#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2012 17:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ αντέχει και ανθίσταταιΜε την Ελλάδα έτοιμη να περάσει το κατώφλι της εξόδου του ευρώ, η Α. Merkel δέχεται πιέσεις από παντού, προκειμένου να ενδώσει, και να δώσει… Η γερμανική οικονομία είναι ισχυρή, και τα κόστη δανεισμού χαμηλά. Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα να πληρώσει, για να σώσει τους εξασθενημένους της εταίρους. Ή τουλάχιστον έτσι ικετεύουν την καγκελάριο κάποιοι ομόλογοί της.

Η Merkel όμως κρατάει σφιχτά την τσάντα της, αρνούμενη να την παραδώσει στους σπάταλους γείτονες της. Δεν θέλει οι ψηφοφόροι της να φορτωθούν μεγαλύτερο βάρος στην διάσωση της ευρωζώνης, ειδικά όταν πρόκειται για κράτη που δεν μπορούν, ή που δεν θέλουν να ζήσουν βάσει των δυνατοτήτων τους.

Η Merkel είναι πλέον κάτι σαν η Ευρωπαία χωροφύλακας, που θυμίζει μια άλλη σιδηρά κυρία του παρελθόντος.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του `80, η Margaret Thatcher είχε κερδίσει αυτόν τον τίτλο, αφού ήταν αφοσιωμένη στην αυστηρή, και καθόλου δημοφιλή συντηρητική οικονομική πολιτική της πειθαρχημένης λιτότητας.
Στη τελευταία συνάντηση των Βρυξελλών, η μεγάλη ιδέα που συζητήθηκε ήταν τα ευρωομόλογα, ένα είδος δανείου δηλαδή, που θα το εγγυούνται συλλογικά τα 17 μέλη της ευρωζώνης. Η πιο σημαντική όμως εγγύηση θα είναι αυτή της Γερμανίας, που αποτελεί την πιο ισχυρή οικονομία, και που διαθέτει την καλύτερη πιστοληπτική βαθμονόμηση.

Η έκδοση ευρωομολόγων με την στήριξη του Βερολίνου, θα πρόσφερε μια χαμηλού κόστους χρηματοδότηση προς τις ασθενείς οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και προς αυτήν της πολύ μικρότερης, και εντελώς ιδιάζουσας, Ελλάδας.

Πριν γίνει όμως κάτι τέτοιο, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς ώστε να διασφαλιστεί πως η νέα πίστωση δεν θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για σπατάλες, όπως αυτές που βύθισαν την Ελλάδα, την Ισπανία, και άλλους στον όλεθρο.
Σίγουρα η ευρωζώνη χρειάζεται μια δημοσιονομική ένωση, στην οποία το ένα μέλος θα βοηθά το άλλο. Χρειάζεται όμως και ένα σύστημα που να εξασφαλίζει την δημοσιονομική πειθαρχία στα σπάταλα μέλη της. Επίσης χρειάζεται κεφάλαια, και μια πιο αυστηρή τραπεζική επιτήρηση. Μάλιστα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραχωρήσουν λίγη από την εθνική τους κυριαρχία, για χάρη της ενοποιημένης ευρωπαϊκής οικονομίας. Μόνο τότε θα μπορούσε να ξεκαθαριστεί το κόστος ενός νέου συλλογικού δανεισμού, το οποίο θα μείωνε τα κόστη δανεισμού για πολλά από τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης.
Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που διστάζουν να παραχωρήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού τους τομέα σε μια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή. Παρόλα αυτά, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ζητάει επίμονα από το Βερολίνο να συμφωνήσει στα ευρωομόλογα, χωρίς όμως να παράσχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.
Από άποψης εσωτερικής πολιτικής, η θέση του Ολάντ έχει κάποιο νόημα. Η Γαλλία χρωστάει πολλά, και όπως και η Αμερική, πρόσφατα έχασε την πιστοληπτική της αξιολόγηση του ΑΑΑ. Η χώρα χρειάζεται δημοσιονομική λιτότητα, και οι τράπεζές της χρειάζονται κεφάλαια. Το να συμφωνήσει η Γερμανία στην συνυπογραφή των γαλλικών δανείων, θα βοηθούσε αρκετά. Για αυτό και οι Γάλλοι ψηφοφόροι προτίμησαν τον Ολάντ από τον πολύ πιο αυστηρό στην οικονομική του πολιτική Σαρκοζί, ο οποίος ταυτίζονταν κατά πολύ με το Βερολίνο.

Και η Merkel έχει κάποιες ανησυχίες στα εσωτερικά της χώρας της. Μια χώρα που πέρασε από την φάση της οδυνηρής αναπροσαρμογής, την οποία η Γαλλία και άλλοι αποφεύγουν σήμερα.

Η Γερμανία μείωσε τις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των πανάκριβων κοινωνικών προγραμμάτων. Οι κανόνες στα εργασιακά άλλαξαν, έτσι ώστε η οικονομία να γίνει πιο εύκαμπτη, και πιο ανταγωνιστική. Οι Γερμανοί έχουν εμπειρία της σκληρής δουλειάς, που απαιτούν από τους γείτονές τους. Δεν θέλουν να πληρώνουν μέσα από τον πληθωρισμό, και το υποτιμημένο νόμισμα, μόνο και μόνο για να αναβάλλουν οι γείτονές τους τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Η τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν το πρελούδιο της επόμενης Συνόδου της ΕΕ τον Ιούνιο. Σίγουρα θα συζητηθούν και πάλι τα ευρωομόλογα, όπως θα συζητηθεί και η ανάγκη επέκτασης του τοίχους προστασίας που πρέπει να υπάρχει για να επιβιώσουν οι τράπεζες.

Οι Έλληνες θα ψηφίσουν την 17η Ιουνίου, ένα μήνα μετά από τις τελευταίες εκλογές, που έφεραν στο προσκήνιο ακραία αριστερά και δεξιά κόμματα, εις βάρος των κλασικών κομμάτων που με διστακτικότητα αποδέχονται την ανάγκη για λιτότητα στην Ελλάδα.
Αν οι Έλληνες επιλέξουν ηγεσία που θα προχωρήσει σε χρεοκοπία, αντικαθιστώντας το ευρώ με την δραχμή, η ήδη μικρή και ταλαιπωρημένη οικονομία τους θα συναντήσει περαιτέρω προβλήματα, για αρκετά ακόμη χρόνια. Αυτή είναι η επιλογή που έχουν οι Έλληνες.

Η Merkel και η ΕΕ έσωσαν ήδη δυο φορές τις ελληνικές τράπεζες, και μείωσαν κατά πολύ το χρέος της χώρας. Αν η Γερμανίδα καγκελάριος προχωρήσει και σε επιπλέον παραχωρήσεις προς την Αθήνα, για να την κρατήσει στο ευρώ, τότε το παράδειγμα που θα δοθεί στους Ισπανούς,  στους Ιταλούς, και σε όλους όσους θέλουν κι αυτοί μια διάσωση, είναι ότι οι εκβιασμοί περνάνε. Ότι αν μπορεί κάποιος να περιμένει αρκετά, οι Γερμανοί θα σπεύσουν να  τον σώσουν!
Η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει τη πορεία της, να αποπληρώσει τα χρέη της, και να εγκαταστήσει ένα σύστημα συλλογικής υποστήριξης και ευθύνης.

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους,  θα πρέπει να επιθυμούν διακαώς πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λύσουν τις διαφορές τους και θα πετύχουν την ενότητα, επειδή πολύ απλά η επίλυση της κρίσης χρέους της ΕΕ θα βοηθήσει πολύ και την αμερικανική οικονομία.

http://www.chicagotribune.com/news/opinion/editorials/ct-edit-merkel-0525-jm-20120525,0,6605261.story

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ροζα Γλυξμπουργκ avatar
  Ροζα Γλυξμπουργκ 25/05/2012 18:06:30

  κανενα προβλημα! θα διαπραγματευθει ο Αντώνης

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Ροζα Γλυξμπουργκ 25/05/2012 18:07:56

   Και γιατί να διαπραγματευθεί ο Αντώνης, να διαπραγματευθεί ο Άλεξ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ dikefalosaitos 25/05/2012 18:10:35

    Μια και το ρίξαμε στην κολοκυθιά, ας πάει ο πιό γοητευτικός στην κυρία.

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 25/05/2012 18:14:49

     Εγώ προτείνω Στρατούλη-Λυκουρέτζο. Γκανιάν.

     Αισθάνομαι ολίγον Μήλιος τώρα τελευταία που ακούει τον Κλεομήδη και τον Τεισία.

    • Ροζα Γλυξμπουργκ avatar
     Ροζα Γλυξμπουργκ @ Ο Θείος 25/05/2012 18:15:47

     υπο αυτες τις προδιαγραφες κυριε θειο... η μπακογιαννη νικα

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ροζα Γλυξμπουργκ 25/05/2012 19:54:34

      Αυτή κάνει για μετά, για τους διαδόχους-αντιπάλους της Μέρκελ, Θα πάει να μιλήσει στον Γκάμπριελ.
      Όχι. Στον Τρίττιν, που θα είναι ο υπουργός Οικονομικών στη θέση του Σόιμπλε. Είναι πανύψηλος, όπως αυτή.
      Πειράζει που είναι ξανθός με γαλανά μάτια;

 2. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 25/05/2012 18:13:56

  Η Μέρκελ γύρισε πριν κάποια χρόνια και με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής είπε σε διάγγελμα προς το λαό της ότι πρέπει όλοι ανεξαιρέτως (δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι) να δουλέψουν μέχρι τα 67 οι Άντρες και μέχρι τα 65 οι γυναίκες για να πάρουνε σύνταξη. Ακόμη και με 60% αναπηρία...
  Τί νομίζετε, οτι θα στέλνει πακτωλούς Ευρώπουλα για να συντηρείται το "πολυτελέστατο" συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας (με 40άρηδες συνταξιούχους, με τυφλούς συνταξιούχους, με συνταξιούχους 125 ετών κ.λ. κ.λ.);;;;
  Τί νομίζετε, οτι θα στέλνει πακτωλούς Ευρώπουλα για να συμπληρώνονται τα 60 δις ετησίως (!!!) για τη μισθοδοσία 1.200.000 δημοσίων υπαλλήλων;;;;
  Ετησίως 60 δις για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων δεν χρειάζεται η ίδια η Γερμανία στην οποία πρέπει να είναι τέτοιος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξυπηρετείται 85 εκατομμύρια κόσμος και θα στείλει πακτωλούς στην Ελλάδα επειδή κάθε βουλευτής από το 1974 και μετά έβαζε και καμιά 50αριά στο δημόσιο;;;

  Η φάση είναι οτι υπάρχουνε και κάτι κόμματα στυλ ΣΥΡΙΖΑ που λένε οτι "πρέπει" και οτι ειναι "υποχρεωμένη" η Γερμανία και η κάθε πολιτισμένη χώρα να συντηρήσει τους κομματικούς στρατούς που εχουνε τα κομματα στην Ελλάδα και οτι είναι υποχρεωμενη η Γερμανια να ανακαινιζει καθε βδομαδα με καποια εκατομμυρια το κεντρο της Αθηνας επειδη μερικα "παιδια" την είδαν "επαναστατες", "ανταρτες", "αντεξουσιαστες" κτλ...!!!

  Παγκόσμια πρωτοτυπία, το 12% του πληθυσμού της χώρας εργάζεται στο δημόσιο!!! Ουτε στις κομμουνιστικές χωρες οπου ολα ητανε κρατικα δεν υπηρχαν τετοια νουμερα!
  Εαν βγαλεις του συνταξιουχους και τους ανηλικους μιλαμε για σχεδον το 30% του εργατικου δυναμικου της χωρας!!!
  Αντικειμενο μηδεν, αποδοση μηδεν, εργασια 2,5 ωρες ημερισιως αλλα "περιμενουνε" απο το κρατος...
  Συρρικνωθηκε, συρρικνωθηκε, συρρικνωθηκε ο ιδιωτικος τομεας, απολυθηκε ενα εκατομμυριο κοσμος, οι μισθοι στα 500 Ευρω μηνιατικο, για να "ζει και να βασιλευει" το (απο)κατεστημενο 1.200.000...
  Να δανειζεται το κρατος μαι αιμα απο το ΔΝΤ για να καλυπτει 60 δις ετησιως τη μισθοδοσια 1.200.000 "προνομιουχων"...
  Στην Παιδεια δεν λειτουργει τιποτε, υπαρχουνε ελλειψεις σε προσωπικο.
  Στην Υγεια δεν λειτουργει τιποτε, υπαρχουνε ελλειψεις σε προσωπικο.
  Ε, που στο διαολο είναι αυτο το 1.200.000;;;
  Ε, που στο διαολο είναι;;;
  Ειναι σε "διοικητικες θεσεις"...;;;;

 3. ktisias avatar
  ktisias 25/05/2012 18:16:08

  Αλήθεια πιστεύετε ότι μπορούμε να γίνουμε Γερμανία ? Μπορεί ο νότος να γίνει Γερμανία ? Και εάν εμείς ονειροβατούμε και φαντασιονώμαστε το πρότυπο Γερμανία, νομίζετε ότι οι Γερμανοί το πιστεύουν ? Η αν όντως υπερβάλαμε εαυτό και το προσπαθούσαμε θα μας αφήναν οι Γερμανοί ? Πιστεύετε ότι εδώ φθάσαμε τυχαία ? Ότι δεν είχε πάρει κανείς είδηση την πραγματική μας οικονομία ?

  • Dal avatar
   Dal @ ktisias 25/05/2012 18:38:20

   Πέστα Κτισίας,
   Είναι δυνατόν εμείς και ο Νότος να γίνουμε Γερμανία?. Τα εμπορικά ελλείμματα ,που είναι αναπόφευκτα σε μια ένωση ,ποιος θα τα πληρώνει?
   Μόνος τρόπος ο δανεισμός αφού δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα. Άρα συνεχής αύξηση του χρέους.

   Λύση, δημιουργία οικονομικής ζώνης Νότιας Ευρώπης ,με εθνικά νομίσματα, και το Ευρώ για τις εξωτερικές συναλλαγές.

 4. Economist avatar
  Economist 25/05/2012 19:42:56

  Η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση. Η οικονομική κατάσταση της χώραs μας από τη στιγμή που υπογράψαμε το μνημόνιο έγινε πλέον μη αναστρέψιμη. Η Μέρκελ κοιτάει να σώσει τη Γερμανία. Αντιστέκεται γιατί ξέρει ότι έχει τρωτά σημεία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Economist 25/05/2012 19:51:16

   Δεν μπορεί έτσι να την σώσει η Μέρκελ. Το ξέρει.
   Έσκασε η Καταλωνία. Τώρα ο πιστός πολιτικός φίλος της Ραχόι είναι πιά σε αδιέξοδο. Ο Μόντι την πριονίζει από καιρό με τέχνη.
   Είχε βάλει όλα τ' απίδια στο σάκκο του Σαρκοζύ, της προέκυψε Ολλάντ.
   Όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" παίρνουν αποστάσεις.
   Η αντιπολίτευση της βάζει όρους-βέτο για το σύμφωνο σταθερότητας.
   Απλώς ίσως προτιμήσει να "πέσει ηρωικά" στο πολιτικό παιχνίδι.
   Ίσως δεν θα παραδοθεί στους Γκάμπριελ - Τρίττιν, αλλά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ο αντίπαλός της Σρέντερ το 2005. Για να "φύγει" από μια κατάσταση που την υπερβαίνει.

   • Economist avatar
    Economist @ Ο Θείος 25/05/2012 20:06:11

    Πλέον ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντά του. Η Μέρκελ προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες.

 5. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 25/05/2012 22:55:19

  Βασίλη Γκιώνη,

  ". . .για να “ζει και να βασιλευει” το (απο)κατεστημενο 1.200.000…"

  Παιδάκια τοῦ πασοκ, ἄρτι ἀφιχθέντα στόν τσυριζα γιά νά μή χαθοῦν τά κεκτημένα! Ὁ κομματικός πράσινος στρατός μεταμορφώθηκε σέ ρόζ πεταλουδα.

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 26/05/2012 17:20:33

  Αυτό το διχασμό τελικά πρέπει να είναι κάφρος για να τον συνεχίζει κάποιος... Που το είδατε το 1,2 εκατ.; Το 650.000 χιλιάδες που αν εξαιρέσεις σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικούς και καθηγητές πάμε στις 330.000 που είναι κάτω από το Μ.Ο. της ΟΝΕ δε το είδατε; Αν όχι, ασχοληθείτε με κάτι που γνωρίζετε και αδήστε το νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό για τη Ντόρα και το Μάνο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.