#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εκλογή του Ολάντ απομονώνει τη ΜέρκελΣε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων εισέρχεται η ευρωζώνη, μετά από 2,5 χρόνια μονόπλευρης σκληρής λιτότητας που οδήγησε πολλά κράτη-μέλη σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Οι μνημονιακές χώρες που υπέφεραν περισσότερο αναμένεται να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού οι αποφάσεις που προωθούνται θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης.

Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα ενός φρέσκου προσώπου, του Γάλλου υποψηφίου και φαβορί στις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων και φυσικά το κλίμα στην ευρωζώνη. Ένα κλίμα κατήφειας, μιζέριας και τυφλής υποταγής όλων των κυβερνήσεων στο δίδυμο Ανγκελα Μέρκελ - Νικολά Σαρκοζί, στην ουσία στο Βερολίνο.

Καίρια είναι η ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία δέχτηκε χωρίς καν να αντιδράσει να καταστεί η χώρα «πειραματόζωο» σε ένα εργαστήρι που μετράει την αντοχή των πολιτών. Στη συνέχεια αυτή η απίστευτη συνταγή της μονομερούς λιτότητας επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, για να φτάσουμε στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο με τις στρατιές των ανέργων, κυρίως μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών.

Ο Ολάντ είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή υποστηρίζει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά ζητάει ταυτόχρονα να υπάρξει ανάπτυξη, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα αποφύγουμε την ισόβια λιτότητα. Το έλεγε αυτό τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά ουδείς του έδωσε σημασία, προφανώς γιατί όλοι θεωρούσαν άτρωτο το δίδυμο «Μερκοζί».

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών, που έδωσε σαφές προβάδισμα στο σοσιαλιστή υποψήφιο, άλλαξε και τα δεδομένα. Ο Ολάντ σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους, δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο και να της καταστήσει σαφές ότι δεν είναι αυτή που θα αποφασίζει για το σύνολο της ευρωζώνης, στάση που προκάλεσε και τη θεαματική στροφή κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και κυβερνήσεων.

Πρώτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, βγήκε δημόσια και ζήτησε την ανάληψη κοινοτικών δράσεων για την ανάπτυξη, επανενεργοποιήθηκε στη συνέχεια ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ακολούθησαν ο πρόεδρος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος του Eurogroup και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης και ιθυνόντων της Ε.Ε. έχει στοιχιστεί πίσω από τον Ολάντ, ο δε Βαν Ρομπέι θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχουν κινητοποιηθεί όλες οι γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν με εντολή Μπαρόζο και ετοιμάζουν πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη.

Η Μέρκελ, που μέχρι τώρα μιλούσε μόνο για λιτότητα, έχει μείνει πλέον μόνο με τη στήριξη των Φινλανδών, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση που την υποστήριζε κατέρρευσε ενώπιον της δημοσιονομικής κρίσης. Προ της απομόνωσης, η καγκελάριος είναι έτοιμη να συζητήσει για την ανάπτυξη, απλώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι να περισώσει την περιβόητη διακυβερνητική συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο καίριο ερώτημα αν όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη, η απάντηση είναι καταφατική για τον απλούστατο λόγο ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή συνταγή οδηγεί σε δραματικό αδιέξοδο, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες χώρες (Ολλανδία, Φινλανδία και Γαλλία) εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα φλερτάρουν με το 20%. Οι πολίτες δεν ψήφισαν τα άκρα για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν συμφωνούν με τις σημερινές εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι αλλαγές που προωθούνται επικεντρώνονται σε τομείς όπως η καλύτερη αξιοποίηση της εσωτερικής αγοράς με μεγαλύτερη στήριξη των ΜμΕ, η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να καταστεί ο επενδυτικός βραχίονας της Ε.Ε., η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές, στην ενέργεια και τα ευρυζωνικά δίκτυα, καθώς και μία χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική στις μνημονιακές χώρες.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΤΕπ, όπου εκτός από τη δραστική αύξηση των πόρων της θα της ανατεθεί και ρόλος συντονιστή, ενδιάμεσου, δηλαδή, μεταξύ των κρατών-μελών και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικά με αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΤΕπ είναι η πρωτοβουλία Μπαρόζο για την Ελλάδα, όπου η κοινοτική τράπεζα θα αναλάβει το συντονισμό των δανείων προς τις ΜμΕ, καθώς και τη διαχείριση του μηχανισμού επιμερισμού κινδύνων για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (αυτοκινητόδρομοι). Η ΕΤΕπ μπορεί να διπλασιάσει τους πόρους που θα διατίθενται σε έναν τομέα ή έργο, αναλαμβάνοντας ρόλο εγγυητή στους ιδιώτες επενδυτές.

Τα ευρωομόλογα έργων που θα προωθηθούν επίσης είναι δάνεια εγγυημένα από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής σε κοινοτικό επίπεδο. Η Κομισιόν πιστεύει ότι μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού μπορεί να εγγυηθεί την έκδοση των ευρωομολόγων, ενώ η ΕΤΕπ θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα αποπληρωθούν ιδιωτικά δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής. Η βιωσιμότητα των έργων θα αξιολογείται από την ΕΤΕπ, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο το ρίσκο, κυρίως στα μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Παράταση στην Ελλάδα για προσαρμογή

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τις μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, η συζήτηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο τόσο σε επίπεδο Κομισιόν όσο και κυβερνήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος η ιδέα να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τρεις χώρες προκειμένου να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αν θα δοθούν ένα ή δύο έτη θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις και από την τελική στάση του Βερολίνου. Το βέβαιο είναι πως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ εντός των προθεσμιών που προβλέπουν τα Μνημόνια των τριών χωρών με την Τρόικα είναι ανέφικτη εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης που έχουν προκαλέσει κυρίως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία τα αλλεπάλληλα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων.

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο ευρωζώνης δεν πρόκειται να κάνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε θα απαλλάξουν τους Έλληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς από τη λιτότητα. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να επιτύχουν την εξυγίανση με λιγότερο βίαιο τρόπο, δημιουργώντας έτσι προοπτικές ανάπτυξης μέσω της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ  στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 29/04/2012 09:39:00

  Μπαρόζο: "Η κρίση προήλθε από την άφρονα διαχείρηση των δημόσιων οικονομικών από τις κυβερνήσεις". Οι δηλώσεις του έγιναν την εβδομάδα που νας πέρασε.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/04/2012 10:52:24

  Ο Σαρκοζί πάντως άρχισε να "τσιμπάει" μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι η νεοφιλελεύθερη διεθνής θα τα δώσει όλα για προσπαθήσει να να βγάλει ξανά τον σφουγγοκωλάριό της. Πάω στοίχημα ότι ακόμα και "σκάνδαλα" του Ολλάντ με γκόμενες θα βγάλουν στη φόρα καθώς θα περνάνε οι μέρες...

  • franc avatar
   franc @ Αυριανιστής 29/04/2012 11:44:57

   Aγαπητέ Αυριανιστή, Να είσαι βέβαιος ότι η νεοφιλελεύθερη διεθνής τα έχει δώσει όλα για προσπαθήσει να να βγάλει ξανά τον σφουγγοκωλάριό της. Zήτημα αν τους έμειναν κάτι ψιλά στα οποία οι Γάλλοι δεν πρόκειται να δώσουν πλέον καμμία σημασία.Ο κύβος ερίφθη: +10%...
   Από την "εκτέλεση" του Στρός Κάν, την επίθεση στη Λιβύη και την εκμετάλλευση του Τζιχαντικού δολοφόνου της Τουλούζ.
   Ομως η απληστία της είναι τόσο αρρωστημένη που δεν της επέτρεψε να κάνει αυτά που 'επρεπε νωρίτερα. Ετσι δεν σταμάτησε έστω λίγο και προεκλογικά την ανεργία, έκοψε τα 3Α και τα πόδια του Σαρκοζί, προκειμένου να αρπάξει περισσότερα απ' την Ευρώπη, τώρα που είναι όλοι ζαλιζμένοι σαν κοτόπουλα, και γενικά φαίνεται να χάνει την Ευρώπη, αλλά μην νομίζεις οτι θα στενοχωρηθεί και πολύ. Απλώς θα πάει παραπέρα...Και στο κάτω κάτω τα λεφτά είναι πλέον σχεδόν όλα virtual...

   • voter avatar
    voter @ franc 29/04/2012 12:27:53

    Ακριβώς " τα λεφτά είναι όλα virtual " κι αυτή έιναι η παράνοια . Τα κράτη δεσμεύονται και υποφέρουν για κατι virual .

 3. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/04/2012 14:40:30

  Αλλάζουνε τα πράγματα...δόξα σοι ο θεός!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 29/04/2012 19:43:59

  “Oταν οι Γερμανοί Αρπάξανε Γλυπτά Από Το Ναό Της Αφαίας Στην Αίγινα!”

  Τα γλυπτά που αρπάξανε οι Γερμανοί από τον Ναό της Αφαίας, αποτελούν μία "άγνωστη" ιστορία που για κάποιο λόγο αποφεύγουν να διηγούνται οι γνωρίζοντες αρχαιολόγοι!

  Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ΠΟΥ βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα γλυπτά και πόσοι τα έχουμε επισκεφτεί; Γιατί κανείς δεν ζητάει επισήμως την επιστροφή τους;

  Η Αρπαγή Από Τους Γερμανούς

  Η ιστορία ξεκινάει το 1811, όταν ο αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell και ο φίλος του βαρώνος von Hallerstein, επισκέφθηκαν την Αίγινα και λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά.

  Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και "αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Λόγιου Ερμή"), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση.

  To "Σπορ" Της Αρπαγής Eθνικών Θησαυρών!

  Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε ... επικερδές "άθλημα" την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. "Ευτυχώς", επειδή οι αρχαιοκάπηλοι "περιηγητές" αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.

  Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλο το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της "Ελλαδίτσας"), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία).

  Πού Βρίσκονται Σήμερα Τα Γλυπτά Της Αφαίας

  Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έxoυν επονομαστεί ως "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ". Σύμφωνα με επισκέπτες, αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Συγκινητική είναι η μαρτυρία Αιγινήτη που επισκέφθηκε την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, εκεί κατά την είσοδο του και συγκεκριμένα στο ταμείο του ζητήθηκε να πληρώσει είσοδο για να θαυμάσει τα εκθέματα. Εκείνος με σθένος ψυχής και με πόνο καρδιάς αρνήθηκε να πληρώσει για κάτι που ήταν δικό του, για κάτι που ήταν της Πατρίδας του, για κάτι που έπρεπε να είναι εκεί που γεννήθηκε στον Ναό της Αφαίας.

  Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα. Θέλουμε πίσω τους Πολιτιστικούς μας Θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος πιά, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.

  Το παραπάνω άρθρο δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς τις πολύτιμες πληροφορίες από το ενδιαφέρον πορταλ http://www.aeginaportal.gr ενώ το εκπληκτικό βίντεο που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει και "ανεβάσει" στο youtube o χρήστης dionisosb με τίτλο "Η Κλοπή Των Γλυπτών Της Αφαίας". Απολαύστε το
  ♠ ♠ ♠

  Πηγές:
  - Pyles.tv: Λίζας Μελά “Απαγορευμένα/Αφαία” 28/11/2011
  - YT video: "Η Kλοπή Tων Γλυπτών Της Αφαίας"
  χρήστης dionisosb 24/10/2010 http://bit.ly/houcjA

 5. nikos avatar
  nikos 30/04/2012 10:25:59

  ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ?ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ. ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΠ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ 2009.ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.