#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διεθνής συμπαράσταση στην Ελλάδα αλλάζει τα δεδομέναΤο Γιούρογκρουπ αναμένεται να υιοθετήσει αύριο το «πακέτο» της νέας στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της, ευρωζώνη και ΔΝΤ, μετά από μια θυελλώδη εβδομάδα. Η δεύτερη στήριξη, την οποία προανήγγειλε άλλωστε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μας δώσει «ανάσες», που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους επόμενους μήνες.

Τα όσα μεσολάβησαν στη διάρκεια της εβδομάδας οδηγούν σε δύο βασικά πολιτικά συμπεράσματα, ένα ανησυχητικό και ένα ελπιδοφόρο. Το ανησυχητικό έχει να κάνει με την ανοικτή πλέον επιδίωξη λίγων ευτυχώς εταίρων να μας εξωθήσουν σε αποχώρηση από το ευρώ. Το ελπιδοφόρο είναι το «ξύπνημα» της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι αύριο μπορεί να βρεθεί στη θέση των Ελλήνων.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση αδικαιολόγητης επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας. Ο άνθρωπος που κίνησε τα νήματα αυτής της επιθετικότητας ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον τελευταίο καιρό θεωρεί και το λέει δημόσια ότι η Ελλάδα είναι «βαρέλι δίχως πάτο» που θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει και να υποχρεωθεί να φύγει από το ευρώ. Είναι αλήθεια ότι για την αλλαγή συμπεριφοράς του κ. Σόιμπλε έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα «γεράκια» της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, αλλά και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίοι όλο αυτόν τον καιρό δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διαβάλλουν στους εταίρους και φυσικά στους Γερμανούς τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν τους ενδιαφέρει η έξοδος από την κρίση, αλλά η διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο, ό,τι κι αν του έχουν πει, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η συμπεριφορά αυτή έναντι της χώρας μας, η οποία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση και σκληρή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Σόιμπλε, έχοντας αποσπάσει την υποστήριξη των γνωστών προθύμων, Ολλανδών και Φινλανδών, προέβη σε εντελώς απαράδεκτες ενέργειες, πέρα από τις προκλητικές δηλώσεις.

Η πρώτη ήταν μια επίδειξη δύναμης και κατατρομοκράτησης της χώρας μας, αφού υποχρέωσε τον κ. Γιούνκερ να αναβάλει την Τρίτη την προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση για τη δεύτερη στήριξη της Ελλάδας. Το επιχείρημα της αναβολής ήταν αστείο, δεν είχαν φτάσει, είπε ο κ. Γιούνκερ, οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του προγράμματος και το δεύτερο ότι δεν είχε διευθετηθεί η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ. Αστείο γιατί σε ό,τι αφορά τις επιστολές ήταν καθ’ οδόν και επιπλέον τι θα προσέθεταν οι επιστολές από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα πέρασαν το πακέτο από τη Βουλή, διαγράφοντας και δεκάδες βουλευτές που δεν το ψήφισαν. Οσον αφορά τα 325 εκατ. ευρώ, ήταν βέβαιο ότι θα τα έβρισκαν, άλλωστε το ποσό δεν είναι τίποτα μπροστά στα μέτρα λιτότητας δεκάδων δισεκατομυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η δεύτερη ήταν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία η δεύτερη στήριξη της Ελλάδας θα αποφασιστεί με τη διαδικασία της «σαλομοποίησης», δηλαδή τμηματικά, ή ακόμη να μη ληφθεί απόφαση τώρα για τη νέα στήριξη αλλά μετά τις εκλογές. Γερμανοί διπλωμάτες τα διακινούσαν στις Βρυξέλλες και τα εμφάνιζαν ως θέση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Είναι προφανές ότι προέβη στις ενέργειες αυτές γιατί ήθελε να δει τις αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων και των θεσμικών οργάνων. Ωστόσο, τον... άδειασε πρώτη η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, δηλώνοντας ότι η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί και θα είναι συνολική. Τον... άδειασαν στη συνέχεια και η Κομισιόν και ο Ολι Ρεν λέγοντας το ίδιο πράγμα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα που τρέμουν στην ιδέα μιας κατάρρευσης της Ελλάδας και ενός ντόμινο στην ευρωζώνη, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές είναι μια αναταραχή στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σόιμπλε υποχώρησε, άλλαξε τροπάριο, υποστηρίζει κι αυτός τώρα μια συνολική απόφαση και τη δεύτερη στήριξη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες, θα επανέλθει πιθανότατα τον Ιούνιο στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, και με δεδομένο ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής κι αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσει δημοσιονομικές αποκλίσεις, θα ξεκινήσει εκ νέου τις μηχανορραφίες με στόχο την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

 

Στα θετικά της εβδομάδας που πέρασε εντάσσεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα δύο περίπου χρόνια της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα καταγράφεται στην Ευρώπη μια θεαματική μεταστροφή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, όχι μόνο τις μνημονιακές.

Τη βλέπεις από τις αντιδράσεις των απλών πολιτών, των εργαζομένων, των συνδικάτων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και από τα πυκνά πλέον δημοσιεύματα στις εφημερίδες και τα ρεπορτάζ σε όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Βλέπουν ότι οι Ελληνες οδηγούνται σε αφανισμό εξαιτίας της γερμανικού τύπου λιτότητας και αισθάνονται πως εάν δεν αντιδράσουν θα πάθουν κάποια στιγμή κι αυτοί τα ίδια.

(Νίκος Μπέλλος από Βρυξέλλες για τον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 19/02/2012 10:53:29

  Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι έχουν πάνω από 1,5 τρις ανοικτές θέσεις. Έπαιξαν τα λεφτά κι εξαερώθηκαν.
  Προσπαθούν λοιπόν να κλείσουν τις θέσεις και μας τινάζουν μέχρι να πέσει και η τελευταία πεντάρα από τις τσέπες μας. Αυτό το βλέπει όλος ο κόσμος και ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά τους.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/02/2012 11:24:39

  Βιάζονται να υποτάξουν τους (όσους έχουν απομείνει) ελεύθερους λαούς για να πάμε στην Παγκόσμια Κυβέρνηση. Θυμάστε δηλώσεις του ΓΑΠ σε συνέδρια; "Χρειαζόμαστε Παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και γρήγορα". Αυτός είναι ο σοβαρός και κύριος λόγος που μας έπαιξαν το παιχνίδι χρεοκοπίας για το μνημόνιο Α με τον Στρος και έριξαν με τα μέσα που ξέρουμε τον ΚΚ Β. Μας θέλουν πεινασμένους και υποταγμένους και ψυχολογικά ράκη για να μην αντιδράσουμε στα χειρότερα που έρχονται. Η λύση; Να βρεθεί κάποιος να δώσει ελπίδα και κουράγιο.

  • franc avatar
   franc @ Γεώργιος Τ. 19/02/2012 11:47:57

   Δεν αρκεί αυτό φίλε μου.
   Αυτός ο "κάποιος" θα έπρεπε χτες ήδη (έχει καθυστερήσει πολύ αφού οι λαοί προηγήθηκαν ως συνήθως των πολιτικών αρχηγών)να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες , ξεκινώντας απο μία ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΔΙΑΚΉΡΥΞΗ των δικαιωμάτων των "Νοτίων" επονομαζομένων και PIIGS σε πανευρωπαικό τηλεοπτικό δίκτυο, να κηρύξει την δημιουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ αρχικά εντός της ΕΕ και αν χρειαστεί, ανάλογα με τις αντιδράσεις των υπολοίπων και εκτός ΕΕ. Να απαιτήσει στη συνέχεια την ένταξη ή την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ρωσίας στην ΕΕ, η οποία έχει επανειλλημένα εκδηλώσει την επιθυμία της ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ τις προδιαγραφές απο την Βουλγαρία και Ρουμανία που είναι εντός, και την Τουρκία!!! που βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης.
   H κίνηση αυτή, ακόμα και αν έθετε τη Γερμανία και τους δορυφόρους της εκτός ΕΕ, θα εξασφάλιζε στην ΕΕ απόλυτη αμυντική θωράκιση και σχεδόν πλήρη ενεργειακή επάρκεια. Ποιός και πώς θα μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση?

 3. Εγώ avatar
  Εγώ 19/02/2012 13:11:52

  Μη δίνετε ρόδινες εικόνες...
  Άλλο Ρώμη, Παρίσι και Βαρκελώνη, και άλλο Άμστερνταμ, Ελσίνκι και Βερολίνο. Στο Βερολίνο των 4.000.000 κατοίκων μαζεύτηκαν... 80 ολόκληροι άνθρωποι να διαδηλώσουν υπέρ του ελληνικού λαού.

  • loretta avatar
   loretta @ Εγώ 19/02/2012 22:29:38

   Ολα απο καπου αρχιζουν αγαπητε...!!

   • Εγώ avatar
    Εγώ @ loretta 20/02/2012 18:23:27

    Αγαπητή loretta,
    αυτούς τους 80 Γερμανούς τους κόβω για τους φούρνους.
    Δεν θα έχουν καλό τέλος.

  • franc avatar
   franc @ Εγώ 21/02/2012 09:08:36

   Με το DNA του Χίτλερ και με την πλύση εγκεφάλου που τα Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν με Γερμανική μέθοδο οι 80 άνθρωποι στο Βερολίνο είναι επιτυχία...

 4. Ox avatar
  Ox 20/02/2012 10:56:36

  Δεν με άγγιξε το «we are all Greeks». Δεν φούσκωσε το στήθος μου από τον αναιμικό ακτιβισμό της συμπόνιας. Για να πω την αλήθεια στην αρχή το είχα δει με κάποια συμπάθεια. Μπαίνοντας όμως στην διαδικτυακή σελίδα αυτό άλλαξε. Ένας αχταρμάς από συρτάκι, κουκουλοφόρους, αρχαίο πνεύμα αθάνατο, Μελίνα, «δωσίλογους», η γλυκανάλατη κοινοτοπία του keep walking, μια χαζοχαρούμενη δήλωση της Αντυ Μακ Ντάουελ, παραληρήματα του λαϊκοδεξιού Nigel Farage και άλλα παρόμοια.

  Όσο κι αν προσπάθησαν να το φουσκώσουν τα κανάλια δεν ήταν, με εξαίρεση ίσως τα 1000 άτομα του Τροκαντερό, παρά μικρές παρεϊστικες συγκεντρώσεις μερικών ατόμων, Ελλήνων κυρίως της διασποράς. Καλά έκαναν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

  Το θέμα είναι ότι δεν ωφελούν πλέον οι μύθοι και ό,τι τους συντηρεί. Το «φταίνε οι άλλοι» κι όχι η τύφλα μας, ο ηλίθιος χωρισμός της υφηλίου σε φιλέλληνες και ανθέλληνες, το τεράστιο χρέος της ανθρωπότητας στην «κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού», τα συρτάκια και οι λεβεντοζορμπάδες, η συμψηφιστική λογιστική για τα θύματα και τις θηριωδίες του πολέμου και άλλα παρόμοια.

  Ακόμη κι αν γινόταν, δεν θα ήθελα να γίνουμε «μόδα της συμπόνιας». Η πραγματικότητα είναι οτι αιτία της τραγωδίας μας είναι κυρίως οι επιλογές μας, ότι οι ξένοι σήμερα δεν μας έχουν σε καμία εκτίμηση και ότι η όποια λύση θα είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα των δικών μας κυρίως επιλογών και πάλι. Αν δεν τα καταφέρουμε πιο πιθανό είναι να ξεχαστούμε, παρά να μας σώσουν στρατιές φιλελλήνων.

  Ας εγκαταλείψουμε οριστικά τις αυταπάτες.

  • franc avatar
   franc @ Ox 21/02/2012 09:17:09

   Eχεις μελετήσει τη θεωρία "της συλλογικής ευθύνης"? Ξέρεις πόσο χρησιμοποιήθηκε απ τον Γκαίμπελς και πόσο προσφιλής είναι στα Φασιστικά καθεστώτα? Δοκίμασες στο στρατό το ομαδικό καψώνι μέχρι να λυγίσει ο "δράστης". Μελέτα και θα διαπιστώσεις πόσο θύμα της είσαι.
   Εγώ δεν έχω πεισθεί οτι έφαγα κάτι με τον Πάγκαλο γιατί θα το είχα καταλάβει και δεν θα μίλαγα καθόλου, όπως κάνουν οι παραγματικοί συνδαιτημόνες του που μπορεί να είναι και το 10% των Ελλήνων. Παραπάνω το αποκλείω, αλλα είναι αρκετό να σου βγεί το όνομα, όπως πχ. έχει βγεί το όνομα στους Αγγλους οτι είναι #####δες...

  • franc avatar
   franc @ Ox 21/02/2012 09:35:41

   Eμένα απεναντίας με άγγιξε βαθειά, όπως με αγγίζει κάθε φορά που ένας μορφωμένος ξένος μου λέει "Πρέπει να είσαι περήφανος που είσαι Ελληνας και ευτυχής που ζείς στην Ελλάδα". Μου τόχουν πεί εκατοντάδες ξένοι σε σημείο που το έχω πλέον πιστέψει, ενώ στην αρχή εγώ τους έλεγα οτι παραείμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας και με αποστόμωναν λέγοντας οτι ποτέ δεν θα είναι αρκετό, διότι ό,τι κι αν κάνουμε τό είχαν ξεκινήσει ΕΚΕΙΝΟΙ.
   Ανθέλληνες δεν υπάρχουν. Μόνο συμφέροντα, που αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αν προσέξεις οταν ένας ξένος καταφέρεται εναντίον της Ελλάδος έχει οικονομικό συμφέρον πίσω του, αλλά ακόμα και αυτός, αναγνωρίζει την ιστορική και πολιτισμική της αξία. Οι υπόλοιποι είναι θύματα προπαγάνδας αλλά και αυτοί με ποταπά κίνητρα (ενώ εισπράτουν 5% επιτόκιο ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ πιστεύουν βλακωδώς οτι μας "χαρίζουν" χρήματα) και το θεωρούν "χασούρα" να δίνουν χρήματα σε κάποιον που πεινάει γιατί η φιλανθρωπία είναι γι αυτούς ηλιθιότητα...
   Εν κατακλείδι, η ευθύνη για τα σημερινά χάλια είναι 50% στους "5 νταβατζήδες και τους 5 εργατοπατέρες" που έχουν 600 δις αφορολόγητα μόνο στην Ελβετία, 40% στους υπηρέτες των ανωτέρω έλληνες πολιτικούς, 8% στους ξένους νταβατζήδες, και 2% στο λαό γιατί έμαθε να επιβιώνει κάτω απ' αυτό το σύστημα αντί να επαναστατήσει και να το τινάξει στον αέρα...(αλλά πως οργανώνεται μια επανάσταση?)

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/02/2012 15:00:12

  Η ζημιά κατά της Ελλάδος έγινε κατά 90 % εντός Ελλάδος, από μερίδα Ελλήνων, από αυτούς που είχαν θέση στο τραπέζι με το πρασινο-μπλέ τραπεζομάντηλο (είχε και κόκκινα σχέδια).
  Εδώ, "δικοί μας" είναι που "ψώνισαν" (από σβέρκο). Εδώ πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός και εδώ θα πληρωθεί.
  Το ζήτημα είναι να πληρωθεί από τους σωστούς ανθρώπους, από αυτούς που "ψώνισαν".
  Κομμάτι δύσκολο, αλλά έτσι πρέπει να γίνει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.