#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2012 13:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επικίνδυνη εμπλοκή μεταξύ Τουρκίας και ΣυρίαςΧθες Παρασκευή, η Συρία κατέρριψε πολεμικό α/φος τύπου F-4 της Τουρκίας, επάνω από την Μεσόγειο, με την Τουρκία να αντιδρά θυμωμένα, απειλώντας με κλιμάκωση, κάτι που ανοίγει νέες εστίες έντασης, πέραν της 16μηνης εξέγερσης των Σύρων πολιτών εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ.

Σύμφωνα με την Συρία, το α/φος πετούσε χαμηλά, και μέσα στα χωρικά της ύδατα, όταν καταρρίφθηκε.  Να σημειωθεί, ότι η Συρία διαθέτει μια από τις καλύτερες και πιο εξελιγμένες τεχνολογικά αεράμυνες της Μ. Ανατολής, η οποία στήθηκε με την βοήθεια της Ρωσίας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της,  διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος μάλιστα είναι εμπειροπόλεμος, αφού εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει τους Κούρδους αντάρτες. Έτσι, σε περίπτωση σύγκρουσης, η Τουρκία θα αποτελούσε σκληρό αντίπαλο για τον συριακό στρατό, ο οποίος παλεύει εδώ και καιρό να καταστείλει την εσωτερική εξέγερση.

Οι αρχικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν μετριασμένες. Όπως είπε, οι δυο χώρες συνεργάζονται στην αναζήτηση του πληρώματος του α/φους.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει ότι «Η Τουρκία θα παρουσιάσει την τελική της θέση αφού εξεταστούν όλα σε σχέση με το περιστατικό, και η κυβέρνηση θα λάβει αποφασιστικά μέτρα».

Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη μετά από δίωρη έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο αρχηγός της αεροπορίας, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών, και οι υπουργοί Εσωτερικών, Εσωτερικών, και Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Συρία ζήτησε συγνώμη, αλλά κάτι  τέτοιο δεν αναφέρθηκε από τον Ερντογάν.

Πριν από την εξέγερση εναντίον του Άσαντ, η Τουρκία ήταν στενή σύμμαχος της Συρίας, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της υποστηρίζοντας τις λαϊκές διαδηλώσεις στα πλαίσια της αραβικής άνοιξης.

Σήμερα η Άγκυρα παρέχει καταφύγιο στον επαναστατικό στρατό της Συρίας στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Η δε κόντρα μεταξύ Έρντογάν και Άσαντ έχει κλιμακωθεί, και υπάρχει ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την παραίτηση του Σύρου ηγέτη.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 32.000 πρόσφυγες από την Συρία, και επιτρέπει τους αντάρτες να επιχειρούν μέσα από τα εδάφη της. Το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης συνέρχεται τακτικά στην Κων/πολη.

Αν και οι λόγοι της κατάρριψης του α/φους δεν είναι ακόμη γνωστοί, ο Σύρος σχολιαστής, και φίλος της αντιπολίτευσης  Yasser Saadeldine λέει πως : «Ο συριακός στρατός μπορεί να πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο, με το οποίο  θα τονώσει το ηθικό των καθεστωτικών, ειδικά μετά από τις πολλές λιποταξίες που μαστίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις… μια τουρκική ανταπόδοση θα ταίριαζε άψογα με την φαντασίωση του Άσαντ περί διεθνούς συνομωσίας εναντίον του».

Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους μεγαλύτερους διεθνείς υποστηρικτές του Άσαντ, και αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στη χώρα, επιμένοντας πως το ειρηνευτικό πλάνο του Kofi Annan αποτελεί την μόνη αποδεκτή λύση.

http://www.reuters.com/article/2012/06/22/us-syria-crisis-idUSBRE85D0IS20120622

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. athamas avatar
  athamas 23/06/2012 13:38:42

  Όταν το αεροσκάφος είναι κατασκοπευτικό και δεν είσαι ο πάγκαλος το καταρρίπτεις !

  • http://chomatery.blogspot.com avatar
   http://chomatery.blogspot.com @ athamas 23/06/2012 16:04:02

   Η Συρία στη Μέση Ανατολή δεν υποκύπτει σε τουρκικούς εκβιασμούς με υπερπτήσεις.
   Η ευρωπαϊκή Ελλάδα τι φοβάται και ανέχεται «εκδρομές» μέχρι του Σούνιο…

   • Iωάννης33 avatar
    Iωάννης33 @ http://chomatery.blogspot.com 24/06/2012 08:50:33

    Η Συρία έχει και χρησιμοποιεί S-300,η Ελλάδα έχει και δεν...

 2. Νικήτας avatar
  Νικήτας 23/06/2012 14:09:12

  Που είναι οι ψευτοτσαμπουκάδες των τούρκων;;;. Θα το καταπιούν και αυτό όπως κατάπιαν την φάπα απο το Ισραήλ. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα.

  Η Συρία δεν είναι στο ΝΑΤΟ και μπορεί να κατεβάζει νατοικά αεροπλάνα.


  Στεναχωρηθήκαμε είναι γεγονός. :-)

 3. Νικήτας avatar
  Νικήτας 23/06/2012 14:27:16

  Θέλω να επανορθώσω φυσικά και δεν σημαίνει πως ΕΠΕΙΔΗ είμαστε και οι δύο στο ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να κατεβάζουμε τα μαχητικά που στέλνουν να παραβιάζουν εσκεμμένα τον εναέριο χώρο μας. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

  Θέλουν πίεση αλλιώς δεν καταλαβαίνουν. Ἀλλη μια φορά θα φανεί πως η αλαζονεία τους και η μωροφιλοδοξία της θα καταλαγιάσει με φάπα. Κανείς δεν θα τους αφήσει να κάνουν το αφεντικό και τον ηγεμονίσκο στην περιοχή.

  • Iωάννης33 avatar
   Iωάννης33 @ Νικήτας 24/06/2012 08:53:41

   Είναι φίλε μου το αφεντικό στην περιοχή εδώ και καιρό.Και στρατιωτικά και πολιτικά!Πρ'επει και εμείς να πάψουμε να ασχολουμαστε με μορατ'οριουμ και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/06/2012 20:32:54

  Του κλώτσου και του μπάτσου τελικά η Τουρκία.
  Οι κούρδοι την τρέχουν, οι Ισραηλινοί σκοτώνουν ακτιβιστές της, η Συρία καταρρίπτει αεροσκάφος της, κ.ο.κ και η Τουρκία απλά γαβγίζει.
  Μόνο εμείς στήνουμε κ..ο.

 5. Νικήτας avatar
  Νικήτας 23/06/2012 22:49:52

  Strange οι Ισραηλινοί σκότωσαν και καλά ακτιβιστές τους. Πρακτοράτζες μιας ισλαμοφασιστικης ΜΚΟ ήταν. Σιγά μην τους άφηναν να πάνε στην Παλαιστίνη να κάνουν το υποχθόνιο παιχνίδι τους.

  Ὀντως μόνο γαβγίζει. Αυτός είναι ο ρόλος της.

  Η Ελληνική και καλά ''ελίτ'', οι πολιτικάντηδες και η κατεστημένη κρατικοδίαιτη και καλά διανόηση, οι άπειρες οργανώσεις ΜΚΟ και τα ιδρύματα τύπου ΕΛΙΑΜΕΜ δεν έχουν φιλοδοξίες υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδος.
  Οι παραπάνω υποστηρίζουν αλλότρια συμφέροντα για δεκαετίες. Χρειαζόμαστε κράτος ελληνικό για να αρχίσουμε να στεκόμαστε αντάξια σε διεθνές επίπεδο ως υπολογίσημη οντότητα.

  Η Τουρκία αν θέλαμε την χορεύαμε όπως θα θέλαμε σε πολλά θέματα και θα είμασταν και φἰλοι. Αλλά οι ηγεσίες της Ελλάδος παντός είδους πολιτικές, ακαδημαικές, στην πλειονότητά τους , έχουν άλλες προτεραιότητες κλέψιμο και απαξίωση. Ο λαός νομοτελειακά ακολουθεί τα βηματά τους.

  Για να δούμε με τον Σαμαρά τι μπορούμε να κάνουμε.

 6. Νικήτας avatar
  Νικήτας 23/06/2012 22:51:13

  ΕΛΙΑΜΕΠ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νικήτας 25/06/2012 01:12:04

   Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα! Το άλλο με τρον Τοτό το ξέρεις;
   Έχω και κάτι σοβαρό, βαρβάτο όμως, Εθνική Στρατηγική μερακλαντάν και τσίλικη: η Δούρου ήταν αναλύτρια στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσδεων επί Άκη. Ήταν η περίοδος εκείνη που νοιώθαμε ασγφαλείς και κραταιή και δεν ξέραμε το λόγο. Να βρε κουτά γιατί.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/06/2012 01:13:11

    Ασφαλείς. Κραταιοί. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης σκότωσε τις λέξεις!

 7. Πατωματζής avatar
  Πατωματζής 26/06/2012 07:51:36

  Kαι βλέπουμε τουρκικές σαπουνόπερες βεβαίως - βεβαίως.
  Σκασμός κακοί άνθρωποι.
  Ο γείτονας μας αγαπάει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.