#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2012 09:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα ματώνει με εξοπλισμούς 150 δισ. ευρώΤην υποκρισία της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη χώρα μας καταγγέλλει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα θα γλίτωνε 150 δισ. ευρώ, αν μείωνε τις αμυντικές δαπάνες της. Με άλλα λόγια, η χώρα μας θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα από ολόκληρο το ποσό του δεύτερου δανείου που πήρε από την τρόικα, αν πολύ απλά περιόριζε τον στρατιωτικό της εξοπλισμό στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Φυσικά, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ που έκανε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ελενα Σμιθ, η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο από την «ακόρεστη όρεξη της Αθήνας για όπλα» είναι η Γερμανία και ακολουθεί η Γαλλία. «Περίπου το 15% των οπλικών συστημάτων που εξάγει η Γερμανία έρχεται στην Ελλάδα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στην εφημερίδα. Αλλά και η Γαλλία δεν βρίσκεται πολύ πίσω. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, «το 10% των συνολικών εξαγωγών της Γαλλίας πηγαίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα από το 2002 έως το 2006 η Ελλάδα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικών όπλων ενώ σήμερα βρίσκεται στη δέκατη θέση».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρεται στη συνέχεια στη φημολογία που υπάρχει ότι, για να πάρει η Ελλάδα τα δάνεια από τις ξένες δυνάμεις, υποχρεώθηκε να συναινέσει με τον όρο ότι θα εκπληρώσει τις συμφωνίες για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Για να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ, συμφώνησε να περικόψει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400.000.000. Αλλά αυτή η περικοπή είναι ελάχιστη, αν σκεφτεί κανείς ότι συνολικά δαπανά 4% του προϋπολογισμού της σε αγορές όπλων, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης κινείται στο 2%. Κι όλα αυτά με επιχείρημα την τουρκική απειλή» αναφέρει η Ελενα Σμιθ. «Από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει 216 δισ. ευρώ για όπλα, αν και είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρη ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα, γιατί σίγουρα θα έχουν χρησιμοποιηθεί και τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια» τονίζει στον «Guardian» η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδική στον τομέα της άμυνας στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, ο οικονομολόγος Αγγελος Φιλιππίδης επισημαίνει στην εφημερίδα ότι η Γερμανία έγινε αυτή που είναι σήμερα ακριβώς επειδή τα τελευταία 62 χρόνια δεν χρειάστηκε να κάνει στρατιωτικές δαπάνες. «Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ξόδευε το 7% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δαπανούσαν 2,2% κατά μέσο όρο. Αν κάνουμε την πρόσθεση από το 1946 και μετά, διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσε σήμερα να μην έχει καθόλου χρέος. Αν η Ε.Ε. θέλει να μιλάει για δίκαιες συμφωνίες, τότε πρέπει να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα (με την Τουρκία), έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες στο 2,2%» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Η τελική διαπίστωση της δημοσιογράφου είναι πραγματικά εντυπωσιακή: «Κανένας άλλος τομέας δεν έχει επιβαρύνει το χρέος της χώρας τόσο πολύ όσο αυτός. Αν η Αθήνα είχε κόψει τις αμυντικές δαπάνες στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών την τελευταία δεκαετία, τότε, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, θα εξοικονομούσε 150 δισ. ευρώ».

"Δημοκρατία"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 22/04/2012 10:06:50

  Tι οικονομολόγοι είναι αυτοί και που τα βρίσκουν αυτά τα νούμερα;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Σχετικά Ασχετος 22/04/2012 10:45:28

   Εσύ τί είσαι και τα αμφισβητείς; Έχεις αντίρρηση ότι αν οι Γερμανοί και Γάλλοι είχαν εγγυηθεί αληθινά τα εναέρια και θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία θα είχαμε εξοικονομήσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δις ευρώ; Τι λαός είμαστε; Αμέσως μόλις πει κάποιος από το εξωτερικό μια σωστή κουβέντα σπεύδουμε να την σπεκουλάρουμε.

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/04/2012 19:02:03

    Πάψε να τρως αμάσητη τροφή.Οταν καταλάβεις τη διαφορά των εξοπλιστικών δαπανών από τις αμυντικές δαπάνες θα σου εξηγήσω και τα υπόλοιπα.
    Οσο για το τι είμαι;Είμαι κάποιος που πήγε για αντικαταθλιπτικό ουζάκι στη θάλασσα και γιαυτό άργησα να σου απαντήσω.

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/04/2012 10:50:43

  Αν είχαν εγγυηθεί τα σύνορά μας Γερμανογάλλοι που κυριαρχούν στην ΕΕ (αλλά και οι Βρετανοί) θα χρειαζόμασταν π.χ. τόσα υποβρύχια και τόσα Λέοπαρντ ή τόσα Μιράζ ή φρεγάτες που έχουμε τώρα; Ξεχάσαμε ότι τη στιγμή που μας έμπαζε ο Παπανδρέου στο Μνημόνιο/ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη Γερμανίας-Γαλλίας την ίδια ώρα ο Παπανδρέου φωτογραφιζόταν με Σαρκοζύ εξαγγέλλοντας νέα παραγγελία φρεγατών;

  • charoulisN avatar
   charoulisN @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/04/2012 12:14:45

   Θα εγγυηθούν τα σύνορά σου οι Γαλλογερμανοί? Το άλλο με το Τοτό το ξέρεις?
   Μην μπερδεύεται τις αμυντικές δαπάνες με τις μίζες των πολιτικάντηδων Πράσινων και Γαλάζιων. Οσο για την αριστερά όπου κυβέρνησε στο πλανήτη τις δεκαπλασίασε. Οι αμυντικές δαπάνες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 1% του ΑΕΠ μαζί με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Το άλλο 99% που πάει? Προφανώς μέσα στη μίζερη ιδεοληψία σου δεν ξεχωρίζεις το 1 από το 99. Κάτι που τελευταία έχει πλατιάσει. Τα ακούγαμε από τους αριστερούς θα τα ακούμε και από τους φιλελεύθερους δεξιούς. Ο Παπαδημούλης θα κρίνει τι είναι απαραίτητο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Το κόμμα του μέχρι τώρα μίλαγε για 100.000 προσλήψεις με 1300 βασικό στο δημόσιο. Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ζήταγε 1400 βασικό, με χρήματα τυπωμένα από τα πιεστήρια του Περισσού. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα, όπως και η δημοσκοπική άνοδος συγκεκριμένου χώρου.

 3. anonymous avatar
  anonymous 22/04/2012 11:07:10

  Η Ελλάδα οφείλει να δει σφαιρικά κι επιχειρηματικά το πρόβλημα. Πρέπει να βγάλει 2-3 δικά της οπλικά συστήματα να τα πουλάει και με τα κέρδη να χρηματοδοτεί τις υπόλοιπες δαπάνες ή τουλάχιστον μέρος αυτών.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/04/2012 12:31:12

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, από το 1974 η Ελλάδα έχει διαθέσει 200 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, 70% των οποίων έχουν επωφεληθεί Γαλλία και Γερμανία.
  Αυτό το αθροιστικό ποσοστό 38 ετών, είναι το 71 % του συνολικού Δημόσιου χρέους 2011 (πρίν το "κούρεμα").

  • Γ. Τσεγγενές avatar
   Γ. Τσεγγενές @ Ο Θείος 22/04/2012 13:20:47

   Σωστός ο Θείος! Και αν προσθέσω τα μεγάλα τεχνικά έργα και τις κατασκευές που κόστισαν 10πλάσια από όσο έπρεπε στο λαό μας, τη φοροδιαφυγή και την υπερτιμολόγηση των υλικών και φαρμάκων στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα περνάμε το 100% κατά πολύ και θα είχαμε και μεγάλο πλεόνασμα, έστω και με τόσο χάλια γεωργία και με σκληρό νόμισμα. Άρα που είναι το πρόβλημα του δημόσιου τομέα πέρα από τους επίορκους που δεν τιμωρούνται και τις ΔΕΚΟ που οι μισθοί τους είναι υπερβολικοί;

   Βλέπετε αδέλφια πως εντέχνως τόσα χρόνια μας δείχνουν το δέντρο και χάσαμε το δάσος; Πως μας έμαθαν να διυλίζουμε το κουνούπι και να καταπίνουμε την καμήλα; Τα ΜΜΕ, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και δικαστικοί μας έχουν μέγιστη ευθύνη. Πρέπει να πληρώσουν πια!

 5. babayaro avatar
  babayaro 22/04/2012 15:33:33

  Σοβαρα τωρα,υπαρχει ανθρωπος που πιστευει οτι θα στειλει η βελγιδα μανα το παιδι της στον εβρο να βαραει σκοπιες η να επανδρωνει την φρουρα στο αγαθονησι?Με την προοπτικη σε ενα θερμο επεισοδιο να της το φερουν τυλιγμενο με τη γαλανολευκη?
  Τετοιος σουρεαλισμος?
  Και να υπηρχε τετοια περιπτωση,θα κοιμοταν ησυχος ο Παπαδημουλης?Με την πρωτη τουφεκια που θα επεφτε,θα τα μαζευανε αρον-αρον οι ξενοι φανταροι και λος πουλος...απο δω παν και οι αλλοι.
  Η πλακα ειναι οτι αυτα τα παπαδημουλικα,τα λενε και καποιοι φιλελευθεροι δεξιας αποχρωσης",εγκριτοι" οικονομολογοι,δημοσιογραφοι-ονομα και μη χωριο-νομιζωντας οτι βρηκαν στην εθνικη μας αμυνα, την αιτια που μας ψοφησε ο γαιδαρος.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ babayaro 22/04/2012 15:42:16

   Το θέμα είναι πως μας κουνούν το δάκτυλο οι βασικοί συνένοχοι των κυβερνήσεων που μας χαντάκωσαν όταν μας πούλησαν τα σάπια άρματα και τα γερμένα υποβρύχια και πήραν το χρήμα πριν παραδώσουν το έργο...

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ babayaro 22/04/2012 15:55:36

   Φίλε Babayaro,
   το Βελγικό πουλάκι δεν το στέλνεις εκεί για να σου φυλάξει σύνορα, αλλά για να δει αυτό και οι ανωτέροι του την γλύκα και να κόψουν τις μαγκιές.
   Τα σύνορα με την Τουρκία δεν χρειάζεται να φυλάσονται πάντα με τα τουφέκια. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αποτροπής, αρκεί να το θέλουν οι "σύμμαχοί μας".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ dikefalosaitos 22/04/2012 16:06:38

    Χε χε, ευπρόσδεκτοι οι Βέλγοι, αλλά ειδικά για τον Έβρο, από την Eurocorps προτιμώ τον πυρήνα της, την Γαλλο-Γερμανική ταξιαρχία. Με έδρα βόρεια, στην Ορεστιάδα, μοιάζει με τo στρατόπεδό της, την Mühlheim. Τι Ρήνος τι Έβρος, ποτάμια είναι. Θα χαρούν και οι Βούλγαροι.
    h**p://en.wikipedia.org/wiki/Franco-German_Brigade

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ Ο Θείος 22/04/2012 16:12:56

     Όλοι οι καλοί χωράνε :)

 6. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 22/04/2012 16:13:53

  Τα Ελληνικά Σύνορα είναι Ευρωπαϊκά Σύνορα; Εάν απαντήσουμε με θετικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη και στην προάσπιση τους ανεξάρτητα αν το πράττουν ή όχι, διότι είναι θέμα το οποίο άπτεται στην δικαιοδοσία των Εθνικών Κρατών, και είναι αντίθετο με τα διακρατικά Οικονομικά Συμφέροντα για την Πώληση των Οπλικών Συστημάτων τους. Η Οικονομική Ελληνική Δυσπραγία και Χρεοκοπία είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατυπώσουμε στους Εταίρους μας αδυναμία εκτέλεσης των συμβολαίων Οπλικών συστημάτων που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, με άμεσο αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή Οικονομία. Διότι δεν μπορούμε από την μία να μειώνουμε σε τέτοιο βαθμό τους Μισθούς και της Συντάξεις και από την άλλη να ξοδεύομαι τεράστια ποσά σε Αμυντικές Δαπάνες και Εξοπλισμούς. Η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να θέσει τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό. Η Ελληνική Διπλωματία θα πρέπει να δώσει μάχη για να γίνει η άποψη αυτή κυρίαρχη και αποδεκτή από την Ευρώπη.

 7. GEORGE avatar
  GEORGE 22/04/2012 16:22:00

  Τα στοιχεία που παρατιθενται στο άρθρο είναι για κλάμματα η μέση εξοπλιστική δαπάνη όλα αυτά τα χρόνια ήταν 1,5 δισ ευρώ το χρόνο και αυτό συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια γιατί παλαιότερα απλά δεν υπήρχαν σημαντγικά εξοπλιστικά προγράμματα με εξαίρεση την αγορά των 80 αεροσκαφών τις 4 φρεγάτες, τα 5 αποβατικά Ιασων, 4 περιπολικά και τα 20 ΑΗ-64. Απλά οι άνθρωποι περδεύουν τα εξοπλιστικά με τις αμυντικές δαπάνες οι οποίες περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις ανταλλακτικά και υποδομές. Επομένως τι θα πρέπει να κάνουμε να κόψουμε μισθούς, το κάνανε, να απολύσουμε στρατιωτικούς δηλ και άλλους ανέργους. Και επί την ευκαιρία πιστεύεται ότι η Γαλλία η Γερμανία και η Ιταλία μπορούν να έχουν στην Ελλάδα μόνιμη στρατθιωτική δύναμη για την προστασία μας από την Τουρκία. Εδώ στην Λιβύη δεν μπορούσαν να στείλουν πάνω από 30 μαχητικά και 6 πλοία. Το λέτε τώρα, ξυπνάτε

 8. antonis avatar
  antonis 22/04/2012 17:24:40

  Olo to ar8ro :

  http://antikleidi.wordpress.com/2012/03/22/greece-weapon-importer/

 9. babayaro avatar
  babayaro 23/04/2012 00:09:12

  Σας εχουν ξεφυγει δυο λεπτομερειες....
  Πρωτον,η Ε.Ε δεν ειναι ομοσπονδιακη-πολιτικη ενωση,ουτε στρατιωτικη συμμαχια.Ως εκ τουτου,δεν υποχρεωνει τιποτα τον ισπανο η τον γερμανο να ερθει να πολεμησει για σενα..Η Ε.Ε ειναι απλως ενα σουπερ μαρκετ προιοντων και υπηρεσιων.
  Υπαρχουν Ναυαρινο και συνθηκη των Σεβρων,υπαρχουν και Λωζαννη,Σμυρνη και Ορλοφικα στην ιστορια μας.
  Και δευτερον,οσοι προσβλεπουν σε ευρωστρατους,να λογαριασουν σοβαρα την πολιτικη βουληση και την κοινη γνωμη των υπολοιπων "εταιρων" μας σε ενα πολεμο με τους γειτονες και συμμαχους των στο ΝΑΤΟ.
  Σχεδον με ολους ,ειμαστε συμμαχοι ηδη στο ΝΑΤΟ,οπως και η Τουρκια.Αρα...?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.