#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/03/2012 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απόσυρση των καταθέσεων είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΕλλάδαςΗ πρώτη ντε φάκτο χρεοκοπία κράτους, που κατατάσσεται στα αναπτυγμένα,  έγινε, με τους ιδιώτες διεθνείς πιστωτές να αποδέχονται ένα εθελοντικό κούρεμα μεγαλύτερο του 50% επί των απαιτήσεων που είχαν. Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα η Ελλάδα χρωστάει ελάχιστα στους ιδιώτες.

Παράλληλα, η Ελλάδα δέχθηκε να σφίξει τον προϋπολογισμό της, με αντάλλαγμα μια βοήθεια ύψους €100 δισ. Ο σκοπός του πακέτου αυτού είναι η αποφυγή μιας πλήρους χρεοκοπίας, και η προσφορά μιας ευκαιρίας στη χώρα να κάνει τις προσαρμογές της χωρίς να διαταραχθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή όμως η προσέγγιση, κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος, και δημοσιονομική προσαρμογή, αποκλείεται να πετύχει από μόνη της.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πια το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά ο συνδυασμός απόσυρσης των καταθέσεων, και συνεχιζόμενης υπερβολικής κατανάλωσης στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία περίπου συνήθισε στο να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει. Αυτή η υπερκατανάλωση χρηματοδοτούνταν (μέχρι σήμερα) από την κυβέρνηση, και για αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους ήταν προς τους ιδιώτες. Η επίσημη γραμμή είναι ότι η ελληνική υπερκατανάλωση θα σταματήσει, μόλις η κυβέρνηση περιορίσει τις δαπάνες, και αυξήσει τους φόρους.

Ακόμη και έτσι όμως, μπορεί να μην υπάρξει επιτυχία. Ο ελληνικός λαός έχει μάθει να ξοδεύει περισσότερα από όσα μπορεί. Και το κάνει αυτό επειδή αντιμετωπίζει αυτό που ο Ούγγρος οικονομολόγος János Kornai ονόμασε «ήπιος περιορισμός  προϋπολογισμού», όταν ανέλυε τις αποτυχίες του σοσιαλισμού.

Όταν τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, απλά αποσύρουν χρήματα από τις καταθέσεις τους, και συνεχίζουν να ξοδεύουν όπως και πριν. Για αυτό και παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές, το σημερινό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών  της Ελλάδας παραμένει στο 10% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, πολλοί  καταθέτες  απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα πήγαν στο εξωτερικό. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά μάλλον πρόκειται για κεφάλαια ύψους €50 δις, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές με αυτές τις συνθήκες.  Δυστυχώς, το κέρδος του να διατηρεί κάποιος τα λεφτά του σε ελληνική τράπεζα είναι ελάχιστο. Το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 2.8%. Αν και καλύτερο από το μηδενικό επιτόκιο των γερμανικών τραπεζών, η πραγματική διαφορά είναι πολύ μικρή, αφού ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπάρχει, κάτι που θα κάνει τις καταθέσεις να μην έχουν καμία αξία.

Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, ώστε να πειστούν οι Έλληνες να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, και να σταματήσει η αιμορραγία κεφαλαίων, που γονατίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος της χρηματοδότησης των υπερβολικών δαπανών, αλλιώς τα ελλείμματα θα συνεχιστούν.

Το κόστος της πίστωσης για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα παραμένει περιέργως χαμηλό, για μια οικονομία η οποία έχει αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές, και η κυβέρνηση της οποίας δεν μπορεί να δανειστεί από ιδιώτες, με κανέναν τρόπο. Το μέσο κόστος των νέων δανείων σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ακόμη μόλις 6-7%. Μπορεί να φαίνεται σημαντικό, αλλά είναι μόλις μερικές ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η Εσθονία, που είχε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πριν τη κρίση, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα. Εκεί, το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια έφτασε το 40% όταν χτύπησε η κρίση. Αυτό οδήγησε σε μια απότομη προσαρμογή στην εσωτερική κατανάλωση. Η σκληρή αυτή προσαρμογή αμέσως μετατράπηκε σε πλεονασματικές τρέχουσες συναλλαγές, και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Γιατί όμως τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού παραμένουν τόσο χαμηλά; Η απάντηση είναι απλή: Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ με χαμηλά επιτόκια (1-3%). Όσο συνεχίζεται αυτή η εισροή φτηνού χρήματος, τόσο θα συνεχίζεται και η φυγή κεφαλαίων. Όσο η χώρα αντιμετωπίζει «ήπιο περιορισμό προϋπολογισμού», δεν θα υπάρξει καμιά καταναλωτική προσαρμογή.

Για αυτό και το νυν πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα είναι αρκετό, ακόμη και αν η κυβέρνηση εφαρμόσει όσα σχεδιάζει.  Αν δεν κάνει κάτι για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων, και αν δεν μειωθεί η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα  θα είναι όλο και πιο εξαρτημένο από την χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προσφέρει €120 δις (60% του ελληνικού ΑΕΠ) στις ελληνικές τράπεζες, και δεν μπορεί να εκτεθεί περισσότερο σε μια χώρα που μόλις χρεοκόπησε.

Αν υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, τότε ίσως οι καταθέτες να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν γίνει γρήγορα, η φυγή κεφαλαίων θα κλιμακωθεί, και τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλλει πάγωμα στις καταθέσεις, και ελέγχους επί των κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο όμως θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, και η  μεταδοτικότητα θα επηρεάσει την Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η απόσυρση των καταθέσεων, και η συνεχιζόμενη ιδιωτική υπερκατανάλωση αποτελούν τις πραγματικές απειλές στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν, τότε ίσως να προκύψει ακόμη μια κρίση, πολύ πιο σοβαρή από την σημερινή.

 

Του Daniel Gros, διευθυντού του  Center for European Policy Studies.

Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/gros33/English

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sotos avatar
  sotos 09/03/2012 13:17:46

  Μαλιστα!
  Δηλαδη το οτι οι ελληνικες τραπεζες μας ρουφιανευουν και επισημα πλεον, παρακρατουν απο τις καταθεσεις τα χρεη μας εκοντες-ακοντες δεν παιζει κανενα ρολο για τον κυριο αυτον !
  Καταλαβετε το, οι καταθεσεις μας ειναι στο στοχαστρο της εξουσιας, το τελευταιο προπυργιο ελευθεριας μας, ΑΠΟΣΥΡΣΗ τωρα !

  • Λ.Υ. avatar
   Λ.Υ. @ sotos 09/03/2012 13:53:17

   +10000

 2. Γιώργος 33 avatar
  Γιώργος 33 09/03/2012 13:24:11

  Γιατί να αφήσουμε τα λεφτά μας στην τράπεζα?
  Για να μας τα κλέψει ο Βενιζέλος;
  Ρε ουστ
  Ενός παππού του πήρε τα 20€ που είχε.

  Όλοι να τα βγάλουμε μπας και καταρρεύσει το σύστημα και πάνε στο διάολο και οι τράπεζες και οι ξένοι τοκογλύφοι

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργος 33 09/03/2012 13:36:49

   Καί νά τά κρύψουμε στό σπίτι νά μᾶς τά φᾶνε οἱ πακιστανοί,οἱ ρουμάνοι καί οἱ ἀλβανοί,ἢ νά τά φύγεις γιά Ἐλβετία μεριά νά σοῦ πέσουνε πουθενά στό δρόμο; Βρέ καλά πού δέν τά 'χω!

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/03/2012 22:59:22

    χαχαχα Κυθήριε, με αυτή τη λογική κι εγώ χαίρομαι που είμαι τόσο...ανάλαφρη!

 3. franc avatar
  franc 09/03/2012 13:38:12

  Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση του κ. Daniel Gros.
  Αλήθεια, ποιός εμποδίζει τις Ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν επιτόκιο πχ 15%στις καταθέσεις, τη στιγμή που δανείζουν με 20%? (Πιστωτικές, καταναλωτικά).
  Η Αργεντίνικες τράπεζες έδωσαν 145% για να βγούν απο την κρίση...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ franc 09/03/2012 14:01:16

   Νά πού θά πάω τά λεφτά μου!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/03/2012 14:30:08

    Η Αργεντινή πάει για νέο φούντο.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Strange Attractor 09/03/2012 14:45:19

     Ἒ, δέν τά πάω.

 4. Enjoy Capitalism avatar
  Enjoy Capitalism 09/03/2012 13:53:04

  Κάτι ξέρει και ο Σπήλιος Λιβανός που "αμέλησε" να τα δηλώσει !!!
  http://www.zougla.gr/greece/article/enopion-tis-dikeosinis-o-spilios-livanos

  Α ρε ξύλο που θέλουνε ορισμένοι!!!!!

 5. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 09/03/2012 14:40:32

  Η λύση για τη μη διαροή καταθεσεων είναι η εξής:
  1) Ψήφιση νόμου ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα, οι καταθέσεις παραμένουν σε Ευρώ εφ'όσον το επιθυμούν οι δικαιούχοι.
  2) Ν σταματήσει το άνοιγμα λογαριασμων από τις εφορίες κλπ. Ετσι ο κάθε πολίτης δεν θα έχει καχυποψία με τις Ελληνικές Τράπεζες. Επίσης, με μία όσο περισσότερο (με βάση τις διεθνεις συνθήκες) χαλάρωση γίνεται σε θέματα ελέγχου προέλευσης κεφαλαίων, η Ελλάδσα μπορεί να καταστεί ελκυστική για προσέλκυση καταθέσεων ακόμα και από τεξωτερικό! Το χρήμα δεν έχει χρώμα και όταν οι Τράπεζες έχουν χρηματα καταθετών (και μετά την ανακεφαλαιοποίηση) τότε θα μπούν να δίνουν και ευκολώτερα δάνεια τα οποία όμως πρέπει να δίνονται για επιχειρηματική ανάπτυξη και όχι για καταναλωτικούς σκοπους!

 6. marios avatar
  marios 09/03/2012 15:08:39

  Ρε ξύπνιε, κάθε ξένο άρθρο που αναδημοσιεύεται γίνεται για κάποιον άνομο σκοπό; Τι σόι Κλουζό είσαι;
  Από όλα δημοσιεύονται εδώ μέσα, και ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματα του.
  Σύνελθε επιτέλους και εσύ και πολλοί άλλοι.

  • Σίχαμα avatar
   Σίχαμα @ marios 09/03/2012 18:32:22

   Τρολάκιας είναι. Κάνει μπαμ από μακριά.

 7. anetos avatar
  anetos 09/03/2012 15:10:06

  "Όταν τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, απλά αποσύρουν χρήματα από τις καταθέσεις τους, και συνεχίζουν να ξοδεύουν όπως και πριν. "

  γι'αυτο έχει κλείσει το 30% των καταστημάτων , παμε για το 40 και έχουμε ύφεση 7,5 % ? τι μαλ@@ιες λεει ο "επιστήμων" αλλά και κάποιοι άσχετοι «πατριώτες» σχολιαστές ...

 8. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 09/03/2012 15:45:31

  Το να σηκώνει κάποιος χρήματα από το λογαριασμό του για να επιβιώσει επειδή είναι άνεργος παίζει σαν σενάριο στα μυαλά των ειδικών?Τι μπούρδα είναι αυτή ότι οι καταθέσεις εξατμίζονται λογω του ότι ο Ελληνας θέλει να συνεχίσει την καλοπέραση?Με 21% ανεργία και τις επιχειρήσεις να κλείνουν συνεχώς τι θα τρώμε σε λίγο,ο ένας τον άλλο?

 9. madprof avatar
  madprof 09/03/2012 16:47:52

  Η αλήθεια είναι μία! Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των πολιτών στους όποιους φορείς εξουσίας!
  Αποδείχτηκαν λήσταρχοι του κοινού ποινικού δικαίου, οι κυβερνήσαντες και τα αφεντικά τους οι τραπεζητοχρηματιστές!
  Μείωσαν μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα, ήρθε και το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όλοι καταλάβαμε που οδηγούν τους πολίτες.
  Δεν υπάρχει ελπίδα στο προτεκτοράτο. Χρειάζεται ηθική δικαίωση και παραδειγματικές τιμωρίες των υπαιτίων της εσχάτης προδοσίας.
  Από επιτροπή της Ε.Ε να διενεργηθεί έλεγχος πόθεν έσχες των οικογενειακών δενδρυλλίων και κατάσχεση περιουσιακών "κεκτημένων" των προέδρων, των πρωθυπουργών και έπονται όλοι οι κομματολήσταρχοι από το '81!
  Υ.Γ. Πάντως ιδιωτική κατανάλωση εγώ δεν βλέπω στην Θεσ/νίκη.
  Βλέπω ανέχεια και μιζέρια που δεν αρέσει στον κεκράχτη αλαλάζοντα του "διαλιέχτε" των ερτζιανών που απαιτεί από τους δημάρχους των πόλεων (άλλος αυτόκλητος σκα(ι)στός σωτήρας μας!) να κάνουν κάτι ώστε τα ανοίκιαστα καταστήματα να μην αποτελούν εστίες βρωμιάς και χαλάνε την ψυχολογία των αγοραστών!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ madprof 09/03/2012 17:25:53

   Όταν έκανες τις τσάρκες σου με τις Καρέρα, καλή ήταν η Θεσσαλονίκη, ε μπαγάσα;
   Τώρα, τα κεφάλια μέσα!

 10. martin desde argentina avatar
  martin desde argentina 09/03/2012 17:29:45

  από το θεό που πρόκειται να εξαπατήσει μας και, μετά την μέγα-swap στην Αργεντινή, που κοινοποιήθηκε στις τράπεζες της χώρας να αναλάβει τις καταθέσεις τους ήρθε με την κατάσχεση (αυλή) για τους κοινούς ανθρώπους, αν το επιτόκιο τόσο μεγαλύτερη είναι η καλύτερη το στρώμα και Παρακαλώ κοιτάξτε τι συνέβη σε εμάς δεν κάνουν το ίδιο
  π.δ. πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ

 11. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/03/2012 07:45:26

  Ἒμ,λίγο τό 'χεις;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.