#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρώ και θεωρίες συνομωσίαςΤο ΔΝΤ πυροδότησε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη το 2009, για να αναγκαστούν κάποιες χώρες να ζητήσουν την βοήθειά του, και άρα έτσι  να αναβαθμιστεί το στάτους, και η σπουδαιότητά του.

Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι προϊόν κάποιου περιθωριακού μπλόγκερ, ούτε κάποιου ακτιβιστή εναντίον της παγκοσμιοποίησης, και ούτε κάποιου ακροδεξιού ιδεολόγου.

Πρόκειται για δήλωση που έκανε ο υποδιοικητής της εθνικής τράπεζας της Τσεχίας το 2010. Και τέτοιου είδους δηλώσεις, από πλευράς τραπεζικών, είναι μεν ασυνήθιστες, αλλά σε περιόδους κρίσης έχουν μια μακρά ιστορία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, όπως κι αυτή της δεκαετίας του 1930, οδήγησε σε μια κλιμάκωση των θεωριών συνομωσίας. Ο λόγος είναι απλός: Οι ανορθόδοξες ερμηνείες σύνθετων, παγκόσμιων, πολιτικών, και κοινωνικών εξελίξεων τείνουν να εξαπλώνονται μετά από απρόσμενα, περίεργα, και ανεπιθύμητα συμβάντα.

Επιπλέον, οι κάθε είδους κρίσεις προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τις θεωρίες συνομωσίας. Και σίγουρα, σήμερα η Ευρώπη περνάει την σοβαρότερη οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Επιφανειακά αν τις δούμε, οι θεωρίες συνομωσίας παρέχουν μια περίεργη αίσθηση ανακούφισης. Γιατί όμως να είναι πιο καλά να ζούμε σε έναν κόσμο όπου κάποιες υπόγειες κακές δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον των αθώων λαών;

Διότι για πολλούς από εμάς, ο κόσμος είναι πιο εύκολος αν τον βλέπουμε μέσα από ένα πρίσμα όπου οι εχθροί είναι γνωστοί: Εβραίοι, Αμερικάνοι, πλεονέκτες τραπεζίτες, φιλελεύθεροι, Μαρξιστές, κλπ.

Η κατανόηση και η ερμηνεία της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της άνομης δραστηριότητας κάποιων σκοτεινών χαρακτήρων είναι πολύ πιο ελκυστική, από το να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα εγγενή συστημικά ελαττώματα των πολιτικών και οικονομικών μας θεσμών.

Η προσωποποίηση αφηρημένων προβλημάτων, όπως είναι τα οικονομικά κραχ, είναι ελκυστική. Χωρίς αυτόν τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτά τα προβλήματα παραμένουν απόμακρα από την καθημερινή ανθρώπινη εμπειρία, και δύσκολα κατανοούνται. Έτσι, σε αυτή τη κρίσιμη ιστορική καμπή για την Ευρώπη, βλέπουμε να κυριαρχούν οι θεωρίες συνομωσίας.

Η ΕΕ, ως ένας ελιτίστικος οργανισμός, βυθισμένος στην γραφειοκρατία, αποτελεί τον τέλειο καμβά για να προβάλλουν κάποιοι επάνω του τις θεωρίες τους περί συνομωσιών. Οι πρόσφατες αυτές θεωρίες αφήνουν να εννοηθεί, ότι η κρίση του ευρώ, οι διασώσεις, και οι επιπτώσεις της στα κράτη μέλη, είναι προμελετημένες κινήσεις βάσει ενός σχεδίου. Κάποιοι πιστεύουν πως πίσω από την κρίση κρύβονται συγκεκριμένα αγγλοσαξονικά συμφέροντα, ή η ίδια η Γερμανία, έτσι ώστε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Μάλιστα κάποιοι εθνικιστές λαϊκιστές το πάνε τόσο μακριά ώστε να οραματίζονται μια δυσοίωνη μελλοντική Ευρώπη, όπου δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητες χώρες, αλλά μια νέα υπερεθνική οντότητα, και μια νέα παγκόσμια τάξη.

Σε δύσκολες εποχές, αποτελεί παρηγοριά για τις μάζες, να κατηγορούνται μειοψηφικές ομάδες, που θεωρούνται ως «απ έξω». Για παράδειγμα, στην Ευρώπη εξαπλώνεται η θεωρία ότι οι Εβραίοι είναι αυτοί που κερδίζουν από την κρίση, και μάλιστα αυτή η άποψη κυριαρχεί ακόμη και σε χώρες με αμελητέα εβραϊκή παρουσία, όπως είναι η Ισπανία.

Στη διάρκεια της πρόσφατης προεδρικής εκλογής στη Γαλλία, τέτοιου είδους θεωρίες καλλιεργήθηκαν τόσο από την λαϊκίστικη δεξιά, όσο και από την αντίστοιχη αριστερά. Η Catherine Fieschi,  του Counterpoint UK τονίζει πως ο «δημαγωγός Jean Luc Mélenchon υπογράμμιζε συνεχώς τον ρόλο των ΗΠΑ ενάντια σε μια ισχυρή Ευρώπη… με καθαρά συνωμοσιολογικά επιχειρήματα».

Από πλευράς της ακροδεξιάς, «ο λαϊκισμός της Marine Le Pen βασίζεται στην άποψη ότι μια ελίτ φιλελεύθερων και διανοούμενων, συνεχώς συνωμοτούν εναντίον των απλών ανθρώπων».

Στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, μαζί με τα ΜΜΕ που το στηρίζουν, αποτελούν εκτροφείο θεωριών συνομωσίας. Τέτοιου είδους θεωρίες συσπειρώνουν τον κόσμο, και αποτελούν αποτελεσματικό προεκλογικό υλικό.

Στην Πολωνία, στο επίκεντρο τέτοιων θεωριών παραμένει η Ρωσία, ειδικά από τότε που συνέβη το αεροπορικό ατύχημα του Smolensk, με θύματα τον Πολωνό πρόεδρο και άλλες 90 σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Το ατύχημα προκάλεσε σειρά κατηγοριών σε υψηλό επίπεδο, και μάλιστα η εφημερίδα Guardian έγραψε πως «μια μικρή, αλλά ισχυρή πολωνική μειοψηφία, επιμένει πως δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για μια ρωσική συνομωσία, με χρήση τεχνητής ομίχλης, και παροχή εσκεμμένα λάθους πληροφόρησης από πλευράς του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Smolensk».

Σίγουρα, μια μικρή δόση υγιούς σκεπτικισμού και υποψίας απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς αποτελεί μια εγγενή ιδιότητα μιας λειτουργικής δημοκρατίας. Το να αντιλαμβανόμαστε όμως τον κόσμο, ως ένα απέραντο σκηνικό συνομωσιών, είναι λάθος.

Οι ανεξέλεγκτες θεωρίες συνομωσίας δηλητηριάζουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αφού ζωγραφίζουν τον κόσμο ως απατηλό, ψεύτικο, και ελιτίστικο, δηλαδή ως έναν κόσμο που δεν αξίζει να διατηρήσουμε.

Μια άλλη ανησυχητική τάση είναι το ότι αυτές οι θεωρίες που ξεκινούν από κάποιους λαϊκιστές, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ακραίες, και να εξυπηρετήσουν ή να δικαιολογήσουν τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, ακόμη και την βία εναντίον μειονοτικών ομάδων. Τα τρομερά γεγονότα της Νορβηγίας το καλοκαίρι του 2011 αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό. Ο Anders Behring Breivik ήταν πεπεισμένος πως οι Μαρξιστές της Ευρώπης θέλουν να ισλαμοποιήσουν την ήπειρο, και αυτή η πεποίθηση αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα τέτοιων θεωριών, όπως είναι η Eurabia και το  Londonistan, βάσει των οποίων οι φιλελεύθεροι θεωρούνται ως πράκτορες των Μουσουλμάνων, και ως προδότες των ευρωπαϊκών λαών.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως τέτοιες θεωρίες να μοιάζουν αθώες, ή ακόμη και αστείες, αλλά δεν παύουν να απειλούν την δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Ο 20ος αιώνας ήταν γεμάτος από παρόμοιες θεωρίες οι οποίες διαμόρφωσαν την ιστορία. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, διάφορα think-tanks της Ευρώπης συνενώθηκαν και ξεκίνησαν το www.deconspirator.com με στόχο την διερεύνηση των θεωριών συνομωσίας, και την εξεύρεση εργαλείων για την καταπολέμησή τους.

 

http://www.realclearworld.com/articles/2012/07/12/conspiracy_theories_on_the_rise_in_europe_100135.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 15/07/2012 11:22:53

  Μα, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να ισλαμοποιηθεί η Ευρώπη. Πλάκα μας κάνετε; Και φυσικά δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη στην Ευρώπη. Δεν είδατε τι είπε πρόσφατα ο Πίτερ Σάδερλαντ, Επίτροπος του ΟΗΕ για την μετανάστευση; Να υπονομευτεί η εθνική ομοιογένεια των κρατών της ΕΕ. Και ότι πρέπει η Ευρώπη να γίνει πολυπολιτισμική.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/07/2012 12:01:17

  Οι θεωρίες συνωμοσίας ανέκαθεν ήταν αγαπημένο όπλο ολοκληρωτικών ομάδων, διαφόρων αποχρώσεων της ολοκληρωτικής "δεξιάς" και "αριστεράς".
  Από τους ασφαλίτες των Τσάρων του 19ου αιώνα ("Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών"), μέχρι τους σταλινικούς που "ενοχοποιούσαν" τους πρώην συντρόφους τους Τροτσκιστές για συνεργασία με τον "ιμπεριαλισμό" πολύ μετά το 1960.
  Ξέρουν ότι υπάρχει πολύ ευπρόσβλητο ακροατήριο...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 15/07/2012 19:12:11

   Το ότι συνεχώς τις τελευταίες δεκαρτίες κυβερνήτες κρατών (ΗΠΑ, Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, κλπ) διακυρρήτουν την ανάγκη για παγκόσμια κυβέρνηση και προωθούν την Νέα Τάξη Πραγμάτων (NWO) είναι συνομωσιολογικό; Με κάτι τέτοια είναι σα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν λέμε πως δεν τρέχει τίποτα...

 3. Χρήστος avatar
  Χρήστος 16/07/2012 01:59:24

  Δεν ασπάζομαι τις θεωρίες συνωμοσίας. Aπό την άλλη όμως ποιος πιστεύει ότι όλα γίνονται φανερά και διάφανα; Πρόσφατο παράδειγμα : Όταν πέθανε ο Αραφάτ και κάποιοι λέγανε ότι δηλητηριάστηκε, τους χαρακτήριζαν οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Με πρόσφατα στοιχεία όμως αποδείχθηκε ότι όντως δηλητηριάστηκε.

 4. abc avatar
  abc 16/07/2012 10:37:48

  Οι θεωρίες συνομωσίας όχι μόνο δεν βοηθούν τους λαούς να καταλάβουν ποιός τους πίνει πραγματικά το αίμα, αλλά πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Ο Νόαμ Τσόμσκι ήταν αφοπλιστικός στην ερώτηση Ελληνα Δημοσιογράφου αν υπάρχει συνομωσία πίσω απ' την μετάδοση της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη:
  KΑΜΜΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Aπλά οι Τραπεζίτες, ιδίως όταν κινδυνεύουν να "σκάσει" κάποια τράπεζά τους, ορμάνε σαν καρχαρίες στα χρεωμένα κράτη για να αρπάξουν με ανεγξέλεκτη απληστία όσα περισσότερο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚO χρήμα μπορούν. Και επειδή και οι Τραπεζίτες δεν είναι όλοι ίσοι, είναι λογικό να επωφελούνται περισσότερο οι 10-12 που είναι στην κορυφή της Παγκόσμιας πυραμίδας και διαθέτουν Παγκόσμιο δίκτυο εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών σε συνδυασμό με το παγκόσμιο δίκτυο των Off Shore τραπεζών όπου κρύβουν τα κλοπιμαία τους. Στή δεκαετία του 90 χτύπησαν τίς αναδυόμενες Ασιατικές "Τίγρεις". Στή δεκαετία του 10 την Λατινική Αμερική και τώρα την Ευρώπη, πρώτα την Ισλανδία και μετά τα PIIGS. Μάλιστα εδώ βρήκαν πολύ λίπος και μάλλον θα αργήσουν να ξεκολλήσουν απο πάνω μας...

  • avanti avatar
   avanti @ abc 16/07/2012 13:19:22

   Πέστα abc γιατί θέλουν να μας πουν εκτός από ανόητους και αλλήθωρους..... ένα πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας τον Μάϊο του 2010 η κυρία Μέρκελ το μετέτρεπε σε μία τεράστια ευρωπαϊκή κρίση, και τα βήματα που ακολούθησε ένα προς ένα είναι σε όλους γνωστά, χωρίς βέβαια να είναι γνωστό και να παραμένει αβέβαιο το μέλλον των πολιτών των χωρών.....
   Είμαστε συνομωσιολόγοι, σαν δεν ντρεπόμαστε και δεν υπακούουμε τυφλά στις κοινοβουλευτικές μας δημοκρατίες!!

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 01/08/2012 15:30:42

  Η γνώμη μου είναι πως σπανίως είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν ένα γεγονός είναι προ'ι'όν συνωμοσίας ή προ'ι'όν τυχαιότητας ή αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων. Δεν πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ούτε αφελείς μυγοχάφτες ούτε παρανο'ι'κοί συνωμοσιολόγοι. Ο υγιής σκεπτικισμός και η τήρηση αποστάσεων είναι, νομίζω, η ασφαλέστερη στάση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.