#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2012 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενώπιον νέας κρίσης η ΑργεντινήΌποτε βλέπουμε την Αργεντινή να ξεκινάει τους παλικαρισμούς σε σχέση με τα νησιά Falkland, που ανήκουν στη Βρετανία από το 1833, σίγουρα αντιμετωπίζει κάποια εσωτερικά προβλήματα.

Για αυτό και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρόσφατη διπλωματική επίθεση της προέδρου Cristina Kirchner εναντίον του Λονδίνου. Πρόκειται για αντίδραση στον υψηλό πληθωρισμό, και στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα της.

Αν και δεν προχώρησε σε στρατιωτική επίθεση, όπως είχε κάνει ο δικτάτορας Galtieri το 1982, εν τούτοις κλιμακώνει την ρητορική της επίθεση, ελπίζοντας πως θα συσπειρώσει το λαϊκό αίσθημα, και θα αποπροσανατολίσει τους πολίτες της από τα εσωτερικά ζητήματα. Ο επόμενος μήνας είναι η επέτειος του πολέμου του 1982, οπότε οι καιροί είναι ώριμοι για πολεμοκαπηλεία.

Οι Αμερικανοί παρατηρητές, δεν θα πρέπει να ξεγελιούνται. Η συνεχιζόμενη διπλωματική κόντρα μεταξύ Αργεντινής και Λονδίνου είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού, σχεδιασμένο να ωφελήσει το Μπουένος Άιρες. Η Kirchner προτιμά να βλέπει τον λαό της να τα βάζει με τους Άγγλους, και την «αποικιοκρατία», παρά να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησής της, που έχει καταντήσει μια διεθνής ντροπή.

Δείτε τι παίζει με τον πληθωρισμό της Αργεντινής. Η πρόεδρος επιμένει ότι είναι μονοψήφιος. Όλα όμως δείχνουν, πως εδώ και χρόνια, κάποιος παραποιεί τα επίσημα στοιχεία. Μια πρακτική που είχε ξεκινήσει  ο προκάτοχός της, και σύζυγός της, μακαρίτης πλέον Néstor Kirchner.

Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό The Economist ανακοίνωσε πως δεν θα δημοσιεύει πλέον αυτά τα επίσημα στοιχεία,  αφού: «κουραστήκαμε να συνεργαζόμαστε σε μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεγελαστούν οι ψηφοφόροι, και να εξαπατηθούν οι επενδυτές». Έτσι, αντί να βασίζεται στα μαϊμού στοιχεία που δίνει η Αργεντινή, το περιοδικό θα χρησιμοποιεί στο εξής τις εκτιμήσεις της ανεξάρτητης εταιρίας του Cambridge της Μασαχουσέτης, την  PriceStats. Αυτή λοιπόν εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής είναι πάνω από 24%, και πως ο συσσωρευτικός πληθωρισμός από το 2007 έχει φτάσει στο 137%.

Η Kirchner αρνείται να παραδεχτεί το μέγεθος του πληθωρισμού, και οι συνεργάτες της καταδιώκουν και ταλαιπωρούν όλους τους δημοσιογράφους, στατιστικολόγους, και οικονομολόγους, που τολμούν να πουν την αλήθεια. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες, ο δικαστής Alejandro Catania έστειλε εξώδικο σε διάφορες εφημερίδες, απαιτώντας να αποκαλύψουν τα στοιχεία όλων των πηγών των δημοσιογράφων, που καλύπτουν τα οικονομικά θέματα. Παράλληλα, άρχισε να παρενοχλεί το τοπικό γραφείο του ΔΝΤ, απαιτώντας να του δοθούν τα ονόματα των ιδιωτών συμβούλων που δίνουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της χώρας στο ΔΝΤ.

Αυτή η παρενόχληση ανάγκασε την αμερικανική Ένωση Στατιστικολόγων να ζητήσει από τον ΟΗΕ να προστατεύσει όλους όσους στοχοποιούνται. Την 1η Φεβρουαρίου, το ΔΝΤ έδωσε στην Αργεντινή χρονικό περιθώριο 180 ημερών, ώστε  να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύει, έτσι ώστε να είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, μια φυγή που έφτασε τα $21,5 δισ πέρσι, σε σχέση με τα $11.4 δισ το 2010. Αν και μειώθηκε ελαφρά στα τέλη του 2011 εξαιτίας κάποιων κρατικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ, εν τούτοις η εκροή αυτή ήταν η μεγαλύτερη από το 2002.

Εν τω μεταξύ, οι Αργεντινοί είναι ακόμη εξοργισμένοι με το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα της 22/2/12,  στο οποίο σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι. Η αιτία αποδείχτηκε ότι ήταν η κρατική αμέλεια, και μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί. Γιατί δεν έγινε; Επειδή φταίει η διαφθορά, και πιο συγκεκριμένα το ζεύγος Kirchner. Όπως λέει ένας δημοσιογράφος, τα τελευταία οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην αποσάθρωση του σιδηροδρομικού δικτύου, επιδοτώντας το με εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς όμως να απαιτεί κάποιες βελτιώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Η Kirchner επανεξελέγη πολύ εύκολα πέρσι τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας το 54% των ψήφων. Είχε όμως απέναντί της μια αδύναμη και διαιρεμένη αντιπολίτευση, ενώ κέρδισε και από την δημοσιονομικά ανεύθυνη και σπάταλη συμπεριφορά της, όπως η επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές για να προστατευτούν τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας της. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BMW και η  Porsche, αναγκάστηκαν να εξάγουν και άλλα προϊόντα, όπως κρέας, δέρμα, ρύζι, και κρασί, προκειμένου να πάρουν άδειες εισαγωγής από το  κράτος.

Η δε αύξηση του ΑΕΠ είναι παραπλανητική. Η  Kirchner επιταχύνει την οικονομική παρακμή της χώρας της, η οποία βέβαια ξεκίνησε προ πολλού. Πρόκειται για μια εκπληκτική παρακμή. Πριν από τον Α‘ΠΠ, η χώρα ήταν πιο πλούσια από την Γαλλία και την Γερμανία. Μετά τον Β‘ΠΠ μπήκε σε μια φάση λαϊκισμού και δικτατορίας, που επιβαρύνθηκε από τον υπερπληθωρισμό και την πολιτική βία. Το καθεστώς Galtieri έπεσε λίγο μετά την ήττα των Falklands το 1982, και η επιστροφή της δημοκρατίας δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει έναν νέο γύρο υπερπληθωρισμού το 1989. Ούτε μπόρεσε να αποτρέψει την ιστορική χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001.

Σύμφωνα με την άποψη της Kirchner, και των αριστερών υποστηρικτών της, η χρεοκοπία οφείλονταν στις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς. Αυτό όμως είναι σαχλαμάρα. Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος Michael Reid, «αυτό που σκότωσε την οικονομία της Αργεντινής το 2001 δεν ήταν ο νεοφιλελευθερισμός, ή οι μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς, αλλά μια δημοσιονομική πολιτική εντελώς ασύμβατη με το καθεστώς ισοτιμίας και μια παντελής απουσία πολιτικής ελαστικότητας».

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια απαράδεκτα κακής οικονομικής διαχείρισης, η Αργεντινή αντιμετωπίζει μια νέα κρίση. Οι υψηλές τιμές των αγαθών απλά καμουφλάρουν μια καταστροφή που κινείται σε αργή φάση. Οι τιμές αυτές δεν θα παραμείνουν ψηλές για πολύ καιρό. Η χώρα λοιπόν κινδυνεύει και πάλι. Αργά ή γρήγορα, μια νέα κρίση θα προκύψει .

pjmedia.com

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KA avatar
  KA 10/03/2012 09:17:08

  Ωραίο άρθρο!

  Την Αργεντινή, δεν την σκότωσαν οι νεοφιλελεύθερες ιδέες. Ούτε οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς. Τη σκότωσε η "κακή δημοσιονομική της πολιτική". Μαζί ίσως με τους Ελλοχιμ του Λιακόπουλου.

  Επίσης, (και ανεξάρτητα από την πρακτική του καθεστώτος Galtieri), δεν ήταν η βρεττανική εκστρατεία στα Falklands μία προσπάθεια της Θάτσερ να οικοδομήσει τον "καπιταλισμό της καταστροφής" διώχνοντας το βλέμμα του λαού της προς την αναβίωση του Ναύαρχου Νέλσωνος, με υπερπόντιες εκστρατείες! Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση της Αργεντινής και οι "αριστεροί υποστηρικτές της" ποντάρουν σε εθνικιστική ρητορεία!

  'Εξοχο άρθρο! Ακόμα και αυτές οι παράγραφοι για την παραποίηση των στοιχείων και την καταφυγή σε "ανεξάρτητους οργανισμούς" (από τον Economist, γνωστό σπίτι της Αλήθειας και της ανεξάρτητης γνώμης!!!) την ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Γεωργίου, μου θυμίζουν.

  Τελικά, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες και τα ονόματα αλλάζουν. Αλλά, για ποιόν λόγο ο/η SA επιλέγει να μεταφράσει ένα τέτοιο άρθρο (που βρωμάει "αντικειμενικότητα" από μακριά) και το antinews το δημοσιεύει, δεν μπορω να καταλάβω.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ KA 10/03/2012 13:14:19

   ...Αλλά, για ποιόν λόγο ο/η SA επιλέγει να μεταφράσει ένα τέτοιο άρθρο (που βρωμάει “αντικειμενικότητα” από μακριά) και το antinews το δημοσιεύει, δεν μπορω να καταλάβω...

   Μίσθαρνα παπαγαλάκια της διαφθοράς, και της παγκοσμιοποίησης θά`ναι μάλλον αυτός/η ο/η S.A. και το αντινιούζ.

   • KA avatar
    KA @ Strange Attractor 10/03/2012 15:11:58

    H απορία μου είναι ειλικρινής και είμαι σίγουρος πως θα μπορούσες να δώσεις μία πολύ πιό ενδιαφέρουσα απάντηση. Κανείς μας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια και έχει ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς όλες τις απόψεις. Ακόμα και άρθρα που απηχουν τις απόψεις που έχει το πιό συντηρητικό ή ύποπτο κομματι του κατεστημένου, θα είχαν ενδιαφέρον.

    Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον όμως η χυδαία προπαγάνδα. Διότι άρθρο που επικαλείται το πάθος του economist για την αλήθεια, είναι γελοίο! ΑΠλά γελοίο! Aκόμα έχω στα μάτια μου το άρθρο του της δεκαετίας του '90 (τότε που τα παιχνίδια των μειονοτήτων στην περιοχή μας ήταν στο φόρτε του), όπου φαίνονταν σε κατάλληλα χρωματισμένο χάρτη της ΝΑ Μεσογείου, τα νησιά του Αιγαίου γεμάτα από τούρκους μειονοτικούς! Και δεν εννοώ τη Δωδεκάνησο όπου - ως γνωστόν - υπάρχουν μερικές εκατοντάδες σε Ρόδο και Κώ. Εννοώ νησιά όπως η Λέσβος καιο η Λήμνος (και με κάποια επιφύλαξη στη λεπτομέρεια γιατι πάνε αρκετά χρόνια) ακόμα και κυκλαδονήσια!

    Τόση αντικειμενικότητα λοιπόν από ένα έντυπο που δημοσιεύει άρθρα κατ' ευθείαν βγαλμένα από το χαλκείο των μυστικών υπηρεσιών και του Foreign Office, και εξανίσταται για τα στοιχεία του πληθωρισμού της Αργεντινής.

    Και μόνο αυτό, είναι πιστεύω αρκετό για να δείξει την "ποιότητα" του άρθρου. Αλλά το άρθρο που μετέφρασες βρίθει γελοιοτήτων, συνθηματολογικού χαρακτήρα. Διότι - χωρίς να είμαι και ειδικός - μάλλον η περίπτωση της Αργεντινής είναι αρκετά σύνθετη και υπάρχει σωρεία άρθρων που το προσεγγίζουν με σοβαρότητα και χωρίς απλουστεύσεις. Αλλά, για πολλά από τα νεοφιλελεύθερα αναθέματα του άρθρου, υπάρχει η δουλειά της Ναόμι Κλαιν που απαντά αρκετά εύγλωττα.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ KA 10/03/2012 15:22:20

     ... έχει ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς όλες τις απόψεις. Ακόμα και άρθρα που απηχουν τις απόψεις που έχει το πιό συντηρητικό ή ύποπτο κομματι του κατεστημένου, θα είχαν ενδιαφέρον...

     Ορίστε, που απάντησες μόνος σου!

     • Σίχαμα avatar
      Σίχαμα @ Strange Attractor 10/03/2012 18:00:15

      +110000

  • franc avatar
   franc @ KA 10/03/2012 13:58:38

   Aπλούστατα για να τους ξεσκεπάσει και να ανοίξει τα μάτια στους τυχόν απρόσεκτους.
   Εχεις την εντύπωση οτι εδώ στο ΑΝTINEWS χάβουμε τέτοια άρθρα?
   Αλλωστε το σχόλιό σου ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ όλη την απόπειρα συκοφάντησης της Αργεντινής που προφανώς αυτό και άλλα ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ άρθρα επιχείρησαν και επιχειρούν, αλλα ευτυχώς στην Αργεντινή υπάρχουν δικαστές τύπου Alejandro Catania που ο αρθρογράφος κάθε άλλο παρά συμπαθεί όταν προσπαθούν να βρούν την αλήθεια...

 2. abcd avatar
  abcd 10/03/2012 10:03:24

  Που το πάνε τελικά αυτοί που ελέγχουν τον κόσμο η το προσπαθούν με τραγικά μέσα ;
  Τι επιδιώκουν ,ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος να εξελιχθεί σε τι ;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ abcd 10/03/2012 10:08:10

   h__p://www.antinews.gr/2011/04/24/97984/

   • franc avatar
    franc @ Strange Attractor 10/03/2012 14:16:30

    Aγαπητέ Παράξενε Ελκυστή,
    Σίγουρα τα Τhink tanks και τα διάφορα ερευνητικά κέντρα που εξασφαλίζουν τον επιούσιον+το παντεσπάνι τους κάνοντας μακροπρόθεσμα σχέδια και "παίγνια", έχουν καταστρώσει εκατοντάδες τέτοια σενάρια. Ομως στην κρίση της lehman ολα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια απεδείχθησαν παιδικά monopoly . Διεψεύθησαν παταγωδώς, όπως και το Ιράκ και το Αφγανιστάν που έφεραν τον "νέγρο" στην Προεδρία. Η κρίση της Ισλανδίας και των PIIGS της οποίας η Ελλάδα αποτελεί παρωνυχίδα, δεν σχεδιάστηκε αλλά, προέκυψε ως ατύχημα, στην αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί εσπευσμένα Πραγματικό χρήμα για να προλάβουν τις επόμενες lehman. Ο έτοιμος στόχος ήταν η Ευρώπη. Τώρα αφού ο δικός τους ΓΑΠ έσπευσε να τους ανοίξει πρώτος την πόρτα, ξεκίνησαν από εδώ αυτό που μάλλον αυτοί είχαν προγραμματίσει για την Ιρλανδία. Πρίν απο όλους τους μεγαλεπήβολους μακροπρόθεσμους στόχους των Τhink tanks που αναφέρεις, αυτή τη στιγμή για την Αυτοκρατορία του χρήματος εκείνο που προέχει είναι : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ πριν σκάσει νέα φούσκα. Αυτή νομίζω είναι η λογικώτερη εξήγηση της κρίσης.

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 10/03/2012 10:18:40

  Ρε τι Άλλο θα ακούσουμε απο την παγκόσμια δικτατορία των ΜΜΕ αγγλοσακσονες η μήτρα του κακού για το ανθρώπινο γένος

  • Geros avatar
   Geros @ Διηνεκης 10/03/2012 10:47:02

   Όταν διαβάζετε την πιο απίθανη αστήρικτη αρλούμπα που ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά σας λέτε "Πέστα χρυσόστομε" ή "Μα το είπε ο δόκτωρ Τίποτας από το πανεπιστήμιο της Μπανανιλάνδης".
   Όταν ακούτε κάτι που δεν ταιριάζει στις ιδεοληψίες σας το λέει η παγκόσμια δικτατορία των ΜΜΕ ....

 4. EastWest avatar
  EastWest 10/03/2012 11:04:16

  Ελλάδα - Αργεντινή βίοι παράλληλοι!

 5. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 10/03/2012 13:36:33

  Είναι καιρός πάντως που ακούγεται ότι η Αργεντινή κάνει και πάλι τα ίδια τραγικά λάθη που θα την στείλουν ξανά με μαθηματική ακρίβεια στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/03/2012 13:44:38

  Παλαιότερο σχόλιό μου, αφιερωμένο στά μίσθαρνα παπαγαλάκια της διαφθοράς και της παγκοσμιοποίησης. Σέ καταλάβαμε πού ανήκεις αγαπητέ S.A.

  Δείχνει η Αργεντινή τόν δρόμο στήν Ελλάδα;
  Πολλοί είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές τής άτακτης χρεοκοπίας καί τής εισαγωγής τής νέας Δραχμής ώς εθνικού νομίσματος.
  Αλήθεια πώς είναι σήμερα η κατάσταση σέ αυτή τήν τεράστια σέ έκταση χώρα μέ τίς τεράστιες εκτάσεις, τήν πλούσια σέ πρώτες ύλες καί καούτσος καί μέ ένα πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων;
  Τίς τελευταίες εκλογές η πρόεδρος Κίρχνερ τίς κέρδισε μέ τό 54% τών ψήφων καί μέ σύνθημα παρόμοιο τού ΓΑΠ. Λεφτά υπάρχουν. Βίοι παράλληλοι;
  Στούς αναγνώστες παραθέτω τό παρακάτω αφιέρωμα τής: Die Presse.com σέ ελεύθερη απόδοση γιά πληρέστερη πληροφόρηση καί ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

  Σέ κάθε περίπτωση, τίς μεγάλες αποκρές, αποκρεύουν τό τυρί καί τής μπάμπως τό μ....ί. Καί τήν καθαρά Δευτέρα παίρνουν τά μ....ά αέρα. Καλές αποκριές σέ όλους.

  ARGENTINA:
  Μπουένος Άιρες. «Αγαπητοί πελάτες, πρέπει να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, γιατί η έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων καθιστά τήν επιχειρηματική δραστηριότητα αδύνατη». Από το 1935 η οικογένεια Espíndola πουλούσε ποδήλατα στα βόρεια του Μπουένος Άιρες καί από το τέλος Ιανουαρίου κρέμεται αυτή η ανακοίνωση έξω από την κλειδωμένη πόρτα του καταστήματος, στήν κομψή εμπορική οδό Avenida Libertador.
  Ζάντες, σέλες, κράνη βρίσκονται μεταξύ των περίπου 600 προϊόντων, τών οποίων η "αυτόματη έκδοση άδειας εισαγωγής" έχει αφαιρεθεί από τα μέσα του περασμένου έτους, που σε απλή γλώσσα σημαίνει, ότι δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν. Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ υποστηρἰζει ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να κατασκευασθούν από την εγχώρια βιομηχανία.

  Επειδή η βιομηχανία της Αργεντινής δεν μπορεί να αντιδράσει τόσο άμεσα, όλο καί περισσότερα προϊόντα γίνονται ελλειμματικά στήν χώρα τών 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Σίδερα γιά σιδέρωμα, γάντια latex, ψυγεία λείπουν. Οι αγρότες δεν μπορούν να βρούν τα λάστιχα για τα τρακτέρ τους, τα οινοποιεία δεν έχουν βαρέλια, οδοντίατροι ψάχνουν ματαίως για ενεργά φαρμακευτικά συστατικά γιά τίς θεραπείες οδόντων και ζυμαρικά Italiana δεν επιτρέπονται νά εισαχθούν πλέον στη χώρα, στην οποία κάθε δεύτερη οικογένεια έχει ιταλική καταγωγή.

  Αρκετά υπουργεία και φορολογικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες σύμφωνα μέ την Υπουργό Βιομηχανίας Deborah Giorgi, θά προστατέψουν τήν εθνική οικονομία καί τίς θέσεις εργασίας από τήν πέρα τού Ατλαντικού κρίση. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές οι ενέργειες επικεντρώνονται, ακόμα μιά φορά στήν αντιμετώπιση τού δύσκολου δημοσιονομικού προβλήματος.

  Η Αργεντινή πρέπει αναγκαστικά νά περισώσει το εμπορικό της πλεόνασμα: Τό 2011, σύμφωνα μέ κυβερνητικές ανακοινώσεις, τό πλεόνασμα περιορίσθηκε στά έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια. Οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ωστόσο, ότι το προηγούμενο έτος υπήρξε θετικό ισοζύγιο. Ωστόσο το εμπορικό ισοζύγιο πρέπει νά φαίνεται θετικό, επειδή η χώρα δέν παίρνει πίστωση από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά την πτώχευση του κράτους την Πρωτοχρονιά του 2002, την βάναυση περικοπή τού χρέους το 2005 και τήν συνεχή εμπλοκή τών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τής χώρας.

  Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών είχαν επιτρέψει στήν κυβέρνηση Κίρχνερ από το 2003 νά αυξήσει τήν εσωτερική κατανάλωση. Έτσι, οι κρατικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια από τρία στά 75 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι επιδοτήσεις είχαν πιάσει οροφή, η Κριστίνα Κίρσνερ κέρδισε τήν επανεκλογή της με 54 τοις εκατό των ψήφων. Τώρα έφθασε καί γιά τήν Αργεντινή η ώρα τού λογαριασμού: Στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν οι αργεντινοί τρεις έως τέσσερις φορές πιό ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, τό φυσικό αέριο και τό νερό. Το μετρό αυξήθηκε σχεδόν 127 τοις εκατό, τα λεωφορεία και τα τρένα να ακολουθούν αρχές Μαρτίου. Οι περικοπές των επιδοτήσεων θα πλήξουν την εθνική κατανάλωση και αυτό σέ καιρούς μειωμένων τιμών τών πρώτων υλών. Επειδή τον Ιανουάριο δέν έβρεξε καί η παραγωγή τών κύριων εξαγώγιμωμ προϊόντων καλαμποκιού και σόγιας αναμένεται καχεκτική, η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τις εισαγωγές πιο αυστηρά. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όλοι οι εισαγωγείς θα πρέπει τώρα να υποβάλουν στίς φορολογικές αρχές "υπεύθυνες δηλώσεις προϊόντων εισαγωγής". Ο τρόμος τών εισαγωγέων είναι ο υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Guillermo Moreno, ο οποίος απαιτεί από όλους τους εισαγωγείς λεπτομερείς καταστάσεις, υπογραμένες όλες από τον Διευθυντή κάθε εισαγωγικής εταιρείας.

  Αυτό πού ο διευθυντής της φορολογικής αρχής με κάθε σοβαρότητα ως «απλοποίηση» των διατυπώσεων διατυμπάνισε, αποτελεί ένα "σημαντικό εμπόδιο για τίς εισαγωγές", όπως έγραψε ο αυστριακός Επίτροπος Εμπορίου Josef Hofer στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί καί από τήν απόρριψη τού 15 έως 20 τοις εκατό όλων των υποβληθέντων αιτήσεων εισαγωγής στίς αρχές τού μήνα, συνήθως με τυπικά κριτήρια, όπως φορολογικές οφειλές του εισαγωγέα. Σέ κάθε περίπτωση τα εμπόδια στις εισαγωγές δέν περιορίζονται μόνο στα είδη πολυτελείας, όπως το ζαμπόν Πάρμας ή κούκλες Barbie. Η βιομηχανία επίσης πρέπει να ανησυχεί για τόν περιορισμό τών μέσων παραγωγής της.

  Σε μια τύπου «πολεμική οικονομία» θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, απειλεί ο Υφυπουργός Moreno τους επιχειρηματίες, όπως αναφέρουν τά μέσα ενημέρωσης. Γιατί το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραδοσιακά δεν εισέρχονται τόσα δολαρια στην πάμπα, όπως κατά τούς ισχυρούς εξαγωγικούς μήνες από Μάρτιο έως Μάιο.

  Ο τύπος τής «πολεμική οικονομία» ρίχνει ήδη τη σκιά του. Το εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda στη Σάντα Φε αναφέρει μείωση παραγωγής, λόγω εξαρτημάτων που λείπουν, η Procter & Gamble αυτή την εβδομάδα θα παράξει 40 τοις εκατό λιγότερες πάνες, επειδή υπάρχει έλλειψη πολτού και η ποδοσφαιρική ομάδα Ρίβερ Πλέιτ χρειάζεται ένα νέο χορηγό γιά τά μπλουζάκια τών ποδοσφαιριστών της. Η Tramontina, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Νότιας Αμερικής μαχαιριών και κουζινικών σκευών, αποφάσισε, μετά τό κρατικό φρένο στίς εισαγωγές, νά αποσυρθεί τον Απρίλιο από τήν δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου.


  Μπουένος Άιρες. «Αγαπητοί πελάτες, πρέπει να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, γιατί η έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων καθιστά τήν επιχειρηματική δραστηριότητα αδύνατη». Από το 1935 η οικογένεια Espíndola πουλούσε ποδήλατα στα βόρεια του Μπουένος Άιρες καί από το τέλος Ιανουαρίου κρέμεται αυτή η ανακοίνωση έξω από την κλειδωμένη πόρτα του καταστήματος, στήν κομψή εμπορική οδό Avenida Libertador.
  Ζάντες, σέλες, κράνη βρίσκονται μεταξύ των περίπου 600 προϊόντων, τών οποίων η "αυτόματη έκδοση άδειας εισαγωγής" έχει αφαιρεθεί από τα μέσα του περασμένου έτους, που σε απλή γλώσσα σημαίνει, ότι δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν. Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ υποστηρἰζει ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να κατασκευασθούν από την εγχώρια βιομηχανία.

  Επειδή η βιομηχανία της Αργεντινής δεν μπορεί να αντιδράσει τόσο άμεσα, όλο καί περισσότερα προϊόντα γίνονται ελλειμματικά στήν χώρα τών 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Σίδερα γιά σιδέρωμα, γάντια latex, ψυγεία λείπουν. Οι αγρότες δεν μπορούν να βρούν τα λάστιχα για τα τρακτέρ τους, τα οινοποιεία δεν έχουν βαρέλια, οδοντίατροι ψάχνουν ματαίως για ενεργά φαρμακευτικά συστατικά γιά τίς θεραπείες οδόντων και ζυμαρικά Italiana δεν επιτρέπονται νά εισαχθούν πλέον στη χώρα, στην οποία κάθε δεύτερη οικογένεια έχει ιταλική καταγωγή.

  Αρκετά υπουργεία και φορολογικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες σύμφωνα μέ την Υπουργό Βιομηχανίας Deborah Giorgi, θά προστατέψουν τήν εθνική οικονομία καί τίς θέσεις εργασίας από τήν πέρα τού Ατλαντικού κρίση. Στην πραγματικότητα όμως, αυτές οι ενέργειες επικεντρώνονται, ακόμα μιά φορά στήν αντιμετώπιση τού δύσκολου δημοσιονομικού προβλήματος.

  Η Αργεντινή πρέπει αναγκαστικά νά περισώσει το εμπορικό της πλεόνασμα: Τό 2011, σύμφωνα μέ κυβερνητικές ανακοινώσεις, τό πλεόνασμα περιορίσθηκε στά έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια. Οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ωστόσο, ότι το προηγούμενο έτος υπήρξε θετικό ισοζύγιο. Ωστόσο το εμπορικό ισοζύγιο πρέπει νά φαίνεται θετικό, επειδή η χώρα δέν παίρνει πίστωση από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά την πτώχευση του κράτους την Πρωτοχρονιά του 2002, την βάναυση περικοπή τού χρέους το 2005 και τήν συνεχή εμπλοκή τών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τής χώρας.

  Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών είχαν επιτρέψει στήν κυβέρνηση Κίρχνερ από το 2003 νά αυξήσει τήν εσωτερική κατανάλωση. Έτσι, οι κρατικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια από τρία στά 75 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι επιδοτήσεις είχαν πιάσει οροφή, η Κριστίνα Κίρσνερ κέρδισε τήν επανεκλογή της με 54 τοις εκατό των ψήφων. Τώρα έφθασε καί γιά τήν Αργεντινή η ώρα τού λογαριασμού: Στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν οι αργεντινοί τρεις έως τέσσερις φορές πιό ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, τό φυσικό αέριο και τό νερό. Το μετρό αυξήθηκε σχεδόν 127 τοις εκατό, τα λεωφορεία και τα τρένα να ακολουθούν αρχές Μαρτίου. Οι περικοπές των επιδοτήσεων θα πλήξουν την εθνική κατανάλωση και αυτό σέ καιρούς μειωμένων τιμών τών πρώτων υλών. Επειδή τον Ιανουάριο δέν έβρεξε καί η παραγωγή τών κύριων εξαγώγιμωμ προϊόντων καλαμποκιού και σόγιας αναμένεται καχεκτική, η κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τις εισαγωγές πιο αυστηρά. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όλοι οι εισαγωγείς θα πρέπει τώρα να υποβάλουν στίς φορολογικές αρχές "υπεύθυνες δηλώσεις προϊόντων εισαγωγής". Ο τρόμος τών εισαγωγέων είναι ο υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Guillermo Moreno, ο οποίος απαιτεί από όλους τους εισαγωγείς λεπτομερείς καταστάσεις, υπογραμένες όλες από τον Διευθυντή κάθε εισαγωγικής εταιρείας.

  Αυτό πού ο διευθυντής της φορολογικής αρχής με κάθε σοβαρότητα ως «απλοποίηση» των διατυπώσεων διατυμπάνισε, αποτελεί ένα "σημαντικό εμπόδιο για τίς εισαγωγές", όπως έγραψε ο αυστριακός Επίτροπος Εμπορίου Josef Hofer στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί καί από τήν απόρριψη τού 15 έως 20 τοις εκατό όλων των υποβληθέντων αιτήσεων εισαγωγής στίς αρχές τού μήνα, συνήθως με τυπικά κριτήρια, όπως φορολογικές οφειλές του εισαγωγέα. Σέ κάθε περίπτωση τα εμπόδια στις εισαγωγές δέν περιορίζονται μόνο στα είδη πολυτελείας, όπως το ζαμπόν Πάρμας ή κούκλες Barbie. Η βιομηχανία επίσης πρέπει να ανησυχεί για τόν περιορισμό τών μέσων παραγωγής της.

  Σε μια τύπου «πολεμική οικονομία» θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, απειλεί ο Υφυπουργός Moreno τους επιχειρηματίες, όπως αναφέρουν τά μέσα ενημέρωσης. Γιατί το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραδοσιακά δεν εισέρχονται τόσα δολαρια στην πάμπα, όπως κατά τούς ισχυρούς εξαγωγικούς μήνες από Μάρτιο έως Μάιο.

  Ο τύπος τής «πολεμική οικονομία» ρίχνει ήδη τη σκιά του. Το εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda στη Σάντα Φε αναφέρει μείωση παραγωγής, λόγω εξαρτημάτων που λείπουν, η Procter & Gamble αυτή την εβδομάδα θα παράξει 40 τοις εκατό λιγότερες πάνες, επειδή υπάρχει έλλειψη πολτού και η ποδοσφαιρική ομάδα Ρίβερ Πλέιτ χρειάζεται ένα νέο χορηγό γιά τά μπλουζάκια τών ποδοσφαιριστών της. Η Tramontina, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Νότιας Αμερικής μαχαιριών και κουζινικών σκευών, αποφάσισε, μετά τό κρατικό φρένο στίς εισαγωγές, νά αποσυρθεί τον Απρίλιο από τήν δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου.

  Ελεύθερη απόδοση από τήν: Die Presse.com

 7. anonymous avatar
  anonymous 10/03/2012 13:53:01

  Την Αργεντινή την έριξαν στο ΔΝΤ και γενικά την κατέστρεψαν οι Περονιστές. Τόσο ο Κίρχνερ όσο και η σύζυγός του προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του Περονισμού. Είναι απορίας άξιον:
  α) πως επιβίωσε εκείνο το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ
  β) το ότι το ίδιο το σύστημα που την κατέστρεψε επιφορτίστηκε με το καθήκον να την βγάλει από την κρίση
  γ) πως δε θα ξαναφτάσει η Αργεντινή στα παλιά της χάλια όταν σήμερα ακολουθείται και πάλι ακριβώς εκείνη η πολιτική που τη χρεοκόπησε.

  Έτυχε να ακούσω μια συνέντευξη του Cavalo και οφείλω να πω ότι οι επικριτές του δε με έπεισαν.

  ΥΓ. Σε όλη λατινική Αμερική οι Αργεντινοί έχουν τη φήμη του αναξιόπιστου. Αναξιόπιστου σε προσωπικό επίπεδο. Όταν βρεθούν πολλοί αναξιόπιστοι μαζί ή οι αναξιόπιστοι είναι πλειοψηφία δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει ως σύνολο δηλ. ως κράτος να είναι αξιόπιστοι.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 10/03/2012 18:52:47

  Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δει άπειρα ντικιμαντέρ για την Αργεντινή που έδιωξε το ΔΝΤ και υποτίθεται ότι εισήλθε στον οικονομικό παράδεισο με χαμηλό πληθωρισμό και υψηλή ανάπτυξη. Δεν ισχύει αυτό; Γρήγορα το PSI μου! Δεν αισθάνομαι καλά...

 9. franc avatar
  franc 13/03/2012 09:13:01

  Αγαπητέ Ιαπετέ ,
  Δεν ξέρω αν προσπαθείς να μας αποδείξεις οτι η Αργεντινή έπαθε αυτό που πάθαμε και εμείς εξ αιτίας του "καθεστώστώτος ΠΑΣΟΚ=Περόν" αλλα δεν υπάρχει λόγος , γιατί όχι απλώς το έχουμε καταλάβει, αλλά το πληρώνουμε εφ' εξής πολύ ακριβά και cash μάλιστα. Ομως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το σχολιαζόμενο άρθρο αποτελεί προφανή πληρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης της Αργεντινής όσον αφορά την Εθνική της εξωτερική πολιτική αναφορικά με τα Φώλκλαντς που αναμφισβήτητα της ανήκουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.