#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2011 16:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση είναι οικονομική, πολιτική και ηθική

 

[caption id="attachment_126775" align="alignnone" width="600" caption="Στάθης στην Ελευθεροτυπία"][/caption]

Το παραπλανημένο πείραμα, με τα διάφορα τεχνητά επενδυτικά προϊόντα, χωρίς όμως κανέναν ρυθμιστικό έλεγχο, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, αποδείχτηκε καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία.

Τα προϊόντα αυτά οδήγησαν στην σχεδόν κατάρρευση του τραπεζικού και πιστωτικού συστήματος το φθινόπωρο του 2008, και συντελούν σήμερα στην αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης. Παίζουν μάλιστα κεντρικό ρόλο στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας.

Οι επενδυτικές αυτές καινοτομίες μετέτρεψαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ένα απέραντο καζίνο, μέσα στο οποίο κυριαρχούν οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πως μπόρεσε και αναπτύχθηκε αυτός ο καπιταλισμός του τζόγου, ειδικά μετά από τα σκληρά διδάγματα της μεγάλης κρίσης του 1930;

Ο νόμος Glass-Steagall Act, που ίσχυε στην Αμερική από το 1933, καταργήθηκε από τον πρόεδρο Bill Clinton, μετά από πρόταση των Ρεπουμπλικάνων. Ο νόμος αυτός ρύθμιζε τις επενδύσεις, και τις εμπορικές συναλλαγές του τραπεζικού τομέα. Βάζοντας την υπογραφή του για την κατάργηση του νόμου, ο Bill Clinton αποκλείεται να φαντάστηκε πως σε μόλις δέκα χρόνια, θα εμφανίζονταν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Με την απορρύθμιση και την αποδιάρθρωση κάθε βαλβίδας ασφαλείας, που ίσχυε από το 1907, οι διεθνείς τραπεζίτες μπόρεσαν να ενώσουν τις επενδυτικές και εμπορικές τους δραστηριότητες, βάζοντας στην άκρη κάποιους βασικούς τραπεζικούς κανόνες.

Υιοθέτησαν το νέο μοντέλο της ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων, μέσα από το οποίο οι μεγάλες τράπεζες έπαψαν να είναι τράπεζες, και μετατράπηκαν σε brokers. Έπαψαν δηλαδή να είναι δανειστές, και έγιναν πωλητές εξελιγμένων μεν, αδοκίμαστων δε, σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Μιλάμε για προϊόντα με περίεργα ονόματα, όπως: Asset-based security (ABS), Collateralized Bond Obligations (CBOs), Collateralized Debt Obligations (CDOs), και τα περίφημα  credit default swaps (CDS).

Προϊόντα, που όπως είπε ο ίδιος ο Warren Buffett, αποτελούν όπλα μαζικής καταστροφής, που πετυχαίνουν το αποτέλεσμά τους, επειδή οι πολιτικοί αρνούνται να τα ελέγξουν, και δείχνουν απρόθυμοι να περιορίσουν την ακατάσχετη κερδοσκοπία.

Η εποχή μας αποτελεί τον θρίαμβο του Μακιαβελισμού. Πρόκειται για την διαβρωτική άποψη, που θέλει την πολιτική και την επιχειρηματικότητα, να μην συνδέονται με ηθικές αρχές, αλλά να καθοδηγούνται αποκλειστικά από πολιτικά συμφέροντα, και την ξερή επιδίωξη του οικονομικού κέρδους.

Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη αρχή που μετράει είναι ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», και πως η κομπίνα, η πλεονεξία, η εξαπάτηση, κλπ είναι εντάξει ως μέσα επιδίωξης πολιτικής ισχύος, και οικονομικού οφέλους.

Αυτή η ιδεολογία, αυτό το ηθικό κενό,  αποτελεί την αιτία πολλών μακροοικονομικών κρίσεων.

Αν πάμε πίσω, θα δούμε ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος, όπως αυτές των περιόδων 1873-1880 και  1929-1939, οφείλονταν περίπου στα ίδια στοιχεία στα οποία οφείλεται και η σημερινή κρίση. Η βασική αιτία ήταν και είναι η γενική κατάρρευση της δημόσιας και ιδιωτικής ηθικής, εξαιτίας μιας μικρής ελίτ που έσπρωξε την οικονομία στα όριά της. Για αυτές τις ελίτ, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και ο σκοπός αυτός είναι ο πλουτισμός εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Η κάθε ρεμούλα, και το κάθε κόλπο γίνονται αποδεκτά μέσα, και δικαιολογούνται από έξυπνα σλόγκαν όπως «η αγορά ξέρει καλύτερα», και πως «ο πλούτος πάντα διανέμεται προς τα κάτω».

Και τέλος, το περίφημο: «ο Θεός μου φέρνει λεφτά, άρα κάτι καλό κάνω…».

Όταν όμως αρχίσουν και επικρατούν τέτοιες απόψεις, τότε όλοι θα πρέπει να φοβόμαστε για μια πλήρη παρακμή του πολιτισμού μας.

Και δυστυχώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε  σήμερα.

 

Του Dr. Rodrigue Tremblay

 

Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26983

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/10/2011 09:56:23

  μετά από πρόταση των Ρεπουμπλικάνων; Μάλλον δεν θυμάται καλά. Υπό την πίεση Citibank και λοιπών, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εγκρίνει το Rule 415. Έδινε δωράκια στρις εμπορικές τράπεζες, αλλά έως εκεί.

  Τα περίεγρα ονόματα τα οποία κουνάμε σαν μπαμπούλα και αποδιοπομαίο τράγο, δεν είναι καθ εαυτά το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μετάθεση ρίσκου σε άπληστους που το αγοράζουν. Δεν φταίει το ντονέρ κεμπάπ, φταίει η λαιμαργία αν φας 5-6 κουβάδες ντονερ κεμπάπ (αν δεν αντέχεις και τα λιπαρά ή το αλάτι).

  Βέβαια, σε κάθε περίοδο "κρίσης" ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους.

  Πόσοι από τους φίλους μας έκαναν κρα για κανένα καλό κουπονάκι ή λίγη εσωτερική πληροφόρηση επί Σημίτη;

 2. zame avatar
  zame 11/10/2011 10:58:53

  +1000000000000
  (Δεν φταίει το ντονέρ κεμπάπ, φταίει η λαιμαργία ) ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ.
  (οχι μονο δεν φταιει αλλα ισως να προσθετει..)
  μεταλαχτηκε ολη η κοινωνια..σε μια ακορεστη λαιμαργια..οχι μονον μη χρησιμη ..τουναντιον οταν μαλιστα εξιδανικευτηκε..στο κυνηγη της επαγγελματικης επιτυχιας & καριερας..ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ..ετσι σημερα εκτος των " ανεπιθυμητων λυπαρων.." κλπ.
  ετσι φτασαμε σημερα να εχουμε Σουβλατζιδες νεους με πτυχια & μεταπτυχιακα γυραδικα...αλλα οχι Πολιτικη που κατα μια ενοια πρεπει να ειναι & διαπαιδαγωγωγικη

 3. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 11/10/2011 11:58:15

  Ασφαλώς Πολιτικό και ΟΧΙ Οικονομικό είναι το πρόβλημα.
  Και ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια τών ζώων, γαιδάρων τε και ελεφάντων
  Δές εδώ:

  h**p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/follow-money.html

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ό παγωτατζής 11/10/2011 13:37:18

   Πολιτικό - ηθικό - οικονομικό

 4. τάσος avatar
  τάσος 11/10/2011 18:13:40

  η κρίση είναι ψυχοσωματική και διανοητική, εδώ και μια γενιά. συγκεκριμένα η γενιά του σαράντα (baby boomers στα ποντιακά) δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών της. άνθρωποι με χρέος να εξαστιστούν αλλάζοντας τη σελίδα, αποδείχτηκαν μικρονοϊκά χωριατάκια, καταδικάζοντας την επόμενη γενιά να τους ακολουθήσει στη δική τους καθήλωση. με πρόσχημα τους πρόγονους, τα ήθη, τα έθιμα και διαιωνισμένες συνήθειες ανθρώπων από άλλες εποχές, έσυραν στη σημερινή πραγματικότητα όλα τα καταραμένα στοιχειά των κωλοχωριών τους να μας βασανίζουν, καθαγιασμένα μέσα από το πρίσμα της ιστορικής ερμηνείας του τόπου από έναν αστοιχείωτο χωριάτη. τα άλλα όλα έπονται.

 5. φωνη avatar
  φωνη 11/10/2011 18:13:47

  Το έχω ξαναγράψει εδώ άλλες 2 φορές. Η απάντηση στη νέα τάξη πραγμάτων είναι μια νεοελληνική τάξη πραγμάτων. Και τη λέω νεοελληνική (μπορεί να είναι αδόκιμος ο όρος) αλλά εννοώ ότι πρέπει να φτιάξουμε έναν νέο τύπο ανθρώπου που θα δομήσει και μια νέα κοινωνία. Και αυτός ο νέος τύπος ανθρώπου δε θα είναι homo-economicus θα είναι homo-politicus (όπως ο Αριστοτέλης μας έλεγε ότι από τη φύση μας είμαστε όντα πολιτικά και όχι οικονομικά, γιαυτό και τη λέω νεοελληνική τάξη πραγμάτων)
  Για παράδειγμα αν είσαι homo-economicus μπορεί να δεχτείς ότι το ΑΕΠ είναι δείκτης ευημερίας. Και να δεχτείς πως ότι ανεβάζει το ΑΕΠ οδηγεί την ανθρωπότητα σε ευημερία. Αν είσαι homo-politicus δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι το ΑΕΠ μεγαλώνει και με το εμπόριο όπλων και με την βιομηχανία της τρομοκρατίας και με την βιομηχανία του κακού θεάματος. Μόνο που ο πόλεμος, η τρομοκρατία και η μαζική αποβλάκωση του πνεύματος δεν κάνουν καλό στον άνθρωπο και φυσικά δεν τον οδηγούν στην ευημερία ούτε στην πρόοδο. Το αντίθετο τον οδηγούν στο σκοταδισμό και την παρακμή και την αφαίρεση δημοκρατικών ελευθεριών. Γιαυτό και σε μια χώρα με πολίτες-πολιτικά όντα, και όχι καταναλωτές-οικονομικά όντα, δε θα ήταν επιθυμητή και σίγουρα αποδεκτή η οποιαδήποτε άνοδος του ΑΕΠ. Ο πολίτης πρέπει να ενδιαφέρται για οικονομική ανάπτυξη μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες που δε βλάπτουν τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι απλά για οικονομική ανάπτυξη άνευ όρων.Επομένως, δεν είναι τα οικονομικά μεγέθη δείκτες ευημερίας άνευ προϋποθέσεων. Και η βασική προϋπόθεση είναι η οικονομία να ωφελεί τον άνθρωπο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν είναι στην κορυφή της πυραμίδας ο άνθρωπος-η ατομική πρόοδος-ως αξία, ώστε να επιβάλλει την οικονομία που οδηγεί σε πραγματική ευημερία. Γιαυτό πρέπει να γυρίσει όλη η ανθρωπότητα στην ελληνική κλασσική σκέψη που είχε κέντρο τον άνθρωπο. Και αυτό πρέπει να διαδίδεται οργανωμένα και συστηματικά.
  Ο άνθρωπος πρέπει να μπει ξανά στο κέντρο του ενδιαφέροντος των πάντων. Και αυτό μπορεί να το κάνει η πολιτική όχι η οικονομία.
  Για παράδειγμα, ποιός μας είπε ότι το Σάββατο είναι η μέρα που βγαίνουμε για ψώνια και για καφέ; Κάποιος που ψάχνει για καταναλωτές προφανώς.
  Και ποιά μέρα της βδομάδας είναι αυτή που συναντιόμαστε οργανωμένα με τους συμπολίτες της γειτονιάς μας ή της πόλης μας ή του χωριού μας για να συζητήσουμε τα πολιτικά ζητήματα της καθημερινότητάς μας; Καμία.
  Τόσο κρισιμότερη ανάγκη είναι τα ψώνια από τον πολιτικό δημόσιο διάλογο;
  Ακόμα και την οικονομία του χρηματιστηρίου δεν πρέπει να την αποδεχόμαστε. Δεν προσφέρει τίποτα στον άνθρωπο. Είναι μια φούσκα, μια επινόηση για να κερδίζεις χωρίς να προσφέρεις. Και την έστησαν έτσι όπως είναι τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που κερδίζουν από αυτήν. Η καλλιέργεια της γης είναι πραγματικά χρήσιμη για τον άνθρωπο. Αλλά ας συγκρίνουμε πως ζει ο αγρότης και πως ζει ο μεγαλοεπενδυτής του χρηματιστηρίου. Το οικονομικό σύστημα δεν επιβραβεύει αυτόν που πραγματικά προσφέρει κάτι χρήσιμο στην ανθρωπότητα.
  Πρέπει να φτιάξουμε έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει τον εαυτό του ως πολίτη πρώτα από όλα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν στοχεύουμε στο καλό των πολλών. Επίσης, πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε την έννοια του μέτρου και της αυτάρκειας (αντί της λιτότητας που οδηγεί σε εξαθλίωση). Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει πρόοδος όταν δεν υπάρχει πολίτης-άτομο-ιδιώτης-με ιδιοκτησία.

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 11/10/2011 21:27:13

  Φίλτατε αρχαίε.
  Τό πλουτώνιο είναι αρκετά δηλητηριώδες γιά νά απελευθερώσουμε τήν εμπορία του καί μετά νά ρίχνουμε τό φταίξιμο στόν λαίμαργο γιά κέρδη έμπορο, ο οποίος τό πούλησε στόν τρομοκράτη πού "καθάρισε μερικά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
  Ο καπιταλισμός πού σέβεται τόν εαυτό του, δέν παραδίδει τό κεφάλαιο του στόν "όποιο" χρηματιστικό τρομοκράτη καί μετά λοιδορεί τόν τρομοκράτη γιά λαιμαργία.
  Ο Dr. Rodrigue Tremblay δέν αποκαλύπτει κάτι καινούργιο μέ τό άρθρο του. Καλή καί η αμερικανολατρεία, αλλά προσοχή στήν αμερικανολαιμαργία.
  Ελπίζω νά μήν πάρεις προσωπικά τίς ταπεινές επισημάνσεις μου.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 11/10/2011 21:34:30

  Ρέ φωνή.
  Πώς να φτιάξουμε έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει τον εαυτό του ως πολίτη, όταν δέν έχουμε πολιτεία;
  Η πολιτεία πρϋποθέτει καί κάποια αποδεκτά κοινά χαρακτηριστικά τών ανθρώπων πού τήν αποτελούν.
  Εξ' άλλου οικο νομή είναι αναγκαία προϋπόθεση δημιουργίας πολιτείας.

 8. zame avatar
  zame 12/10/2011 13:12:13

  φωνη +1000000000000 πολυ καλα τα λες
  ο (homo-economicus) ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τον (homo-politicus)
  και αν παμε & παρακατω..ο 20ς ειναι πολλακις ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ απο τον 1ον.
  και το ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ειναι οτι ο 20ς (αδυναμο &δυσκολο εισοδημα) του ζητουν να πληρωσει τα ΔΟΛΙΑ "καινοτομα οικονομικα προιοντα" & τις μ@@@@ες του 1ου ( ευκολο εισοδημα-μεγαλοεπενδυτής του χρηματιστηρίου.)
  Ετσι στο ανελεητο κυνηγι της επαγγελματικης επιτυχιας...χασαμε το "Δασος"...αλλα & την επιλογη..(οταν η επιθυμητη ισορροπία ειναι ανευεφικτη) ..οπως στο παραδειγμα¨.
  του πολυ καλου αριστου γιατρου...αλλα "παλιανθρωπου"
  & του ενος μετριου επιστημονα...αλλα εναν πολυ καλο ΑΝΘΡΩΠΟ.
  .. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ και η Φιλοκαλια μαζι με ολα τα απλα ωραια..

 9. zame avatar
  zame 12/10/2011 13:33:47

  & προσυπογράφω τον Χρ.Γιανναρα που ειπε πως τον ΣΑΜ αν τον ενδιαφερει πρωτα η Πατριδα και υστερα το κομμα να τολμησει αυτό που οι δραματικες περιστασεις το απαιτουν.
  Να επιστρατευσει τους ΑΡΙΣΤΕΙΣ της Ελληνικης κοινωνιας, την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ που θα ξαναδωσει στον Λαο την αισθηση σιγουριας & ευθυνης.

 10. zame avatar
  zame 12/10/2011 15:07:47

  AYTO το (Καλή καί η αμερικανολατρεία, αλλά προσοχή στήν αμερικανολαιμαργία) ειναι προφανεστατο καρα-SOS.
  που καταδεικνύει την απαραίτητη ευαλωτη , ευερεθιστη, εξιδανικευμενη ισορροπια..που κανει την επιθυμητη καλη ..σε ανεπιθυμητη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.