#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2009 00:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δομή του Ιρανικού Πολιτεύματος.

Ανώτατος Ηγέτης.


____________________________________________________________________________________________
Το υπέρτατο αξίωμα του πολιτεύματος του Ιράν. Ο Ανώτατος Ηγέτης εκλέγεται εμμέσως από την «Συνέλευση των ειδικών» οι οποίοι με τη σειρά τους εκλέγονται ανά οκταετία από το εκλογικό σώμα. Η Συνέλευση έχει επίσης την εξουσία να απολύσει τον Ανώτατο Ηγέτη αν και κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη στα 30 χρόνια που ισχύει το παρόν πολιτικό σύστημα. Το αξίωμα δεν έχει συγκεκριμένη χρονική θητεία με αποτέλεσμα ο Ανώτατος Ηγέτης να χαίρει γενικής ασυλίας όσον αφορά στην κοινή γνώμη και στο οποιοδήποτε τυχόν πολιτικό κόστος των αποφάσεών του. Από το 1978 έως σήμερα Ανώτατοι Ηγέτες χρημάτισαν μόνο δυο με τον σημερινό να είναι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ που ανέλαβε τη θέση το 1989.

Οι εξουσίες του Ανώτατου Ηγέτη συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα διορισμού του Επικεφαλής του Δικαστικού Κλάδου, του Γενικού Διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, την Διοίκηση της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, τους επικεφαλής  των διάφορων θρησκευτικών οργανώσεων, τους υπεύθυνους για τις προσευχές ιμάμηδες στα τζαμιά καθώς και τα μέλη των Εθνικών Συμβουλίων Ασφαλείας. Πολύ σημαντική είναι η εξουσία  που διαθέτει του ορισμού των έξι από τα δώδεκα  μέλη του Συμβουλίου των Φρουρών. Τα υπόλοιπα έξι μέλη εκλέγονται από το κοινοβούλιο μέσα από έναν κατάλογο υποψηφίων που ετοιμάζει ο επικεφαλής του Δικαστικού Κλάδου που βεβαίως ορίζεται από τον Ανώτατο Ηγέτη.

Το Συμβούλιο των Φρουρών.

Αυτό απαρτίζεται από 12 μέλη εκ των οποίων τα 6 (συνήθως κληρικοί) ορίζονται από τον Ανώτατο Ηγέτη και τα υπόλοιπα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο μέσα από μια λίστα που ετοιμάζει ο επικεφαλής της Δικαστικής Εξουσίας ο οποίος όπως προείπαμε διορίζεται από τον Ανώτατο Ηγέτη. Το εν λόγω Συμβούλιο έχει μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα του να αποφασίζει αν κάποιο νομοσχέδιο που πάει για ψήφιση στο Κοινοβούλιο είναι αντισυνταγματικό ή μη. Το Συμβούλιο έχει και μια περίεργη για τα δυτικά δημοκρατικά δεδομένα  αρμοδιότητα. Όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι που θέλουν να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο ή στην Προεδρία, θα πρέπει να τύχουν της έγκρισής του.

Επικεφαλής της  Δικαστικής Εξουσίας.

Αυτός επιλέγεται άμεσα από τον Ανώτατο Ηγέτη και διοικεί το Δικαστικό Σώμα της χώρας διορίζοντας τόσο τον επικεφαλή του Ανώτατου Δικαστηρίου όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα. Πέραν αυτών, μπορεί να προτείνει  υποψήφιους για τις 6 θέσεις στο σημαντικότατο Συμβούλιο των Φρουρών, από τους οποίους εκλέγει τους τελικούς 6 το Κοινοβούλιο.

Κοινοβούλιο (Majiles)

Εκλέγεται απ` ευθείας από το εκλογικό σώμα αν και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγκεκριμένοι από το Συμβούλιο των Φρουρών. Το Κοινοβούλιο αποτελείται από 290 βουλευτές που εκλέγονται για τετραετείς θητείες με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση να έχει διεξαχθεί πέρσι (2008).  Όλοι οι βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες χρησιμοποιώντας ένα  διαστρεβλωμένο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όπου αντί να χρειάζεται πάνω από το 50% των ψήφων για εκλογή, ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους χρειάζεται μόλις 25% και εκλέγεται. Ακόμη όμως και με αυτό το χαμηλό ποσοστό γεννιέται πολλές φορές η ανάγκη επαναληπτικών εκλογών όπως το 2008 που έγιναν 82 επαναληπτικές ψηφοφορίες στο σύνολο των 290 εδρών. Η κύρια αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου είναι όπως παντού, η θέσπιση νομοθεσίας, η τροποποίηση νόμων και συνθηκών και η υπερψήφιση του εθνικού προϋπολογισμού. Οι βουλευτές μπορούν σε ατομικό επίπεδο να προτείνουν νομοσχέδια και πολιτικές ατζέντες αλλά συνήθως αυτά αποτελούν καθήκοντα του εκάστοτε Προέδρου.

Ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος του Ιράν εκλέγεται πλειοψηφικά κάθε 4 χρόνια από το γενικό εκλογικό σώμα και χρειάζεται τουλάχιστον το 50% των ψήφων . Το Συμβούλιο των Φρουρών πρέπει να εγκρίνει την υποψηφιότητα όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εν λόγω εκλογές. Αυτό δίνει μεγάλη δύναμη στον Ανώτατο Ηγέτη, που μπορεί να ελέγχει έτσι το ποιος θα είναι υποψήφιος αφού το μισό Συμβούλιο ορίζεται από τον ίδιο και το άλλο μισό προτείνεται από τον αρχηγό της Δικαστικής εξουσίας που ο ίδιος διορίζει.... Όπως και στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του Ιράν μπορεί να υπηρετήσει μόνο δυο θητείες συνεχόμενες.

Ο Πρόεδρος είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο Ιράν μετά από τον Ανώτατο Ηγέτη. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση του Συντάγματος και είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας για όσα θέματα δεν άπτονται αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Ηγέτη. Ο Πρόεδρος προτείνει νόμους, υπογράφει διεθνείς  συμφωνίες, διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό κλπ. Ο Πρόεδρος έχει επίσης  την δυνατότητα να ορίζει τους υπουργούς καθώς και τους αντιπροέδρους (σήμερα υπάρχουν 10) οι οποίοι όμως θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KeniLogikiBlog avatar
  KeniLogikiBlog 22/06/2009 02:23:43

  Εξαιρετικό. Διατηρώ κι εγώ ενδιαφέρον για τα διάφορα πολιτεύματα, όπως και τα διάφορα εκλογικά συστήματα.
  Η ουσία στο σχόλιό σου είναι, ότι πάντα προσεγγίζουμε ένα γεγονός ή μια εξέλιξη με βάση τα δικά μας κοινωνικά-πολιτικά-πολιτειακά δεδομένα και την κουλτούρα μας. Έτσι όμως παράγουμε "θόρυβο" στην ερμηνεία.

 2. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 22/06/2009 08:58:17

  XAMEINIKH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 22/06/2009 09:34:46

  ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ (ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ).
  ΑΡΑΓΕ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ;

 4. marcuze avatar
  marcuze 22/06/2009 10:05:39

  Πάρα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον το άρθρο σας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.