#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2012 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γαλλία εν όψει κρίσιμων εκλογώνΤην ώρα που οι Γάλλοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αξίζει να δούμε ποια είναι τα κεντρικά ζητήματα των εκλογών, πως λειτουργεί το γαλλικό εκλογικό σύστημα, και ποιος αναμένεται να κερδίσει.

Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα;

Βασικά η οικονομία. Εδώ και μήνες, το μόνιμο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα είναι η ανεργία, και η καταναλωτική δύναμη. Ως ένα βαθμό, πολύ για κάποιους και λίγο για άλλους, υπάρχει και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Τέλος, για τα άκρα, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, η Ευρώπη παραμένει ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά ζητήματα.

Ποιος θα νικήσει;

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, ο νικητής τόσο του πρώτου γύρου, όσο και του δεύτερου, αναμένεται να είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος Francois Hollande.

Ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy, που συσπειρώνει δυνάμεις το τελευταίο διάστημα, δείχνει πεσμένος στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Υπάρχουν τρεις ακόμη υποψήφιοι με διψήφια ποσοστά: Ο ακροαριστερός Jean-Luc Melenchon, η ακροδεξιά Marine Le Pen, και ο κεντρώος Francois Bayrou.

Πως λειτουργεί το γαλλικό εκλογικό σύστημα;

Στις προεδρικές εκλογές υπάρχουν δυο γύροι ψηφοφορίας, με ένα διάλειμμα δυο εβδομάδων μεταξύ των δυο ψηφοφοριών, που γίνονται Κυριακή.

Προς το παρόν υπάρχουν δέκα υποψήφιοι. Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών την 22α Απριλίου, θα αποχωρήσουν οι οκτώ, και οι δυο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα αντιπαρατεθούν στον τελικό γύρο την 6η Μαίου.

Πότε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του κάθε γύρου;

Η Γαλλία διαθέτει ένα πολύ ακριβές σύστημα exit poll, που επιτρέπει συνήθως στα ΜΜΕ να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, δηλαδή στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Όμως, επειδή πρόκειται για προβλέψεις, αν τυχόν το αποτέλεσμα δείξει αμφίρροπο, τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να μιλάνε για «μάλλον», και για  «ίσως».

Υπάρχει ενδιαφέρον στην Γαλλία για τις εκλογές;

Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο εθισμένος στη πολιτική είναι κάποιος. Ως ένα βαθμό, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τις τελευταίες δεκαετίες.  Έχουμε έναν νυν πρόεδρο που παλεύει για το πολιτικό του μέλλον, και που είναι το αουτσάιντερ, και εξτρεμιστές υποψήφιους στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος, που όπως φαίνεται θα μαζέψουν το 1/3 όλων των ψήφων του πρώτου γύρου.

Από την άλλη, όλα τα κόμματα ανησυχούν για την συμμετοχή των ψηφοφόρων. Τα ζητήματα έχουν όλα συζητηθεί, και ένας λόγος που οι εξτρεμιστές κερδίζουν πόντους είναι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι μοιάζουν να μην έχουν αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων του  Sarkozy και του  Hollande, παρά το ότι και οι δυο προσπάθησαν πολύ  να διαφοροποιηθούν ο ένας από τον άλλο.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη;

Η Γαλλία μαζί με την Γερμανία ηγούνται της προσπάθειας να διατηρηθεί σώο το ενιαίο νόμισμα, και η Ευρώπη να διατηρήσει την πορεία της.

Οι Sarkozy και  Hollande είναι αφοσιωμένοι Ευρωπαϊστές, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν ένας από τους δυο χρειαστεί να στραφεί για βοήθεια στους εξτρεμιστές συνυποψήφιους του.

Σε τι διαφέρουν οι εκλογές αυτές από άλλες του παρελθόντος;

Όλοι έχουν στο μυαλό τους το 2002. Όλοι περίμεναν πως ο σοσιαλιστής Lionel Jospin, και ο κεντροδεξιός τότε πρόεδρος Jacques Chirac θα ήταν αυτοί που θα περνούσαν στα τελικά.  Όταν όμως μετρήθηκαν οι ψήφοι του πρώτου γύρου, η ακροδεξιά Jean-Marie Le Pen ήταν αυτή που προκρίθηκε, χάνοντας από τον Chirac στο δεύτερο γύρο.

Αν ξανασυμβεί μια τέτοια ανατροπή, μάλλον από τον αριστερό Melenchon αυτή τη φορά, τότε θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ο υποψήφιος αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε να θυμόμαστε πως τουλάχιστον σήμερα, είναι κάθετα αντίθετος στην Ευρώπη, και στον τρόπο με τον οποίο αυτή είναι οργανωμένη.

http://edition.cnn.com/2012/04/16/world/europe/france-election-explainer/index.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 16/04/2012 19:35:17

  Και στην Γαλλία δηλαδή,το ερώτημα είναι Ευρώπη ή τανκς;
  Αν περάσει ο Αριστερός,θα έχουμε δραματικές εξελίξεις.
  Συμφωνώ.

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 16/04/2012 19:47:12

  Λυπηθείτε την Κάρλα!

 3. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 16/04/2012 22:14:23

  Είναι η ένατη εκλογική προεδρική αναμέτρηση κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.Η πρώτη(με καθολική ψηφοφορία) διεξήχθηκε το 1965 με νίκη του στρατηγού Ντε Γκωλ,στο β' γύρο,επί του Μιτεράν.Στη συνέχεια η δεύτερη το 1969 με τη νίκη του Ζορζ Πομπιντού επί του κεντρώου Ποέ(έκπληξη ο αποκλεισμός από το β'γύρο του υποψηφίου του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος).Κατόπιν το 1974 με τη νίκη του Β.Ζισκάρ Ντ'Εστέν,το 1981 με τη νίκη του Μιτεράν επί του Ντ'Εστέν(σχεδόν αντίστροφο αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης του 1974),το 1988 με την επανεκλογή του Μιτεράν(επί του Σιράκ),το 1995 με την εκλογική επιτυχία του Σιράκ επί του Ζοσπέν,το 2002 με το θρίαμβο του Σιράκ επί του Λεπέν(αποτέλεσμα σούπερ-έκπληξη κατά τ'οποίο εξοβελίστηκε από τον β'γύρο ο Ζοσπέν) και το 2007 με την εκλογική νίκη του Σαρκοζί επί της Ρουαγιάλ.
  Φυσικά θα ρωτήσει κάποιος τώρα τι θα συμβεί.Μέχρι στιγμής,οι Σαρκοζί και Ολάντ είναι σχεδόν στο ίδιο ποσοστό,από 27 έως 29%.Τις τελευταίες ημέρες ο Ολάντ(υποψήφιος των σοσιαλιστών)πέρασε μπροστά με βραχεία κεφαλή.Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.Οι Μπαιρού(κεντρώος με ορλεανιστική πολιτική κεντροδεξιά προέλευση),ο Μελενσόν(συσπειρώνει όλες τις τάσεις της μη σοσιαλιστικής αριστεράς) και η Λεπέν λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.Περίπου και οι τρεις μαζί έχουν πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό κομμάτι του γαλλικού εκλογικού σώματος,τ'οποίο θα κρίνει την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.Εκείνο που αξίζει ν'αναφερθεί είναι πως πρόκειται για εντελώς ετερόκλητο πολιτικό κομμάτι της εκλογικής ψήφου με παντελώς διαφορετικές πολιτικές-ιδεολογικές αναφορές.Όποιος από τους δύο μονομάχους(Σαρκοζί και Ολάντ) μπορέσει και δώσει πειστικές απαντήσεις τότε θα είναι ο νικητής και θα κόψει πρώτος το νήμα της προεδρικής κούρσας.
  Επίσης πάρα πολλά θα κριθούν στη μεταξύ τους σύγκρουση ενώπιον της τηλεοπτικής οθόνης,ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης,αρχές του επόμενου μηνός.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα Ολάντ στο β'γύρο που κυμαίνεται από 9 ως 14 ποσοστιαίες μονάδες.Θα δούμε τι θα συμβεί.Πριν το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης της 22ης Απριλίου ας μην προεξοφλήσει κανένας τίποτα.Μόλις βγουν τα τελικά αποτελέσματα του α'γύρου θα μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.Οψόμεθα λοιπόν.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Komis Montechristo 16/04/2012 22:24:19

   Καλησπέρα Κόμη..Χριστός Ανέστη! Όπως πάντα πολύ καλός ο σχολιασμός σας!

  • juliet avatar
   juliet @ Komis Montechristo 16/04/2012 22:33:06

   Κόμη ,
   Χριστός Ανέστη!τι κάνεις ,σε χάσαμε..τόσο πικραμένος είσαι; Οταν πάς στη μάχη δεν ξέρεις τ' αποτέλεσμα αλλά αξίζει ...τουλάχιστο θα είσαι περήφανος ότι προσπάθησες.
   Και μιά υποσημείωση στη Ν.Γαλλία η Λεπέν έχει υψηλά ποσοστά ,ένεκα Αράβων.Και δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί φοβούνται να μη κατηγορηθούν για ρατσιστές .Χάρηκα που σε είδαμε μετά απο καιρό ,μη χάνεσαι ,όλοι μαζί θα κλαίμε και θα γελάμε:).

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ juliet 16/04/2012 23:05:32

    Εύα και Juliet,χρόνια πολλά και αληθώς ανέστη!!Διαβάζω πολλά κύρια άρθρα και σχόλια,όσο είναι εφικτό φυσικά.Θα τα ξαναπούμε.Και πάλι σας εύχομαι χρόνια πολλά!!

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Komis Montechristo 16/04/2012 22:51:33

   Κόμη, κυρίες μου, τα πράγματα στη χώρα μας είναι , κατά τη γνώμη μου, απείρως κρισιμότερα, γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το 50% και πλέον του εκλογικού σώματος που ταλαντεύεται μεταξύ δεξιάς - αριστεράς , μικρού - μικρότερου .

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Φελίζα 16/04/2012 23:06:34

    Δυσπιστεί ο κόσμος Φελίζα και, δυστυχώς, η δυσπιστία και η λογική δε συμβαδίζουν...και δυστυχώς βρέθηκαν πολλοί ''υπηρέτες'' της πολιτικής έτοιμοι να ποδοπατήσουν τη χώρα με τον πιο ''έντιμο'' τρόπο..διεκδικώντας την ψήφο...

    • Diamond Angel avatar
     Diamond Angel @ ΕΥΑ 16/04/2012 23:13:39

     Ετσι είναι Εύα....

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Komis Montechristo 16/04/2012 23:00:56

   Καλησπέρα Κόμη , Χριστός Ανέστη! Πολύ καλό το σχόλιο. Χάθηκες, θα συμφωνήσω με τη Juliet, έχεις πικραθεί. Θα μπαίνεις εδώ , θα τα λέμε ,γιατί έχουμε αγώνα και όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Αλλωστε εσύ με τις γνώσεις σου , δεν πρέπει να λείπεις από τον αγώνα!

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Diamond Angel 16/04/2012 23:16:56

    Διαμαντένιε Άγγελε,Φελίζα χρόνια πολλά και αληθώς ανέστη!!Διαμαντένιε Άγγελε,παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.Εξάλλου υπάρχουν άνθρωποι,εδώ μέσα,με ισχυρή πένα και σημαντικές απόψεις,ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος.Όσο για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις έχουμε χρόνο και θα τα πούμε διεξοδικότερα κάποια στιγμή.Και πάλι χρόνια πολλά!!

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ Komis Montechristo 16/04/2012 23:42:39

     Ελπίδα αναζητούμε Κόμη... και
     "Υπάρχει Ελπίδα! Μπορεί να ζούμε σε εποχές δύσκολες και απάνθρωπες, όμως αν το γεγονός της Αναστάσεως το βιώσουμε ως πνευματικό γεγονός, τότε τίποτε δεν χάθηκε. Με το πνεύμα ελεύθερο μπορούμε να περάσουμε από το σκοτάδι στο φως. Για έργα ειρήνης και αγάπης."
     Δαναός

 4. Φελίζα avatar
  Φελίζα 16/04/2012 23:30:03

  Έτσι ακριβώς ...ποδοπατήθηκαν οι Έλληνες από τους πολιτικούς . Αυτό δεν σημαίνει, ότι ο καθένας μας δεν έχει την ευθύνη του , γιατί όλοι το βλέπαμε ότι στραβά αρμενίζαμε.......

 5. anonimos avatar
  anonimos 17/04/2012 13:58:51

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ http://europeansuperpower.wordpress.com/2012/04/07/united-states-of-europe-4/ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ).Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.

 6. avanti avatar
  avanti 17/04/2012 14:20:08

  Είναι κάπως υπερβολικό να θεωρείται ο Jean-Luc Melenchon ως ακροαριστερός, έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν μιλήσει καν για κρατικοποιήσεις / κοινωνικοποιήσεις εταιρειών κλπ., όπως λένε οι δικοί μας, μιλάνε για ένα βασικό κατώτατο μισθό ( που είναι σχετικά υψηλός αν αναλογιστούμε ότι όλη η ευρώπη είναι σε ύφεση) και προστασία των ξένων εργαζομένων σύμφωνα με την Γαλλική νομοθεσία, αλλά όπως πάντα οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι μας υπερβάλουν.... Ας ελπίσουμε ότι θα εκλεγεί ο Ολλάντ, ίσως να είναι καλύτερα για μας, ίσως να είναι σύμμαχός μας και να μας δοθεί περισσότερος χρόνος να αναπνεύσουμε και όχι ο στενός κορσές που μας φόρεσαν οι Μερκοζί.

 7. Χρήστος avatar
  Χρήστος 17/04/2012 15:45:56

  1. Είναι αντιφατικό να λέμε συσπειρώνει δυνάμεις και ταυτόχρονα να χάνει στις δημοσκοπήσεις.
  2. Το 2002 δεν ήταν υποψήφια η Λεπέν αλλά ο μπαμπάς της.

  Αυτά για την ακρίβεια των όσων γράφουμε. Κατά τα άλλα ο Σαρκοζί είναι ο Γάλλος Παπανδρέου, άλλα υποσχέθηκε στους Γάλλους και έκανε τα ακριβώς αντίθετα, με κορυφαίο, για την αξιοπρέπεια των Γάλλων, το ότι έγινε ουρά της Μέρκελ. Μη λειαίνουμε τη κριτική μας επειδή είναι αρχηγός κόμματος, συγγενές με τη ΝΔ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.