#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάλυση της Ευρωζώνης λόγω θρησκευτικών διαφορών;Οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον του ευρώ, προκαλούν πολλές διαφωνίες. Μήπως σ’ αυτές, παίζει κάποιο ρόλο η θρησκεία;

Μήπως οι προτεστάντες ηγέτες, διαφέρουν ενστικτωδώς από τους καθολικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις σε σχέση με το ευρώ;

Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, συζητήθηκε ευρέως η ήττα της Μέρκελ, από την «νέα λατινική συμμαχία» της Ιταλίας και της Ισπανίας, με την στήριξη της Γαλλίας.

Πολλοί Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησής τους. Μία εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να οφείλεται στην προτεσταντική τους διαφοροποίηση αναφορικά με την νομισματική πολιτική, που έχει βαθιές ρίζες μέσα στην γερμανική κουλτούρα.

Ο εκκλησιασμός βρίσκεται σε πτώση στην Γερμανία, όπως και αλλού, καθώς εξαπλώνεται η κοσμική αντίληψη, όμως οι θρησκευτικές ιδέες και τα πιστεύω συνεχίζουν να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί σκέφτονται για τα χρήματα.

Η γερμανική λέξη για το χρέος είναι schuld, που παράλληλα σημαίνει ενοχή, ή αμαρτία. Η Μέρκελ, που είναι κόρη προτεστάντη πάστορα, έχει μέσα της την «τσιγκουνιά»  και την υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση.

Συχνά επιμένει πως δεν υπάρχει εναλλακτική οδός προς την λιτότητα, θυμίζοντας την περίφημη ρήση του ηγέτη της μεταρρύθμισης  Λούθηρου: «Εδώ στέκομαι. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο».

Παράλληλα, και ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, με κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα του ενιαίου νομίσματος, είναι πρώην πάστορας.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι ισότιμα χωρισμένος σε διαμαρτυρόμενους και σε καθολικούς. Η άνοδος στην εξουσία των Μέρκελ και  Gauck, συμβολίζει τις αλλαγές που έλαβαν χώρα, από την εποχή της γερμανικής ενοποίησης το 1990.

Και οι δυο τους έζησαν στην παραδοσιακά προτεσταντική Ανατολική Γερμανία, ενώ από την Δυτική Γερμανία πέρασαν ισχυροί καθολικοί πολιτικοί ηγέτες, που στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν ενθουσιασμένοι με το ευρωπαϊκό όραμα.

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτ. Γερμανίας Konrad Adenauer που ήταν καθολικός και δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις πρωσικές προτεσταντικές παραδόσεις της Ανατ. Γερμανίας, ήταν αυτός που οδήγησε την χώρα του στην υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957.

Στην συνέχεια υπήρξε η ΕΟΚ, προπομπός της σημερινής ΕΕ. Επίσης, υπήρχε μια ξεκάθαρη γεωγραφική ταύτιση μεταξύ των πρώτων έξι χωρών μελών της, καθώς  και των εδαφών της άλλοτε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου. Ο Καρλομάγνος, που οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης θεωρούν Άγιο και προστάτη τους, είχε εισάγει ένα ενιαίο νόμισμα για την αυτοκρατορία του, το livre carolienne.

Ο Helmut Kohl, που οδήγησε την Γερμανία στην νομισματική ένωση, ήταν επίσης καθολικός, που αρέσκονταν να επισκέπτεται καθεδρικούς ναούς, και να μιλάει για τις αρχαίες πνευματικές  ρίζες της ενωμένης Ευρώπης. Ήταν μια εποχή που γίνονταν συζητήσεις για την θυσία του αγαπημένου μάρκου των Γερμανών, στον βωμό της ευρωπαϊκής ενότητας.

Η γερμανική επανένωση όμως, που έγινε εκείνη την εποχή, αφορούσε και την επαναφορά της πρωτεύουσας στο Βερολίνο, μακριά από τις καθολικές διασυνδέσεις του Νότου και της Δύσης.

Η κρίση της ευρωζώνης ενίσχυσε μια βαθιά ριζωμένη διαφωνία για το αν οι προτεστάντες Γερμανοί είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί από τους καθολικούς Λατίνους και τους συμμάχους τους.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες, από την εποχή του μεσαίωνα, ήταν ανέκαθεν πιο προσεκτικοί απ αυτούς της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για αυτό και οι σκεπτικιστές Γερμανοί, όταν μελετούν την ιστορία των προβληματικών νομισματικών ενώσεων, ανατρέχουν στην Λατινική Νομισματική Ένωση του 19ου αιώνα.

Η Γερμανία, υπό πρωσική ηγεσία, δεν συμμετείχε σ’ αυτήν. Η δε Λατινική Ένωση τα βρήκε σκούρα, όταν πολλά κράτη, όπως και τα παπικά, εκτύπωσαν περισσότερα χρήματα απ όσο έπρεπε. Έτσι, οι πολιτικοί και τα κράτη που υπονομεύουν ένα νόμισμα, γεμίζουν με  θυμό τους Γερμανούς.

Στο διάσημο γερμανικό έργο Φάουστ του Γκαίτε, ο Μεφιστοφελής πείθει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα να τυπώσει ένα νέο χαρτονόμισμα, παρά τις συμβουλές των συνεργατών του ότι πρόκειται για μια σατανική υπόδειξη. Η τάξη διαλύεται, και οι υπήκοοι του αυτοκράτορα αρχίζουν να ξοδεύουν πέρα από τις δυνατότητές τους.

Αργότερα, στη διάρκεια της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο υπερπληθωρισμός της δεκαετίας του 1920, όταν τα «λεφτά τρελάθηκαν», και όταν μαζί με την οικονομία κατέρρευσε και η ηθική, η σατανική υπόδειξη έγινε πραγματικότητα για τους Γερμανούς.

Κάποιοι σήμερα θεωρούν πως η ευρωζώνη θα τα πήγαινε καλύτερα αν χωρίζονταν σε δυο μέρη: μια λατινική ένωση και μια αποτελούμενη από τους Γερμανούς, τους καλβινιστές Ολλανδούς και τους λουθηρανούς Φιλανδούς.  Όπως είχε πει ο πρώην πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων Hans-Olaf Henkel: «το ευρώ διχοτομεί την Ευρώπη». Μάλιστα, θέλει τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φιλανδούς να πάρουν την πρωτοβουλία και να φύγουν από το ευρώ, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό «βόρειο ευρώ».

Έχουμε δηλαδή μια νέα διαίρεση, με αρχαίες ρίζες; Ήδη η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τον εορτασμό της σημαντικής επετείου των 500 χρόνων από την  έναρξη της θρησκευτικής μεταρρύθμισης του Λούθηρου, για το 2017.

Ο Λούθηρος διαμαρτυρήθηκε για τις υπερβολές και τις σπατάλες του Πάπα, που προσπαθούσε να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της εποχής, προσφέροντας άφεση αμαρτιών στους πιστούς έναντι μιας χρηματικής αντικαταβολής.

Όπως λέει πικρόχολα ο Γερμανός σχολιαστής Stephan Richter, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα είχαν αποφευχθεί, αν ο Λούθηρος ήταν ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Συνθήκης του Μάαστριχ, που αποφάσισε ποιες χώρες θα εντάσσονταν στο ευρώ. Σίγουρα δεν θα επέτρεπε την συμμετοχή καθολικών και δημοσιονομικά ανεύθυνων κρατών. Το ευρώ, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό, λέει ο  Richter, που είναι καθολικός, αλλά θαυμάζει την τσιγκουνιά.

Όπως καταλήγει: «Ο πολύ καθολικισμός βλάπτει την δημοσιονομική υγεία μιας χώρας, ακόμη και σήμερα».

Πιστεύει όμως πως κάποια ιστορικά καθολικά κράτη όπως είναι η Πολωνία και η Αυστρία, θα επηρεάζονταν περισσότερο από την Γερμανία, εξαιτίας της γεωγραφικής τους εγγύτητας. Είναι, λέει, καθολικές χώρες, αλλά με μια γερή δόση δημοσιονομικού προτεσταντισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις το 2017 θα τονίσουν το γεγονός ότι οι διαφωνίες μεταξύ των διαμαρτυρομένων και των καθολικών πριν από 500 χρόνια δεν ήταν τόσο σημαντικές. Ήδη όμως, η σφιχτή κυβέρνηση της Μέρκελ δεσμεύτηκε να ξοδέψει €35 εκατομμύρια για να γιορτάσει την επέτειο.

Που θα βρίσκεται άραγε η ευρωζώνη το 2017;

Θα υπάρχει; Ή θα έχει να αντιμετωπίσει την νέα ιστορική διαμάχη μεταξύ Λατίνων και αυτών που κηρύττουν την προτεσταντική τσιγκουνιά;

bbc.co.uk

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 20/07/2012 09:56:32

  γι'αυτό τον προσηλυτισμό θα μιλήσει κανείς εκεί στο Νησί ;
  h**p://www.gatestoneinstitute.org/3170/british-education-political-correctness#.UAQtSmOuuGk.facebook

 2. man8os avatar
  man8os 20/07/2012 11:05:48

  O dιχασμος μεταξυ νοτου και βορρα θα ανοιξει το δρομο για τον επομενο Ευρωπαικο πολεμο

 3. irida avatar
  irida 20/07/2012 11:20:44

  Ενδιαφέρον άρθρο! Το δυσάρεστο είναι πως στην Ευρώπη(εννοώ τη νομισματική ένωση) σήμερα η μόνη ορθόδοξη χώρα είναι η Ελλάδα. Έχει κι αυτό τη σημασία του. Οι λοιπές χώρες που είναι ορθόδοξες πάντα είχαν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, ακόμα και της ορθοδοξίας. Σήμερα δε που ανακάμπτει (;)στις πρώην ανατολικές χώρες η ορθοδοξία είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί (ήδη χρησιμοποιείται) ως ένα ακόμα όπλο, πιθανόν το ισχυρότερο, για αλλαγές και κάθε είδους επεκτάσεις.
  Πολλά κυοφορούνται για τους γνωρίζοντες τα "εκκλησιαστικά" που πάντα έχουν πολιτικές προεκτάσεις.Δυστυχώς ή ευτυχώς.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ irida 20/07/2012 12:18:06

   Στην Ευρωζώνη είναι και η Κύπρος.
   Οι χώρες της ΕΕ Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωζώνη, αλλά δεν πληρούν ακόμη τις προυποθέσεις.

   • Στάθης avatar
    Στάθης @ Ο Θείος 20/07/2012 12:24:33

    ...και το μόνο που θα καταφέρουν αν μπουν τελικά είναι να χάσουν εντελώς την ανταγωνιστικότητα τους και να καταντήσουν τρισχειρότεροι από εμάς επαίτες του ΔΝΤ και της τρόικας...

   • irida avatar
    irida @ Ο Θείος 20/07/2012 13:58:16

    οκ. την ξέχασα!! Οι λοιπές χώρες δε βλέπω να πληρούν σύντομα τις προυποθέσεις.Όλες τις πρώην ανατολικές χώρες τις εντάσσω στην ίδια κατηγορία. Η θρησκευτικότητα που χουν είναι ολίγον τι "αρρωστημένη". Είναι λογικό και αναμενόμενο μετά από χρόνια αποχής από τα συγκεκριμένα δρώμενα, είναι όμως και μια πραγματικότητα. Ο ρόλος των εκκλησιαστικών αρχηγών τους είναι πολύ πιο έντονα ταυτισμένος με την πολιτική εξουσία. Δυστυχώς. Εξάλλου αρκετοί από τους, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αξιωματούχους της εκκλησίας είχαν ρόλο και στο προηγούμενο καθεστώς.
    Θα τολμήσω να ισχυριστώ πως τα εκκλησιαστικά θέματα τούτη την περίοδο είναι άκρως καυτά!! Για να μην πω πως θα τα αποτελέσουν το μπροστάρη για αλλαγές.. Δεν είναι καυτή μόνο η ατζέντα η πολιτική. Κι εσωτερικά των εκκλησιών πάντα παίζονταν παιχνίδια εξουσίας και μοιράσματος αυτής. Πασίγνωστα.

   • abc avatar
    abc @ Ο Θείος 20/07/2012 22:23:17

    Ανήκουν όμως στην Ευρωζώνη Θείε.
    Η Τουρκία ανήκει στην περίπτωση που αναφέρεις.Εχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωζώνη που έγινε δεκτή (συνδεδεμένο μέλος), αλλά δεν πληρεί ακόμη ΟΛΕΣ, αλλά τις περισσότερες προυποθέσεις (κεφάλαια). Κι αυτό λόγω Κυπριακού και Κουρδικού.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ abc 21/07/2012 12:53:19

     Μπερδεύεις την Ευρωζώνη (17 του Ευρώ) με την ΕΕ (27 μέλη της Ένωσης + Κροατία από φέτος = 28), σύντροφε.
     Η Κύπρος έχει Ευρώ.
     Βουλγαρία και Ρουμανία μέλη της ΕΕ, χωρίς Ευρώ ακόμη.
     Σερβία, FYROM, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Ισλανδία, έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ και έχουν καθεστώς συνδεδεμένης χώρας.
     Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ, χωρίς να έχει αποκτήσει είσοδο σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακόμη.

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 20/07/2012 11:54:03

  Ο Γερμανός στοχαστής Μαξ Βέμπερ (1864-1920) είχε ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά και είχε μελετήσει το πώς οι διαφορετικές θρησκευτικές αναφορές καθολικών και προτεσταντών σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με τον πολύ διαφορετικό τρόπο κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς των μεν και των δε.
  Ο δε Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, στην αρθρογραφία του, έχει ασχοληθεί με το έργο του (κυρίως, με το βιβλίο του Βέμπερ «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού») και έχει σχολιάσει τα συμπεράσματα, αναλύοντας παράλληλα και την Ορθόδοξη οπτική.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/07/2012 12:29:12

  Τα περί Καθολικισμού - Προτεσταντισμού, για ότι αφορούν την Γερμανία και τα οικονομικά της, είναι εντελώς ανακριβή και η οπτική του Stephan Richter, είναι επιφανειακή.
  Στην πραγματικότητα, ένα από τα 2 πλουσιότερα Ομόσπονδα Κράτη της Γερμανίας, με πολύ υγιή δημοσιοιοικονομικά, είναι σχεδόν αμιγώς Καθολική χώρα. Πρόκειται για την Βαυαρία.
  Το άλλο πλούσιο Ομόσπονδο Κράτος της Γερμανίας, με πολύ υγιή δημοσιοιοικονομικά, είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Είναι μικτό θρησκευτικά, 50 - 50 %. Συνήθως η μισή πόλη, το μισό χωριό και η μιση οικογένεια στην Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι Καθολικοί, και οι λοιποί Λουθηρανοί. Ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βίνφριντ Κρέτσμαν είναι μέλος του ανώτερου Λαικού Συμβουλίου Καθολικών της Γερμανίας και στενός προσωπικός φίλος του Πάπα Βένέδικτου.
  Αντίθετα, στον αμιγώς Προτεσταντικό Βορρά της Γερμανίας, τα πιό πολλά Ομόσπονδα κράτη είναι από ελειμματικά έως χρεωκοπημένα και στηρίζονται στο Ομοσπονδιακό Ταμείο Στήριξης και στις μεταφορές πόρων από τις Καθολικά ή μεικτά Νότια Ομόσπονδα κράτη .
  Πρόσφατα η κυβέρνηση της καθολικής Βαυαρίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αίτημα να σταματήσει να δανείζει τα ελειμματικά Ομόσπονδα κράτη.

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ Ο Θείος 20/07/2012 14:06:06

   Εξαιρετικό σχόλιο!!! Και να προσθέσω ότι έχει αρχίσει μια συζήτηση για την δημιουργία ταμείου δημοσιονομικής αρωγής μεταξύ των κρατιδίων όπου όποιο κρατίδιο προσφεύγει σε αυτό θα βλέπει τα δημοσιονομικά του να ελέγχονται από μια κοινή επιτροπή των δανειστών. Ενδιαφέρουσες αναλογίες έτσι; Και προφανώς προκύπτει το ερώτημα στα φτωχά κρατίδια 'τότε τί νόημα έχουν οι εκλογές και η δημοκρατία σε εμάς αν οι πολιτικές καθορίζονται από άλλους;', ένα ερώτημα που αν βεβαίως το κάνει ένας Έλληνας ή ένας Ιρλανδός θεωρείται αναίδεια. Πάντως για να εξισορροπήσω κάπως την άποψή σου να πω ότι στα Προτεσταντικά κρατίδια του Βορρά περιλαμβάνονται και Ανατολικά (οπότε εκεί υπεισέρχεται και η διαφορετική τους ιστορία ως μέλη της πρώην DDR) ενώ ισχυρή Καθολική παρουσία υπάρχει στα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας (Ρηνανία) που έχουν τα σοβαρότερα δημοσιονομικά προβλήματα.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/07/2012 12:32:08

  ¨Ολος ο κόσμος θέλει να μπεί στο Ευρώ. Οι ψωριάρηδες μόνοι, θέλουν να βγούν.
  Βλέπετε η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία έχασαν την ανταγωνιστικότητα τους!
  Ουφ αυτός ο "αναδελφισμός" των ελληναράδων, δεν αντέχεται με τίποτε.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/07/2012 14:35:55

  Ακριβής η παρατήρηση για μερικά πρώην Ανατολικά αλλά όχι όλα (π.χ. η Σαξωνία δεν έχει σημαντικό χρέος, είναι υποδειγματική δημοσιονομικά).
  h**p://www.insm.de/insm/Themen/Steuern-und-Finanzen/Schuldencheck---Die-Bundesl-nder-im-Detail.html
  Ωστόσο η Κάτω Σαξωνία, το Σλέσβιχ-Χολστάιν, το Αμβούργο και η Βρέμη είναι αμιγώς Λ0υθηρανικά, πρώην Δυτικά και εντόνως ελειμματικά κρατίδια.
  H Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο Γερμανικό κρατίδιο) είναι όντως ελλειμματική και μεικτή όπως η Βάδη-Βυρτεμβέργη: 40 % Καθολικοί, 30 % Λουθηρανοι.

 8. Μάκης avatar
  Μάκης 20/07/2012 15:33:23

  Βλακείες!

  Η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι οικονομικές ατμομηχανές τής Γερμανίας, είναι καθολικές, η Βαυαρία κυρίως είναι καθολική ως το κόκκαλο.

  Ακόμη κι αν αφήσουμε απ'έξω την πρώην Ανατολική Γερμανία, για τη φτώχια της οποίας οφείλονται άλλοι λόγοι, τα βόρεια κρατίδια τής πρώην Δυτικής Γερμανίας, που είναι αμιγώς προτεσταντικά, ζουν με το χέρι απλωμένο στο Βερολίνο.

  Χώρες με μικτούς πληθυσμούς καθολικών και προτεσταντών, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, παραπαίουν, ενώ η καθολική Πολωνία ανθεί. Η δε λουθηρανική Λεττονία τα πάει πολύ χειρότερα από την καθολική Λιθουανία.

  Όσο για την προτεσταντική Αγγλία και τις φονταμενταλιστικά προτεσταντικές ΗΠΑ, τα οικονομικά τους είναι για τα μπάζα, απλώς κανείς δεν πειράζει τις αγαπημένες χώρες του διεθνούς τουρμποκαπιταλισμού, αλλά για αυτό ΚΟΥΒΕΝΤΑ το BBC.

 9. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 20/07/2012 16:29:20

  Ἡ Ἑλλάδα δὲν εἶναι ὀρθόδοξη χώρα, μὴ λέμε ὅ,τι θέλουμε. Σερβία καὶ Ρουμανία, ναί. Ἀλλὰ ἡ μεταπολιτευτικὴ Ἑλλάδα εἶναι μᾶλλον εἰδωλολατρική, ἂν κρίνουμε ἀπὸ τὸ τί μετράει ὡς ἀξία στὸ δημόσιο discourse.

 10. abc avatar
  abc 20/07/2012 22:26:13

  Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει η Θρησκεία να διαλύσει την Ευρωζώνη πρίν την διαλύσει το Ευρώ. Αυτά τα περι θρησκείας οι Τραπεζίτες τα ακούνε σαν ανέκδοτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.