#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «Ευρώπη των ανέργων» είναι γεγονόςΘλίψη, οργή και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τα χάλια της εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό όμως ελάχιστα απασχολεί τους ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής, αν δεν τους παρέχει και δικαιολογία για να συμπιέζουν διαρκώς το «εργατικό κόστος» και να ανακυκλώνουν τους μισθούς πείνας, εκθεμελιώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα.

«Αισίως» οι άνεργοι στην Ε.Ε. των 27 έφτασαν τα 24,33 εκατομμύρια ψυχές, ενώ στην ευρωζώνη των 17 ανέρχονται πλέον σε 16,92 εκατομμύρια. Δηλαδή στο υψηλότερο νούμερο από το 1995. Ετσι, στο σύνολο της Ε.Ε. η ανεργία σκαρφάλωσε στο 10,1% του εργατικού δυναμικού και στη ζώνη του ευρώ στο 10,7%, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Eurostat.

Είναι από τις λίγες φορές που οι αριθμοί απεικονίζουν το δράμα της πραγματικής ζωής σε μια ολόκληρη ήπειρο (ή τουλάχιστον στο νότιο και το ανατολικό κομμάτι της).

Ισπανία 23,3%. Ελλάδα 19,9% (με βάση στοιχεία του Νοεμβρίου). Ιρλανδία και Πορτογαλία από 14,8%. Λετονία 14,7%. Λιθουανία 14,3%. Ιταλία 9,2% (ρεκόρ δεκαετίας) και Κύπρος 9,6%, από 6,3% στις προηγούμενες μετρήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι σπρώχνονται στο εργασιακό περιθώριο εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τις νέες γενιές να πληρώνουν το βαρύτερο φόρο.

 

Οι μισοί κάτω των 25

Οι άνεργοι έως 25 ετών σε όλη την Ε.Ε. ξεπέρασαν τα 5,5 εκατομμύρια (3,32 εκατ. στην ευρωζώνη) αναλογώντας στο 22,4% και 21,6% αντίστοιχα του εργατικού δυναμικού των μικρών ηλικιών. Τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι τραγικά. Ισπανία 49,9%, Ελλάδα 48,1% (τον Νοέμβριο), Ιταλία 31,1%.

«Τα ευρήματα της Eurostat είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Καλοί οι ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί, αλλά αν δεν αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε θα έχουμε πολλά προβλήματα», δήλωσε θορυβημένη η επικεφαλής των Ιταλών βιομηχάνων, Εμα Μαρτσεγκάλια.

Σε αντίθεση με τους Νότιους και τους Ανατολικούς, οι Βορειοευρωπαίοι αισθάνονται ακόμη ασφαλείς. Τη χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη έχουν η Αυστρία με 4%, η Ολλανδία με 5% και το Λουξεμβούργο με 5,1%. Η Γερμανία σημείωσε ελαφρά άνοδο στο 5,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο σύνολο της Ε.Ε. όσο και στην ευρωζώνη η ανεργία των γυναικών είναι ελαφρά υψηλότερη από την ανδρική, αλλά όχι πάνω από 11% κατά μέσον όρο.

Αυτό που τρομάζει περισσότερο κι από τους αριθμούς είναι η αλματώδης αύξηση των ανέργων στην Ευρώπη. Μέσα σε ένα χρόνο, από τις αρχές του 2011 ως τις αρχές του 2012, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη μαύρη λίστα, εκ των οποίων το 1,22 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έσπασε κάθε ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα, αφού από 14,1% πριν από ένα χρόνο, η επίσημη ανεργία εκτινάχθηκε στο κατώφλι του 20% (το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι έχει διαβεί από τον περασμένο Νοέμβριο).

Ανάλογη καθίζηση στην αγορά εργασίας υπέστη και η Ισπανία, με αύξηση των ανέργων από το 20,6% στο 23,3%. Στη χώρα της Ιβηρικής μιλάμε πλέον για πάνω από 5 εκατομμύρια ανέργους και στην Ελλάδα για 1 εκατομμύριο.

 

Στο 2,7% ο πληθωρισμός

Στο μεταξύ, απέτυχαν και οι προσπάθειες της ΕΚΤ να ελέγξει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, αφού σύμφωνα με τη Eurostat σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η ανεργία στις ΗΠΑ κινείται στο 8,3% και στην Ιαπωνία στο 4,6%.

Γιάννης Παπαδάτος για τον "Ελεύθερος Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Flat avatar
  Flat 02/03/2012 10:20:26

  Για αυτο θα ψηφίσω Ψωμιάδη. Έχει λύσεις ο άνθρωπος.

 2. Silence t. avatar
  Silence t. 02/03/2012 10:52:37

  Ας κάτσουν οι νέοι κάτω των 25 ετών να χάνονται ώρες και μέρες μέσα στο internet και να ζουν την εικονική πραγματικότητα μιας ζωής που θα μπορούσαν να ζήσουν σε αληθινή διάσταση .

  Γιατί κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση , όσο ανάλγητη , όσο διεφθαρμένη και τυραννική να ήταν , δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει τέτοια μέτρα και να καταργήσει τόσα δικαιώματα , αν είχε να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση και αντιδράσεις , ειδικά από τους νέους (φυσικά μιλάω για όλη την αποχαυνωμένη Ευρώπη) .

  Γιατί όλα αυτά τα μέχρι χθες κεκτημένα , που σήμερα τα παρέσυρε ''τσουνάμι'' , αποκτήθηκαν μέσα από αγώνες , μάχες και προσπάθειες , που κάποιοι άλλοι (κυρίως νέοι και φοιτητές) στο παρελθόν είχαν δώσει για να κερδηθούν !

 3. μητσοs avatar
  μητσοs 03/03/2012 16:49:41

  ειναι Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ...ηλιθιε και οχι η ...σοβιετια ΄η οι τεμπεληδεs ελληνεs εργαζομενοι(δημοσιοι υπαλληλοι ΄η μη)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.