#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα αντέξει στον χρόνο η Ευρωζώνη;Σε κάθε οικονομική κρίση, υπάρχει μια στιγμή διαύγειας. Στην Ευρώπη, πολύ σύντομα, οι λαοί θα αντιληφθούν ότι το ευρώ, όπως το ξέρουμε, τελείωσε οριστικά. Αυτό που θα έρθει, είναι το οικονομικό χάος.

Για να καταλάβουμε τι γίνεται, πρέπει να ξεφύγουμε από τις ψευδαισθήσεις.

Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή κρίση ήταν μια σειρά από (υποτίθεται) αποφασιστικές καμπές, που απλά οδηγούσαν σε κάποιες άλλες.

Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι μια ακόμη καμπή. Αν και μπορεί να κερδίσουν οι πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με την δανειακή συμφωνία, η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι δύσκολη. Ήδη, υπάρχουν αποσύρσεις καταθέσεων, αποφυγή πληρωμής των φόρων, και πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους προμηθευτές τους, επειδή όλοι περιμένουν την δραχμή.

Η τρόικα αποδείχθηκε ανίκανη να επαναφέρει την οικονομική ομαλότητα στην Ελλάδα, και το ίδιο θα συμβεί με οποιαδήποτε νέα προσπάθεια. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και η αγανακτισμένη πλέον Christine Lagarde.

Η ελληνική αποτυχία αποδεικνύει το λανθασμένο της ευρωζώνης. Η εσωτερική υποτίμηση (περικοπές δαπανών και ημερομισθίων) αποδείχτηκε οδυνηρή. Δεν μπορεί να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα, ούτε βοηθά στην αποπληρωμή των τεράστιων χρεών της χώρας.

Τώρα, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, η λιτότητα φέρνει και πολιτικό. Με όλους πια να συζητούν την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ποιος νοήμων θα θέλει να επενδύσει, ή να υπογράψει συμβόλαια στην Ελλάδα; Άρα, η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη.

Κάποιοι πολιτικοί μιλάνε για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας, Πιστεύουν πως αυτό θα ήταν μια βιώσιμη επιλογή, και πως δεν θα την ακολουθούσαν κι άλλα κράτη. Αυτό είναι λάθος. Μια έξοδος της Ελλάδας, απλά θα οδηγούσε στην χαοτική διάλυση της ευρωζώνης.

Στην επόμενη φάση της κρίσης, οι λαοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τεράστια ρίσκα των αποτυχημένων προσπαθειών να διατηρηθεί το ευρώ ζωντανό. Αν φύγει η Ελλάδα, θα κηρύξει στάση πληρωμών σε ένα πελώριο εξωτερικό χρέος, ύψους περίπου €300 δισ.

Επίσης, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, είναι ότι η Ελλάδα πολύ πιθανόν να ακυρώσει και το χρέος των €155 δισ που χρωστάει στην ΕΚΤ και στις υπόλοιπες 16 κεντρικές τράπεζες. Το μεγάλο μέρος του δανεισμού προς την Ελλάδα, για να σωθούν οι τράπεζές της, έγινε από την Bundesbank.

Η ΕΚΤ διαψεύδει ότι έχει πάρει μεγάλα ρίσκα όσον αφορά στον δανεισμό. Όμως, οι αγορές ομολόγων, και το πρόγραμμα Target2, σημαίνουν πως η ΕΚΤ έχει ανοίγματα προς τις αδύναμες χώρες ύψους €1 τρισεκατομμυρίου. 200% περισσότερα δηλαδή από τα συνολικά κεφάλαια της ευρωζώνης. Πρόκειται για τεράστιο ρίσκο, και αντιστοιχεί στο 43% του γερμανικού ΑΕΠ.

Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Jacek Rostowski ζήτησε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστο δανεισμό προς τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό όμως δύσκολα θα γίνει, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της ελληνικής περιπέτειας και αλλού. Οπότε, γιατί να επεκταθούν τα ανοίγματα της ΕΚΤ; Οι Γερμανοί αποκλείεται να ανεχτούν περαιτέρω ρίσκα και ζημιές, και οι πολίτες των άλλων χωρών μάλλον θα αρχίσουν και αυτοί τις αποσύρσεις των καταθέσεων.

Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, μείωση της πίστωσης, και άρα σε μεγαλύτερη ύφεση, και συνεπώς λαϊκή οργή.

Αν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε χρηματοδότηση, τότε η φυγή κεφαλαίων από την Ισπανία και την Ιταλία που θα κατευθυνθεί κυρίως στις τράπεζες της Γερμανίας, θα μετατραπεί σε ντε φάκτο δανεισμό της Bundesbank προς τις  Banca d’Italia και Banco de Espana, δηλαδή στο ιταλικό και ισπανικό κράτος. Μόλις το αντιληφτούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι, θα φοβηθούν.

Το τέλος του ευρώ θα ακολουθήσει την ύφεση της περιφέρειας, που δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της τρόικας, αφού τα βάρη θα πολλαπλασιαστούν. Το ευρώ θα χάσει σε αξία, αλλά όχι με τρόπο που θα καταστήσει την ΕΕ ελκυστική στους διεθνείς επενδυτές.

Όλοι θα θεωρήσουν πως η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, και αναγκάζεται να χρηματοδοτήσει την φυγή κεφαλαίων, με το ρίσκο ότι δεν θα εξοφληθεί ποτέ. Το ευρώ θα πάψει να θεωρείται ασφαλές νόμισμα και οι επενδυτές θα αποφύγουν την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Ακόμη και η ίδια η Γερμανία θα συναντήσει δυσκολίες στο να εκδώσει ελκυστικά πακέτα ομολόγων. Τέλος, οι Γερμανοί θα πληγούν από πληθωρισμό και παράλληλα θα επιβαρυνθούν  με τον λογαριασμό για την διάσωση των εταίρων τους.

Η πιο απλή λύση θα ήταν για την Γερμανία να βγει από το ευρώ, αναγκάζοντας και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν. Η ενοχή της Γερμανίας για το παρελθόν, και τα οφέλη που είχε με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα αναβάλουν αυτό το σενάριο. Όμως, αν τελικά σπάσει το φράγμα, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο σκληρές, αφού τα συσσωρευμένα χρέη και ο έντονος ανταγωνισμός θα μεγεθυνθούν.

Μια άτακτη διάλυση της ευρωζώνης θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία πολύ περισσότερο από ότι η κρίση του 2008. Τότε, το ζήτημα ήταν τα κράτη να βοηθήσουν τις τράπεζες και τους πιστωτές. Τώρα, τα κράτη είναι αυτά που χρειάζονται βοήθεια. Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχεί στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το συνολικό δημόσιο χρέος της ευρωζώνης φτάνει τα $11 τρισ.

Οι πλούσιες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς και οι τράπεζές της, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων αξίας $186 τρισ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα τεθούν σε κίνδυνο, και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων από την ΕΕ προς την Ασία και την Αμερική. Πως θα αντέξει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σε μια τέτοια ισχυρή ανακατάταξη; Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων και καταθετών θα δουν τα χρήματά τους να εξατμίζονται λόγω πληθωρισμού. Η πολιτική αναστάτωση που θα ακολουθήσει θα είναι αναπόφευκτη.

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν ότι χρειάζεται για να σωθεί τα ευρώ απέτυχαν παταγωδώς. Τώρα, για να συνεχίσουν, θα πρέπει να τα βάλουν με τα εκλογικά τους σώματα. Η κατάρρευση του ευρώ είναι νομοτελειακή και απλά αναβάλλεται. Πάντως, ότι και να γίνει, το τέλος θα είναι άσχημο.

Όταν υπάρχει κρίση, τότε αρχίζουν και οι αλληλοκατηγορίες. Ήδη, πολλοί, όπως το ΔΝΤ, καλύπτουν την πλάτη τους, ρίχνοντας το φταίξιμο στους «φοροφυγάδες» και «διεφθαρμένους» Έλληνες. Αυτό είναι λάθος. Το ευρώ προκαλεί δυστυχία και ανεργία και σε άλλες χώρες. Και παρά τις συνταγές της τρόικας, η κατάσταση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια χειροτερεύει. Δεν φταίνε για αυτό οι Έλληνες πολιτικοί.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, η ΕΕ, και το ΔΝΤ, με την βοήθεια των ΗΠΑ, να εξετάσουν την διάλυση του ευρώ. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει οργανωμένα, αλλά μπορεί να περιοριστεί το χάος. Τα νομικά, τεχνικά και οικονομικά ζητήματα μπορούν να προβλεφθούν. Χρειάζεται να εισαχθούν νέα νομίσματα, και να αντιμετωπισθούν εθνικές χρεοκοπίες, ανακεφαλαιώσεις τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, κλπ.

Κάποια κράτη θα χρειαστούν ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξουν το νέο νόμισμά τους. Παράλληλα, η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει τα μεγάλα της επιτεύγματα, όπως είναι το ελεύθερο εμπόριο, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, απομακρυνόμενη παράλληλα από το βάρος του ενιαίου νομίσματος.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί σήμερα  αρνούνται αυτή τη λύση. Δεν θέλουν να παραδεχτούν την ανικανότητα και τα λάθη τους. Και εν πάση περιπτώσει, ο συντονισμός ενός τέτοιου δύσκολου εγχειρήματος, μοιάζει πολύ δύσκολος.

Για αυτό, ξεχάστε την διάσωση σας από τους G20,  G8,  G7, τους μηχανισμούς σταθερότητας, ή και τα ευρωομόλογα. Όλα αυτά είναι παραμύθια.

Ο καθένας είναι πια μόνος του, και όποιος αντέξει….

baselinescenario.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris2 avatar
  aris2 03/06/2012 11:01:36

  Πολυ σωστό άρθρο.
  Το συμπέρασμα: 'η αυτοί 'η εμείς...
  Η θα τυπώσουμε Ευρώ διώχνοντας τους Υπερ-τραπεζίτες απο την ευρώπη όπως τους έδιωξαν οι Αμερικάνει τυπώνοντας τρισεκατομμύρια δολλάρια, ή θα μας διαλύσουν όλους μαζί...

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/06/2012 12:13:34

  Πολύ καλό άρθρο. Πρέπει η ευρώπη να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της άμεσα. Η αναβολή δεν είναι σωστή τακτική.

 3. cobalt avatar
  cobalt 03/06/2012 13:30:24

  Στο Αμέρικα, τα ντόλλαρς δεν είναι κρατικό αξιόγραφο, αλλά ιδιωτικό τραπεζογραμμάτιο. Η κυβέρνηση αγοράζει ντόλλαρς απο την Τράπεζα FED, με τόκο, ο οποίος αφαιρείται απο την αξία του. Το αυτό μοντέλο -το οποίο κατόπιν κάποιας παράξενης εγκεφαλικής λειτουργίας, εξετάσανε και βρήκαν υγιέστατο- αντέγραψαν για το ευρώ.
  Η λογική ήταν να κόβουν χρήμα όποτε θέλουν, το οποίο όμως να μην έχει αντιστοιχία σε πραγματικό πλούτο, συγκεκριμένου θησαυροφυλακίου χώρας αλλά γενικά να στηρίζεται στο κούτελο μιας Ένωσης χωρών, τουτέστιν να γιομίσει ο ντουνιάς με μαβιά, μπλου και πορτοκαλιά χαρτάκια, να μην υπάρχουν φτωχοί, να επέλθει η παγκόσμιος ειρήνη και όλα όσα ζητάει μια ταπεινή υποψήφια στα καλλιστεία.
  Η Γερμανία όμως είδε πως η συγκράτηση του γιούρο την ωφελεί για να μαζεύει το χαρτί απο τις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα κι έκοψε κάθε τέτοια σκέψη -με τελευταία το ομόλογο, όπου, εντάξει, δεν θα κόβουμε χρήμα αλλά θα μοιραζόμαστε το χρέος ως Ένωση. "Πρίτς", είπε η φράου Μέρκελ, "τα έσοδα δικά μου τα έξοδα δικά σας. Τι το κάναμε εδώ πέρα; Εμείς είμαστε Άριοι.. Εεε, δεν είμαστε τεμπέληδες απο το DNA μας εννοώ. Σαν κι εσάς τους γκρίχισεν Γιούντεν και τους σπάνισεν Γιούντεν. Ζίγκ! Εεε.. Γειά.."
  Το σχέδιο αυτό φάνηκε απο νωρίς μέσα στην Ένωση, για όποιον είχε γατίσια ματιά στα πράγματα.
  Φαντάζομαι, πλέον, που οι χώρες λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες με τις επιχειρήσεις, η επόμενη κίνηση των χωρών χωρίς δημοσιονομικό (αχέμ) πρόβλημα, εντός του γιούρο, που να το έχει μάθει και η κουτσή Μαρία, θα ακολουθήσουν τον χρυσό κανόνα του Γκόρντον Γκέκο: Aquire, liquify, profit.
  Θα μας πλειοδοτήσουν στον μεγαλύτερο μπίντερ.
  Να χαρεί και λίγο ο Άντολφ, εκεί που είναι, που του κάναμε τέτοια ζημιά, πρώτα στην Πίνδο και μετά στην Κρήτη.
  Αλλά ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια ωραία λεωφόρο στη Μεσόγειο, με πλούσιο υπέδαφος και ωραία θέα στο Ιράν ή, όπως θα το λέγαμε παλιά, Ελ-Ντοράντο;
  Αλλά επειδή όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει, η Ισπανία σκάει νωρίτερα διότι -μάλλον- κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς και η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί με έναν κουβά χρήματα που ούτε για τη μονόπολη δε θα κάνουν.
  Το τέταρτο Ράιχ καταστρέφεται για τον ίδιο λόγο που καταστράφηκε και το 3ο: καθυστέρησε στην Ελλάδα.

  Οπότε δεν νομίζω πως η γιουργιαζον έχει πολύ μέλλον ακόμη. Πάρτε αλεύρι.

  Η ιστορία για το δολάριο λέει πως, ο τελευταίος Πρόεδρος που πήγε να το ξανακάνει αξιόχρεο, κρατικού πλούτου αντίτιμο, το νόμισμά του και να πάρει τη δυνατότητα έκδοσης τραπεζογραμματίου από τις τράπεζες, μια μέρα πήγε βόλτα στο Ντάλας με ένα κάμπριο...

  Τώρα έχει πάει μια ολόκληρη ήπειρος βόλτα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ cobalt 03/06/2012 14:11:16

   Η Γερμανία δεν μπορεί να ζήσει μαζεύοντας "χαρτί".
   "Δεν είναι Ηνωμένο Βασίλειο ή Ελβετία ή Σιγκαπούρη ή Κύπρος. ¨Οπως και η Κϊνα, βασίζεται σε εξαγωγές προιόντων που παράγει".
   Άν CDU/FDP είχαν στο μυαλό τους να ζήσει η χώρα τους μαζεύοντας "χαρτί", μάλλον ζούσαν σε άλλη χώρα, όχι στη δική τους.
   Είναι όντως χοντροκέφαλοι και αργόστροφοι οι Γερμανοί δεξιοί, αλλά όχι και τόσο. Άλλο ήταν το πρόβλημα τους: Κύτταζαν πολύ δημοσκοπήσεις και κυρίως είχαν έμμονες ιδεοληψίες για τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία. H δική τους εκδοχή νεοφιλελευθερισμού, ο Ordoliberalismus, δεν άκουσε ούτε κάν τον Άλαν Γκρήνσπαν, που διακήρυξε αυτοκριτικά στις 28 Οκτωβρίου 2008 μέσα στο Κονγκρέσο, λίγο μετά την Lehman:
   "Παραδέχομαι ότι έκανα εν μέρει λάθος...” Όταν ο βουλευτής Henry Waxman τον πίεσε να το ξεκαθαρίσει, ρωτώντας, "με άλλα λόγια βρήκατε ότι ο τρόπος που βλέπατε τον κόσμο, η ιδεολογία σας δεν ήταν σωστή, δεν δούλευε", ο Greenspan απάντησε. "Απολύτως, ακριβώς. Αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που έπαθα σόκ, γιατί επί 40 χρόνια πορευόμουν με αυτήν, έχοντας πολύ αξιοσημείωτες αποδείξεις ότι δούλευε πολύ καλά".
   Οι Γερμανοί δεξιοί διαπιστώνουν τώρα, ότι δεν δουλεύει. Σε Ευρωπαικό επίπεδο. Δυστυχώς γι αυτούς, η Ευρωπαική Lehman δεν λέγεται Ελλάδα, αλλά Ισπανία. Ίσως και Ιταλία. Και η Γερμανία ως εξαγωγική δύναμη κάθεται πάνω της. Άλλοι Γερμανοί πυροτεχνουργοί θα κληθούν να απενεργοποιήσουν την βόμβα.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/06/2012 13:50:37

  Το Target2 δείχνει ακριβώς ότι η κεντρική Γερμανική Τράπεζα Bundesbank θα καταστεί αυτόματα Δημόσια προβληματική "επιχείρηση" μόλις καταρρεύσει το Ευρώ ή μόλις αθετηθούν οι υποχρεώσεις 1 - 2 άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία).
  Σημειωτέον, ότι στην υπόδειξη αυτή, του H. W. Sinn, συμφωνούν και οικονομικοί αναλυτές εντελώς αντίθετων "οικονομικών σχολών", όπως ο W. Münchau.
  Αυτό που θα εμποδίσει την Γερμανία να ρισκάρει την διάλυση του Ευρώ (ή την αποχώρηση της Γερμανίας), δεν είναι η ενοχή της Γερμανίας για το παρελθόν, αλλά η πιθανή απώλεια 1 τρις Ευρώ από το ισοζύγιό της, άν ισχύει το σενάριο, και κυρίως η καταστροφή του εξαγωγικού οικονομικού της μοντέλου.
  Η Γερμανία δεν είναι χώρα που πλουτίζει από χρηματοπιστωτικές λειτουργίες. Δεν είναι Ηνωμένο Βασίλειο ή Ελβετία ή Σιγκαπούρη ή Κύπρος. ¨Οπως και η Κϊνα, βασίζεται σε εξαγωγές προιόντων που παράγει.
  Η διαχείριση της κρίσης μέ τη μέθοδο Μέρκελ απέτυχε ολοκληρωτικά. Το ξέρουν. Φθινόπωρο μάλλον, λίγο πρίν σκάσει η Ισπανία, CDU/FDP θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, αφήνοντας SPD/Grünen να βγάλουν το τρελαμένο φίδι από την τρύπα.
  Θα προκάνουν; Άγνωστο !!!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/06/2012 14:38:10

  O George Soros δίνει τρείς μήνες προθεσμία για την σωτηρία του Ευρώ. "Σε 3 μήνες το παράθυρο θα έχει κλείσει".
  Μετά από 3 μήνες θα εχει βρεθεί και η Γερμανική οικονομία σε κατάσταση αδυναμίας. Μετά από αυτό, θα είναι πιό δύσκολο για την τωρινή Γερμανική κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες να αναλάβει η Γερμανία μεγαλύτερη ευθύνη για τα Ευρωπαικά πράγματα, λέει ο Soros.
  Θα "την κάνουν" με ελαφρά πηδηματάκια λοιπόν.
  Τι προτείνει ο Soros; Κοινή Ευρωπαική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, απευθείας ανακεφαλαιοποίηση εμπορικών τραπεζών από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό (χωρίς την τοξική μεταφορά στο Δημόσιο χρέος του εθνικού κράτους) και εργαλεία μείωσης του κοστους δανεισμού από τις υπερχρεωμένες χώρες (τουτέστι μορφές ευρωομολόγων).
  Ο Soros ως γνωστόν είναι πρακτικός της οικονομίας.
  h**p://www.welt.de/wirtschaft/article106409568/Soros-gibt-Deutschen-drei-Monate-zur-Euro-Rettung.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.