#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2012 10:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρώ και δραχμή μαζί: Μια ριζοσπαστική λύση;


Ο Εσθονός πολιτικός επιστήμονας Viljar Veebel κάνει μια πρόταση: Αντί να φύγουν από την ευρωζώνη, οι χρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και ένα δεύτερο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ, όπως είχε γίνει και στην πρώην ΕΣΣΔ λίγο μετά την διάλυσή της.
Γράφει λοιπόν στην εφημερίδα Eesti Paevaleht:
Παρά τα δυο χρόνια σκληρών μέτρων και προσπαθειών, η κατάσταση των φορολογικών, των εξαγωγών, και της ανταγωνιστικότητας κάποιων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, κλπ. έχει χειροτερέψει, αντί να βελτιωθεί.
Οι χώρες αυτές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα επειδή κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τους πιστωτές τους, που θέλουν να πληρωθούν σε ευρώ. Παράλληλα, δεν μπορούν να τυπώσουν δικό τους χρήμα.
Έτσι, απομένουν δυο μόνο επιλογές: Είτε να δανειστούν ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ή να κυκλοφορήσουν, παράλληλα με το ευρώ, το δικό τους εθνικό νόμισμα.
Η πρώτη επιλογή μπορεί να πετύχει, αν οι «υγιείς» χώρες της ΕΕ, που εξάγουν, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, και το Λουξεμβούργο, αποφασίσουν να χρηματοδοτούν συνεχώς τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ. Μπορεί όμως τα κράτη αυτά να μην διαθέτουν τα κίνητρα που χρειάζονται για να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.
Η άλλη επιλογή είναι η παράλληλη κυκλοφορία ενός εθνικού νομίσματος. Αυτό θα ωφελούσε και τους πιστωτές, αφού οι οφειλέτες θα μπορούσαν να ξοφλήσουν τα χρέη τους (σε ευρώ), εκμεταλλευόμενοι τα κέρδη από τις εξαγωγές, και από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Το εθνικό νόμισμα θα περιορίζονταν μόνο για  εσωτερική χρήση.
Η λύση που προτείνω, εγγυάται την εσωτερική σταθερότητα, αφού οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσαν να πληρώνονται σε δραχμές κλπ, οι οποίες θα μπορούσαν να τυπώνονται ελεύθερα.
Η ισοτιμία μεταξύ του εθνικού νομίσματος και του ευρώ θα διακυμαίνεται, και αυτό μάλλον θα οδηγούσε σε μια ετήσια πτώση της τάξης του 20% στην αγοραστική δύναμη, και στα πραγματικά ημερομίσθια.
Η κατάσταση αυτή δεν θα ήταν ιδανική, αλλά ο  στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ευτυχισμένους τους Έλληνες και τους Πορτογάλους. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους Νοτιοευρωπαίους, που είναι θυμωμένοι και απεγνωσμένοι,  να αποφασίσουν πως στο εξής θα εργάζονται με αμοιβές που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ανεπαρκείς.
Το κέρδος, και η προστιθέμενη για εμάς αξία, θα ήταν το να μην χρειάζεται πια να χρηματοδοτούμε το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, και να αποφύγουμε επιπλέον και την αναπόφευκτη υποτίμηση του κοινού νομίσματος, από την υπερβολική εκτύπωση νέου χρήματος.
Το προτεινόμενο μοντέλο έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στο παρελθόν. Υπάρχει η εμπειρία που ζήσαμε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, και στις αρχές αυτής του ‘90, όταν δίπλα στο ρούβλι που χρησιμοποιούσε τότε η Εσθονία, και πριν από την εισαγωγή της κορώνας (1992), είχαμε δολάρια, και μάρκα.
Τότε, με την επίδραση των παράλληλων νομισμάτων, σημειώθηκε μια ανακατανομή των πόρων, και των κοινωνικών δαπανών.
Για ένα μέρος του πληθυσμού, ήταν μια δύσκολη περίοδος. Όμως, τα σχολεία και τα νοσοκομεία συνέχισαν να λειτουργούν, και κανένας δεν βγήκε στο δρόμο να κάψει αυτοκίνητα. Υπήρχε διακυβέρνηση, και πολύ σύντομα η οικονομία προσαρμόστηκε πετυχαίνοντας στον εξαγωγικό τομέα, και στην ανταγωνιστικότητα. Σε λίγα μόλις χρόνια, η Εσθονία έγινε από τις πιο ελκυστικές χώρες του κόσμου, για τους ξένους επενδυτές.
epl.ee, presseurop.eu
Απόδοση: S.A.
 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 03/03/2012 11:00:58

  Δεν μας λέει κάτι καινούριο ο φίλος απο την Εσθονία.
  Ουσιαστικά προτείνει η ΕΕ να οπισθοδρομήσει κατά 20 χρόνια και να επιστρέψει στο ECU + Toπικό νόμισμα.
  Τώρα θα είναι Εuro+Toπικό νόμισμα. Oι "λύσεις" αυτές οδηγούν στη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης της οποίας οι πολίτες ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΙΣΟΙ. Διότι προυπόθεση επιτυχίας αυτής της λύσης θα ήταν να επαναφέρουν οι "Νότιοι"τους συνοριακούς ελέγχους και τη βαριά φορολογία στα προιόντα των "Βορείων" ενώ οι "Βόρειοι" να επιτρέπουν τη ελεύθερη και αφορολόγητη κυκλοφορία των προιόντων των "Νοτίων" στις χώρες τους όπως είναι σήμερα. Τό δέχονται αυτό οι "Βόρειοι?".

  Αν στην παρούσα κρίση οι Ελληνες της Ευρώπης εθεωρούντο πρώτα Ευρωπαίοι και μετά Ελληνες, όπως και οι Ελληνες της Αμερικής είναι πρώτα Αμερικανοί και μετά Ελληνες, και η Ελλαδα ως μιά απο τις 17 πολιτείες της ΕΕ και όχι ως ΞΕΝΟ κράτος, δεν θα είχαμε κρίση, όπως δεν έχουν οι ΗΠΑ λόγω του ότι η Καλιφόρνια δεν τα πάει καλά στα οικονομικά της.
  Και το τραβάει ακόμα παραπέρα ο Εσθονός:
  "Η κατάσταση αυτή δεν θα ήταν ιδανική, αλλά ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ευτυχισμένους τους Έλληνες και τους Πορτογάλους. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους Νοτιοευρωπαίους, που είναι θυμωμένοι και απεγνωσμένοι,(και μπορεί να μας χαλάσουν τη σούπα θα πρόσθετα εγώ) να αποφασίσουν πως στο εξής θα εργάζονται με αμοιβές που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ανεπαρκείς.
  "Το κέρδος, και η προστιθέμενη για ΕΜΑΣ αξία, θα ήταν το να μην χρειάζεται πια να χρηματοδοτούμε το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, και να αποφύγουμε επιπλέον και την αναπόφευκτη υποτίμηση του κοινού νομίσματος, από την υπερβολική εκτύπωση νέου χρήματος.(ΕΞΥΠΝΟΣ Ο ΦΡΑΓΚΟΣ!...)
  Δηλαδή την ισότητα στην Κοινοπολιτεία την θεωρεί δίκαια όταν "Νοτιοι" εργάζονται περισσότερο και αμοίβονται λιγώτερο παράγοντας μάλιστα θα έλεγα εγώ χρήσιμα βασικά προιόντα, και οι "Βόρειοι" να εργάζονται λιγώτερο και να αμοίβονται περισσότερο παράγοντας ως επι το πλείστον άχρηστα προιόντα (κυρίως όπλα που θα υποχρεώνονται οι "Νότιοι", επειδή η ΕΕ αφήνει ακάλυπτη την άμυνά τους, να τα αγοράζουν σε σκληρό νόμισμα απο τους "Βόρειους" γιατί αυτοί είναι πιό ωραίοι ίσως?)...
  Κι όλες αυτές οι "καλοπροαίρετες λύσεις" που αγωνιωδώς αναζητούν κάποιοι επιτήδειοι "Βόρειοι" εφευρίσκονται για να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η απλή λύση που θα έλυνε αυτομάτως όλα τα προβλήματα: Να υλοποιηθεί επι τέλους το Ενιαίο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης με κοινή Αμυνα, Νόμισμα, Οικονομία, Κεντρική Κυβέρνηση,Κοινό διαβατήριο κλπ.

  • Χαζούλης avatar
   Χαζούλης @ franc 03/03/2012 16:23:13

   της Ενωμένης Ευρώπης της οποίας οι πολίτες ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΙΣΟΙ

   ΙΣΟΙ? Πρακτικά τι σημαίνει και σε τι μεταφράζεται αυτό? Θα με ενδιέφερε η άποψή σας.

   • franc avatar
    franc @ Χαζούλης 03/03/2012 19:33:12

    Εχεις δίκιο φίλε μου. Μερικές λέξεις χρειάζεται να γράφεις ολόκληρα βιβλία για να τις εξηγήσεις και πάλι να μην τα καταφερνεις. Ας πούμε, μια και η αρχική ιδέα απ' την οποία ψηφίστηκε η ΕΕ το 1981,'ηταν Γαλλική,οτι το ΙΣΟΙ για τους ιδρυτές της ΕΕ καθώς και για τους περισσότερους καλλιεργημένους Ευρωπαίους έχει την έννοια που είχε στό τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης:"Liberte, EGALITE, fraternite" και δεν ήταν τίποτε άλλο απο την Αναγέννηση της Ελληνικής ένοιας της ΙΣΟΤΗΤΑΣ των πολιτών στην Αθηναική Δημοκρατία. Και για να στο πω πως εγώ το αντιλαμβάνομαι θα σου αναφέρω ενα παράδειγμα. ΙΣΟΤΗΤΑ είναι να μην θεωρείς έναν Γάλλο πολίτη κατώτερό σου επειδή είσαι Ελληνας και έχεις πίσω σου 10.000 χρόνια πολιτισμού, ενώ αυτός μονο 2500. Η να μην τον θεωρείς κατώτερο επειδή εσύ είσαι λευκός και εκείνος μαύρος όπως πχ. ο Σισέ. Τέλος η κατακλείδα της συνειδητοποίησης της ισότητας κατ΄εμέ είναι να μην πιστεύεις οτι η δική σου ζωή, επειδή είσαι πλούσιος, με τρία πτυχία, ωραίος και ευφυής αξίζει περισσότερο απο του φτωχού, αγράμματου, άσχημου και χαζού Ιταλού. Από όσους Ευρωπαίους έχω γνωρίσει κανείς δεν διαφώνησε μαζί μου σ' αυτό τον ορισμό της ισότητας. (Δεν ξέρω βέβαια τι σκέφτονται όταν φεύγω, αλλα οι απόψεις μόνο όταν διατυπώνονται δημόσια έχουν αξία).

    • Δήμος avatar
     Δήμος @ franc 03/03/2012 20:28:50

     Από προσωπική εμπειρία, στον ορισμό της ισότητας συμφωνούν στην ουσία οι περισσότεροι πλην αρκετών Γερμανών, Ολλανδών, Βρετανών και Σκανδιναβών. Γενικεύω και το ξέρω, αλλά υπάρχει ένα προτεσταντικό τόξο που φαίνεται να χαρακτηρίζει αυτές τις συμπεριφορές.

     • franc avatar
      franc @ Δήμος 03/03/2012 20:36:55

      Eχεις δίκιο, αλλά αυτές οι απόψεις είναι ευτυχώς μειοψηφικές αλλοιώς δεν θα είχε προχωρήσει ποτέ η ΕΕ. Εκτός αυτού μπορεί να οξύνθηκαν λόγω της κρίσης και του φόβου που αυτή συνεπάγεται κυρίως για τους έχοντες, αλλα΄σύντομα η κρίση θα τελειώσει και ακόμα πιό σύντομα οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ΕΕ αλλάζουν.

     • Χαζούλης avatar
      Χαζούλης @ Δήμος 03/03/2012 20:59:18

      Γενικεύεις αλλά δεν είναι οπωσδήποτε κακό. Διότι και εμείς εδώ στο ANTI γενικεύουμε όταν γράφουμε για το κράτος ΠΑΣΟΚ, τους λύκους και τα πρόβατά του.

      Αν εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους προτεστάντες θα χαρακτήριζα τους Έλληνες λαμόγια και κλέφτες και θα ευχόμουν να γύρναγαν από εκεί που ήρθαν. Φυσικά μέσα στην άγνοιά μου δεν θα αντιλαμβανόμουν ότι ότι ουσιαστικά αναφέρομαι στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ.

    • Χαζούλης avatar
     Χαζούλης @ franc 03/03/2012 20:51:08

     Δεν υπάρχει σε τίποτα που να διαφωνώ με το παραπάνω.
     Μια μόνο μικρή παρατήρηση/προβληματισμός:

     Λες:
     να μην πιστεύεις οτι η δική σου ζωή, επειδή είσαι πλούσιος, με τρία πτυχία, ωραίος και ευφυής αξίζει περισσότερο απο του φτωχού, αγράμματου, άσχημου και χαζού Ιταλού

     Με την λέξη πιστεύεις τι ακριβώς εννοείς? Διότι είναι αδύνατο να πεις σε κάποιο ενήλικα τι να πιστέψει και τι όχι. Το τι πιστεύω για μένα και για τους γύρω μου είναι αποτελέσματα εσωτερικών διαδικασιών που σίγουρα κανένας νόμος ισότητας δεν μπορεί να τα αλλάξει. Καλώς η κακώς δεν το κρίνω. Απλά το διαπιστώνω.

     • franc avatar
      franc @ Χαζούλης 03/03/2012 21:53:18

      Mου ξήτησες την άποψή μουγια το τι σημαίνει και σε τι μεταφράζεται αυτό:
      "ΙΣΟΙ?".
      Και σου απαντώ οτι ΙΣΟΙ είναι δύο ανθρωποι που πιστεύουν ο ένας για τον άλλον ότι ζωή του ενός επειδή είναι πχ. Ελληνας, πλούσιος, με τρία πτυχία, ωραίος και ευφυής δεν αξίζει περισσότερο απο τη ζωή του άλλου που πχ. είναι φτωχός, αγράμματος, άσχημος και χαζός Ιταλός.
      Δεν μίλησα προσωπικά για σένα διότι δεν σε ξέρω καθόλου (ούτε καν αν είσαι άντρας ,γυναίκα, μαύρος, άσπρος ,επιστήμων ή έμπορος ή οτιδήποτε άλλο.)
      Θα μου ήταν βέβαια αδιανόητο ακόμα κι αν σε ήξερα να σου πώ εγώ τι πρέπει να πιστεύεις. Οπως και να μου πείς εσύ τι να πιστεύω εγώ. Χρησιμοποίησα πλάγιο λόγο για να γίνω πιό κατανοητός διότι διέκρινα μια σεβαστή επιθυμία αποσαφήνισης της άποψής μου απο μέρους σου. Αν απέτυχα ζητώ συγγνώμη...

     • Χαζούλης avatar
      Χαζούλης @ franc 03/03/2012 22:34:33

      Προς Θεού, καμία παρεξήγηση! Αν ο τόνος μου σου φάνηκε βαρύς είναι σίγουρα δικό μου λάθος.

      Και ειλικρινά με τιμάει που μου απάντησες.

      Απλά σημείωσα τον προβληματισμό μου ο οποίος φυσικά χαρακτηρίζει εμένα και όχι την άποψή σου με την οποία σε καμία περίπτωση δεν διαφώνησα.

 2. ANTΩNHS avatar
  ANTΩNHS 03/03/2012 11:09:22

  Μήπως αντί για δραχμές να έχουμε χάντρες ή καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς με αντάλαγμα από τη ζωή τους μέχρι τη γή τους?Ή στην καλύτερη περίπτωση κάποια δελτία παροχών?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ANTΩNHS 03/03/2012 13:16:44

   "Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους Νοτιοευρωπαίους, που είναι θυμωμένοι και απεγνωσμένοι, να αποφασίσουν πως στο εξής θα εργάζονται με αμοιβές που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ανεπαρκείς."

   Ποιοι είστε λοιπόν εσείς που έχετε στόχο την εξαθλίωση και την υποδούλωση των λαών της γης; Ρητορικό ερώτημα... σας ξέρουμε.

   • Χαζούλης avatar
    Χαζούλης @ Γεώργιος Τ. 03/03/2012 16:53:25

    Είναι αυτοί που θεωρητικά, αν θέλουν μπορούν να μας αφήσουν να πεινάσουμε.

    ΥΓ : Την παραπάνω άποψη δεν την ενστερνίζομαι, απλά την αναφέρω ως το βασικό επιχείρημα πολλών γύρω μας.

 3. Clayton Frost avatar
  Clayton Frost 03/03/2012 11:29:20

  "Η ισοτιμία μεταξύ του εθνικού νομίσματος και του ευρώ θα διακυμαίνεται, και αυτό μάλλον θα οδηγούσε σε μια ετήσια πτώση της τάξης του 20% στην αγοραστική δύναμη, και στα πραγματικά ημερομίσθια.
  Η κατάσταση αυτή δεν θα ήταν ιδανική, αλλά ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ευτυχισμένους τους Έλληνες και τους Πορτογάλους. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους Νοτιοευρωπαίους, που είναι θυμωμένοι και απεγνωσμένοι, να αποφασίσουν πως στο εξής θα εργάζονται με αμοιβές που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ανεπαρκείς."
  Το ανησυχητικό είναι ότι την πρόταση αυτή την υιοθέτησαν από καιρό πολλοί και εδώ. Παραβλέποντας τη ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ διαρκών μεγάλων υποτιμήσεων της "νέας δραχμής" έναντι των ισχυρών ξένων νομισμάτων (βλ. παρατιθέμενο απόσπασμα κειμένου).
  Αλλά, ιδίως, ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ το χάος που θα ερχόταν στην Ελλάδα, αφού οι συναλασσόμενοι ασφαλώς θα προτιμούσαν να συναλλάσσονται με το ισχυρό ευρώ και όχι με την επισφαλή οικονομικά δραχμή. Αυτό συνεπάγεται μετά βεβαιότητας:
  1.διαρκή υποβάθμιση της δραχμής ως νομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές (φούρνοι, περίπτερα, φαρμακεία, ψιλικατζίδικα, ρούχα κλπ, αλλά ακόμα και "φακελάκια" ή "γρηγορόσημα"), αφού σαφώς θα εξυπηρετήσω κατά προτεραιότητα αυτόν που θα μου δώσει ευρώ, ακόμα και μικρότερης αξίας, αντί γι'αυτόν που θα μου δώσει δραχμές. Αποκορύφωμα της κατάρρευσης της δραχμής θα σημειωθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού τα "μαύρα" ευρώ (ακόμα και κάτω από την αντικειμενική αξία) θα κάνουν δελεαστικό το ξεπούλημα κυριολεκτικά. και
  2. προνομιακή θέση στις συναλλαγές αυτών που έχουν εκτός τραπεζικού συστήματος (πχ στο μαξιλάρι, όπως μας προέτρεπε κι ο Πάγκαλος) ευρώ έναντι αυτών που άφησαν στις τράπεζες τις αποταμιεύσεις τους και οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μόνο σε δραχμές, αλλά ιδίως έναντι αυτών που δεν είχαν αποταμιεύσεις και που θα πληρώνονται σε δραχμές, αυτών που ελπίζουν να σωθούν από τη δραχμή, αλλά που θα καταλήξουν να μαζεύουν χαρτιά, τα οποία δε θα γίνονται δεκτά πουθενά!

 4. madprof avatar
  madprof 03/03/2012 12:06:08

  Ευρώ, ξερό ψωμί, οι υπεύθυνοι της εσχάτης προδοσίας σε κελιά ευαγών ιδρυμάτων και κατάσχεση υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων των οικογενειακών τους δενδρυλλίων (π.χ. ξεκινώντας από τα οικογενειακά δενδρύλλια "Γκάντι". "Μπούτου", "Νεχρού" και έπονται οι άλλοι)!

 5. geo avatar
  geo 03/03/2012 14:58:29

  το πρωτο πραγμα που θα εκαναν οι Ελληνες οταν παρουν στα χερια τους τη δραχμη ειναι να την μετατρεψουν σε ευρω γνωριζοντας οτι θα υποτιμειτο συνεχως. αρα μια τρυπα στο νερο

 6. Orestios avatar
  Orestios 03/03/2012 15:02:26

  Παραδοχή αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι η κυκλοφορία 2 νομισμάτων. Δυστυχώς όμως όλα δίχνουν πώς η Ένωση είναι ήδη μια αποτυχία και σύντομα το οικοδόμημα αυτό θα καταρρεύσει.

  • H pena tis orghs avatar
   H pena tis orghs @ Orestios 03/03/2012 16:05:38

   Πιστεύω ότι καμιά Ε.Ε δεν θα καταρρεύσει ούτε το Ευρώ θα εξαφανιστεί. Αντιθέτως πιστεύω ότι το σχέδιο την Νέας Παγκόσμιας Τάξης εφαρμόζεται άριστα μέχρι την τελευταία λεπτομέρια. Είπε ποτέ κανείς ότι όταν στα σχέδια που ερχόντουσαν κατά καιρούς στο φώς της δημοσιότητας περί Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης υπήρχε στο μυαλό τους η ευμημερία των λαών; Στο μυαλό τους μόνο ένα πράγμα έχουν. Κέρδη, κέρδη και πάλι κέρδη σε μια κοινή αγορά. Για την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας τι ρόλο επιφυλάσουν; Μα τον προφανή! Φτηνός τουριστικός προορισμός με παράλληλη εκμετάλλευση του φυσικού ορυκτού πλούτου μας με κανόνες Αφρικής. Ακόμα να φυλακιστεί έστω κι ένας για όλο αυτό....

 7. Jimakos avatar
  Jimakos 03/03/2012 18:19:19

  Το δυνατό νόμισμα θα φάει το αδύνατο, νόμος της φύσης.

 8. Erxontai oi ekloges avatar
  Erxontai oi ekloges 03/03/2012 19:10:30

  Οι Εσθονοί λοιπόν ένα ανύπαρκτο κρατος που οι μισοι ειναι Ρώσοι μας δίνουν και οδηγιές εκει φτάσαμε.
  Ειχα πάει πριν 2 χρόνια στην Εσθονία τέλος Μαρτίου -27 βαθμοι. Μου έκανε εντύπωση ότι κυκλοφορούσαν μονο μικροί μέχρι 20-25 χρονών. Φοβερα αμάξια τζιπ που τα οδηγούσαν καλίγραμμες καλονές προφανώς πουτάνες. Φτώχια και των γονέων. Ζητιάνοι παντού.
  Ποιοι είναι οι ήρωες των Εσθονών, τα αγάλματα τους είναι παντού, όργανα των Ναζι που μετείχαν στην Πολιορκία του Λένιγκραντ μαζί με τους ναζί και σκοτώθηκαν μαζικά, κανονικοί βαζιβουζούκοι των ναζί. Ολοι έχουν πεθάνει το 1942. Τότε εξοντώθηκαν τα ταγματα των Εσθονών SS.
  Μας εδείχναν δε τα υπολείμματα υποστατικών των Γερμανών αριστοκρατών που έλεγχαν την οικονομία της χώρας σαν μνημεία οι ξενόδουλοι. Ειρήσθω εν παρόδω τους Γερμανούς έδιωξαν από τη χωρα το 1918-1940 οι Δημοκρατικοι και οχι οι κομμουνιστές. Οι τωρινοί εσθονοί τους ξανάφεραν, αναπολούσαν φαίνεται την εποχή που ζούσαν σαν Δούλοι.
  Εθνική αξιοπρέπεια μηδέν εξάλλου τι να περιμένεις από ένα "εθνος"ασπρων Τούρκων που το πρώτο γραπτό μνημείο ενα διήγημα γραφτηκε το 1828. Τι δουλεια έχουμε εμείς με όλους αυτούς.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Erxontai oi ekloges 05/03/2012 12:01:00

   Σωστός φίλε. Αλλά στην τελική, απαντώντας στον ανεκδιήγητο Εσθονό, καταφεύγω στα λόγια του Dirty Harry: "Opinions are like a**holes, everybody's got one".

 9. aporia avatar
  aporia 03/03/2012 20:08:25

  παρτε την δραχμη να παιξετε μας λεει...να τυπωνεται οσες θελετε και να πληρωνεται οσους γουσταρετε..με κωλοχαρτα, να μειωθει ετσι ο πραγματικος μισθος κατα 80 % ..χωρις να γινομαστε εμεις κακοι που θελουμε μια "μικρη" μειωση 40%

 10. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 03/03/2012 23:01:17

  Ξέρει κανείς αν είχανε καταστραφει ή όχι τα χαρτονομίσματα της δραχμής όταν ξεκινήσαμε με το ευρώ και αυτά αποσσυρότανε σταδιακά;

 11. Korios avatar
  Korios 17/06/2012 00:43:18

  "Η ισοτιμία μεταξύ του εθνικού νομίσματος και του ευρώ θα διακυμαίνεται, και αυτό μάλλον θα οδηγούσε σε μια ετήσια πτώση της τάξης του 20% στην αγοραστική δύναμη, και στα πραγματικά ημερομίσθια."

  Αυτός ο "πολιτικός επιστήμων" έχει πολλή πλάκα. Το νούμερο που αναφέρει είναι εντελώς αυθαίρετο, στερούμενο κάθε ίχνους σοβαρότητας. Δίχως δρακόντεια μέτρα προστασίας του νέου εθνικού νομίσματος (όπως απαγόρευση συναλαγγών με δραχμές εκτός της χώρας για παράδειγμα), αυτό θα καταρρεύσει έναντι του ευρώ κατά 60 ώς 80% μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Αλλά αυτά τα μέτρα προστασίας θα παραβίαζαν τις περισσότερες συνθήκες της Ε.Ε. περί ελευθερίας ροής συναλλάγματος, ελευθεριών της αγοράς, επορίου κτλ

  Ήτοι αυτό θα μας έβγαζε αυτομάτως από την Ε.Ε. Οπότε τι; Θα είμασταν εκτός Ε.Ε. με δεύτερο νόμισμα το ευρώ; Και παράλληλα οτιδήποτε εισάγαμε σε ένα χρόνο θα ήταν κατά 60-80% ακριβότερο, με δραχμομισθούς ίδιους ή ακόμη χαμηλότερους; Δεν τα έβαλε κάτω ο σύντροφος, απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ούτε με σφαίρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.