#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2012 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάσωση της Ελλάδας, ή χρεοκοπία;Η Ελλάδα μπορεί να μας πρόσφερε την δημοκρατία, και άλλες σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αρχές, αλλά σήμερα αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να πληρώνουν δισεκατομμύρια για να την σώσουν. Και για να το θέσουμε ωμά: «Ε λοιπόν, και τι έγινε, αν αφεθεί η Ελλάδα να βγει άδοξα από την Ευρωζώνη»;

Για την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ένα περιφερειακό κράτος. Δεν διαθέτει πετρέλαιο, και  βασίζεται στον αγροτικό και τον τουριστικό της τομέα, για να βρει χρήματα.

Η οικονομία της αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Και όταν τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, η στρατηγική της θέση στην άκρη των Βαλκανίων, έπαψε να είναι σημαντική.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα, ή την θέληση να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την περασμένη Κυριακή, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια κατραπακιά για όλα εκείνα τα κόμματα που συμφωνούσαν με το πικρό φάρμακο της διάσωσης της χώρας από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ.

Οι αναλυτές προβλέπουν νέες εκλογές, αφού η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού αποκλείεται. Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα λιτότητας ύψους $15 δισ.

Πριν από δυο εβδομάδες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας προειδοποίησε πως αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει την δύσκολη πορεία που επέλεξε, τότε θα ακολουθήσει μια άτακτη οικονομική οπισθοδρόμηση, που θα την πάει πίσω αρκετές δεκαετίες, και θα την βγάλει από το ευρώ, και την ΕΕ.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (70% κατά τους δημοσκόπους) θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Μια σημαντική όμως μειοψηφία, ψήφισε κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και στην λιτότητα που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα το Βερολίνο. Πιστεύουν πως το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% το 2012, ενώ το 2011 ήταν 7%. Αυτό σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερα φορολογικά έσοδα, και μεγάλη δυσκολία στην αποπληρωμή των χρεών.

Είναι άραγε οι συνεχείς διασώσεις της Ελλάδας, μια σωστή οικονομική λύση; Η απλά η κρίση διαιωνίζεται, και νέα χρέη αντικαθιστούν τα παλιά;

Μια εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, και της ΕΚΤ, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα είναι 129% του ΑΕΠ το 2020, ενώ μπορεί να φτάσει και το 160%. Η Ελλάδα δηλαδή, θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους $175 δισ τα επόμενα δυο χρόνια.

Κάποιοι πιστεύουν πως όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Η Goldman Sachs θεωρεί πως η χώρα χρειάζεται μια γενναία υποτίμηση, ύψους 30%, για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα.

Συγκριτικά, η Ισλανδία, που διαλύθηκε οικονομικά το 2008, έκανε μια υποτίμηση 40%, δεν πλήρωσε τα χρέη της στις τράπεζες, και τώρα ξεκινά μια αργή, αλλά σταθερή ανάπτυξη.

Ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστηρίζει την ανάγκη να δοθεί μια «άδεια απουσίας» στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παραμένοντας στην ΕΕ, η οποία θα της επιτρέψει να επαναφέρει την δραχμή, υποτιμημένη έναντι του ευρώ, και να ενισχύσει τον τουρισμό της.

Ο Hans-Werner Sim, του γερμανικού  think tank Ifo, συμφωνεί. Τα χρήματα, λέει, που δίνονται στην Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν πιο χρήσιμα «στο να βοηθήσουν στην αποχώρηση της απ αυτήν». Όπως λέει στο περιοδικό  der Spiegel, «η δραχμή θα έκανε μια άμεση υποτίμηση, και η κατάσταση θα σταθεροποιούνταν σύντομα. Μετά την καταιγίδα, θα επέστρεφε ο ήλιος».

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το ελληνικό κράτος δυσλειτουργικό, και ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν δουλεύει, τα συνδικάτα είναι πανίσχυρα, και παντού επικρατεί η μίζα. Βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα κατατάσσεται στο Νο 80 της παγκόσμιας διαφθοράς, μαζί με το El Salvador. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στην χώρα κυριαρχεί η σπατάλη και η διαφθορά.

Η Αθήνα δεν ιδιωτικοποίησε ούτε μια κρατική επιχείρηση, παρά τις δεσμεύσεις της. Ο κοινωνικός ιστός  της καταρρέει, και υπάρχει πολιτική βία. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί τώρα και η πολιτική αστάθεια.

Αν η χώρα δεν μπορεί να συμμαζέψει τα του οίκου της, πολλοί ανησυχούν για το φαινόμενο της μεταδοτικότητας. Οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα, και η Ελλάδα τους την προσφέρει απλόχερα.

Αυτό το συνεχιζόμενο μελόδραμα θα χειροτερέψει την ψυχολογία και των υπόλοιπων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήδη έκανε τους επενδυτές να αποφεύγουν τα κρατικά ομόλογα και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Σύμφωνα με την Financial Times, έχουν ήδη αποσυρθεί από τις αγορές ομολόγων $130 δισ. τα τελευταία δυο χρόνια.

Η αντίθετη άποψη, θέλει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ή και την αποχώρησή της από το ευρώ, να προκαλεί τρομερές και δυσμενείς συνέπειες για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αναλυτή Pierpaolo Barbieri, του Harvard, οι Έλληνες έχουν κουραστεί. «Αντιλαμβάνονται πως η δραχμή θα εξαφάνιζε τις καταθέσεις τους, και πως οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Για αυτό, άλλο πράγμα η καταδίκη του δικομματισμού, και άλλο η Ευρωζώνη».

Κανένας στην ΕΕ δεν έχει προβλέψει ή σχεδιάσει το πώς μπορεί να γίνει η αποχώρηση ενός κράτους μέλους. Αν μια ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μην πληρώνει τα χρέη της, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός αυτοδικαίως. Αυτό όμως θα πλήξει συνολικά την οικονομία, και ειδικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως λέει ο Barbieri, «η ανακοίνωση και μόνο της ελληνικής εξόδου θα διαλύσει τις αγορές. Και αν οι Έλληνες εξέλεγαν κάποιον που θέλει την έξοδο από το ευρώ, θα ήταν αδύνατο γα την χώρα να επανέλθει στη Ευρωζώνη στο μέλλον». Επι πλέον, σημειώνει πως ακόμη και μια αποχώρηση της Ελλάδας, δεν εγγυάται πως οι πιέσεις των αγορών θα πάψουν να υφίστανται. «Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγορές θα πέσουν επάνω στο επόμενο πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης».

Αν φύγει η Ελλάδα, τι μήνυμα δίνεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, κλπ; Θα κινδύνευε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όπως λένε συχνά οι Γερμανοί: Αν πέσει το ευρώ, πέφτει και η Ευρώπη.

Υπάρχει κάποια διέξοδος; Ίσως. Αλλά για να την βρούμε, θα πρέπει οι Έλληνες να πειστούν πως εκτός από την λιτότητα υπάρχει και η ανάπτυξη. Η βασική τους επιλογή σήμερα είναι: Διάσωση ή χρεοκοπία;

Η πρώτη είναι δύσκολη, και εμπεριέχει πόνο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να προσφέρει ελπίδα στους Έλληνες, και όχι μόνο πόνο. Θα πρέπει να βρεθούν μέτρα ανάπτυξης, και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα Επενδύσεων, και η ΕΚΤ θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες στο να αρχίσουν ξανά να δανείζουν.

Τον επόμενο χρόνο, η Angela Merkel θα ξαναζητήσει την ψήφο των Γερμανών. Αν την κερδίσει, ίσως να έχει πια περισσότερα περιθώρια να επιδιώξει την ανάπτυξη. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και ο νεοεκλεγείς Francois Hollande, που θα θυμίσει στους Ευρωπαίους ότι η νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητα και μια αυτοκτονική ένωση.

Πάντως, μέσα στο γενικό χάος, η Ελλάδα σημειώνει και κάποια μικρή πρόοδο. Αν περάσει ο επόμενος γύρος περικοπών δημοσίων δαπανών, και αν η Ελλάδα πλησιάσει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς της στόχους, τότε τα έσοδά της θα αρχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η οικονομία της θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013.

Το 2013 όμως μοιάζει πολύ μακρινό…

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2012/05/11/greece-why-not-let-it-sink/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kostas avatar
  kostas 12/05/2012 16:11:39

  Μήπως η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι και σωτηρία;

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/05/2012 16:29:18

  Αναμονή και υπομονή, αυτή τη φορά το είπε και ο Γιουνκέρ και είχε δίκιο.
  Ψυχραιμία και ευελιξία, άς προσθέσουμε.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 12/05/2012 16:33:52

   Γερμανική ευελιξία. Το νέο ανέκδοτο με δυο λέξεις.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΚΜ 12/05/2012 16:58:26

    Καλά, σεις πάρτε φόρα αγαπητέ και βουρ.
    Ο τοίχος έχει υπομονή και σας περιμένει. Αλλά αυτός δεν έχει ...ευελιξία.
    Τουλάχιστον όμως περιμένετε 2 ψηφοφορίες ακόμη, αύριο 13 του μηνός.
    Ιρλανδικό δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Βουλευτικές εκλογές στο Ομόσπονδο Κράτος της B. Ρηνανίας Βεστφαλίας, το μεγαλύτερο της Γερμανίας (2,5 Ελλάδες σε πληθυσμό).

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 12/05/2012 17:27:20

     Μην διαστρεβλώνεις αυτό που γράφω.

     Υποτιθέμενη ευελιξία εκ μέρους της Γερμανίας, εκδηλούμενη ως δραστικό χαλάρωμα του μνημονίου (σε βαθμό που να είναι βιώσιμο), θα την θεωρούσα θετική εξέλιξη, τόσο για μας (που με νοιάζει) όσο και εκείνους. Όμως, δεν την θεωρώ πιθανή, επειδή θεωρώ ότι οι Τεύτονες είναι (είστε;) εκ φύσεως ανίκανοι να αλλάξουν (αλλάξετε;) πορεία και θα το φάνε (φάτε;) και πάλι το κεφάλι τους (σας;) ούτως ή άλλως.

     Η ουσία είναι πώς ότι κι άν κάνουμε ή πάθουμε εμείς οι Έλληνες, τα γερμανικά ηγεμονικά σχέδια τελικά πάνε για κούρεμα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 12/05/2012 21:28:35

      Τη σχέση έχει η "φύση" των "Τευτόνων" του CDU με τη "φύση" των "Τευτόνων" του SPD ή των Grünen;
      Χε χε, όση σχέση έχει η "φύση" των Νεοδημοκρατών με τη "φύση" των Πασόκων ή με τη "φύση" των Συριζαίων ή την "άλλη φύση" των Μολυβένιων Αυγών...
      Αγαπητέ προτιμώ την Αριστοτελική Λογική και είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμη ΟΚ. Ο Αριστοτέλης ήξερε για τη διαλεκτική των "καθόλου" ή καθολικών εννοιών ("Τεύτονες") και των "μερικών" (Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι κτλ)
      Δεν είχε ιδέα για την εθνοκεντρική καζουιστική σας. Αυτή είναι πολύ μοντέρνα και κυρίως μεταμοντέρνα εφεύρεση, πάντως μετά τον Γκομπινώ, άν ξέρεις.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 13/05/2012 00:04:40

      Ναι, είσαι διαβασμένος, ξέρεις και γαλλικά και γερμανικά και πιάνο, το καταλάβαμε. Άκου τώρα όμως:

      Όλα αυτά τα κόμματα και κομματίδια που αναφέρεις, από γερμανούς αποτελούνται. Ανεξαρτήτως επιμέρους πολιτικών αντιλήψεων, όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό υπόβαθρο (το οποίο συνοπτικά αποδίδεται με τον όρο «γερμανικότητα»).

      Η έλλειψη ευελιξίας πάει πακέτο
      με τη γερμανικότητα (εσύ, λέγε ότι δεν πάει!) και δεν είναι ίδιον μόνο χριστιανοδημοκρατών ή μόνο σοσιαλδημοκρατών ή πρασίνων ή δεν ξέρω'γω τί.

      Και η Γερμανία σύντομα θα πληρώσει (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) βαρύ τίμημα για τον μαξιμαλισμό της και την έλλειψη εκ μέρους της ευελιξίας. Ένα μέρος αυτού του μελλοντικού τιμήματος έχει ήδη «κλειδώσει».

 3. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 12/05/2012 20:35:45

  η ελλαδα ειναι ο μεγαλος ασθενης της ΕΕ? χαχαχα εδω γελαμε. μια ΕΕ με τον ρομποι(τον ανθρωπο πυ ο φαραντζ εκανε καθημερινα ρομπα) σε ανωτατο κλιμακιο τι να μας πει? μπαρουφες μονο. του στυλ τι μηνυμα θα δωθει στην ισπανια και πορτογαλια αν φυγει η ελλαδα!!! καλα ρε παιδια καποιος δεν τους εχει πει οτι ο ελληνας χεστηκε για τα μηνυματα τους?δε ο γιουνκερ χαχα αυτος δεν ηταν ο μονος που αγκαλιαζε και φιλουσε τον βενιζελο και οι αλλοι τον κοιταζαν περιεργα? τωρα θελεις εγω να λαβω υποψιν ατομο που αγκαλιαζε τον βενιζελο?
  αχ συνανθρωποι μου. οι ΕΕ με αυτα τα ατομα σε καιριες θεσεις ειναι οχι απλα καταδικασμενη αλλα οδηγουν και τους λαους της ευρωπης σε πολεμο!!! μακαρι να πεσω εξω!!! μακαρι 3 φορες μακαρι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.