#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2012 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία πρέπει να βγει από το ευρώ, όχι η ΕλλάδαΌλες οι συζητήσεις που γίνονται για τα υπέρ και κατά μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, αγνοούν το εξής βασικό: Ότι μια έξοδος της Γερμανίας, θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους.

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πάρουν κάποια δραστικά μέτρα, όπως η υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων κλπ που συζητούν, η νομισματική ένωση οδεύει προς διάλυση.

Τα προβλήματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μεταδόθηκαν πλέον και στην Ισπανία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Περαιτέρω δανεισμός, απλά θα ενισχύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της υπερχρέωσης και θα αυξήσει την εχθρότητα Βορρά και Νότου.

Χωρίς μια υγιή οικονομική ανάπτυξη, με την Ευρώπη σε ύφεση, πολλά είναι τα κράτη που θα χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Η αγχωτική εμπειρία της Ελλάδας τα τελευταία δυο χρόνια μας λέει ότι κι άλλες αναδιαρθρώσεις όχι μόνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά αδύνατες.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα χειροτερέψει την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να αποφασίζει, ή να διαχειρίζεται το ποια χώρα πιθανώς να ακολουθήσει. Και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι έξοδοι από το ευρώ μπορούν να είναι διαχειρίσιμες. Η πιο τρομακτική προοπτική είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλα χτυπημένα από την κρίση κράτη, μέσα σε κλίμα ανεξέλεγκτου πανικού, συνοδεία bank runs, τραπεζικών καταρρεύσεων και γενικού χάους.

Το αναπόφευκτο σβήσιμο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε χρέη, θα εξαντλήσει το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, μαζί με αυτό της ίδιας της Γερμανίας. Η παγκόσμια οικονομία θα παραλύσει και όλοι θα αναρωτιούνται ποιος έπεται.

Τι θα γίνονταν όμως, αν έφευγε η Γερμανία; Με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να παραπαίει και την πιθανότητα εξόδου των αδύναμων χωρών να φαντάζει πιθανή, η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση απ όλες.

Μια μόνη, πανίσχυρη χώρα, θα μπορούσε κάλλιστα να βγει γρήγορα από την ευρωζώνη, πολύ πριν προλάβει κάποιος να πανικοβληθεί. Χωρίς καμιά αγωνία για το ποιος θα φύγει και για το ποιος θα παραμείνει.

Αποκομμένο από την εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας, το ευρώ θα υποτιμηθεί απότομα, αλλά σίγουρα δεν θα καταντήσει ένα εντελώς ανυπόληπτο νόμισμα, όπως αναπόφευκτα θα ήταν η νέα ελληνική δραχμή.

Με το ευρώ υποτιμημένο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για αποχώρηση της Ελλάδας. Ούτε θα υπήρχε κανένας φόβος για μεταδοτικότητα και για bank runs. Με τις νέες ισοτιμίες να καθιστούν όλα τα ασφαλή εκτός ευρώ καταφύγια πανάκριβα και με τον φόβο της αναγκαστικής μετατροπής των ευρώ σε εθνικά υποτιμημένα νομίσματα να έχει εξαλειφθεί, οι καταθέτες της Νότιας Ευρώπης δεν θα έχουν κανέναν λόγο να αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

Παράλληλα, μια γερμανική έξοδος θα πρόσφερε άμεσα οφέλη σε όσες χώρες παραμένουν στο ευρώ. Η υποτίμησή του θα βοηθούσε κατά πολύ το εμπόριό τους και την ανταγωνιστικότητά τους, κάτι δηλαδή που αποτελεί την βασικότερη ανάγκη τους σήμερα.

Το ισοζύγιο πληρωμών θα βελτιώνονταν και θα πρόσφερε τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εξωτερικά χρέη. Τα οφέλη θα ήταν πολλά για ολόκληρη την ευρωζώνη, σε αντίθεση με τα όποια οφέλη θα προέκυπταν από την διαδοχική έξοδο ασθενών κρατών μελών, με την κάθε αποχώρηση να πιέζει αφάνταστα τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο.

Οι υπόλοιπες σχετικά ισχυρές χώρες, όπως είναι η Ολλανδία, θα το σκέφτονταν δυο φορές, πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν την Γερμανία. Αν έφευγαν κι αυτές, θα έχαναν τα οφέλη που θα προκύψουν από το νέο υποτιμημένο ευρώ, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να επωμιστούν όλα τα έξοδα, καθώς και όλες τις συνέπειες επιστροφής στο δικό τους νόμισμα.

Σίγουρα, ένα φτηνό ευρώ δεν θα ήταν ότι καλύτερο για τους ξένους επενδυτές που έχουν στα χέρια τους περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ. Από την άλλη όμως, οι απώλειες θα ήταν ταυτόχρονες χρονικά για όλους τους πιστωτές και θα ήταν λιγότερο οξείες στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, απ ότι αν αυτές έφευγαν από την ευρωζώνη.

Υπάρχουν όντως πολλά προβλήματα, που δεν έχουν άμεση σχέση με το ευρώ, όπως είναι η φούσκα των ισπανικών ακινήτων και η επίπτωσή της επί του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Εδώ όμως, το νέο υποτιμημένο ευρώ μπορεί κάλλιστα να φέρει φρέσκιες ξένες επενδύσεις.

Μπορεί οι κυβερνήσεις να χρειαστεί να σώσουν κάποιες τράπεζες, που θα πληγούν από το ασθενές ευρώ. Μπορεί να χρειαστεί μια συλλογική στήριξη της Ελλάδας ή και άλλων. Η Γερμανία και πάλι θα έχει λόγους για να βοηθήσει, αφού μια έξοδός της από την ευρωζώνη δεν θα μειώσει τα ζωτικά της συμφέροντα αναφορικά με την επιτυχία και την επιβίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πολλοί Γερμανοί θέλουν να ξαναδούν το μάρκο, εν τούτοις η χώρα τους θα έχει κάποιες απώλειες. Οι εξαγωγές της θα μειωθούν, καθώς η νέα ισοτιμία θα καταστήσει τα γερμανικά προϊόντα πιο ακριβά στο εξωτερικό. Παράλληλα, το Βερολίνο θα κατηγορηθεί για απεμπόληση του ευρωπαϊκού οράματος, που ισχύει από το τέλος του Β‘ΠΠ.

Μια γερμανική έξοδος όμως, μπορεί να αποτρέψει την άμεση καταστροφή, και σίγουρα δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου.

Οι Αμερικανοί επαναστάτες του 1776, «υποχωρούσαν για να πολεμήσουν την επομένη» και στο τέλος νίκησαν.

Μια έξοδος της Γερμανίας σήμερα, μπορεί να ετοιμάσει καλύτερα το σκηνικό για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ένωση αύριο.

Αφού από το πάθημα, θα έχουν μάθει το μάθημά τους, οι χώρες της Ευρώπης ίσως να είναι πιο έτοιμες να ενωθούν… την επόμενη φορά.

bloomberg.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 12/06/2012 10:38:23

  Τη μια βγάζουν εμάς από το Ευρώ, την άλλη τη Γερμανία. Το θέμα είναι ότι επιδιώκουν τη διάλυση του Ευρώ.

 2. Nikos Kaplanis avatar
  Nikos Kaplanis 12/06/2012 11:08:22

  Και όμως αυτή η λύση είναι η πιο ενδεδειγμένη αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να σώσουν όχι μόνο το € αλλά και τις όποιες προοπτικές μελλοντικής ενοποίησης.Δυστυχώς η merkel θέλει περισσότερη Ευρώπη,δηλαδή μεγαλύτερο κεντρικό έλεγχο χωρίς όμως η Γερμανία να απεμπολήσει την Οικονομική της Ηγεμονία.Με δεδομένα τα προβλήματα των χωρών,την εξαθλίωση των πληθυσμών & την άρνηση του Νότου να παραχωρήσει περαιτέρω εθνική κυριαρχία,είμαστε πολύ μακριά.Δεν κινδυνεύει μόνο το € αλλά κ η ίδια η Ευρωπαική Ιδέα.Μια έξοδος της Γερμανίας θα λειτουργούσε ως αποσυμπίεση,θα έδινε περισσότερο χρόνο στα κράτη να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους αλλά κ στη Γερμανία να καταλάβει οτι δεν είναι μόνη της σε αυτό το γήπεδο.Μπάλα παίζουν όλοι!!!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/06/2012 12:05:56

  Είναι η Αμερικανική οπτική της σχολής "Μπους - Ράμσφελντ", όχι η Αμερικανική οπτική του Ομπάμα: Κατακερματισμός της Ευρώπης.
  Σκέφτηκαν τι θα γινόταν με τις μικρές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, απο Αυστρία και Τσεχία, ακόμη μέχρι και την υπό ένταξη Σερβία;
  Με τις Σκανδιναβικές;
  Και ποιός θα χρηματοδοτούσε μετά το τραπεζικό σύστημα της νέας Ευρωζώνης; Μόνη της η Γαλλία; Θα γονάτιζε σε λίγους μήνες.
  Χα, χα, δείτε τη συζήτηση για το target 2 !

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/06/2012 12:10:33

  Μια οπτική από την Αμερική, από έναν Πέρση, παραπλήσια με την Αμερικανική οπτική του Ομπάμα:
  «Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε», δηλώνει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild και ζητά να μην σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης.
  Ο κ. Ρουμπινί υποστηρίζει ότι «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» ενώ τονίζει ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες». Με άλλα λόγια, επισημαίνει, «όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης».
  Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας. Υπογραμμίζει δε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».
  (Ελ. Τύπος)

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/06/2012 14:48:48

  Οι αγορές βλέπουν τώρα βίαιη διάχυση της κρίσης και στον πυρήνα.
  Tσιμπάνε άγρια σήμερα και τα Γερμανικά επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο:
  +5,57 % !
  h**p://www.bloomberg.com/quote/GDBR10:IND/chart
  Και τα Γαλλικά, + 4 %.
  Απόλυτη αποτυχία το πακέτο για τις Ισπανικές τράπεζες και "αντιγερμανική" ομοβροντία δηλώσεων. Στίγκλιτς, Μπίνι Σμάγκι, Ρουμπίνι, Λαγκάρντ.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/06/2012 18:58:18

  To Ισπανικό δεκαετές ομόλογο έκανε νέα υψηλότερη κορυφή επιτοκίου μέχρι και + 6,83 %
  h**p://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart
  Το "κουτούπωσαν και ψόφησε" χθές με τα τραπεζικά.
  Το Γερμανικό αντίστοιχο στο + 9 % !!
  Το Γαλλικό στο + 6 %.
  h**p://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart
  Τι στο διάολο γίνεται; Μέχρι τώρα αυτά ανεβοκατάβαιναν αντίστροφα, Όσο ανέβαιναν των "PIIGS", έπεφταν τα Γερμανικά. Τώρα ανεβαίνουν όλα μαζί.
  Είναι μεταβολή τάσης, η κρίση διαχέεται και προς το κέντρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.