#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/02/2012 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νέα στρατηγική του Άσαντ και το μέλλον της ΣυρίαςΤην ώρα που οι Σύριοι ετοιμάζονται να ζήσουν την πρώτη επέτειο της εξέγερσής τους, το καθεστώς Άσαντ εξελίσσει μια στρατηγική τριών σημείων:

-Συνέχιση της βίαιης καταστολής της εξέγερσης. Πέραν της συνεχιζόμενης σφαγής στη πόλη Homs, οι μονάδες του καθεστώτος άρχισαν να περικυκλώνουν και τις πόλεις Hama, Deraa, και Idlib.

-Διαίρεση της αντιπολίτευσης σε τρία στρατόπεδα. Στο πρώτο είναι αυτοί που ακόμη ελπίζουν ότι ο Άσαντ θα δεχτεί να φύγει, μέσα από διαπραγματεύσεις. Η προεδρική θητεία του λήγει το 2014, και πολλοί στο περιβάλλον του θεωρούν πως ίσως αποφασίσει τότε να αποσυρθεί.

Στο δεύτερο στρατόπεδο βρίσκονται όλοι όσοι επιθυμούν την άμεση παραίτηση του ηγέτη, και την μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Το τρίτο στρατόπεδο αποτελείται από τις ένοπλες ομάδες, κυρίως λιποτάκτες του στρατού της Συρίας.

-Πρόκληση αντιπερισπασμού της παγκόσμιας προσοχής, από την αιματηρή καταστολή, στο ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής της χώρας. Προς αυτό το σκοπό, ο Άσαντ στέλνει μηνύματα προς τα έξω, πως ο κόσμος χρειάζεται την συνεργασία του, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη την Συρία. Παράλληλα κρατά ομήρους κάποιους πολίτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών δημοσιογράφων, για να αναγκάσει την ΕΕ να συνεργαστεί με το καθεστώς του.

Επιπλέον, ο Άσαντ διαφημίζει την στήριξη που του παρέχει η Ρωσία και το Ιράν. Προς το παρόν, μια ιρανική ναυτική μονάδα βρίσκεται σε φιλική επίσκεψη στο λιμάνι της Ταρσού, χρησιμοποιώντας μια παλιά σοβιετική ναυτική βάση. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν αύξησαν τις μεταφορές όπλων προς τη Δαμασκό.

Μπορεί λοιπόν αυτή η νέα πολυμέτωπη στρατηγική του Άσαντ να διασώσει το καθεστώς του; Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, η μόνη λογική απάντηση είναι το όχι.

Παρά την σκληρή καταστολή, ακόμα και την απόλυτη καταστροφή ολόκληρων συνοικιών στην Homs και στην  Idlib, ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους κατά χιλιάδες, απαιτώντας αλλαγή καθεστώτος.

Το τελευταίο διάστημα, ακόμη και η Aleppo, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που παρέμενε ήρεμη, συμμετέχει πλέον στην επανάσταση με πορείες των κατοίκων της.

Ματωμένοι, αλλά ανυπότακτοι, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση προς τον Άσαντ. Έχουν προγραμματιστεί εξεγέρσεις σε δεκάδες από καινούργια σημεία, έτσι ώστε να εξαναγκαστεί το καθεστώς να απλώσει τις δυνάμεις του, και να χαλαρώσει την πίεση στις πόλεις Homs, Hama και Deraa.

Το πρόσφατο συνέδριο των «φίλων της Συρίας» στην Τυνησία είχε θετικό αντίκτυπο στο ηθικό της αντιπολίτευσης. Δόθηκε η ευκαιρία σε 70 χώρες να αναγνωρίσουν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ως κυβέρνηση εν αναμονή.

Το δε δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Άσαντ αποδείχθηκε μια αποτυχία. Τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια δεν έδειξαν πολίτες να ψηφίζουν πουθενά εκτός από τη Δαμασκό.

Αλλά ακόμη και εκεί, οι καθεστωτικοί χρειάστηκε να επισκεφτούν τους πολίτες στα σπίτια τους τις πρώτες πρωινές ώρες, για  να τους μεταφέρουν στα εκλογικά κέντρα.

Από τα 13.000 συνολικά εκλογικά κέντρα, περισσότερα από τα μισά βρίσκονταν σε τρεις μόνο πόλεις. Το 1/3 των 14.6 εκατομμυρίων Συρίων, που έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, το προτεινόμενο Σύνταγμα μπορεί απλά να είναι μια ακόμη πρόφαση για να παραταθεί η ζωή του καθεστώτος μέχρι το 2028. Το προσχέδιο νόμου ορίζει πως μετά τη λήξη της θητείας του Άσαντ το 2014, κανένας δεν θα μπορεί να υπηρετήσει ως πρόεδρος για περισσότερες από δυο συνεχείς θητείες. Θεωρητικά, ο Άσαντ θα μπορούσε να βάλει ξανά υποψηφιότητα, και να προεδρεύσει για άλλα δέκα χρόνια.

Το προσχέδιο αυτό αποτελεί μια πρόχειρη, συχνά γελοιωδώς ανακριβή μετάφραση του Συντάγματος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, σχεδιασμένο να δημιουργήσει μια ισχυρή προεδρία, δίπλα σε ένα ανίσχυρο κοινοβούλιο. Η μόνη παραχώρηση είναι ο τερματισμός της εξηντάχρονης μονοκομματικής εξουσίας του κόμματος Μπααθ. Ακόμη όμως κι αυτή η παραχώρηση, μπορεί να είναι απλά θεωρητική. Μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων κομμάτων, αλλά ποιος εγγυάται ότι οι Μπααθιστές δεν θα «κανονίσουν» να κερδίσουν την προεδρία, και έτσι να ελέγχουν τόσο το κοινοβούλιο, όσο και την κυβέρνηση;

Παρά τους ισχυρισμούς των ηγετών της Δύσης ότι η Συρία δεν είναι άλλη μια Λιβύη, η νέα στρατηγική του Άσαντ μπορεί να οδηγήσει ακριβώς εκεί. Για αυτό και οι «φίλοι της Συρίας» θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

 

The New York Post

http://www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/assad_evil_endgame_9VR3LycCbnZfXzX27SAFzN?CMP=OTC-rss&FEEDNAME=

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 29/02/2012 08:44:49

  Τι λέει ρε το αμερικανακι

  • δημης avatar
   δημης @ Διηνεκης 29/02/2012 23:15:57

   ...+++++
   ΣΥΓΝΩΜΗ ..ΟΧΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΣΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ...ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ...

 2. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 29/02/2012 08:55:36

  Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τους δήθεν αντικατεστωτικούς πρακτορίσκους ή πεμπτοφαλαγγίτες που δρουν ως κόνδορες όπως στην Λιβυή.

  Πριν λίγες ημέρες ένα στέλεχος του Baath, ο Mar’ea Mohammad, έκανε το μοιραίο λάθος να μιλήσει μπροστά στις κάμερες στους εκπροσώπους του αντιπροσώπων του Αραβικού συνδέσμου, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

  Η κίνηση του όμως αυτή φαίνεται πως «στοχοποιήθηκε» από τους κακοποιούς και τους μισθοφόρους της “αντιπολίτευσης”. Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να εντοπιστεί και να απαγχονιστεί επειδή μίλησε ανοιχτά για το τι συμβαίνει στη χώρα του.

  Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο εδώ:
  http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2012/02/marea-mohammad.html

  Σε απάντηση της καθημερινής προπαγάνδας από κανάλια,εφημερίδες και κάποια Blogs που ελέγχονται απο το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο και παρουσιάζουν τις ειδήσεις όπως θέλουν (όπως με τις "μεγαλειώδεις

  Όσο για τους ενόπλους “ακτιβιστές” της Συρίας αμείβονται με.....120 $ημερησίως όταν ο μέσος μισθός στη Συρία ειναι 250 $!!!!!!

  Μετά τους ακτιβιστές της Βεγγάζης, τώρα τα ΜΜΕ ανακάλυψαν τη Homs, τη Μόσχα, το Πεκίνο, αύριο την Τεχεράνη και το Καράκας…
  Κι έχει ο διάολος λεφτά για όλους τους κόνδορες!

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Γιώργος Π 29/02/2012 23:04:12

   Τραγικό...

 3. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 29/02/2012 15:59:13

  Εβραιακι εἰναι...Παντως αριστοτεχνικα επιτηδευμενο νεοταξιτικο προπαγανδιστικο κειμενο, αποκαλυπτον τους στοχους τους. Οι 50 «ηγἐτες» που συσκἐφθηκαν στην Τυνιδα αυτοχαρακτηρισθησαν « Φιλοι της Συρἰας» αντι του ορθου «Φιλοι του Ισραηλ και των Εβραἰων τραπεζιτων»! Οι απλοι Αραβες της Τυνησιας τους εκραξαν δεοντως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.