#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2012 18:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα δοθεί, ή δεν θα δοθεί, τελικά, παράταση στην Ελλάδα;Την εκτίμηση ότι, τελικά, θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα, αλλά όχι το αμέσως επόμενο διάστημα, διατυπώνει η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάντααρντ» (De Standaard), σε εκτενή ανάλυσή της που δημοσιεύεται σήμερα και φέρει τον τίτλο «Η ευρωκρίση ξαναεπιστρέφει». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής και αναμένεται να συγκεντρώσει εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Η De Standaard σημειώνει ότι το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την Ελλάδα, στο βαθμό που η τελευταία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να απεμπλακεί από το θανάσιμο σπιράλ δρακόντειων περικοπών- βαθιάς ύφεσης και συσσώρευσης χρεών. Προστίθεται ότι η Ελλάδα αναζητά απεγνωσμένα επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το σκεπτικό ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη και θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο, η σκέψη και μόνο για χορήγηση ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα σημειώνει ότι το πλεονέκτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος είναι ότι αποτελεί τη λιγότερο δαπανηρή λύση και προσθέτει ότι οι δανειστές θα πρέπει να δείξουν λίγο περισσότερη υπομονή.

Ωστόσο, η εφημερίδα εκτιμά ότι η Γερμανία θα κάνει «με βαριά καρδιά» δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθότι παρουσιάζεται εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στην Ελλάδα.

Τέλος, η De Standaard εκτιμά ότι η απόφαση για την επιμήκυνση δεν πρόκειται να ληφθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες θα έχουν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, αφού δηλαδή θα έχει προηγηθεί η έκθεση της Τρόικας για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος.

Δεν αποκλείονται συμβολικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Deutsche Welle, στις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο ( βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ) οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην γερμανική στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δηλώνει σχετικά: «Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο όμως θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποιά μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά. (…). Επιπλέον ο Γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει και μία επιτάχυνση πληρωμών από την πλευρά των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ. Πάντως «ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνουν» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών.

Σε άλλη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντύσσελντορφ ο Μάϊστερ δηλώνει ότι, κατά την εκτίμησή του, μέσα στον Σεπτέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε δηλώνει σήμερα ότι «οι προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει στα δύο πακέτα βοήθειας παραμένουν κατά βάση. Μπορούμε ωστόσο να δούμε κάποιες αλλαγές σε μεμονωμένα επιμέρους ζητήματα, για παράδειγμα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων. Αυτό είναι συζητήσιμο».

Επιμήκυνση ή «χρονική παράταση»;

Ο εκ των επικεφαλής των φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει μία ελάχιστη χρονική παράταση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Τη δική του θέση εκφράζει ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγετικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα διαχειρίσιμη, επισημαίνει, καθώς η ευρωζώνη διαθέτει πλέον μηχανισμούς σταθεροποίησης, τους οποίους δεν διέθετε την Απρίλιο του 2010. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την επιδιώξουμε κιόλας, τονίζει ο Κρίστιαν Λίντνερ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι στην ανάγκη θα μπορούσε να δοθεί μία μικρή χρονική παράταση: «Αν είναι θέμα ημερών, ασφαλώς δεν θα αφήσουμε το όλο εγχείρημα να αποτύχει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός, επισημαίνοντας όμως ότι «πρέπει προηγουμένως να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις έχει υλοποιήσει η Αθήνα».

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Στα τέλη της εβδομάδας ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αρχικά το Βερολίνο και στη συνέχεια το Παρίσι. Από το πώς θα παρουσιάσει τον εαυτό του στις δύο πρωτεύουσες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει το ευρώ ή όχι».

Σχολιάζοντας πάντως δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι δεν συζητείται καμία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Αυτό που δεν είπε ο κ. Ζάιμπερτ είναι ότι στη σημερινή συμφωνία υπάρχει και μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη».

DPA, Die Welt, Süddeutsche Zeitung

Παράθυρο για μείωση επιτοκίων

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα από τους πιστωτές της ο Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν με τα προγράμματα βοήθειας και μόνο μικρές αλλαγές είναι νοητές, όπως αυτές στα επιτόκια, αναφέρει ο κ. Μπάρτλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μίκαελ Μάιστερ, εκτιμά ότι αλλαγές που γίνονται στην ελληνική οικονομία είναι πολύ αργές και ότι η Ελλάδα πρέπει να κρίνει τον επόμενο μήνα, αν θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου εάν έχει πλειοψηφία στη Βουλή και μεταξύ των πολιτών, για τις απαιτούμενες επώδυνες αλλαγές, σημειώνει με νόημα ο κ. Μάιστερ και χαρακτηρίζει λυπηρή μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει ο κ. Μάιστερ, οι αναφορές δείχνουν ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ όπως επισημαίνει, οιαδήποτε πρόταση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κλέων avatar
  Κλέων 21/08/2012 19:08:57

  Δεν έχει και πολλή σημασία πια.

 2. tasos1 avatar
  tasos1 21/08/2012 19:51:06

  Εκείνο που θέλω να τονίσω δεν είναι το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις επαφές του πρωθυπουργού, εκτιμώ πως θα είναι καταλυτικά για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας.
  Είναι σίγουρο πως ο Αντώνης Σαμαράς δε θα κάτσει να σιγοβράσει στο ζουμί του. Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και καθοριστικές και εδώ θα δούμε τις εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός και οι οποίες μπορεί να ξαφνιάσουν, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους -ας πούμε- εταίρους.
  Κυριακή λοιπόν, κοντή γιορτή... Και βλέπουμε τι τέξεται η επιούσα

 3. Enzo avatar
  Enzo 21/08/2012 23:27:34

  και αμα δεν την δωσουν χεστηκαμε και οπως δειχνει και το σκιτσο βλεπουμε τι ερχεται, o χρονος τρεχει Αntonio, εχεις ακομα ασσους στα χερια σου, ας δουμε τι μπορεις να κανεις.
  Το Εθνος (Εμεις) ειμαστε αποφασισμενοι για ολα, εσυ?

 4. madprof avatar
  madprof 22/08/2012 00:22:16

  Από την Βαλκανοποίηση των πολιτών, φτάσαμε στην πλήρη εξαθλίωση των πολιτών της όποιας κοινωνίας είμαστε μέλη, πλέον!
  Ξεπούλησαν τα πάντα, χρέωσαν την Ελλάδα για 100 χρόνια, σώσανε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματο-τραπεζίτες λήσταρχους!
  Η δικαιοσύνη στην ειδική καρακοσμάρα της (sic!)
  ουδείς από την νομενκλατούρα του ΄96 έως σήμερα δεν θα λογοδοτήσει για την διαρκή Εσχάτη Προδοσία;
  Επιτέλους, δεν υπάρχουν σκεπτόμενοι Έλληνες; Μόνο κομματόσκυλα, παντού;
  Μας κυβερνά μια πλειοψηφία "βαρυποινιτών" και φίλα προσκείμενών τους!
  ΥΓ. Στην Ισλανδία πριν την κατάρρευση, η κυβέρνηση θέσπισε ένα νόμο που κατοχύρωνε πρώτα τις καταθέσεις των πολιτών από την χρεοκοπία των τραπεζικών κουφαριών. Τις διαχώρισε σε good και bad, "αδειάζοντας" τους αποτυχημένους μεγαλομετομέχους!
  "Η ισλανδική κυβέρνηση επέλεξε την οδό της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης.
  Οι πολίτες με υψηλότερα εισοδήματα συνεισέφεραν περισσότερο σε απόλυτους όρους μέσω της υιοθέτησης ενός συστήματος προοδευτικής φορολόγησης, ενώ εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα προστατεύτηκαν. Οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες ήταν μικρότερες από ό,τι σε άλλους τομείς των δημόσιων δαπανών. Το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό: πιο δίκαιη κατανομή των καθαρών εισοδημάτων. Η αγοραστική δύναμη των ομάδων με χαμηλότερα εισοδήματα διατηρήθηκε καλύτερα από ό,τι εκείνη των υψηλότερων, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν ενεργά μέλη της οικονομίας.
  Πλέον έχει επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη. Το 2011 η Ισλανδία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και οι προβλέψεις για το 2012 είναι στα ίδια επίπεδα με κινητήριο δύναμη τις επενδύσεις. Το μαύρο σύννεφο που βρισκόταν πάνω από τη χώρα το 2008 έχει φύγει και θα πρέπει να παραμείνει μακριά, με την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί περισσότερο.

  Ο τρόπος με τον οποίο η Ισλανδία χειρίστηκε τις τράπεζές της επίσης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες. Θα ήταν αδύνατον να διασωθεί όλος ο τραπεζικός κλάδος με τη φούσκα του 2008.

  Η απόφαση να διαχωρίσουμε τις υπερδιογκωμένες τράπεζες σε παλαιές και νέες αποδείχθηκε σημαντική για τη διαδικασία ανάκαμψης. Το συνεπαγόμενο κόστος από την κατάρρευση ήταν ήδη αρκετά υψηλό για την Ισλανδία, σε τέτοιο σημείο όπου δεν μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι θα προστεθεί το επιπλέον κόστος μιας πλήρους τραπεζικής διάσωσης.

  Ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση από την Ισλανδία -το οποίο αφορά την παγκόσμια οικονομία- έγκειται στην προστασία των τραπεζικών καταθέσεων. Ανά τον κόσμο, τα συστήματα εξασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων προσφέρουν περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις ψευδή προστασία.

  Το σύστημα της Ισλανδίας, αν και είχε αποθεματικά, δεν διέφερε πολύ από τα συστήματα που ισχύουν σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Όταν ξεκίνησε η συστημική τραπεζική κρίση, το σύστημα «εξασφάλισης» τραπεζικών καταθέσεων αποδείχθηκε ασήμαντο.

  Η ισλανδική κυβέρνηση, με έκτακτη νομοθεσία που υιοθέτησε την παραμονή της κατάρρευσης το 2008, έδωσε προτεραιότητα στην εξασφάλιση των καταθετών από την περιουσία των χρεοκοπημένων τραπεζών.

  Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σημαντική για την αντιμετώπιση της κρίσης και, καθώς συνεχίζεται η εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, η νομοθεσία θα εξασφαλίσει ότι όλες οι απαιτήσεις των καταθετών έχουν καλυφθεί ή θα καλυφθούν. Και θα καλυφθούν πλήρως, όχι στο ελάχιστο που εγγυώνται οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.
  Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην εξασφάλιση των καταθετών κατά την εκκαθάριση των πτωχευμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών θα δώσει επίσης ένα σαφές μήνυμα στους μετόχους, τους ομολογιούχους και σε άλλους ιδιοκτήτες τραπεζικών τίτλων ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις του κόσμου για να καλύψουν τις δικές τους ζημίες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

  Με αυτήν την προσέγγιση πιθανότατα θα ελαχιστοποιηθεί και το κόστος μελλοντικών διασώσεων. Τα πρόσφατα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών George Osborne δείχνουν ότι αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο οι αδυναμίες του τρέχοντος συστήματος και πως ενδεχομένως να υπάρχει η βούληση για λήψη σημαντικών μέτρων ώστε να βελτιωθεί.

  Σε αυτήν την περίπτωση, η εμπειρία που δύσκολα απέκτησε η Ισλανδία θα μπορούσε να χρησιμεύσει καθοδηγητικά για τους ηγέτες της Βρετανίας και της ευρωζώνης."


  *Ο Steingrímur Sigfússon είναι υπουργός Αλιείας, Γεωργίας και Οικονομικών Υποθέσεων της Ισλανδίας και τέως υπουργός Οικονομικών της χώρας.
  By Steingrímur Sigfússon *
  Δημοσιεύθηκε: 12:51 - 21/08/12, FT.com

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.