#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2012 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιμέτωπη με κοινωνική έκρηξηΗ λιτότητα βυθίζει και τις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες με τα συνεχή «πακέτα» μέτρων βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικών εκρήξεων. Στην Πορτογαλία η εξαθλίωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση του Eurogroup, τη Δευτέρα το βράδυ, για την επιμήκυνση κατά 12 μήνες της προθεσμίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας ήταν θετική εξέλιξη για τη Μαδρίτη, αλλά οριστικοποίησε και το «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ισπανοί. Είναι αλήθεια ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν έπαιρναν την επιμήκυνση, ωστόσο η λογική του μικρότερου κακού δεν αποτελεί παρηγοριά...

Χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Ολι Ρεν, χαιρέτισε, μέσω του εκπροσώπου του, το «πακέτο» των νέων μέτρων της κυβέρνησης Ραχόι, το χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2012, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος από το 8,9% (2011) στο 6,3%. Φυσικά, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, όταν ρωτήθηκε από Ισπανό δημοσιογράφο πώς σχολιάζει η επιτροπή ορισμένα μέτρα του «πακέτου», όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, η μη χορήγηση το 2012 δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπάλληλους ή ακόμη η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα.

Το «πακέτο» των οικονομιών που φτάνει τα 65 δισ. ευρώ ή 6,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 2,5 χρόνια θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση για φέτος από το 1,77% που προέβλεπε η Κομισιόν και η κυβέρνηση πριν από τα μέτρα. Θα αυξήσει περαιτέρω και την ανεργία, η οποία κινείται σε «αχαρτογράφητες» περιοχές για τη χώρα τόσο στο σύνολο (24%) όσο και στους νέους κάτω των 25 ετών (52%). Θα αυξήσει δραματικά και τη φτώχεια εξαιτίας της μείωσης κατά 10% του επιδόματος ανεργίας μετά την παρέλευση έξι μηνών, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ κατά τρεις μονάδες.

Η Ισπανία έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης και τραπεζικής κρίσης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση και στην Πορτογαλία, όπου φέτος η ύφεση εκτιμάται στο 3%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει να χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος φέτος.

Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με έκρηξη της ανεργίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων, έχουν αυξήσει τη φτώχεια σε τέτοιο σημείο που προκάλεσε την επέμβαση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks.

Ο επίτροπος επισκέφθηκε την Πορτογαλία τον Μάιο και διαπίστωσε ότι σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και τσιγγάνοι, έχουν πληγεί καίρια από τη λιτότητα και απειλούνται άμεσα. Για το λόγο αυτό κάλεσε ευθέως την πορτογαλική κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως δράση για την προστασία των παραπάνω ομάδων του πληθυσμού.

 Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 12/07/2012 18:50:47

  ''Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks επισκέφθηκε την Πορτογαλία τον Μάιο και διαπίστωσε ότι σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και τσιγγάνοι, έχουν πληγεί καίρια από τη λιτότητα και απειλούνται άμεσα. Για το λόγο αυτό κάλεσε ευθέως την πορτογαλική κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως δράση για την προστασία των παραπάνω ομάδων του πληθυσμού.''
  Θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται...κ. επίτροπε η πολιτική που ακολουθεί η Πορτογαλική Κυβέρνηση απο ποιους έχει αποφασισθεί;
  Καλά λέω εγώ παρουσιάζουμε το σύνδρομο της Στοκχόλμης
  “Οι όμηροι αρχίζουν να ταυτίζονται με τους εγκληματίες που τους κρατάνε.”

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ανδρέας 13/07/2012 14:02:35

   Ωραίο σχόλιο!

 2. franc avatar
  franc 12/07/2012 21:57:30

  Αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, οι Τραπεζίτες (ξέρουν το κόλπο) θα δώσουν επιμήκυνση και αναπτυξιακά ομόλογα, πάντα μέσω των τραπεζών τους για να μην χάσουν και τον έλεγχο. Κι αν αυτά δεν φτάσουν, αντε να δώσουν και ανθρωπιστική βοήθεια για τους αναξιοπαθούντες. Και έτσι το "άρμεγμα" των Ευρωπαίων μέσω της εσωτερικής υποτίμησης θα τους εξασφαλίζει την σταθερη αύξηση των κερδών τους που τά έχουν περισσότερο ανάγκη απ' ότι ο ναρκομανής τη δόση του.
  Αυτοί είναι οι έντιμοι δανειστές και εταίροι μας, που κάποια στιγμή ο Σαμαράς θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει ορθώνοντας το ανάστημά του ως Εθνικός Ηγέτης. Περιμένουμε...

 3. blue nile avatar
  blue nile 13/07/2012 00:26:07

  Τα'γραφα προχθές , τα κάνω copy paste:

  Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο θερμός των τελευταίων εξήντα χρόνων.
  Οι λαοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
  Όσοι το νομίζουν έχουν μεγάλο σφάλμα και θα το αντιληφθούν σκληρά και απότομα.
  Είναι ανάλγητο να φτωχοποιούνται βιαίως οι πολίτες και οι τραπεζίτες που δημιούργησαν την Κρίση να πέφτουν στα μαλακά.
  Είναι πασιφανές πλέον ότι τα προνόμια των τραπεζιτών πηγάζουν από τις σχέσεις στοργής που έχουν με τους πολιτικούς των οποίων τις προεκλογικές καμπάνιες χρηματοδοτούν.
  Οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποτελούν επονείδιστη ντροπή για τον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης δημιουργώντας μια αδήριτη τραπεζική βαρβαρότητα που τείνει να πολτοποιήσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
  Ποτέ μεταπολεμικά δεν ζήσαμε τέτοια πονγκρόμ από οικονομικούς serial killers που για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους δεν σταματούν μπροστά στην απόγνωση και τον θάνατο που σκορπίζουν.
  Η μόνη λύση για τους λαούς της Ευρώπης δεν είναι βέβαια οι διάφοροι τσιπραίοι της διεθνιστικής αφασίας αλλά τα πεζοδρόμια και οι πλατείες των αγανακτισμένων. Μακρυά από τα κάθε λογής ΠΑΜΕτζίδικα καπελώματα των αυτόκλητων εκμεταλευτών των απελπισμένων.
  Η μάχη ενάντια στην τραπεζοκρατία και τα τσιράκια της θα είναι σκληρή και δυστυχώς όχι αναίμακτη.
  Όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται άλλος δρόμος.
  Κανείς που πεινάει δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
  Τα τελευταία τριάντα χρόνια η κυριαρχία παγκοσμίως των νεοφιλελεύθερων ιδεών μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
  Παρόμοιες πολιτικές ναρκοθέτησαν και πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το δικαίωμα στην εργασία.
  Έχετε σκεφτεί για ποιο λόγο πιάνει πρεμούρα τους ηγέτες για μικρά ελλείματα και χαμηλό πληθωρισμό;
  Σκεφτείτε το εξής; Όταν κάποιος επενδυτής αγοράζει ένα τραπεζικό προιόν το τελικό του κέρδος είναι η τιμή του όταν ωριμάζει μείον το αρχικό ποσό αγοράς, μείον το ασφάλιστρο κινδύνου, μείον τον πληθωρισμό.
  Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός τότε οι τράπεζες υποχρεώνονται να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. όταν όμως ο πληθωρισμός είναι σταθερός και μικρός οι επενδυτές αγοράζουν πιο εύκολα τραπεζικά προιόντα. Οπότε αντί να επενδύουν αυτά τα χρήματα τους στην πραγματική οικονομία φτιάχνοντας μια επιχείρηση η οποία θα χρειάζεται υπαλληλικό προσωπικό (άρα άνεργοι θα βρουν δουλειά) αγοράζουν τραπεζικά προιόντα ώστε άκοπα να αυξάνουν το αρχικό τους κεφάλαιο.
  Τους τραπεζίτες όμως δεν τους νοιάζει, ας μείνουν όλοι άνεργοι , τους νοιάζει να πουλούν τα παλιόχαρτα τους.
  Όμως η παρασιτική τους σπέκουλα διαλύει την πραγματική οικονομία , αυξάνει την ανεργία και στρώνει τον δρόμο για ανεξέλεγκτες Κρίσεις.
  Τι είπε ο Αγιατολάχ των τραπεζών Ντράγκι πριν από ένα μήνα;
  Είπε ότι πρέπει να συνηθίσουν οι Ιταλοί στην πραγματικότητα της υψηλής ανεργίας. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι αυτή η υψηλή ανεργία θα είναι αποτέλεσμα των τραπεζικών πρακτικών ώστε να θησαυρίζουν εύκολα οι συνάδελφοι του και της προκλητικής κρατικής εύνοιας που τους κρατά στα τιμόνια των ιδρυμάτων που έχουν χρεωκοπήσει.
  Το σκληρό μέλλον είναι πια μπροστά μας.
  Η θα νικηθεί ο μπαμπούλας των τραπεζών…ή θα διαμορφωθεί η νέα φεουδαρχία σε επερχόμενες post modern dark ages.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ blue nile 13/07/2012 01:49:10

   Γιατί, εδώ νομίζεις ότι πάμε πίσω από "χρησμούς" τραπεζοαγιατολλάδικου τύπου;

   Αντιγράφω από την εβδομαδιαία επονομαζόμενη "ανάλυση" της Alpha Bank: "Επιτέλους, πρέπει να ειπωθεί ευθαρσώς ότι (...) καλώς επιδιώκεται η αύξηση της φορολογίας στην περιουσία από το παρόν αντικοινωνικά χαμηλό επίπεδο με την επιβολή του αποτελεσματικού τέλους ακινήτων μέσω λογαριασμού ΔΕΗ..."

   Έχει κανείς κι άλλες αμφιβολίες για το τι ακριβώς είναι ο νεοφιλελευθερισμός;

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 13/07/2012 01:54:49

    Και φυσικά, είναι "αντικοινωνικά χαμηλή" η φορολογία της περιουσίας, όταν δεν οδηγεί σε δήμευση και εκπλειστηριασμούς λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων, ώστε να μαζέψουν όλο το "χαρτί" οι real estate θυγατρικές των τραπεζών και να μετατρέψουν τους νοικοκύρηδες σε νοικάρηδες...

 4. No Way avatar
  No Way 13/07/2012 01:33:52

  Ο ευρωπακος νοτος , να παψει να ειναι ευρωζητουλας , η θα φυγουν με τον ευκολο τροπο απο την ευρωζωνη , παιρνωντας τα σωστα μετρα για να αναταξουν την οικονομια τους
  Η με το σκληρο που συνεπαγεται κοινωνικες εξεργεσεις , πολιτικη ασταθεια και οτι αυτο συνεπαγεται
  Λιγες χωρες εχουν θεση στο γερμανικο ευρω , καιρος να καταλαβουν οι υπολοιποι , οτι η ευρωπη ΔΕΝ Θα γινει ποτε ΑΜΕΡΙΚΗ , ουτε στην οικονομια , ουτε στην οργανωση , ουτε πουθενα
  Τελος

 5. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 14/07/2012 10:11:28

  Με όσο είπε ο blue nile συμφωνώ και όπως είχα πει σε άλλη ανάρτηση (αν θυμάμαι καλά) "τα λεφτά παράγουν λεφτά" και όχι η εργασία. Τα τραπεζικά "προϊόντα" (τρομάρα τους, τα λένε και προϊόντα) δηλ. παράγωγα, μελλοντικής εκπλήρωσης και όπως στο διάολο αλλιώς τα λένε, απορροφούν τα χρήματα των πολύ πλούσιων (σε χαρτιά/χαρτονομίσματα) ατόμων και οργανισμών και δεν τα βάζουν στην πραγματική οικονομία, σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, νέα προϊόντα. Έτσι, όπως λέει και ο blue nile, η ανεργία αυξάνεται για να κερδίζουν κάποιοι ελάχιστοι στο σύνολο της ανθρωπότητας.
  Έχει δημιουργηθεί μια πυραμίδα, το χρήμα έχει συσσωρευθεί στην κορυφή και φυσικά δεν πρόκειται η κορυφή (αυτοί οι λίγοι) να επιτρέψουν να ξαναπάει έστω και τμήμα του χρήματος που έχουν μαζέψει στις χαμηλότερες βαθμίδες της πυραμίδας για να κινηθεί (πάλι προς τα επάνω φυσικά). Η πυραμίδα αυτή λοιπόν (λογικά) κάποια στιγμή ή θα σκάσει σαν ηφαίστειο (αν τα χαρτιά τους γίνουν τελικά άχρηστα) ή θα καταρρεύσει λόγω της εξαθλίωσης (φθοράς) των χαμηλότερων βαθμίδων (η μεγάλη μάζα της ανθρωπότητας). Ο νεοφιλελευθερισμός σε όλη του την πορεία, τωρινή και μελλοντική. Να φανταστείς ότι έχουμε ακόμα στην Ελλάδα ανθρώπους που τον στηρίζουν (Μάνος, Ανδριανόπουλος, Ξαφά κ.ά.) και άλλους που δεν αποφασίζουν να τον χτυπήσουν (οι πολιτικοί εν συνόλω).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.