιοδικό φαινόμενο και θα εμφανίζονται κάθε φορά που η απληστία των Υπερτραπεζιτών θα χτυπάει κόκκινο με αποτέλεσμα να "στεγνώνουν" οι τράπεζες και να καλούνται τα "υποζύγια" να ξαναδουλέψουν σλκηρώτερα για να τις ξαναγεμίσουν ζεστό χρήμα.
   Αλήθεια ποά είναι η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα?
   Ποιά ήταν η μετοχική σύνθεση του vulture Fund απο τα νησιά Κέυμαν των 450 εκατομμυρίων που πληρώσαμε μέσα στις εκλογές κόβοντας τα φάρμακα των καρκινοπαθών? Πόσα δις απο το χρέος οφείλονται στις μίζες Τσοχατζόπουλου, Χριστοφοράκου, Τσουκάτου, Μαντέλη, Siemens, Budensbank, BNP. Societ;e Generale,Feroostahl κλπ? και πότε θα αφαιραιθούν απο το χρέος?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 25/06/2012 12:33:53

    Αγαπητέ franc άς είμαστε πιό σαφείς για να μη διασπείρουμε πάλι την ίδια σύγχυση. Ξέρουμε ότι το "δημόσιο" έλλειμμα 32% στον προυπολογισμό της Ιρλανδίας το 2009 και το "δημόσιο" χρέος 150%, μόνο δημόσια δεν είναι. Είναι κατά 80 % καθαρά ιδιωτικό χρέος (ολο το τραπεζικό της σύστημα χρεωκόπησε λόγω υποθηκών που κατέρρευσαν), που μετετράπη σε δημόσιο με τον τοξικό τρόπο ανακεφαλαιοποίησης μέσω EFSF και Ιρλανδικού δημοσίου. Στην Ελλάδα το ίδιο έγινε αλλά με έμμεσο τρόπο. Δανειζόταν το κράτος δημόσια και διέσπειρε το δανεικό ρευστό σε "επιχειρηματίες" ως υπερτιμολογήσεις έργων ή φοροαπαλλαγές-φοροδιαφυγή, σε ποικίλα προνομιούχα στρώματα ως "παροχές", ως προσλήψεις, ως υπέρογκες μισθολογικές αυξήσεις, ως στεγαστικά, ως καταναλωτικοδάνεια, ως διακοποδάνεια, ως γαμο-δάνεια, δανεικά και αγύριστα. Τα δημόσια δάνεια έγιναν ιδιωτική κατανάλωση, μεζονέτες στα καμμένα και μετά, καταθέσεις στην Ελβετία και πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο. Αυτά δεν τα έκαναν μόνοι τους οι κακοί "τραπεζίτες" και οι άθλιοι πολιτικοί. Ουτε στην Ιρλανδία ούτε στην Ελλάδα. Άν θέλεις να μιλήσει κανείς για καπιταλισμό (που πρέπει), αναγκαστικά θα μιλήσει για αστούς, θα μιλήσει και για μεσοστρώματα, ελευθεροεπαγγελματικά ή υψηλόμισθα. Δεν είναι πληβείοι αυτοί, μην παρεξηγούμε. Ο γιατρός που συσσωρεύει εκατομμύρια από bypass, καισαρικές και εκτρώσεις, άν και φοροδιαφεύγει αγρίως, δεν είναι πληβείος. Το πιό σταθερό στήριγμα του κοινωνικού συστήματος είναι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 25/06/2012 12:44:15

    Σκέψου όλη τη χλίδα και τον οικοδομικό παροξυσμό στα Ελληνικά μεσοστρώματα των δεκαετιών του 1990 και 2000 και θα καταλάβεις εύκολα γιατί δανειζόταν τόσο πολύ το Ελληνικό δημόσιο.
    Η διαφθορά και ο παράνομος πλουτισμός υπάρχουν, αλλά είναι ένα μικρό κλάσμα του προβλήματος. Η μεγάλη μεταφορά δημόσιων δανεικών πόρων σε ιδιωτικό πλουτισμό και ιδιωτική χλιδάτη κατανάλωση έγινε με νόμιμο ή νομιμοφανή τρόπο. Κακά τα ψέμματα.

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ Ο Θείος 25/06/2012 13:24:18

     Ας φορολογήσουν πρώτα τους φορολογικούς παράδεισους. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αν αρνούνται να τους φορολογήσουν, για τους γνωστούς λόγους, να φυτέψουν τουλάχιστον δέντρα που θα παράγουν ευρώ. Έστω να φτιάξουν κότες ικανές να γεννούν δολάρια. Ή να επιτρέψουν να ξεχρεώνω δάνεια που προέκυψαν από κοπανιστό αέρα με χρήματα που θα τυπώνω στον εκτυπωτή μου και θα έχουν το πρόσωπο μου πάνω. Δεν γίνεται να με δανείζουν σε ένα λεπτό πατώντας ένα κουμπί και εγώ να τους ξεχρεώνω με πραγματικό ιδρώτα δεκαετιών, με αρρώστια, με εξαθλίωση, με θάνατο. Σε τελική ανάλυση, όπως λες κι εσύ, τα περισσότερα δεν κλάπηκαν. Προσφέρθηκαν οικειοθελώς, δεν τους αναγκάσαμε με το όπλο στον κρόταφο, ίσα ίσα που αυτοί επέμεναν, σχεδόν με το ζόρι σου πέταγαν τις πιστωτικές. Τα πρόσφεραν και οι δανειολήπτες τα πήραν. Τα πήραν, επειδή τους τα έδωσαν. Να μην τους τα έδιναν. Να υπολόγιζαν καλύτερα το ρίσκο. Οποιοσδήποτε έχει ένα κατάστημα με τυρόπιτες ξέρει ότι, αν αποτύχει, αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. Οι τράπεζες γιατι πρέπει να είναι στο απυρόβλητο; Άσε που τα συμβόλαια είναι άκυρα στο σύνολο τους: Όταν τηλεφωνούσε η κάθε τράπεζα και σου έλεγε "πάρτε καλέ κύριε ένα ωραίο δάνειο" ποτέ κανείς υπάλληλος της δεν σου ανέφερε ότι "πάρτε αυτό το δάνειο αλλά να ξέρετε ότι σε 2, 3, 5, 7 χρόνια από τώρα θα σας πάρουμε το σπίτι και θα κοιμάστε στον δρόμο". Όλοι σου έλεγαν ότι η οικονομία πάει περίφημα και θα είσαι ηλίθιος αν δεν δανειστείς. Παραποίηση σημαντικών στοιχείων είναι αυτό, έστω και εξ αμελείας. Τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, δεν μπορούν να απαιτούν εκπλήρωση όρων που συμφωνήθηκαν κάτω από εντελώς άλλες συνθήκες. Έπαιξαν κι έχασαν. Αν δεν υπήρχε η κρίση και είχαν απίστευτα κέρδη, δεν υπήρχε περίπτωση να μας έκαναν συνέταιρους σε αυτά. Τώρα τι θέλουν; Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας: Τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας. Θα φτάσω στο σημείο να αρχίσω να καίω τράπεζες, έτσι όπως το πάνε. Δεν γίνεται να πληρώνουν μια ζωή οι ίδιοι και οι ίδιοι και να καρπώνονται τα οφέλη ... οι γνωστοί-άγνωστοι. Αρκετά.

     (Χωρίς να διαφωνώ με τίποτα από όσα λές, Θείε.)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 25/06/2012 14:41:56

      "Τα πρόσφεραν και οι δανειολήπτες τα πήραν. Τα πήραν, επειδή τους τα έδωσαν".
      Κι εγώ τι φταίω, που δεν πήρα, ούτε ήθελα; Τι φταίνε οι όμοιοί μου;
      Αυτό τι λέει: Μέσα στις κοινωνίες υπάρχουν αντίθετα, συγκρουόμενα συμφέροντα. Άλλος το λέει "πάλη των τάξεων", άλλος το λέει συγκρουόμενες νοοτροπίες, εχθρικές κοσμοαντιλήψεις, ασυμβίβαστους τρόπους ζωής.
      Να το πώ αλλοιως: Αντίπαλός μου δεν είναι μόνον η τράπεζα ή ο πολιτικός, εξίσου είναι και όλοι αυτοί που ανέφερα, από τον υψηλόμισθο κομματικά διορισμένο των ΔΕΚΟ μέχρι τον φοροκλέφτη γιατρό με τις εκτρώσεις. Και επειδή οι τράπεζες είναι μακρυά και δύσκολα τις παλεύω, προτιμώ ν' αρχίσω από τους άλλους που βλέπω γύρω μου. Άλλωστε, άν αφανισθούν τα χλιδάτα μεσοστρώματα, θα πεθάνουν και οι τζογαδόροι golden boys. Και θα φτωχήνουν αφάνταστα οι φορολογικοί παράδεισοι - και οι μεσίτες ακινήτων του Λονδίνου.
      Αμήν και πότε, Carthago delenda est.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 25/06/2012 14:47:24

      Γιατί να πληρώσω εγώ τα δανεικά, για τις σπιτάρες, τις διακοπές και τις καταθέσεις στην Ελβετία των πλούσιων μεσοστρωμάτων;
      Δεν είναι πιό δίκαιο να κάψουν το λίπος τους, να απαξιωθούν τα ακίνητά τους, και στο τέλος να χάσουν και την βασική πηγή του πλουτισμού τους; Την φοροδιαφυγή δηλαδή.
      Αναδρομική φορολόγηση - με τα τεκμήρια - είναι μόνον το πρώτο σωστό μέτρο.

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Ο Θείος 25/06/2012 15:29:10

      Δεν διαφωνώ στο ελάχιστο... Όμως αυτοί σου λένε "έφυγα και γειά". Και έτσι θα τα πάρουν από εσένα, επειδή από εσένα "μπορούν" να τα πάρουν.

      Απλό δεν είναι;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 26/06/2012 11:17:27

      Μολών λαβέ.
      Βραστούς, ψητούς, θα φάμε τους αστούς.
      Θα ξαναμάθουν τι σημαίνει ταξικός αγώνας.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 26/06/2012 11:18:42

      Να δείς πόσο θ' αξίζουν σε ένα χρόνο οι σπιταρώνες τους. Της ...Ισπανίας θα γίνει.
      Εδώ είμαστε.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 26/06/2012 12:16:55

      Δεν έφυγαν εντελώς. Κάνε μια βόλτα από Κηφισιά μέχρι τέρμα Εκάλη, ανέβα και πιό ψηλά, πήγαινε μετά και παραλιακά.
      Θα καταλάβεις.
      Όταν απαξιωθούν αλά Ισπανία, οι αστοί θα χάσουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους αλλά και του κοινωνικού status τους.

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Ο Θείος 26/06/2012 16:08:41

      Αγαπητέ θείε, δεν ξέρω αν αυτό με συμφέρει. Τα χρήματα των "αστών" κάπου θα πάνε, όταν τους τα πάρουν. Αποκλείω να καταλήξουν στις τσέπες των φτωχών. Το πιθανότερο είναι να τα καρπωθούν το ένα εκατομμύριο ζάπλουτων παγκοσμίως και οι φτωχοί να χάσουν ακόμη και τα ψίχουλα που κάπου κάπου τους έδιναν.

 12. hlias avatar
  hlias 24/06/2012 19:30:57

  Για να επιβιωσει ενα κρατος-λαος ή θα πρεπει να κατεχει την απολυτη ισχυ ή θα πρεπει να ενταχθει σενα συνοθυλευμα "συμμαχικων" σχηματισμων με κοινα συμφεροντα...
  Αναρωτιεμαι ομως ,τι κοινα συμφεροντα μπορουμε ναχουμε με τους δυτικους;
  Παντως αυτο που ζουμε τωρα, αποδεικνυει στην δικια μου αντιληψη ,οτι η ενταξη της Ελλαδας στην Ε.Ε. δεν την ωφελησε καθολου και αμφιβαλλω αν επιβιωνει καν σαν Ελλαδα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ hlias 25/06/2012 14:32:09

   Άρα τί;
   Κατέχει η χώρα μας την "απολυτη ισχυ"; Ούτε οι ΗΠΑ δεν την κατέχουν πιά. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, μόνον σπάνια και για ελάχιστο χρονικό διάστημα.
   Αφού έτσι είναι, σε ποιό άλλο "συνονθυλευμα “συμμαχικων” σχηματισμων με κοινα συμφεροντα" θα πρέπει να ενταχθούμε, άν όχι στης ΕΕ - ή το ευρύτερο της Δύσης;
   Εύκολα λέγονται παπ@ριές, αλλά συγκκριμένα πράγματα χρειάζονται.

 13. TARAMAS avatar
  TARAMAS 25/06/2012 01:17:51

  Μπορεί να επιβιώσει, όπως επιβιώνει η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Τι κοινό άλλωστε μπορεί να έχει η νοοτροπία του 80% των παραπάνω σχολιαστών με τη νοοτροπία ενός π.χ. Βέλγου ή Ισπανού;

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ TARAMAS 25/06/2012 04:20:54

   Εννοείς ενός Βέλγου ή Ισπανού αποικιοκράτη, που έχει ξεζουμίσει δεκάδες Αλβανίες, Αιγύπτους, Τυνησίες και Ελλάδες, για να μπορεί να έχει αυτή την εξέχουσα νοοτροπία που καμαρώνουν όσοι πάντα είναι και νιώθουν δούλοι;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Πεπόνης 25/06/2012 14:26:39

    Τις Αλβανίες, Ελλάδες και Αιγύπτους δεν τις έχουν ξεζουμίσει οι Βέλγοι και Ισπανοί αποικιοκράτες, αλλά οι Οθωμανοί αυτοκρατορικοί κυρίαρχοι, για 400 χρόνια. Μερικοί έχετε πάθει "σύνδρομο της Στοκχόλμης" απέναντι στους πραγματικούς κατακτητές μας.
    Γι αυτό δεν αρέσει σε πολλούς η νοοτροπία του Βέλγου και του Ισπανού: Προτιμούν το Οθωμανικό ραχατλίκι και να είναι υπήκοοι, όχι πολίτες. Δούλοι που φυλάγουν τ' αφεντικά τους.
    Οι Βέλγοι και Ισπανοί (και Γάλλοι, Άγγλοι, Πορτογάλοι, Ιταλοί) αποικιοκράτες, έχουν ξεζουμίσει άλλους (έστω και μόνον για 100 χρόνια): Από τα βάθη της Αφρικής μέχρι το Πακιστάν και τις Ινδιες. Αυτούς που ξεζουμίζουν τώρα (λαθρομετανάστες μεν, επικερδείς και καλοδεχούμενοι δε), μεταξύ των άλλων και οι Έλληνες αστοί, οι εργολάβοι, μεγαλοαγρότες κτλ.

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ Ο Θείος 25/06/2012 15:25:45

     Παρατηρώ ότι η πολυπόθητη ευημερία πηγάζει από ξεζούμισμα. Ποιός, που, τι, πόσο, μικρό ρόλο παίζει και ελάχιστα με ενδιαφέρει... Δεν θα ζηλέψω τώρα και Ισπανούς/Βέλγους, που έχουν ξεσχίσει ό,τι δεν τους αντιστάθηκε επαρκώς για να μπορούν κατόπιν ξεσχίσματος να κορδώνονται για τον πολιτισμό τους.

     Μια χαρά είμαστε στο Ελλάντα, δεν έχουμε λόγο να αντιγράψουμε κανέναν από αυτούς.. Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα σκάρτα μας, πολύ ευχαρίστως. Όχι όμως και να κάνω σημαία τον Ισπανό και τον Βέλγο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την λατρευτή Τουρκία.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ TARAMAS 25/06/2012 04:25:24

   Θέλεις να είχαμε κοινή νοοτροπία με Βέλγους και Ισπανούς; Γιατί; Μήπως καταλαβαίνω λάθος;

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Πεπόνης 25/06/2012 18:50:41

    Το τι θέλω εγώ είναι αδιάφορο. Διαπιστώνω όμως για πολλοστή φορά το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες από τους λοιπούς ευρωπαίους στην νοοτροπία, στον τρόπο που (δεν) αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, στον τρόπο που βλέπουν τη χώρα τους στο μέλλον. Τον Χάντιγκτον τον καθυβρίσαμε στην Ελλάδα, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να τον βγάλουμε αληθινό. Όποιος δεν είναι κλεισμένος στο καβούκι του, το διαπιστώνει πανεύκολα. τα περί αποικιοκρατίας είναι φτηνός αντίλογος κάποιων που πιάστηκαν από το συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν είχα αναφέρει π.χ. τους Τσέχους, τους Σλοβάκους, τους Πολωνούς, τους Σκανδιναβούς τι θα λέγανε;

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ TARAMAS 26/06/2012 04:25:56

     Είναι ολοφάνερο. Δεν έχεις ζήσει έξω, ή, αν έχεις ζήσει, βρισκόσουν σε προστατευμένο περιβάλον... Ή αγνοείς την εκεί πραγματικότητα (ως Έλλην...)

     Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Πολωνοί, οι Σκανδιναβοί (ειδικά αυτοί!), οι Ισπανοί, οι Βέλγοι (και, φαντάζομαι, όλοι οι υπόλοιποι...) έχουν καλύτερη νοοτροπία από τους Έλληνες και αντιλαμβάνονται καλύτερα την πραγματικότητα; Σε ενημερώνω ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, γκρινιάζουν ασταμάτητα για την "άδικη κενωνία που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει".

     Εμείς δεν έχουμε θετικά; Μόνο αυτοί τα έχουν; Και έχουμε εμείς αποκλειστικά μόνο αρνητικά στοιχεία; Πότε θα σταματήσουμε να ξεκοιλιάζουμε τον εαυτό μας και να προσκυνάμε οτιδήποτε έξω από αυτόν;

     Τι καλά που όλοι οι άλλοι έχουν όλα τα θαυμαστά, αλλά τώρα βουλιάζουν μαζί με εμάς τους πίθηκους και μάλιστα πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάς ότι βρισκόμαστε στον 5ο χρόνο βαρύτατης ύφεσης και ακόμη δεν έχουμε εξαφανιστεί από τον χάρτη. Τον πόλεμο δε, που μας γίνεται, τον αγνοείς πλήρως.

     Καλημέρα.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ Πεπόνης 26/06/2012 13:02:33

      Νομίζω ότι έχεις μια δική σου ατζέντα και ότι διαβάζεις το παρερμηνεύεις διότι το βλέπεις μέσα από αυτό το πρίσμα. Έχω ζήσει έξω και ξέρω ότι πως σκέφτονται, απλά με εντυπωσιάζει κάθε φορά η αποσύνδεση του Έλληνα από την πραγματικότητα. Μόνο εδώ ακούς για ανάπτυξη μέσα από δανεικά που διοχετεύονται σε μισθούς (και άρα το να προσλαμβάνεις δ.υ. χωρίς να τους χρειάζεσαι είναι "αναπτυξιακό"), μόνο εδώ βάζουν την ελληνική κρίση στο ίδιο τσουβάλι με την ισπανική ή την ιρλανδική π.χ., μόνο εδώ θεωρούν ότι οι παροχές του κράτους είναι άσχετες με τα έσοδά του, μόνο εδώ θεωρούν ότι οι οργανισμοί υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων σε αυτές, μόνο εδώ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι "ξεπούλημα", μόνο εδώ θεωρούν ότι εμείς θα κρατάμε τα πάντα ως έχουν και κάποιοι άλλοι θα μας πληρώνουν για να ζούμε, μόνο εδώ πιστεύουν ότι η χώρα δε θα παράγει πλούτο αλλά εμείς δε θα γίνουμε "Βουλγαρία" κλπ

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ TARAMAS 26/06/2012 17:11:35

      Αγαπητέ TARAMAS, για τα γλυτώσουμε από τα άσχημα της χώρας, δεν αποτελεί λύση να υιοθετήσουμε τα άσχημα των άλλων χωρών. Παρεμπιπτόντως, μια ζωή αυτό κάνουμε και είδαμε που μας οδήγησε.

      Ας τα κάνουμε λοιπόν όλα σωστα από εδώ και πέρα:

      1. Ανάπτυξη μέσα από δικά μας κεφάλαια και ουχί δανεικά... Οκ, ας γίνουμε, λοιπόν, Macau, Taiwan, Liechtenstein, ή έστω Greenland, Bermuda, Fiji, Uzbekistan, Azerbaijan. Αυτές και άλλες πολλές χώρες δεν χρωστάνε σχεδόν τίποτα, όπως βέβαια και η απόλυτη χώρα-παράδεισος Κίνα.
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

      2. Ίδια τσουβάλια: Ξανακοίτα την ταμπέλα. Σχεδόν όλος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε χειρότερη θέση από εμάς από άποψη εξωτερικού χρέους. Γιατί αρνείσαι να δεις ότι η κρίση είναι συστημική; Τάμα έχεις κάνει;

      3. Παροχές κράτους: Ξέρεις πόσο κοστίζει μία μοναδική βόμβα, από τις ακριβές; Γνωρίζεις το % επί του ΑΕΠ που χάνεται σε εξοπλισμούς; Ξέρεις την τιμή ενός και μόνο μαχητικού αεροσκάφους; Πιστεύεις ότι κάθε μ@λάκας Αλί στην Τουρκία άλλο σκοπό δεν έχει στην ζωή του από το να μας πάρει την Μύκονο; Δεν βλέπεις ότι μας δουλεύουν; Δεν βλέπεις ότι τα χρήματα θα έφταναν και με το παραπάνω, αν δεν μας εξανάγκαζαν οι "φίλοι" μας, όλοι αυτοί οι "ανεπτυγμένοι" (πίθηκοι) που αναφέρεις, να ξοδεύουμε μέχρι και την τελευταία μας δεκάρα σε "σιδηρογροθίες" και "σιδηρομπουνίες" δικής τους παραγωγής, για να τις χρησιμοποιούμε απέναντι σε εχθρούς, στους οποίους αυτοί φέρονται φιλικά; Δεν βλέπεις ότι πληρώνουμε συνέχεια με ιδρώτα και αίμα την ανάπτυξη της Μέρκελ και του Ομπάμια;

      4. Οι οργανισμοί: Οι οργανισμοί οφείλουν να εξυπηρετούν τον πολίτη, συμφωνούμε. Θα τα χαλάσουμε όμως παρακάτω: Αν πουλάω όπλα ακόμη και σε μικρά παιδιά, αρκεί να μπορούν να με πληρώσουν με οποιονδήποτε τρόπο, τότε επιστρέφω ένα τμήμα των κερδών στους πολίτες της χώρας μου και παριστάνω τον πάροχο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Και βέβαια ο εκ πεποιθήσεως Μισέλληνας ψαρώνει και βροντοφωνάζει: "Έξω λειτουργεί το κράτος! Εμείς είμαστε σάπιοι!". Γνωρίζεις ότι τα καλύτερα μπαζούκας του κόσμου φτιάχνονται στην (και πωλούνται από την) Σουηδία, τον «παράδεισο τέλειας εξυπηρέτησης πολιτών»; Ναι, αυτά που βλέπουμε σε συρράξεις ανά την υφήλιο να τα κρατούν 12χρονα. Πάρε άλλη μια λίστα: http://en.wikipedia.org/wiki/Arms_industry (World's largest arms exporters).
      Γνωρίζεις ότι τελικά δεν έχουμε ένα φανταστικομμύριο (!!!) ΔΥ στην Ελλάδα, όπως ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε, αλλά λιγότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ;

      5. Ιδιωτικοποιήσεις: Η πλήρης απαξίωση μιας δημόσιας επιχείρησης και το τρισάθλιο ξεπούλημα της για πενταροδεκάρες σε όποιον έχει το πιο δυνατό μαστίγιο, δεν αποτελεί σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που αξίζει χειροκρότημα, αλλά κανονικό πλιάτσικο από νταβατζήδες με γραβάτες και στην ανάγκη με κανόνια.

      6. Θα μας πληρώνουν για να ζούμε: Χμ... Ωραία καραμέλλα. Γιατί μας δάνειζαν τότε τόσα χρόνια; Με το ζόρι τους τα πήραμε; Γιατί μας τα έδωσαν; Άσε δεν έχει νόημα! Για σένα μάλλον οι Έλληνες είναι πάντα (μα πάντα!) απατεώνες και ελεεινοί σαλτιμπάγκοι, οι όποιοι ξένοι πάντα τίμιοι και ειλικρινείς και οφείλουμε να τους προσκυνάμε! Βγάλε τότε το TARAMAS από ψευδώνυμο και βάλε το FOIEGRAS.

      7. Βουλγαρία: Παράγουμε για να ζήσουμε πλουσιοπάροχα και να βοηθάμε και τους γείτονες, ΑΝ μας αφήσουν! Σου φαίνεται φυσιολογικό να δανείζεται η Γερμανία με αρνητικό επιτόκιο εν μέσω κρίσης και να μας δανείζει με 5%; Αλλά και πρίν την κρίση: Σου φαίνεται φυσιολογικό να έχουμε (είχαμε, έχουμε και συνεχίζουμε να έχουμε) 5% επί του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, το μεγαλύτερο από όλη την Ευρώπη; Μα χαίρω πολύ! Αν, λέω ΑΝ, αγοράζουμε (με το ζόρι) εξοπλισμούς ξοδεύοντας το 80% του ΑΕΠ, πόσο πλούτο πρέπει να παράγουμε για να μην είμαστε Βουλγαρία; Έλεος, δεν μπορείς να δεις ότι πρόκειται περί στυγνής εκμετάλλευσης και βαρελιού δίχως πάτο;

      Αδυνατώ να καταλάβω με πιο σκεπτικό αναγνωρίζεις άμεσα όλα τα θετικά άλλων λαών, την ίδια στιγμή που για την Έλλαδα σου περισσεύει μόνο αρνητική κριτική.

      Συγχώρεσε με φίλε.
      Καλό απόγευμα.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ Πεπόνης 26/06/2012 20:47:08

      Έθεσες πολλά θέματα, δε μπορώ να απαντήσω σε όλα λόγω... στενότητας χώρου. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικό και κρατικών δομών. Το χρέος που παραθέτεις δεν είναι το δημόσιο χρέος αλλά συνολικά και το ιδιωτικό. Για την περίπτωσή μας το δημόσιο χρεοκόπησε, αυτό το χρέος μας ενδιαφέρει: Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας φθάνει στο 233% του ΑΕΠ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κατέχεται από ημεδαπούς, με συνέπεια να είναι μικρή η εξάρτησή της από τον εξωτερικό δανεισμό. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος ίσο με 166% του ΑΕΠ, η Ιταλία 121%, η Ιρλανδία 109%, η Πορτογαλία 106% και οι ΗΠΑ 101%, ενώ ποσοστό χαμηλότερο του 100% έχουν η Γαλλία (87%), η Γερμανία (83%) και η Ισπανία (67%). Μόνο το δημόσιο χρέος όμως δε λέει όλη την αλήθεια, ο συνδυασμός του με το ετήσιο έλλειμμα και το βαριά ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας, την παράλυτη διοίκηση και την πολιτική ανικανότητα, είναι θανατηφόρος. Άλλο το τσουβάλι λοιπόν, η όποια συστημική κρίση δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας.
      Για τους εξοπλισμούς συμφωνώ, αλλά μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις τον προϋπολογισμό για να δεις ότι η οικονομία είναι ελλειμματική ανεξάρτητα από τις αμυντικές δαπάνες.
      Περί ιδιωτικοποιήσεων, κάντε τις σωστά, μην τις συκοφαντείτε με ιδεοληψίες. Σχολιάκια για φουαγκρά τα αντιπαρέρχομαι. Όσα λέω για παροχές, σημαίνει απλά ότι ένα κράτος που δεν έχει έσοδα, δε μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, τόσο απλά. Τα παραμύθια περί δημόσιου τομέα μικρότερου από το μέσο όρο, είναι ακριβώς αυτό παραμύθια. Στη περίπτωσή μας δημόσιος τομέα είναι όποιος πληρώνεται από το κράτος αφού το πρόβλημά μας είναι ότι αυτό δεν έχει να πληρώσει. Ιερείς, στρατός, ευρύτερος δημόσιος τομέας, όσοι μισθοί άμεσα ή έμμεσα πληρώνονται από το κράτος είναι δημόσιο και δεν είναι το μικρότερο στην ΕΕ, ψάξε το.
      Δεν "αναγνωρίζω όλα τα θετικά των άλλων λαών" όπως σε βολεύει να μου προσάπτεις συνεχώς, καυτηριάζω τα παραμύθια και τις ιδεοληψίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι Έλληνες από διεφθαρμένους πολιτικούς και αγράμματους δημοσιογράφους, και γι αυτό είναι ανίκανοι οι περισσότεροι να αναγνωρίσουν καν το πρόβλημα, όταν ακούν για ιδιωτικοποιήσεις καταλαβαίνουν ξεπούλημα, όταν ακούν για απελευθέρωση επαγγελμάτων γίνονται πασσιονάριες και όταν ακούν ιδιωτικός τομέας τους έρχεται στο μυαλό η σκιά του χοντρού με το πούρο στη διαφήμιση του ΚΚΕ. Γιαυτό είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον.

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ TARAMAS 26/06/2012 22:36:31

      Πως λοιπόν κατά την γνώμη σου "εκατήντησε" το δημόσιο χρέος μας να βρίσκεται τόσο ψηλά;

      Μήπως κάποιος πήρε το ιδιωτικό χρέος των φουσκωμένων τραπεζών και έγραψε πάνω του "δημόσιο χρέος, από εδώ και πέρα";

      Πως γίνεται να μην έχει σκάσει ούτε μία τράπεζα ως τώρα, με όλον αυτόν τον χαμό;

      Θα το αρνηθείς ίσως, θα αντιπαραθέσεις και στοιχεία, αλλά μάλλον θα αρνηθείς το αυτονόητο: Μας γίνεται πόλεμος από τους πολιτισμένους. Μάλλον επειδή δεν πέρασαν καλά στις διακοπές τους στην Κρήτη...

      Δεν έχουμε δημόσιο τομέα τέτοιο που να δικαιολογεί χρεοκοπία. Δεν έχουμε τους περισσότερους ΔΥ στην Ευρώπη, είμαστε κάπου στην μέση.

      Μια ερώτηση: Δεν σου κάνει καμμία εντύπωση το γεγονός ότι η οικονομική κρίση θεωρείται παγκόσμια;

      Στα υπόλοιπα περί "ευημερίας των πολιτισμένων δια των όπλων" δεν απαντάς, λόγω χώρου...

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ TARAMAS 27/06/2012 00:55:20

      Δεν έχουμε δημόσιο τομέα που να δικαιολογεί χρεοκοπία; Αστειεύεστε βέβαια. Συγνώμη αλλά αυτά που λέτε για τις τράπεζες είναι εντελώς άκυρα για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ούτε Ιρλανδία, ούτε Ισλανδία, ούτε Ισπανία ούτε Κύπρος. Στην εποχή μας άγνοια δεν επιτρέπεται. Με ένα κλικ του ποντικιού έχετε στη διάθεσή σας τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών από το ΥΠΟΙΚ και τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνεχή ελλείμματα και δανεισμός για την κάλυψή τους, αύξηση των δημοσίων εξόδων χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, πτώση της ανταγωνιστικότητας και συνεχή ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών, δημόσιο (υπηρεσίες και δικαστήρια) τροχοπέδη σε κάθε επένδυση με τη διαφθορά, την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, αντιαναπτυξιακές πρακτικές προστατευμένων επαγγελμάτων και καρτέλ, χαμηλή απόδοση δημόσιου τομέα (αύξηση φοροδιαφυγής λόγω της τραγικής απόδοσης των εφοριών) , υπερτροφία του (για τα συγκεκριμένα κρατικά έσοδα) και κακή κατανομή ακόμη και μη περιττού προσωπικού (π.χ. 18 νοσηλεύτριες σε Κέντρο Υγείας κωμόπολης λόγω συνυπηρέτησης και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε περιφερειακό νοσοκομείο σε απόσταση 30 χλμ) είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά που αποτελούν την παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και που οδήγησαν σε ύφεση (πριν τη χρεοκοπία), σε διόγκωση του δημόσιου χρέους και το σημαντικότερο σε ανικανότητα οποιασδήποτε αντίδρασης γιατί κάποιοι πάντα θα θίγονταν.
      Όσο υπήρχε φθηνό χρήμα και η παγκόσμια οικονομία πήγαινε καλά, δανειζόταν με φθηνό χρήμα η Ελλάδα και έσπρωχνε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μόλις η παγκόσμια οικονομία όμως τα βρήκε σκούρα, αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα και της Ελληνικής οικονομίας, γιατί στη φουρτούνα οι βαρκούλες υποφέρουν πρώτες. Μην κάνεις το λάθος να καταπίνεις όσα σερβίουν κάποιοι, ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχουν τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες. Και όπου υπάρχει ταύτιση, η διαφορά κλίμακας και δυνατότητας αντίδρασης είναι κολοσσιαία. Το ότι αγνοούμε σαν λαός στοιχειώδη πράγματα και είμαστε θύματα ιδεοληψιών και εθελοτυφλίας είναι θανάσιμο δυστυχώς σε περιβάλλον κρίσης.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/06/2012 12:15:39

  Mερικοί Αμερικανοί αναλυτές δεν ξέρουν τι είναι πραγματικά η Ευρώπη. Ουτε κάν ως γεωγραφία.
  Όντως, "η Τρίπολη, το Κάιρο και η Κων/πολη είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ότι είναι το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο".
  Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι η Ρώμη, η Νάπολη, το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, η Λιουμπλιάνα, η Βενετία, η Τεργέστη, η Βουδαπέστη, ακόμη και η Βιέννη, είναι πιό κοντά στην Ελλάδα απ' ότι είναι η Τρίπολη ή το Κάιρο. Ή το ίδιο κοντά.
  Η Ευρώπη μπορεί να υπάρχει και να είναι βιώσιμη μόνον ως γεωγραφικό και ιστορικό-πολιτισμικό Όλον, από τη Λισαβώνα μέχρι τον Καύκασο και από τη Λαπωνία μέχρι την Κρήτη και την Μάλτα.
  Όποιος την κατακερματίζει και της στερεί οργανικά μέλη, όπως π.χ. την Βαλκανική, τότε μπάζει ξανά στην Ευρώπη τους κακούς Ευρωπαιοκτόνους διαβόλους, τους τόσο γνώριμους από την Ευρωπαική ιστορία.
  Μην ξεχνάμε ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν άρχισε κάπου μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου, αλλά στο Ευρωπαικό όριο, στο Βαλκανικό Σεράγεβο. Ενώ ο Β' Παγκόσμιος άρχισε στις προσαρτημένες, περιφερειακές, Αυστρία και Τσεχοσλοβακία, τις πουλημένες στον Χίτλερ από τους Αγγλογάλλους των Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ. Και μετά, ήλθε η σειρά της Πολωνίας.

 15. franc avatar
  franc 25/06/2012 13:40:46

  Αγαπητέ Θείε,
  Καλές οι διευκρινήσεις όπως λες για να μην δημιουργείται σύγχιση. Ομως απ' αυτά που λές επιβεβαιώνεται η ουσία της περέμβασής μου. Οτι όσο Ευρωπαικό και οργανωμένο και ανταγωνιστικό κι αν γίνει το κράτος μας, ακόμα κι αν φτάσει την Ιρλανδία του 2005, πάντα θα είναι ευάλωτο στην κρίση η οποία πάντα ξεκινάει απο τις τράπεζες και την απληστία των Υπερτραπεζιτών, σε αγαστή συνεργασία εννοείται με πολιτικούς και καπιταλιστές, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, εφοπλιστές κλπ.
  Σέ όλες τις κρίσεις ιδιώτες τρώνε τα λεφτά και στο Δημόσιο φορτώνονται τα χρέη.
  Θα συμφωνείς φαντάζομαι με την παρατήρηση οτι στην Ελλάδα έφαγαν και κάποιοι πληβείοι μέσω του πελατειακού πολιτικού συστήματος ώστε να καλύπτονται καλύτερα τα ίχνη των Τσοχαντζαραίων...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 25/06/2012 14:57:15

   Μα η Ιρλανδία του 2005 δεν είναι πρότυπο. Τζόγο με τα ακίνητα κάνανε και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ακρίδων προσέλκυσαν, με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Το 2008 η φούσκα των ακινήτων έσκασε (όλες οι φούσκες σκάνε) και οι ακρίδες έφυγαν όλες μαζί. Έτσι σκάσανε οι τράπεζες της Ιρλανδίας. Όλες.
   Όπως έχω πεί, για το αλήστου μνήμης 2005 προτιμώ μάλλον την Γερμανία του Σρέντερ. Έκανε αντικυκλική πολιτική στην άνοδο, έβαλε τάπα.
   Επιμένω ότι αυτοί που έφαγαν τα πολλά στην Ελλάδα δεν είναι πληβείοι. Και δεν είναι μόνον οι λίγοι μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι (που σωστά κολλάς δίπλα στους εφοπλιστές). Είναι και πολύ περισσότεροι απλώς γιατροί ή δικηγόροι (χωρίς μεγαλο-), γκαραζιέρηδες κτλ. Μην αποενοχοποιούμε τα μεσοστρώματα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 25/06/2012 15:00:30

   Η Ιρλανδία του 2005 είναι ακραίο αντι-πρότυπο.
   Τυπική περίπτωση νεοφιλελεύθερης φούσκας με χαμηλούς φόρους και καρτέλ εργολάβων-golden boys.
   Άτυπο καρτέλ εργολάβων και τραπεζών είχαμε και στην Ελλάδα (και ακόμη καλά κρατεί).

   • αγθ avatar
    αγθ @ Ο Θείος 25/06/2012 16:05:18

    Όχι και δεν ήταν πρότυπο!
    "Προτυπάρα" ήταν, με λιβανωτό 24 ώρες το 24ωρο, για τα τρομερά "επιτεύγματά" της, ειδικά εδώ, στους νότιους ιθαγενείς!
    Απλά, πρόλαβε και έσκασε πριν από το γουρούνι του νότου...

    Όσο για τα ...δανεικά, “τα πρόσφεραν και οι δανειολήπτες τα πήραν. Τα πήραν, επειδή τους τα έδωσαν”. Έτσι ακριβώς!

    Και όχι μόνο: ακόμη και αν "δεν τα έπαιρναν", θα τους "τάδιναν", με το ζόρι, όπως έγινε π.χ. με τους αγρότες, που με το ζόρι (και επι -ευρωπαϊκή- πληρωμή...) έθαβαν τόννους ροδάκινα σε χωματερές πίνοντας αραχτοί το φραπεδάκι τους ή υποχρεώθηκαν σε μονοκαλλιέργειες (βαμβάκια, κ.α., όπως τις περίφημες καλλιέργειες για ...βιοντήζελ), κατασπαταλώντας μάλιστα (πάλι επί ευρωπαϊκή πληρωμή...) ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ποσότητες νερού (διαρκές Έγκλημα Εθνικών Διαστάσεων), μέχρι που έφεραν τη ...θάλασσα, στη ...Θήβα και τη ...Λάρισα!

    Είπαμε: ο εκμαυλισμός γίνεται από τον εκμαυλιστή με τη βοήθεια (και αν δεν την παρέχει, με το ζόρι...) του εκμαυλιζόμενου...

    Ρωτήστε και τους ...αφρικανούς! Κάτι ξέρουν, από ...ανάπτυξη και ...αξιοποίηση(!!!!) πόρων. Πολύ φοβάμαι δε ότι η ...τεχνογνωσία τους θα μας χρειαστεί, σύντομα: για το πώς επιβιώνεις(;) με μια κούπα ρύζι και μερικές γουλιές νερό την ημέρα (φυσικά, δεν μιλάμε για "δουλειά", "αμοιβή", "υγεία", "παιδεία"¨...), ενώ οι πόροι σου (επίγειοι, υπόγειοι και εναέριοι) ...αξιοποιούνται στο έπακρο!

    Αλλά βέβαια, αυτή τη στιγμή προέχει να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου, με αλληλοσυκοφαντίες, αυτομαστίγωμα και ταπείνωση... για το ποιοί "τα έφαγαν" και, που, αν "τους πιάσουν και τους τα πάρουν όλα", θα ...λυθεί το οικονομικό, δημοσιονομικό και παραγωγικό πρόβλημα της ...χώρας!!!

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ αγθ 25/06/2012 16:32:24

     "Αλλά βέβαια, αυτή τη στιγμή προέχει να βγάλουμε ο ένας τα μάτια του άλλου, με αλληλοσυκοφαντίες, αυτομαστίγωμα και ταπείνωση… για το ποιοί “τα έφαγαν” και, που, αν “τους πιάσουν και τους τα πάρουν όλα”, θα …λυθεί το οικονομικό, δημοσιονομικό και παραγωγικό πρόβλημα της …χώρας!!!"

     Έτσι ακριβώς! Μιλάμε για ψίχουλα, όταν μας αρπάζουν τα δις και τα μεταφέρουν με το δεξαμενόπλοιο. Αντί να ενωθούμε και να αντιδράσουμε, παίζουμε το άθλιο παιχνίδι των τοκογλύφων, που θα έπρεπε να συληφθούν και να τιμωρηθούν με διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου. Βγάζει κάθε ένας τα απωθημένα του (δεν εννοώ τον Θείο...) τώρα που βρήκε ευκαιρία και όλοι κοιτάνε να αρπάξουν ό,τι μπορούν από τον κατάκοιτο... Εν τω μεταξύ τα κοράκια των "αγορών" αλλωνίζουν. Καθολική άρνηση της πραγματικότητας, τυπική συμπεριφορά μετά από μεγάλο σοκ.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Πεπόνης 26/06/2012 11:25:56

      Γιατί ρε φίλε να ενωθώ με τον εκτρωσατζή γιατρό με τη βιλλάρα και ν' αντιδράσω μαζί του..."κατά των ξένων";
      Αντίθετα, θεωρώ καθήκον να τον ξεσκίσω τον λεγάμενο, και όλους τους ομοίους του.
      Άν βρωμάει το σπίτι σου από τα σκουπίδια το σπίτι σου καθαρίζεις, δεν κατηγορείς τα μαγαζιά που σου προμήθευσαν αυτά που έφαγες και έκανες σκουπίδια.

     • franc avatar
      franc @ Ο Θείος 26/06/2012 13:36:33

      Αγαπητέ Θείο,
      ωραία τα λες κι απο δεξιά κι απο αριστερά, αλλά έρχεται κι η στιγμή για ν' αποφασίσεις με ποιόν θα πας και ποιόν θ' αφήσεις. Και φυσικά θα πάς με το δικό σου συμφέρον και εγώ με το δικό μου, κι αν τα συμφέροντά μας συγκρούονται εγώ θα κάνω το παν για να σε νικήσω και να μη σ' αφήσω να με φάς γιατί τότε δεν θ' αξίζω...Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Δαρβίνος επαληθεύεται σ' όλα τα επίπεδα...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ franc 26/06/2012 13:47:34

      Και κοινωνικός Δαρβισνισμός τώρα; Έλεος!
      Γιατί τους αποενοχοποιείτε ρε φίλε, τους χλιδάμπουρες και φοροκλέφτες;
      Τι τους χρωστάτε;
      Τις εκτρώσεις χωρίς απόδειξη για την εφορία;

     • franc avatar
      franc @ Ο Θείος 26/06/2012 14:05:03

      Θείε , δεν καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις?
      Οταν το σπίτι σου βομβαρδίζεται με τάνκς εσύ κυνηγάς πρώτα
      την αλεπού που σου κλέβει τις κότες και όταν ισοπεδωθεί το σπίτι σου θα στραφείς στον εχθρό για να τον αντιμετωπίσεις?
      Αν αύριο στην Ελλάδα φέρουμε το FBI και φυλακίσει όλους τους χλιδάμπουρες και φοροκλέφτες θα λυθεί η Παγκόσμια κρίση και δεν θα έρθει άλλη όπως πχ. στην Ισλανδία που ούτε χλιδάμπουρες ούτε φοροκλέφτες είχε ποτέ?

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Ο Θείος 26/06/2012 17:34:10

      Οι Γερμανοί ΔΕΝ είναι φίλοι μας θείε!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αγθ 26/06/2012 12:10:28

     ...."πίνοντας αραχτοί το φραπεδάκι τους".
     Όταν λέω ότι φταίνε εξίσου με τους έξωθεν "κακούς", οι έσωθεν νοοτροπίες, κοσμοαντιλήψεις, τρόποι ζωής, αυτό ακριβώς εννοώ.
     Και οι αγρότες είναι μόνον μία εκδοχή του "φόνου".
     Εκεί που έγινε πραγματική "γενοκτονία", είναι στις επιχειρηματικές επιχορηγήσεις και δάνεια, αλλά και σε μερικούς ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς: Υγεία, ανώτατη εκπαίδευση. Δείτε στο σκάνδαλο της Παντείου: Καθηγητές με Φερράρι και πισίνες αλά Χόλυγουντ.
     Ώπα, να χαρώ την γκρέκα διανόηση!

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Ο Θείος 26/06/2012 17:49:03

      Θείε δεν διαφωνούμε σε αυτό. Εσύ, από όσο καταλαβαίνω, θεωρείς ότι ο ασθενής οφείλει να γιατρέψει πρώτα το συνάχι του ή έστω την βαριά πνευμονία του και μετά να επιχειρήσει να διώξει αυτούς που του ρίχνουν συνεχώς καινούρια μικρόβια γρίπης και πνευμονίας από την καμινάδα και ταυτόχρονα πυροβολούν και ρίχνουν βόμβες από τα παράθυρα, με απώτερο σκοπό να τον αποδυναμώσουν περισσότερο και τελικά να τον ξεκάνουν και να τον ληστέψουν με την ησυχία τους.

      Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και πρέπει να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα και όλα με επιτυχία 200%, παρόλο που ούτε οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, ούτε οι ξένες δυνάμεις.

      Πρόκειται περί σχεδόν ανέφικτου άθλου και πρέπει να είμαστε ενωμένοι περισσότερο από πότε, τουλάχιστον μέχρις ότου οι ισχυροί αλλάξουν μυαλά. Η φαγωμάρα μεταξύ μας δεν βοηθάει κανέναν, πέραν των εκμεταλλευτών μας.

      Και κάτι άλλο που θέλω να σε ρωτήσω: Είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να τσακωθώ με τον γιατρό-χειρούργο εξαιτίας της βίλας του στην Μύκονο που την απόκτησε όταν όλα πήγαιναν καλά και κανένας δεν μιλούσε, που αύριο ίσως κλειθεί να με χειρουργήσει δωρεάν, επειδή η οικονομία θα έχει βουλιάξει εντελώς; Τόσα χρόνια πέρασαν, τώρα θα τσακωθούμε με όλους αυτούς, την ίδια ώρα που θα αφήνουμε την Μέρκελ και τον υπάρχηγό της το Γκόλεμ να αλλωνίζουν σαν τα αγριόσκυλα και να μας πατούν κάτω;

      Δεν βλέπεις ότι ο εθνικός διχασμός είναι ο στόχος τους και ότι τον πετυχαίνουν ήδη;

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Πεπόνης 26/06/2012 17:50:05

      Δεν σου κάνει εντύπωση που ο ίδιος διχασμός επικρατεί σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου;

      Όλα τυχαία πια;

 16. hlias avatar
  hlias 25/06/2012 14:00:44

  Ααααα! ναι! εχουμε κοινο συμφερον την ΕΙΡΗΝΗ λοιπον @Θειος...εστω κιαν πρεπει να αφανιστουμε γιαυτην...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ hlias 25/06/2012 14:15:51

   Προτιμάς πόλεμο;
   Φαίνεται πώς δεν έχεις παιδιά ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Ούτε θέλεις να αποκτήσεις.
   Λυπάμαι για λογαριασμό σου.

 17. franc avatar
  franc 26/06/2012 13:43:45

  Αγαπητοί Πεπόνη και αγθ,
  Τον διαλύσατε τον ταλαίπωρο θείο, κι ο καημένος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να αποδείξει οτι υπάρχει και φιλολαική "δεξιά διανόηση" αλλά δυστυχώς ξεσκεπάζεται πότε απο 'δώ και πότε απ' εκεί γιατί μάλλον διάλεξε κοντό πάπλωμα...
  Μέχρι και χτές ο Σόιμπλε την Ιρλανδία μας λιβανίζει ως πρότυπο...(Για να εισπράττει αυτός και οι όμοιοί του τον μισθό της ύβρης...)

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 26/06/2012 13:53:16

   Μία και αδιαίρετη είναι αυτού του τύπου η "διανόηση", "δεξιά" και "αριστερή". Δες τι έγινε στην Πάντειο, δες τις κομματικές τους συμπάθειες, δες τα "ερευνητικά προγράμματα" για την αεροδυναμική των Φερράρι.
   Είστε πολλοί αυτοί που προστατεύετε ένα αποτυχημένο κράτος και μια αποτυχημένη κοινωνία. Ώρες-ώρες, αναρωτιέμαι άν έχει δίκιο ακόμη και ο κ. Γιανναράς (που κατά τα άλλα τον θεωρώ πολύ απόλυτο).

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 26/06/2012 14:23:25

    Ο κ. Γιανναράς στο τελευταίο σχόλιό του όσον αφορά τον Τσίπρα είπε επι τέλους την αλήθεια, όπως την είχε πει παλιότερα και για τον Σαμαρά και την ανεπάρκειά του...
    Οταν έλθει ο Μεσσίας που ευαγγελίζεται ο Γιανναράς και εμείς θα τον ακολουθήσουμε...
    Οσον αφορά στην Πάντειο, και τις κομματικές τους συμπάθειες, τα “ερευνητικά προγράμματα” για την αεροδυναμική των Φερράρι ούτε τους ξέρω ούτε θέλω να τους ξέρω και δεν είναι αυτο το μείζον αυτή τη στιγμή, όπως δεν είναι μείζον οι συντάξεις μαιμού, ή οι ληστείες ...
    Μήν βλέπεις το δάχτυλο που δείχνει. Πρέπει να δεις το φεγγάρι...

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ Ο Θείος 27/06/2012 00:20:32

    Τι σημαίνει για σένα ένα αποτυχημένο κράτος και τι ένα πετυχημένο;

    Για μένα ήδη η προοπτική του να δουλεύω 8 ώρες την ημέρα επί 45 χρόνια σε μια δουλειά που δεν με ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο και παράλληλα να μου τελειώνουν τα χρήματα από τις 20 του μήνα και όταν τυχαίνει να αρρωστήσω να μην έχω την κατάλληλη περίθαλψη σηματοδοτούν ένα αποτυχημένο κράτος.

 18. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 01:33:31

  @ TARAMAS

  Ναι, έχουμε έναν αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, για τα μέτρα και σταθμά του καπιταλισμού (όχι των βιβλίων, του πραγματικού). Αυτό που αρνείστε να δείτε και να μου απαντήσετε, είναι για ποιον λόγο "οι καλοί μαθητές" βουλιάζουν μαζί μας!

  Ας είχαμε όλα αυτά τα υπέροχα που αναφέρετε σε προηγούμενο σχόλιο σας, θα είμασταν πχ Ισπανία με την ανεργία στο 30%. Εντάξει, δεν περιμένω απάντηση.

  Καταλάβετε κάτι: Για μένα και για τους περισσότερους είναι εντελώς αδιάφορο αν πεινούν επειδή τα λεφτά τα έφαγε ο εφοριακός της γειτονιάς ή ο Σόρος. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.. Επιμένετε ότι το σύστημα είναι καλό, αλλά δεν είναι. Όσο κι αν επιμένετε, τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Το αν έχω εγώ καλή ομάδα αφορά εμένα. Ο διαιτητής όμως οφείλει να με παίζει 50-50. Είναι απλούστατο.

  Η οικονομία της Ελλάδας αποτελεί το 3% της ΕΕ και το Μηδέν κόμμα Κάτι του πλανήτη. Αλλά επιμένουμε ότι η κρίση δεν έχει να κάνει με το λάθος σύστημα.

  Τι να πω.

 19. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 27/06/2012 01:48:23

  @ TARAMAS 2:
  λέτε
  "συνεχή ελλείμματα και δανεισμός για την κάλυψή τους, αύξηση των δημοσίων εξόδων χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, πτώση της ανταγωνιστικότητας και συνεχή ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών, δημόσιο (υπηρεσίες και δικαστήρια) τροχοπέδη σε κάθε επένδυση με τη διαφθορά, την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, αντιαναπτυξιακές πρακτικές προστατευμένων επαγγελμάτων και καρτέλ, χαμηλή απόδοση δημόσιου τομέα (αύξηση φοροδιαφυγής λόγω της τραγικής απόδοσης των εφοριών) , υπερτροφία του (για τα συγκεκριμένα κρατικά έσοδα) και κακή κατανομή ακόμη και μη περιττού προσωπικού (π.χ. 18 νοσηλεύτριες σε Κέντρο Υγείας κωμόπολης λόγω συνυπηρέτησης και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε περιφερειακό νοσοκομείο σε απόσταση 30 χλμ) είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά που αποτελούν την παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και που οδήγησαν σε ύφεση (πριν τη χρεοκοπία), σε διόγκωση του δημόσιου χρέους και το σημαντικότερο σε ανικανότητα οποιασδήποτε αντίδρασης γιατί κάποιοι πάντα θα θίγονταν."

  Ερώτηση: Οι "άλλοι" δεν τα έχουν αυτά. Γιατί βουλιάζουν;

  Ισπανία: Οι τράπεζες ξανοίχτηκαν... μπλα μπλα... σε στεγαστικά... μπλα μπλα... φούσκα...
  Ιρλανδία: Golden Boys... μπλα μπλα... τα πήραν... μπλα μπλα... έφυγαν... μπλα... βύθισις...

  Αποτέλεσμα: ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ !!!!

  Κάποιοι έχετε γίνει πιο Σταλινικοί από τον Στάλιν στην υποστήριξη ένος λάθους μόνο και μόνο επειδή δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι είναι λάθος... Τουλάχιστον ας έκοβαν έγκαιρα χρήμα. Όχι, φοβόμαστε τον πληθωρισμό! Ας έκαναν έγκαιρα μεταρυθμίσεις. Δεν μας άφηναν οι κόκκινοι! Μα τι δι@ολο!! Θα έχουμε σύστημα που δεν λειτουργεί, αλλά θα επιμένουμε ότι είναι τέλειο... αν λειτουργούσε;;;; :(

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.