#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνές συνέδριο αντιπυραυλικής άμυνας στην ΡωσίαΔιεθνές συνέδριο με θέμα «την αντιπυραυλική άμυνα στη διαμόρφωση μιας νέας διάστασης ασφαλείας» οργανώνει η Ρωσία στις 3-4 Μαίου στη Μόσχα λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μαίου .

Είναι προφανές ότι η Ρωσία θέλει να δώσει βαρύτητα στις ανησυχίες της για την ανάπτυξη του νέου προγράμματος Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ και του οποίου η Ενδιάμεση Επιχειρησιακή Ετοιμότητα θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είναι γνωστό το νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ ενσωματώνει το «Ευρωπαικό Πρόγραμμα Προσέγγισης κατά Φάσεις των Η.Π.Α, European Phased Adaptive Approach», ώστε να κα-λύπτονται και να προστατεύονται  όλοι οι Νατοικοί ευρωπαικοί πληθυσμοί, περιοχές, δυνάμεις και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4 φά-σεις το 2020. Περιλαμβάνει χερσαία και θαλάσσια (επί πλοίων) συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων καθώς και εξελιγμένο σύστημα Δκσης –Ελέγχου και αισθητήρων.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει με τα συστήματα PATRIOT, στη δια-χείριση - υποστήριξη του συστήματος Δκσης, στην υποστήριξη των εμπλεκόμενων πλοίων, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης στο Πεδίο Βολής στη Σούδα, το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή με δυνατότητες αντιβαλλιστικών βολών.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπαυραυλική άμυνα έχει αμυντικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα, η Ρωσία θέλει με το διεθνές Συνέδριο της Μόσχας να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της και τις ανησυχίες της για  το πρόγραμμα αυτό, που αναπτύσεται και σε χώρες κοντά στα σύνορά της (Ρουμανία, Πολωνία), διότι θεωρεί ότι επηρρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσικής στρατηγικής αποτροπής - ανταπόδοσης αφού δύναται να καταστρέψει μεγάλο αριθμό στρατηγικών της πυραύλων.

Η Ρωσική πλευρά επιθυμεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου αντιπυραυλικού συστήματος , ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ανάπτυξη δύο ανεξάρτητων συστημάτων που να διασυνδέονται μεταξύ τους που αποτελεί πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Το συνέδριο θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας και θα έχει ομιλητές εκτός του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των Η.Π.Α, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Εκτιμάται ότι τελικά το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη δυναμική συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ avatar
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ 20/04/2012 18:45:13

  Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Η Ελλάδα δεν θα μιλήσει να προβάλει θέσεις και απόψεις. Διακοπές πάλι θα κάνουν οι εκπρόσωποι ή απλά θα αναφέρουν επιγραμματικά τις θέσεις μας. Θα μου πείτε εκλογές έχουμε ποιος νοιάζεται για αυτά. Αλλά και όταν δεν έχουμε εκλογές δεν υπάρχει διαφορά. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας με τον καλύτερο τρόπο, διότι για άλλη μία φορά εμπλέκονται πολλά σοβαρά εθνικά θέματα σε σχέση και με τις μόνιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διέλευσης - κίνησης πολεμικών πλοίων, χρησιμοποίηση εθνικού εναέριου χώρου και εύρος του, διαχείριση - κανόνες Εναέριας κυκλοφορίας, δομή Διοίκησης ΝΑΤΟ, επιχειρησιακός έλεγχος...... Η αξιοποίηση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά τα εγκληματικά λάθη του Ε. Βενιζέλου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας που άφησαν την Ελλάδα εκτός της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και αναβάθμισαν την Τουρκία με την εγκατάσταση του μοναδικού στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας.

 2. FALCON avatar
  FALCON 20/04/2012 23:08:15

  Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ θα πρέπει στις 21 Μαΐου στη σύνοδο κοτυφής του ΝΑΤΟ , να δώσει άλλον αέρα στην σχέση μας με τους συμμάχους, προς όφελος της χώρας.
  Η Ισπανία, μετά το προβάδισμα της Τουρκίας, της Πολωνία και της Ρουμανίας, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, ενώ παραχώρησε και ναυτική βάση η οποία βρίσκεται στη νότια Ισπανία, στο λιμάνη του Κάντιθ από την πλευρά του Ατλαντικού το οποίο λιμάνι έχει μεγάλη προσομοίωση με το λιμάνι της Σούδας. Η συμμετοχή στην ένταξη του προγράμματος γίνεται περισσότερο για την απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων παρά επιχειρησιακών, σύμφωνα με δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι η σχεδιαζόμενη ένταξη θα φέρει θέσεις εργασίας καθώς και οικονομικά οφέλη στην περιοχή.
  Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ και έξι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου συμφώνησαν να δημιουργήσουν ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία προορίζεται για την αντιμετώπιση απειλών από το ΙΡΑΝ καθώς και την προστασία των πηγών ενέργειας.
  Από την άλλη πλευρά οι όποιες ανησυχίες της Μόσχας για όσους κατέχουν το αντικείμενο δεν δικαιολογείται, δεδομένης της εμβέλειας και χρήσης των αντιπυραυλικών βλημάτων αλλά και της όποιας διασύνδεσης, ανταλλαγής πληροφοριών στόχων, τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
  Στην πράξη η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμετάσχει στον σχεδιασμό από το 2009 αντιγράφοντας την Ισπανία με ανταποδοτικά οφέλη . Αυτό θα ενίσχυε την αξιοπιστία της χώρας στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους , θα έδινε θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η χώρα και το σημαντικότερο θα κάλυπτε το επιχειρησιακό ενεργειακό περιβάλλον μελλοντικά τη ΑΟΖ. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί ΄΄ΕΔΩ΄΄ tο σχέδιο και οι προτάσεις ούτε και για το ΄΄connectivity΄΄ της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε ΄΄ο Σχολιατής΄΄ αναφέρει ορισμένα πράγματα, που δημιουργούν ανησυχία και ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των αρμοδίων, τόσο σοβαρών θεμάτων που οι επιπτώσεις φαίνονται άμεσα.

 3. ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ avatar
  ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ 21/04/2012 09:02:57

  ΠΟΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΦ'ΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.