#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2012 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ατζέντα των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑΠρόσφατα, οι ηγέτες περισσοτέρων από 50 κράτη και διεθνείς Οργανισμούς συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, στη σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια. Ηταν η τελευταία φορά που ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ συναντήθηκε με τον Μπάρακ Ομπάμα, την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας.

Οι Μεντβέντιεφ και Ομπάμα χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από μία ώρα για να κάνουν μια ανασκόπηση των τριών ετών της «επανεκκίνησης» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να αναφερθούν στο μέλλον του διμερούς διαλόγου. Παρά το γεγονός ότι τον Μάϊο ο Ρώσος ηγέτης θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο, επιθυμεί να συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον «φίλο» του, όπως τον αποκαλεί, Ομπάμα. Ο Μεντβέντιεφ προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να έρθει φέτος στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό το κάνει και εξ ονόματος του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ομπάμα αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά εξήγησε ότι δεν θα είναι σε θέση να μεταβεί στη Ρωσία έως το τέλος του έτους, διότι το Νοέμβριο θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ οι προεδρικές εκλογές.

«Ήταν τα τρία καλύτερα χρόνια στην ιστορία των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε με βεβαιότητα ο αρχηγός του ρωσικού κράτους. Η συγκεκριμένη εκτίμηση προκύπτει από τα αποτελέσματα της λεγόμενης «επανεκκίνησης», την οποία επεδίωξαν οι Μεντβέντιεφ και Ομπάμα στην αρχή –κιόλας- της προεδρικής τους θητείας. «Ηταν εξαιρετικά ωφέλιμα όσα κάναμε, ξεκινώντας από τη συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων και ολοκληρώνοντας τη συνεργασία μας πάνω σε πιο ευαίσθητα θέματα», υποστήριξε ο Μεντβέντιεφ.

Την επόμενη φορά που θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, θα είναι μετά το μέσον Μαΐου στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G8 στις ΗΠΑ. Μόνο που τη Ρωσία στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον φυσικά αυτός επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Η αλλαγή στη ρωσική ηγεσία δεν θα επιδράσει καθόλου στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, οι εταίροι μπορεί να αλλάζουν, αλλά ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απαραίτητος ανεξάρτητα από τις αλλαγές αυτές.

 

Αντιπυραυλική «ασπίδα»

Το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα παραμείνει η εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Η Μόσχα απαιτεί σαφείς εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, η δε Ουάσιγκτον ζητά να γίνει πιστευτός ο λόγος της. Αν και ο συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί, οι δύο πλευρές δεν αποκλείουν τον διάλογο.

«Φυσικά και επιμένουμε στις θέσεις μας, αλλά ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά και αναγκαίος», ήταν το συμπέρασμα του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ μετά τη νέα συνομιλία με τον Ομπάμα. «Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, διαθέτουμε ακόμη το χρόνο για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη απόφαση». Από την πλευρά του ο Ομπάμα τόνισε πως Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε σειρά ζητημάτων. «Έφτασε ο καιρός που οι ομάδες των ειδικών μας θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τα τεχνικά θέματα», ανέφερε.

Επιτυχής εκ του αποτελέσματος ήταν οι κοινές πρωτοβουλίες για την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κάτι για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δέκτης ιδιαίτερων ευχαριστιών, αλλά και ευχών για την ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. «Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με την ίδια επιτυχία και τα εναπομείναντα προβλήματα, μεταξύ αυτών και το υφιστάμενο την παρούσα στιγμή πρόβλημα του νόμου Τζάκσον-Βένικ (σ.σ.θέτει περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία)», ανέφερε ο Μεντβέντιεφ. Φαίνεται ότι και ο Ομπάμα δεν εγκρίνει απόλυτα τη συγκεκριμένη τροπολογία, αφού θεωρεί ότι η κατάργησή της θα επέτρεπε στις αμερικανικές εταιρίες να αποκομίσουν οφέλη από μια ανοικτή και φιλελεύθερη ρωσική αγορά.

Συρία

Όσον αφορά τα διεθνή θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ήταν η κατάσταση στη Συρία, για την οποία Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους ειρηνικής διευθέτησης. Νέες ελπίδες δημιουργεί η αποστολή του Κόφι Ανάν, ως ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στη Συρία. «Πιστεύουμε, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ότι είναι ένα πρώτο βήμα για να αμβλυνθεί η κατάσταση και να ανοίξει ο δρόμος για επικοινωνία ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές δυνάμεις στη Συρία», τόνισε ο ρώσος ηγέτης.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες όσον αφορά τη σύγκλιση των απόψεών μας στο συγκεκριμένο θέμα, ειδικά τους τελευταίους μήνες συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την αποστολή του Κόφι Ανάν. Αυτός, θα προσπαθήσει να θέσει τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία και να προωθήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επέτρεπε στο συριακό λαό να έχει μια πραγματικά νόμιμη κυβέρνηση», ανέφερε ο Ομπάμα.Βόρειος Κορέα, Ιράν

Η ίδια η παρουσία στην Κορεατική χερσόνησο, ώθησε από μόνη της τους προέδρους να θίξουν το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και με την αφορμή αυτή, να θυμηθούν και το Ιράν. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι στα μέσα Απριλίου θα εκτοξεύσει διαστημικό δορυφόρο. Αρκετές χώρες εξέλαβαν αυτή την ανακοίνωση ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή. «Συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στη Β.Κορέα πως είναι αναγκαίο να απέχει από τη συγκεκριμένη εκτόξευση του πυραύλου», ανέφερε ο Ομπάμα ύστερα από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σε ότι αφορά το Ιράν, και οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, χαιρετίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το πυρηνικό πρόγραμμα και θα ήθελαν την επίτευξη διπλωματικής λύσης του προβλήματος. «Να εξασφαλιστεί ότι το Ιράν θα εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, προκειμένου να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, και όχι για πυρηνικά όπλα», είπε ο Ομπάμα.http://rbth.gr/articles/2012/04/20/i_atzenta_ton_sxeseon_rosia_kai_ipa_15052.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. avanti avatar
    avanti 25/04/2012 16:11:34

    Η Ρωσία θα στείλει παρατηρητές στις εκλογές της 6ης Μαίου ! Προσέχουν για να έχουν! Μένει να δούμε τι θα πει και το γκουβέρνο ο Παπαδήμος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.