#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2012 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα… προς το παρόν!Όσοι Πορτογάλοι παρακολούθησαν στην τηλεόραση τις μάχες στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, και άκουσαν για τις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες που προέκυψαν εξαιτίας του τελευταίου πακέτου διάσωσης των Ελλήνων, σίγουρα θα αντιλήφτηκαν τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών.

Εδώ στην Πορτογαλία, έχουμε μια ευρεία πολιτική συναίνεση που τη στηρίζει το 80% των βουλευτών, και μια κοινωνική συμφωνία (μεταξύ κομμάτων και συνδικάτων), αναφορικά με την εφαρμογή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που απαίτησαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ,  και το ΔΝΤ, και που έχουν να κάνουν με μια πιο ευέλικτη εργασιακή νομοθεσία περί απολύσεων κλπ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους κοινωνικούς εταίρους να μειωθούν οι δημόσιες αργίες, καθώς και οι ημέρες αδειών. Τα επιδόματα ανεργίας περικόπηκαν. Η νομοθεσία περί ενοικίων ήδη άλλαξε, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ενοικιοστάσια, και να είναι πιο εύκολη η έξωση όσων δεν πληρώνουν.

Παράλληλα, πουλήθηκαν στους Κινέζους η Energias de Portugal, και η Rede Eléctrica Nacional.

Και το κυριότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς φασαρίες, και χωρίς βία!

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, η Πορτογαλία σίγουρα δεν είναι Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα, υπάρχουν εκπεφρασμένες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η Λισσαβόνα να αποκτήσει πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αγορών το 2013.

Η πρόσφατη συζήτηση, μεταξύ του Πορτογάλου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που καταγράφηκε από μια αδιάκριτη κάμερα, είναι αποκαλυπτική: Ο ίδιος ο Wolfgang Schäuble μιλάει για μια πιθανή αναπροσαρμογή του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας, και ενημερώνει τον ομόλογό του ότι αυτό επιθυμεί η Γερμανία. Περιέργως, αυτή η αδιακρισία ήταν αρκετή για να ηρεμήσουν οι αγορές, και να μειωθούν τα επιτόκια στο πορτογαλικό χρέος.

Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Η ιδέα, που συνεχώς κερδίζει έδαφος, ότι δηλαδή όλα θα διορθωθούν, είναι εγγενώς επικίνδυνη, επειδή πάρα πολλά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Για παράδειγμα, έχουμε να ασχοληθούμε με την κατάρρευση της Ελλάδας, και την αποχώρησή της από το ευρώ, ή την ευρωπαϊκή ύφεση που αποδεικνύεται εντονότερη από ότι περιμέναμε.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αν η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού καταρρεύσει, η ΕΕ θα χρειαστεί μια άλλη χώρα να παίξει τον ρόλο του παραδείγματος της ανάγκης των πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλει η τρόικα. Και αυτή η χώρα θα είναι η Πορτογαλία. Άρα, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες θυσίες, πριν οι εταίροι μας θελήσουν να μας βοηθήσουν πραγματικά.

Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο όσον αφορά στη φύση αυτών των θυσιών στις οποίες  θα πρέπει να υποβληθούμε, και που έχουν να κάνουν με τις δέκα εντολές που η τρόικα απαίτησε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να υπογράψουν. Εκεί φαίνεται ότι δεν μας ζητήθηκε ακόμη να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό (που ήδη είναι χαμηλότερος από τον ελληνικό, €485, αντί για €750), ούτε να καταργήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ούτε να μειώσουμε τις πληρωμένες άδειες, ούτε να προχωρήσουμε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το γεγονός ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την διαφορά μας από την Ελλάδα, αποτελεί χαρμόσυνη είδηση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χαράξουμε την δική μας ιδιαίτερη διαδρομή προς την Δαμασκό, πριν απομακρυνθούν οριστικά οι κίνδυνοι.

Και αυτή η διαδρομή είναι πάρα πολύ μεγάλη και κακοτράχαλη….

 

Expresso (Portugal)

http://www.presseurop.eu/en/content/article/1510261-patient-still-fragile

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/02/2012 16:16:33

  Εν ολίγοις, τι μας λένε οι φίλοι Πορτογάλοι;
  Μα εμείς κυρία (Μέρκελ) είμαστε καλά παιδιά και καλοί μαθητές. Δεν είμαστε σαν τους Έλληνες, που είναι κωλόπαιδα.
  Λυπηθείτε μας. Θα κάνουμε ότι μας ζητάτε.
  Αυτή είναι η αλληλεγγύη των λαών. Και δη των Νοτίων.
  Είμαστε ανάδελφοι. Είχε δίκιο ο Σαρτζετάκης.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Strange Attractor 16/02/2012 18:20:14

   Αττράκτορα, δεν είναι ακριβώς έτσι:

   Στην Πορτογαλική κοινωνία υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Ακόμα και μετά 3-4 τελευταία χρόνια εξαθλίωσης, δεν τους φτάνουμε με τίποτα στο μέγεθος της ψαλίδας. Επίσης, ανέκαθεν, ελάχιστες είναι οι ευκαιρίες κοινωνικής/οικονομικής ανόδου. Οι περισσότεροι Πορτογάλοι που γεννιένται φτωχοί δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γίνουν εισοδηματικά μεσαία τάξη, ενώ και οι πλούσιοι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από παλιά τζάκια κλπ. Συνήθως τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα δεν σπουδάζουν καν. Αυτό το αρνητικό φαινόμενο, σε τέτοιο βαθμό, δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Σαν φεουδαρχία ένα πράμα είναι.

   Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία εκφράζουν (σε ακόμα πιο έντονο βαθμό από ότι στην Ελλάδα) τις προνομιούχες τάξεις. Τα πορτογαλικά κόμματα, ομοίως, δεξιά και αριστερά, επανδρώνονται από τις ολιγομελείς αυτές ελίτ. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν, εν πολλοίς, σε έναν παράλληλο κόσμο, οπότε τα προβλήματα της καθημερινότητας του μέσου Πορτογάλου τα αντιλαμβάνονται σε ένα αφηρημένο/θεωρητικό επίπεδο, δεν μπορούν να τα νιώσουν - ανεξαρτήτως προθέσεων.

   Το άρθρο εκφράζει τις επικρατούσες αντιλήψεις των προνομιούχων Πορτογάλων, που έχουν αφομοιώσει το παραμύθι ότι άν υποταχθούν πλήρως στις επιταγές της Τρόικας (ή πλειδοτήσουν κιόλας από πάνω), όλα θα πάνε καλά. Έτσι έχουν μάθει να σκέφτονται, τους έρχεται φυσιολογικότερο. Έχω μιλήσει με τέτοιους ανθρώπους.

   Άν όμως μιλήσεις με Πορτογάλους μη προνομιούχους, θα δεις ότι, έστω κι αν πολλές φορές υστερούν σε μόρφωση ή δεν έχουν πολυταξιδέψει στο εξωτερικό, έχουν πολύ οξύτερο πολιτικό κριτήριο. Και αντιλαμβάνονται ότι η μοίρα της χώρας τους είναι συνδεδεμένη με τη δικιά μας. Όπως επίσης, κατανοούν τον ρόλο της Γερμανίας.

   Κατά τα άλλα, ισχύει πάντως ότι ως ψυχοσύνθεση ο Πορτογάλος είναι πολύ διαφορετικός από τον Έλληνα. (Τεράστια κουβέντα άν αρχίσουμε να το αναλύουμε.)

   • Agriemenos avatar
    Agriemenos @ ΚΜ 17/02/2012 04:20:32

    Κάτι σαν τον Μανδραβέλη ας πούμε κι αυτός ο αρθρογράφος! Ή τον Στούπα... από τις καλύτερες πένες της δημοσιογραφίας!!!!!!! (για την τρόικα φυσικά!)

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2012 16:36:18

  Η Πορτογαλία όμως έχει negative pledge clause στα υπάρχοντα ομόλογά της (δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ή αλλους προνομιακούς όρους σε νέους πιστωτές σε βάρος παλαιών, χεχεχε). ΔΕΝ μπορεί να κάνει εύκολα αναδιάρθρωση, PSI και τέτοια. Παρ' όλα αυτά ο Dr. Stangeshauble λέει ότι θα τους φροντίσει καλά, αλλά πρώτα να τελειώσει με με εμάς.

 3. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 16/02/2012 16:41:15

  Aπό τους Πορτογάλους που έχω γνωρίσει στο εξωτερικό έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι είναι κακομοίρηδες εκ φύσεως. Και δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύει αυτό. Είδατε τον πορτογάλο υπουργό πως μιλούσε στον Σοϊμπλε ? Για λύπηση ή καλύτερα για φτύσιμο.
  Μην περιμένουμε υποστήριξη από δαύτους

 4. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 16/02/2012 17:04:31

  Σίγουρα είναι κακομοίρηδες οι Πορτογάλοι...Δεν είναι λεβεντες και μάγκες σαν κάποιους συμπατριώτες μας που έχουν το δεξί χέρι υψωμένο με τη γροθιά σφιχτή, απαιτώντας με τσαμπουκά δανεικά κι αγύριστα απ' όλο τον πλανήτη και το άλλο χέρι απλωμένο για επαιτεία με παλάμη ανοικτή...Οι Πορτογάλοι είναι φιλήσυχοι και αξιοπρεπέστατοι. Μεγαλύτερος κακομοίρης από νεοέλληνες τύπου Τσίπρα δεν υπάρχει.

 5. trooper avatar
  trooper 16/02/2012 17:08:33

  γιατί λύκε, έχεις χοντρό σβέρκο?
  γιατί ,τις δουλειές μου,τις κάνω μόνος μου...

 6. Εγώ avatar
  Εγώ 16/02/2012 19:41:50

  Ούτε η Ελλάδα ήταν Ελλάδα πριν από ένα χρόνο.
  Πορτογάλοι, πείτε αλεύρι! Ο κύριος Τόμσεν/Σόιμπλε/Γιούνκερ σάς γυρεύει
  (το 2013).

 7. Εγώ avatar
  Εγώ 16/02/2012 19:45:13

  Οι Πορτογάλοι είναι φιλήσυχος, συναισθηματικός και ευγενικός λαός.

  Αλλά κάτι δεν πάει καλά με την Πορτογαλία. Ήταν αποικιακή δύναμη που ήλεγχε τη Βραζιλία, την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, τη Γκόα, το Μακάο, το Τιμόρ, έχει 600 χρόνια (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) να κάνει πόλεμο, και παρ'όλα αυτά, τα οικονομικά της ήταν και είναι ΧΑΛΙΑ, χειρότερα από τα δικά μας (προ κρίσης).

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Εγώ 16/02/2012 20:43:33

   Η Πορτογαλία πέρασε μια μεγάλη κρίση όταν απώλεσε την Βραζιλία κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Έκτοτε, ήταν ο φτωχός συγγενής των λοιπών αποικιακών δυνάμεων.

   Πέρασε κι άλλη κρίση λόγω του Αποικιακού Πολέμου (δεκαετίες '60 και '70). Ενώ οι λοιποί δυτικοευρωπαίοι είχαν ήδη δώσει ανεξαρτησία στις αποικίες τους (για τους δικούς τους λόγους), η Πορτογαλία (κυρίως λόγω εμμονών του Σαλαζάρ) είχε για χρόνια ανοιχτό μέτωπο με τους αντάρτες στην Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, τη Γουϊνέα κλπ. Αυτό ήταν δυσβάσταχτο για μια χώρα κατά πολύ φτωχότερη από την Ελλάδα, όπως ήταν η Πορτογαλία.

   Τέλος, ο λαϊκισμός της αντίστοιχης πορτογαλικής μεταπολίτευσης (όσο κι αν υπήρξε πρόοδος σε κάποιους τομείς) κόστισε και σε αυτούς πολύ, όπως κόστισε και στην Ελλάδα η Αλλαγή του Παπανδρέου.

   • Γιώργoς Αχαιός avatar
    Γιώργoς Αχαιός @ ΚΜ 17/02/2012 12:41:08

    Μου φαίνεται έχεις διδακτορικό πάνω στο θέμα "Πορτογαλία" !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.