#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εν αναμονή της ελληνικής «καρδιακής προσβολής»,η ΕυρώπηΦανταστείτε ότι σας λένε πως θα υποστείτε μια καρδιακή προσβολή, αλλά δεν σας λένε το πόσο σοβαρή θα είναι. Μόλις συνέρθετε από το σοκ, θα θέλετε να μάθετε αν θα την αντέξετε, και ποιες θα είναι οι συνέπειές της.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη διεθνή πολιτική σκηνή, όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, με το αίσθημα που κυριαρχεί να είναι αυτό του φόβου και της αβεβαιότητας. Πολλοί ανησυχούν για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, και την αναπόφευκτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και άλλες, προσπαθούν τώρα να καταλάβουν τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τις ίδιες.

Η αναστάτωση δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Εδώ και δυο χρόνια, αυτή η άλλοτε περήφανη χώρα μέλος της ευρωζώνης, οδηγείται από κρίση σε κρίση, με όλο και αυξανόμενα κοινωνικά κόστη, και μια βαθιά οικονομική και πολιτική δυσλειτουργία. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα χειροτέρεψαν, με τον απλό κόσμο να σπεύδει να αποσύρει τις καταθέσεις του, ανησυχώντας για το μέλλον των αποταμιεύσεων.

Το ερώτημα τώρα που τίθεται, είναι αν θα μπορέσει να υπάρξει μια πολιτική απάντηση, ειδικά όταν ξέρουμε πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί πολύ εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου. Αν δεν υπάρξουν πολιτικές λύσεις, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μια χρεοκοπία, αλλά και μια έξοδο της χώρας από το ευρώ (Grexit). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον μιας μακροχρόνιας οικονομικής, τραπεζικής, πολιτικής, και κοινωνικής έκρηξης, με τον υπόλοιπο κόσμο να κινδυνεύει από παράπλευρες απώλειες.

Τουλάχιστον δημοσίως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι σταθερές στη δέσμευσή τους να αποφευχθεί μια Grexit. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη πρόσφατη συνάντηση των G-8. Όμως δεν αρκούν τα λόγια.  Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους να πείσουν τους Έλληνες καταθέτες ότι όχι μόνο επιθυμούν την παρουσία της χώρας τους στην ευρωζώνη, αλλά πως μπορούν να το πετύχουν. Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, αφού με δεδομένο το πολιτικό χάος, την ανεργία, και την απροθυμία των Ευρωπαίων για βοήθεια, κλπ οι Έλληνες καταθέτες δικαίως ανησυχούν.

Ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα είναι κάτι το καινούργιο, χωρίς κανένα προηγούμενο. Η  έξοδός της θα είναι πανάκριβη, και όχι μόνο για την ίδια. Κάθε χώρα του κόσμου, θα νιώσει τις οικονομικές επιπτώσεις.

Μια έξοδος θα μειώσει κι άλλο την ευρωπαϊκή ζήτηση, θα ανεβάσει τα ρίσκα, και θέσει σε αμφισβήτηση την υγεία του όλου τραπεζικού συστήματος. Θα είναι ένα σοκ που θα φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά το μέγεθος και την διάρκεια της κρίσης που θα ακολουθήσει. Με δεδομένη λοιπόν την αβεβαιότητα, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα απορρόφησης των κραδασμών που θα προκαλέσει μια ελληνική έξοδος.

Δυστυχώς, οι άμυνες των περισσότερων κρατών είναι ήδη εξασθενημένες, μετά από τόσα χρόνια συνεχούς κρίσης, που ακολούθησαν αυτήν του 2008. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι τέτοιες περιπτώσεις. Όπως είναι και οι ΗΠΑ. Η πολιτική πόλωση, και  η ασθενής ανάπτυξη, υπονομεύουν την ήδη υπερχρεωμένη οικονομία των χωρών αυτών. Ακόμη και η Κίνα μειώνει τους ρυθμούς της, εξαιτίας της «υπερθέρμανσης», αλλά και των μακροχρόνιων θεσμικών και συστημικών οικονομικών μεταβολών.

Αν η Ελλάδα εξέλθει της ευρωζώνης, καμία άλλη οικονομία, σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορεί να επέμβει και να αντισταθμίσει τις συνέπειες της μεταδοτικότητας. Κανένας μηχανισμός δεν υπάρχει, που να μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχουν όμως κάποια βήματα, που αν παρθούν, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι κραδασμοί που θα προκύψουν θα είναι μικροί σε αριθμό και σε διάρκεια.

Η Ευρώπη χρειάζεται την σθεναρή ηγεσία, και τις πρωτοβουλίες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και Ισπανία). Αυτές θα πρέπει να φτιάξουν εσωτερικά τείχη προστασίας, ενισχύοντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της ΕΚΤ, και να δημιουργήσουν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει μια μεταφορά χρημάτων από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ευρωζώνη που θα επιβιώσει (μάλλον 16μελής) θα χρειάζεται δημοσιονομικά και αναπτυξιακά σύμφωνα, με καλύτερες πολιτικές σε εθνικό επίπεδο, καθώς και περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η Ευρώπη θα πρέπει να την διατηρήσει στην ΕΕ, προσφέροντας της τεχνική και οικονομική βοήθεια, που θα συντελέσει στην σταθερότητα της.

Η έξοδος της Ελλάδας μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, και καλά θα κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες να μη χάνουν χρόνο, και να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κρίση που θα προκύψει. Το παρελθόν μας διδάσκει ότι οι πολιτικοί δεν είναι τόσο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο, όσο νομίζουμε.

Έχοντας όμως ήδη ξοδέψει τόσο χρόνο σε συναντήσεις και σε φόρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν κανέναν άλλο για να ρίξουν το φταίξιμο, εκτός από τους εαυτούς τους. Για αυτό και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην ελληνική καρδιακή προσβολή που αναμένεται οσονούπω.

foreignpolicy.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 24/05/2012 09:10:25

  Μας δουλεύουν. Η ΕΛΛΑΣ αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Τώρα
  αν το 98% δεν μπορεί να σώσει το 2% σε μια οικογένεια τότε το πρόβλημα είναι στο 98%; Αυτά για τους χαζούς!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 24/05/2012 09:21:54

  Ποιός είπε οτι το 98% χαίρει άκρας υγείας;

 3. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 24/05/2012 09:43:03

  Η Πρτογαλλία πόσο αντιπροσωπεύει; H Ιρλανδία; και οι επόμενοι;
  Δηλαδή κατά τη γνώμη σου μια πραγματική οικογένεια θα έπρεπε να στηρίζει
  οικονομικά το μέλος της που είναι χαρτοπαίχτης ή ναρκομανής ή τα τρώει στα
  μπουζούκια ή .... και όντας "δημοκρατικών αντιλήψεων" να το κάνει χωρίς
  να διαμαρτύρεται, διότι όποιος αρνείται να βοηθάει εσσαεί είναι φασίστας
  Υπέροχη λογική ! Με αυτά κι αυτά φθάσαμε εδώ ...
  Εγώ δεν θέλω άλλη ελεημοσύνη ούτε δανεικά κι αγύριστα διότι
  ν τ ρ έ π ο μ α ι

 4. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 24/05/2012 09:45:15

  Προτιμώ να ζήσουμε φτωχικά αλλά με αξιοπρέπεια.

  • aris avatar
   aris @ Γλαυξ 24/05/2012 10:10:32

   Αυτό το έλεγα και εγώ πριν απο 2,5 χρόνια, καθώς και ο καθηγητής Βαρουφάκης, αλλά δεν μας άφησαν, ούτε τώρα μας αφήνουν να ζήσουμε φτωχικά αλλά με αξιοπρέπεια. Οι Γερμανοί επιμένουν να μας "σώζουν" και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας,κερδίζοντας βέβαια 5% από τα λεφτά που βάζουν με θυσίες οι άλλοι 16, και επι πλέον εχουν σώσει και τις τράπεζές τους (και τις Γαλλικές) φορτώνοντας το χρέος στους λαούς τους. Επίσης έχουν σώσει (πρός το παρόν) τους ενόχους συνεργούς τους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε τώρα.

 5. aris avatar
  aris 24/05/2012 10:00:13

  Oι "ειδικοί καρδιοχειρουργοί" Noμπελίστες οικονομολόγοι διεθνούς κύρους που παρακολουθούν απο κοντά εδώ και 2,5 χρόνια το επερχόμενο "έμφραγμα" της ΕΕ, συμφωνούν απόλυτα ότι η λύση είναι μία, είτε η Ελλάδα έχει ευρώ είτε δραχμές είτε δολλάρια: Tύπωμα χρήματος ή κρατικών ευρωομολόγων απο την ΕΚΤ.
  Η συνταγή αυτή πρωτοπροτάθηκε απο τον Κέυνς και εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις απο την κρίση του 1929 μέχρι την πρόσφατη παγκόσμια κρίση του 2007 στις ΗΠΑ.
  Αν δεν εφαρμοστεί και στην Ευρώπη, έιτε μείνει είτε βγεί η Ελλάδα απο το Ευρώ,
  Η ΕΕ θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.
  Αν προλάβουν να την εφαρμόσουν πριν η Ελλάδα βγεί απ' το Ευρώ, θα τους κοστίσει το λιγώτερο δυνατό (Το πολύ 300 δις) Αν δεν προλάβουν ακόμα κι αν η Ελλάδα ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ πλήρως? το μνημόνιοΙΙ, θα βγεί αυτομάτως απο το Ευρώ σε 3-5 μήνες, λόγω ύφεσης.
  Αν πάλι προλάβουν? και την εφαρμόσουν αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδος , θα τους κοστίσει πάνω απο 1τρις . Επι πλέον θα πρέπει να αποζημιώσουν την Ελλάδα και να την ξαναβάλουν στο Ευρώ όταν θα πληρεί και πάλι τους όρους...
  Εχουν μυαλό, ή βλέπουν μόνο την τσέπη τη δική τους και των αφεντικών της Goldman Sachs?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.