07/08/2009 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενδείξεις νέου πολέμου στην ΓεωργίαΣαν αύριο, 8 Αύγουστου του 2008, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία. Ένα χρόνο ακριβώς μετά το έγκυρο γεωστρατηγικό site STRATFOR δημοσιεύει μια σειρά ενδείξεις που θεωρεί ότι μπορεί να σημαίνουν ετοιμασίες για άλλη μία κίνηση της Ρωσίας προς την Γεωργία.

Να σημειωθεί ότι τις προάλλες  ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου της Ευρώπης Τόνι Ντέιβις τόνισε πως η  Ρωσία και η Γεωργία συμπεριφέρονται αμφότερες ανεύθυνα και τροφοδοτούν την ένταση στον Καύκασο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν πριν από τον πόλεμο τον περασμένο χρόνο. Ενώ το τελευταίο διάστημα, οι δύο πλευρές, αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο πόλεμο:

Ρωσικά στρατεύματα παραμένουν από τον περασμένο Αύγουστο στο εσωτερικό των αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία. Η Ρωσία έχει αναπτύξει εγκαταστάσεις και μια στρατιωτική παρουσία που αποτελείται από περίπου 1.000 στρατιώτες (αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμφισβητούμενοι) σε κάθε αποσχισθείσα επαρχία. Με αυτά τα στρατεύματα που σταθμεύουν στο εσωτερικό της Γεωργίας, σε εντυπωσιακά κοντινή απόσταση από το μεγάλο ανατολικό-δυτικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και την πρωτεύουσα της χώρας, η Μόσχα έχει εγκαθιδρύσει μια στρατιωτική πραγματικότητα στη Γεωργία που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένες να αλλάξουν.

Το 2008, μια στρατιωτική άσκηση στη Βόρεια Οσετία (σε ρωσική ιδιοκτησία) προηγήθηκε της εισβολής στη Γεωργία, με τις μονάδες που ενεπλάκησαν στην έναρξη σε μια οξυμένη κατάσταση ετοιμότητας, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες. Σύμφωνα με την τρέχουσα διασπορά των ρωσικών στρατευμάτων και τους στρατιωτικούς τους στόχους, κάποια κινητικότητα είναι αναγκαία για μία εισβολή στη Γεωργία. Ωστόσο, δεδομένης της εγγύτητας των ρωσικών στρατευμάτων στη Γεωργία  μία τέτοια συγκέντρωση μπορεί να μην ανιχνευθεί ή να αναγνωριστεί πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες.Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα:

Σύμφωνα με  ανεπιβεβαίωτες αναφορές που επικαλείται το STRATFOR ενδεχομένως 10.000 στρατιώτες από την Τσετσενία, πιστοί στο Κρεμλίνο, βρίσκονται στη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, η οποία συνορεύει με την Τσετσενία, μετά από μια άλλη κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή. Αν και αυτό δεν συνδέεται άμεσα με τη Γεωργία, τα στρατεύματα βρίσκονται μόλις 31 μίλια από τη σήραγγα Roki, που είναι το σημείο από όπου η Ρωσία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της – συμπεριλαμβανομένης και της εισαγωγής στρατιωτών και αρμάτων μάχης στη Νότια Οσετία και αργότερα στη Γεωργία- το 2008.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επισκέφθηκε τη Γεωργία στα τέλη Ιουλίου σε μία συνολικά αμήχανη επίσκεψη για τους γεωργιανούς, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσέφεραν ουσιαστική στήριξη στη Γεωργία, ενώ δήλωσαν ότι αρνήθηκαν να πουλήσουν όπλα ή να παρέχουν μόνιτορ στην Τιφλίδα. Ωστόσο, μετά από αυτό το ταξίδι, ο Biden έδωσε μία συνέντευξη στην οποία καταφέρθηκε εναντίον της Μόσχας, δηλώνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε δημογραφική και οικονομική παρακμή και, τελικά, θα πρέπει να παραδεχθεί την αποδυναμωμένη γεωπολιτική της θέση. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τη Μόσχα.

Ενώ ο Biden ήταν στη Γεωργία, αξιωματούχοι- κλειδιά της ρωσικής ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένων του Πρώτου Αναπληρωτή Αρχηγού Προσωπικού Vladislav Surkov και του υπουργού Εσωτερικών Nurgaliyev Rashid, βρίσκονταν στη Νότια Οσετία για να συναντηθούν με την ηγεσία της αποσχισθείσας Δημοκρατίας. Αρκετοί στρατιωτικοί υπάλληλοι των υπηρεσιών πληροφοριών συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν δει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στα σύνορα Νότιας Οσετίας- Γεωργίας από τον Αύγουστο του 2008. Αν και οι εντάσεις δεν έληξαν πλήρως ποτέ- πυροβολισμοί ανταλλάσσονταν σποραδικά στα σύνορα – ενώ πρόσφατα υπήρξαν αναφορές για θανάσιμα πυρά και από τις δύο πλευρές, κάτι σπάνιο από το 2008.

Οι Γεωργιανοί φέρεται ότι έχουν προγραμματίσει μία πορεία πολιτών από την Τιφλίδα προς το Τσκινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, η οποία φημολογείται ότι θα συμπέσει με την επέτειο της 8 Αυγούστου. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους σχέδια υπήρξαν αρκετές φορές κατά τους προηγούμενους μήνες, αλλά απέτυχαν να υλοποιηθούν. Η Νότια Οσετία δήλωσε ότι μία τέτοια πορεία θα θεωρηθεί ως «απόπειρα εισβολής». Η αποσχισθείσα περιοχή έχει κλείσει τα σύνορά της.

Στις 29 Ιουλίου, η Ρωσία δήλωσε  πως αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Γεωργία που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις 6-15 μίλια στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, η Ρωσία δήλωσε ότι θα μπορούσε να στείλει τα αεροσκάφη Antonov An-2 και An-3, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν ανθρώπους και οι προμήθειες σε μικρές λωρίδες γης.

 Μ. Α.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τάσος,Θεσσαλονικη avatar
    Τάσος,Θεσσαλονικη 07/08/2009 16:13:58

    Το ποντήκι που βρυχάται,όχι με τον Peter Sellers αλλά με το Σαακασβίλι.

  2. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 07/08/2009 21:19:05

    Δεν νομίζω να διστάσει ο Πουτιν να τους καθαρίσει σαν αυγά τους Γεωργιανούς τραμπούκους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.