#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη έχει υποστεί μια οξεία ..."Ομπαμανία"Το φαινόμενο είναι πασιφανές: δεν υπάρχει σχεδόν κανείς Ευρωπαίος –τέλος πάντων, ελάχιστοι- που να υποστηρίζει τον Μιττ Ρόμνεϊ, ενώ σύνολo η Ευρώπη έχει υποστεί μια οξεία Ομπαμανία...

Επειδή αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται και σε λαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο «βάσης», δεν θα ασχοληθούμε με τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων για το ποιος είναι καλύτερος για τα γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά με το γιατί ο μέσος Ευρωπαίος απλώς «γουστάρει» τον Ομπάμπα, ενώ μάλλον αποστρέφεται τον Ρόμνεϊ...

Πρώτα απ’ όλα, το προφανές: το «ίματζ», η επικοινωνιακή εικόνα. Πώς θα μπορούσε ο  «χαλαρός» προοδευτικός Αφροαμερικανός να είναι λιγότερο συμπαθής στους Ευρωπαίους από τον δισεκατομμυριούχο WASP;

Οι απόψεις που είχε εκφράσει ο Ρόμνεϊ για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν θερμά αποδεκτές από την ευρωπαϊκή «κοινή γνώμη» - και ως γνωστόν, για τους εκτός Αμερικής η στάση στα της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για έναν υποψήφιο πρόεδρο και φέρει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι εντός Αμερικής.

-Τα σοβαρότερα επιχειρήματα εναντίον του Ομπάμα, δηλαδή η οικονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί και η οικονομική πτώση την οποία υφίστανται αργά αλλά σταθερά οι ΗΠΑ (...και άλλοτε λιγότερο αργά, και ακόμα λιγότερο σταθερά...) απλώς δεν αφορούν τον Ευρωπαίο πολίτη. Ναι, οι οικονομίες είναι αλληλένδετες, ναι, οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή στα οικονομικά της Αμερικής επηρεάζουν απαρέγκλιτα την Ευρώπη. Όμως σε επίπεδο «κοινής γνώμης», η Αμερική του πληθωρισμού, του περίπου διψήφιου ελλείμματος και του επιταχυνόμενα ογκούμενου δημοσίου χρέους απλώς «κείται μακράν»...

-Η καταγγελία του Obamacare από τον Ρόμνεϊ εκ των πραγμάτων ξενίζει τον πολίτη που έχει μάθει να ζει στο οικοσύστημα των ευρωπαϊκών κρατών: κατά μία έννοια, το Obamacare είναι ένας «εξευρωπαϊσμός» της Αμερικής, ενώ η καταγγελία του κάτι το τελείως ξένο.

- Επίσης, η έντονα θρησκευτική και δη μορμονική «υφή» του Ρόμνεϊ δύσκολα θα μπορούσε ποτέ να βρει οπαδούς στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, η έντονη και εκπεφρασμένη (καθ’ ότι προσύλητος) χριστιανική ευσέβεια του Ομπάμα δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ευρώπη, και οι σχετικές δηλώσεις του μάλλον θα ξένιζαν τον «μέσο Ευρωπαίο» (αν τέλος πάντων υφίσταται αυτό το πλάσμα). Απλώς δεν τις έχει ποτέ ακούσει!

-Η αντίληψη που σε μεγάλο βαθμό σαρκώνει ο Ρόμνεϊ, περίπου «τα συμφέροντα των πλουσίων είναι τα συμφέροντα όσων πίστεψαν στο αμερικανικό όνειρο, ίδρωσαν γι’ αυτό και πέτυχαν – οι υπόλοιποι μάλλον έκαναν το αντίθετο», ενώ είναι η υπεραπλουστευμένη βάση του «αμερικανικού ονείρου», είναι μια αντίληψη που θα θεωρείτο ακραία στην Ευρώπη και πολύ σπάνια εκφράζεται. Δύσκολα θα την συμπαθούσαν οι Ευρωπαίοι, έτσι ρητά εκπεφρασμένη όσο την διατυπώνει ο Ρόμνεϊ.

-Εν ολίγοις, σε πολλά ζητήματα οι «προοδευτικοί» (Δημοκρατικοί) της Αμερικής είναι οι «συντηρητικοί» της Ευρώπης – και ως εκ τούτων, οι «συντηρητικοί» (Ρεπουμπλικάνοι) της Αμερικής απλώς παραείναι συντηρητικοί για την Ευρώπη...

Το τί ισχύει για τα αμερικανικά συμφέροντα καθ' εαυτά, ίσως (ίσως!) είναι μια άλλη ιστορία. Ο χρόνος θα δείξει...

 Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/11/2012 14:12:00

  Άν και η διαπίστωση "Ομπαμανίας" ισχύει για την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι ισχύει για το πολιτικό προσωπικό της ηπείρου μας.
  Για την Γερμανία π.χ. (που γνωρίζω καλύτερα), έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία του μεγαλο-μεσαίου πολιτικού προσωπικού των μικρών κυβερνητικών εταίρων FDP και CSU (και μεγάλο μέρος του CDU), θα προτιμούσε ασυζητητί Μιττ Ρόμνεϊ.
  Άλλωστε, συγκλίνουν προγραμματικά εμφανώς.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ο Θείος 08/11/2012 14:53:28

   Μὰ ναί, σὲ ἐπίπεδο κοινῆς γνώμης τὰ ἐξετάζουμε, ὄχι σὲ ἐπίπεδο ὑψηλῆς πολιτικῆς ἢ συμφερόντων.

   Ἐν τῷ μεταξύ, σχεδὸν κάθε σημεῖο ἀπὸ τὰ παραπάνω εἶναι περισσότερο ἕνας λόγος κατὰ τοῦ Ρόμνεϊ, παρὰ ὑπὲρ τοῦ Ὀμπάμα. Αὐτὸ δὲν εἶναι τυχαῖο: στὸν Ὀμπάμα ἐπενδύθηκαν τὸ '08 πληθωρικὲς ἐλπίδες, σαφέστατα ἀσύμμετρες, καὶ αὐτὸς ἔδωσε στὴν καλύτερη περίπτωση μιὰ συμπαθητικὴ προεδρία (λέμε τώρα). Μόνο ἕνας Μὶττ Ρόμνεϊ θὰ μποροῦσε νὰ διασώσει τὸν Ὀμπάμα, ὡς... ἐκφοβισμός.

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/11/2012 14:47:17

  Η ρηγκανο-θατσερική αντεπίθεση, με την άνοδο της συντηρητικής μεσαίας
  τάξης και παράλληλα με την κατάρρευση των σοβιετικών,δημιούργησε
  πολλές αυταπάτες για τίς επιχειρησιακές της δυνατότητες...πέρα απο τις διεθνείς επιπτώσεις, μέσα στην Αμερική ανέτρεψε κεκτημένα των αδύνατων
  οικονομικών στρωμάτων απο την εποχή του new deal...οι θητείες των Μπλέρ
  και Κλίντον βάδισαν σε χαραγμένα μονοπάτια, ώς μή ώφειλαν...αυτό δεν
  μπορεί να πάει για πολύ...τον κοινωνικό εμφύλιο τον άρχισαν οι συντηρητικές
  δυνάμεις...η αριστερά ήταν ξέπνοη....στη Γερμανία,η ίδια πολιτική βρίσκει
  εκφραστές στη σημερινή κυβερνητική σύμπραξη και είναι εγκατάλειψη της
  κοινωνικής παράδοσης της CDU...και μετά άρχισαν οι δημοσιονομικές ενστάσεις,
  λές και η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα της ξέφρενης κοινωνικής ανισσοροπίας
  και της υπερσυγκέντρωσης ανεξέλεγκτου πλούτου που μετακόμιζε στα
  τέσσερα σημεία του πλανήτη κατα βούληση....
  Μετά απο 2 σφαγεία, ο 20ός αιώνας βρήκε ένα οριακό κοινωνικό συμβόλαιο...
  η εγκατάλειψη του υπέρ των ισχυρών δεν είναι μόνο μή επιχειρησιακή αλλά
  και βαθειά ανήθικη...τα αιτήματα Ομπάμα είναι περιορισμένα...το πράμα θα
  πάει πολύ μακρύτερα!

 3. Απόδημος avatar
  Απόδημος 08/11/2012 21:28:58

  Προτιμούν τον Obama γιατί βλέπουν στο πρόσωπο του την σοσιαλιστική Ευρώπη που κατα κάποιο τροπο θέλει να εφαρμόσει στην Αμερική: εξαρτημένοι πολίτες από το κράτος για να τους παρέχει ψήφους. Αποτέλεσμα: χρέος - σπατάλη- χρεοκοπία. Δοκιμασμένη συνταγή με σίγουρα αποτελέσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.