#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2012 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γαλλία θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της ΕυρώπηςΜε τον σοσιαλιστή Francois Hollande να είναι μάλλον ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, ο καυτός θυμός της Ευρώπης θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ψυχρή λιτότητα που απαιτεί η ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο: Μια καταιγίδα που θα συνταράξει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι χρηματιστές συζητούν αυτό το διάστημα για το μέγεθος της ζημιάς που αυτή η σύγκρουση αναμένεται να προκαλέσει. Μερικοί θεωρούν πως θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα. Άλλοι πιστεύουν, πως δεν θα το επιτρέψει η Γερμανία, η οποία επιμένει στην αυστηρή λιτότητα, και η οποία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί αλώβητο το ευρώ.

Η Ευρώπη αποτελεί μια συνεχόμενη κρίση, που ξεπερνά κάθε τοίχο προστασίας, και κάθε διάσωση που επιχειρείται. Ο λόγος είναι ότι υπό την ηγεσία της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν έναν συνδυασμό  μέτρων λιτότητας και σχεδίων διάσωσης, που το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν τα χρέη. Η ΕΚΤ προσφέρει ρευστότητα, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της αφαίμαξης, επειδή η λιτότητα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των οικονομιών. Πρόκειται για μια μηχανή αέναης οικονομικής αγανάκτησης.

Μέχρι τώρα, η κρίση μοιάζει σαν μια μάχη μεταξύ του πλούσιου και τσιγκούνικου βορρά, εναντίον του σπάταλου καταχρεωμένου νότου. Σύντομα όμως, ο κρίσιμος παίκτης θα αναδειχθεί η Γαλλία, που εκπροσωπεί συγχρόνως την βόρεια εργασιακή ηθική, και την νότια τάση για χρέη. Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το κατά που θα κινηθεί η Γαλλία, και από το αν μπορεί να συμπαρασύρει την Γερμανία.

Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κερδίσει ο Hollande, υποσχέθηκε να πιέσει την Γερμανία να χαλαρώσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Όπως είπε, «η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει την λιτότητα, η οποία επιβαρύνει τους λαούς».

Σε όλες τις χώρες του νότου, όπου επιβλήθηκε η λιτότητα, ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Ακόμη και στην Ολλανδία, που αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο της Γερμανίας στην επιβολή της λιτότητας,. Άρχισε κι αυτή να αντιμετωπίζει λαϊκές διαμαρτυρίες. Μάλιστα, τη περασμένη Δευτέρα παραιτήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μετά την απόρριψη των περικοπών, που ανακοίνωσε, από πλευράς ενός ακροδεξιού κόμματος.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η λιτότητα εξασθενεί περαιτέρω τις ήδη αναιμικές οικονομίες. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη η ελληνική κεντρική τράπεζα προέβλεψε πως η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος, περισσότερο από το αναμενόμενο, και πως η ανεργία θα αγγίξει το 19%.

Εν τω μεταξύ συνεχίζει να αυξάνεται η αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δεν αντιδρά. Ο γερμανικός λαός συνεχίζει να στηρίζει την συνταγή ευρωπαϊκής λιτότητας της καγκελαρίου του. Παράλληλα, οι Γερμανοί στηρίζουν την ΕΕ, και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι στο τέλος η Merkel θα συμφωνήσει στην χαλάρωση της λιτότητας αρκετά ώστε να κρατήσει μαζί της την Γαλλία. Όπως πιστεύουν, η Merkel θα προτιμήσει να αλλάξει λίγο τους κανόνες, παρά να διακινδυνεύσει την αποσύνθεση της νομισματικής ένωσης.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη σχολή σκέψης, με επίκεντρο τις αγορές του Λονδίνου, που δεν είναι τόσο αισιόδοξη ως προς την κατάληξη της ιστορίας. Όπως λένε, η κάθε διάσωση επεκτείνει την κρίση, επειδή απλά διορθώνει ένα οικοδόμημα που είναι ήδη σάπιο και ετοιμόρροπο.

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν διαθέτουν κάποιο μηχανισμό οικονομικής προσαρμογής, τα αδύναμα κράτη δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτιμήσεις, και συνεπώς δεν μπορούν να μειώσουν τα εργατικά κόστη ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά, και όλα αυτά επειδή είναι εγκλωβισμένα σε ένα κοινό νόμισμα, η αξία του οποίου αντανακλά την μεγάλη ισχύ της Γερμανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους ευρωσκεπτικιστές, το καλύτερο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα ήταν η διάλυση του ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε στα κράτη  να υποτιμούν το νόμισμά τους, να αναπτύσσονται, και να ευημερούν και πάλι.

Δεν είμαστε σίγουροι για τα πλεονεκτήματα μιας διάλυσης της ευρωζώνης, αφού πιθανόν να υπάρξουν χαοτικές επιπτώσεις στις αγορές, μπέρδεμα με τα ισχύοντα εμπορικά και επιχειρηματικά συμβόλαια, και φυγή κεφαλαίων. Στην θεωρία υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, στην πράξη όμως όχι.

Οι αγορές έχουν τρόπους να λύνουν τα προβλήματα, που μοιάζουν άλυτα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, τα πραγματικά ημερομίσθια στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 1.5-2% φέτος, αφού οι Γερμανοί εργαζόμενοι ζητάνε το μερίδιο τους από την ευμάρεια. Στο μεταξύ, τα εισοδήματα των πολιτών των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης θα μειώνονται όσο βαθαίνει η κρίση. Αυτό θα προκαλέσει μια ντε φάκτο επανεκτίμηση του «γερμανικού ευρώ», και μια υποτίμηση των άλλων «ευρώ», χωρίς όμως τις καταστροφικές συνοδευτικές παρενέργειες.

 

http://www.washingtonpost.com/opinions/france-could-determine-europes-economic-fate/2012/04/25/gIQAWSXlhT_story.html?tid=pm_opinions_pop

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.