#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2012 09:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί όχι μια Ευρώπη ... 75 πολιτειών;Ο Alfred Heineken δεν ήταν ένας απλός ζυθοποιός. Ήταν και στοχαστής, που σκέφτονταν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Προτείνω μια ενωμένη Ευρώπη 75 πολιτειών», είχε γράψει σε φυλλάδιο που δημοσιεύτηκε το 1992, «με την κάθε πολιτεία να έχει πληθυσμό από 5 ως 10 εκατομμύρια».

Ο  Heineken ήταν ένας δημιουργικός γέροντας, με πολύ διαθέσιμο χρόνο και με πολλά λεφτά. Ήταν γνωστός για τις περίεργες ιδέες του. Αυτή του η ιδέα για μια ενωμένη Ευρώπη, ξεχάστηκε γρήγορα. Δυστυχώς. Είκοσι όμως χρόνια μετά, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, αλλά σήμερα ισχύει πιο πολύ: Τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ μικρά για τις διεθνείς σχέσεις και πολύ μεγάλα για την καθημερινότητα.

Ο καιρός που η Γερμανία ή η Γαλλία μπορούσαν να φροντίσουν για τον εαυτό τους στο διεθνές στερέωμα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πόσο δε μάλλον το Λουξεμβούργο ή η Ολλανδία; Για αυτό και σήμερα έχουμε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και προς το παρόν το ευρώ.

Ας δούμε την λίστα με τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου σε έκταση:

Η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης είναι η Γαλλία, που διεθνώς καταλαμβάνει την 43η θέση. Η Ρωσία, που είναι η Νο1, είναι 26 φορές μεγαλύτερη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι 15 φορές μεγαλύτερες.

Ας δούμε τώρα την λίστα με τις μεγαλύτερες χώρες σε πληθυσμό:

Η Γερμανία που είναι η πολυπληθέστερη στην ΕΕ, παγκοσμίως είναι 16η. Η Κίνα που είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη γη, έχει 16 φορές περισσότερους κατοίκους. Η Ινδία 15 φορές!

Αν η ΕΕ ήταν ένα κράτος, θα ήταν το 7ο στον κατάλογο των μεγαλύτερων σε έκταση το κόσμου και 3ο πληθυσμιακά. Και όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, η ΕΕ θα ήταν η 1η στην κατάταξη των μεγάλων οικονομιών.

Ο καιρός όμως που οι λαοί ήταν αδαείς και υπάκουοι παρήλθε. Όπως παρήλθε και ο καιρός που οι λαοί δεν ζητούσαν από τους ηγέτες τους διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, δημοκρατία και λογοδοσία.

Ανέκαθεν, η τεχνολογική πρόοδος οδηγούσε στην πολιτική αναστάτωση, συχνά εις βάρος των ηγεσιών. Το διαδίκτυο, όπως και η τυπογραφία κάποτε, προσφέρει στον λαό πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς και την δύναμη της δημιουργίας και της διανομής, που υπονομεύει τα απανταχού καθεστώτα, όχι μόνο αυτά του αραβικού κόσμου.

Για αυτό και τα κράτη κάνουν ότι χρειάζεται για να διευκολύνουν έναν όλο πιο απαιτητικό και απελευθερωμένο πληθυσμό: Αποκεντρώνονται.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες, εδώ και μερικές δεκαετίες μεταφέρουν την εξουσία προς τα κάτω. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η εξουσία, τόσο πιο αποδοτική, δημοκρατική και υπεύθυνη είναι. Το μέγεθος παίζει πράγματι ρόλο.

Όλα όσα λειτουργούν, έχουν το βέλτιστο μέγεθος. Ένα στυλό, μικρό ή μεγάλο, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος πρόνοιας έχει πολλαπλές λειτουργίες. Χρειάζεται να μπορεί να προστατεύσει τα εδάφη του από εξωτερικούς εχθρούς, να είναι συντεταγμένο και ευνομούμενο, να παρέχει υγειονομική φροντίδα, παιδεία, να φροντίζει για τις υποδομές (δρόμους, δάση, κλπ), και ως ένα βαθμό να αναδιανέμει τον πλούτο.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μια από τις παραπάνω λειτουργίες, έχει το δικό της βέλτιστο μέγεθος, και όσο ο κόσμος αλλάζει, οι λειτουργίες αυτές αποκλίνουν.

Το αποτέλεσμα είναι να μην λειτουργεί πια το κράτος όπως θα έπρεπε.

Όπως και ένα τεράστιο ή μικροσκοπικό  στυλό, συνεχίζει πάντα να λειτουργεί, αλλά όχι όπως θα έπρεπε.

Πρόκειται για μια τάση που θα συνεχίσει όσο υπάρχει τεχνολογική πρόοδος. Η Κίνα και άλλες χώρες γίγαντες θα συνεχίσουν να αναδύονται, και οι λαοί θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τους ηγέτες τους.

Τότε είναι που θα έρθει μια μέρα, εκτός κι αν ήρθε ήδη, που τα ευρωπαϊκά κράτη του σήμερα θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Όλα αυτά ακούγονται παράλογα. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στον σημερινό διαχωρισμό της Ευρώπης, που οποιαδήποτε άλλη πρόταση προκαλεί θυμηδία (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Είναι όμως όντως παράλογα; Ας πάμε λίγο πίσω, και ας δούμε την γενική εικόνα. Μια ενωμένη Ευρώπη μικρών κρατιδίων δεν θα ήταν και τόσο άσχημη ιδέα.

Θα διαθέταμε μια μικρή, άμεσα εκλεγμένη, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και έναν αριθμό από τοπικές, μικρού μεγέθους εθνικές κυβερνήσεις, όπως στην Αμερική.

Έτσι, η Ευρώπη θα μπορούσε να μετράει σε διεθνές επίπεδο, και  παράλληλα να αποφασίζει σε τοπικό επίπεδο αν θα επιτρέπεται η μαριχουάνα, ή οι ταυρομαχίες.

Πολλά από τα σημερινά ευρωπαϊκά προβλήματα θα εξαφανίζονταν. Δεν θα υπήρχε η ανάγκη για εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών, ούτε η ανάγκη ο Βορράς να διασώζει τον Νότο.

Ο Heineken είχε ονομάσει την έμπνευσή του Eurotopia (Ευρώπη-Ουτοπία). Και ήξερε πολύ καλά τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.

Οι δύσκολες όμως εποχές, απαιτούν και την λήψη δύσκολων μέτρων. Και έτσι όπως βαδίζει η Ευρώπη σήμερα, καλύτερα θα ήταν μια ουτοπία, παρά μια δυστοπία.

euobserver.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. No Way avatar
  No Way 11/08/2012 13:51:49

  Γιατι συνεχεια μπερδευτε ενα ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΚΡΑΤΟΣ οπως η αμερικη , με 26 ξεχωριστα κρατη που οι διαφορες τους δεν προκειται να γεφυρωθουν ποτε
  Η αμερικη πετυχε γιατι δημιουργηθηκε εκ του ΜΗΔΕΝΟΣ απο αποικους , σε ενα τοπο που ζουσαν ινδιανοι και ιθαγενεις , ειχαν κοινο οραμα και πνευμα ΙΣΟΤΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ , εφτιαξαν αυτο που ειναι σημερα η ΑΜΕΡΙΚΗ


  Σε σχεση με τις ΗΠΑ ,τα περισσοτερα ευρωπαικα κρατη προυπηρχαν χιλιαδες χρονια , εχουν διαφορετικη εθνικη ταυτοτητα , κουλτουρα , πολιτισμικα στοιχεια , οι διοικητικες τους δομες στηριχθηκαν και αναπτυχθηκαν πανω σε αυτα τα στοιχεια
  Ως εκ τουτου δεν δυναται μεσα λιγα χρονια και εξ αιτιας , ΕΝΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ να τα ξεχασουν ολα

  Ο βρετανος δεν προκειται να δεχτει το γαλλο ως ισοτιμο , ο ισπανος , ο ιταλος , ο γερμανος , γιαυτο αλλωστε και δεν περπατησε η ιδεα της ομοσπονδιας στην Ευρωπη ιστορικα
  Εκτος αυτου , η δηθεν ομοσπονδια που ονειρευωνται, ουσιαστικα θα ειναι μια ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ που θα διοικουν , ενα δυο ισχυρα κρατη και οι υπολοιποι θα ειναι σκλαβοι τους

  Οι αμερικανοι στελνουν στα τσακιδια τους κακους προεδρους και κυβερνητες ,
  Εμεις οι ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ (ΕΛΛΑΔΑ , ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ ΚΛΠ) , θα εχουμε την δυναμη με την ψηφο μας να καθαιρεσουμε τον προεδρο της ΕΕ ?
  Ολες οι πολιτειες των ΗΠΑ εχουν την ιδια μεταχειρηση , εμεις θα εχουμε την ιδια μεταχειρηση με τους γαλλους η γερμανους ?
  Ποσο καιρο εχει να γινει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην ευρωπη για σημαντικα ζητηματα?
  Στην αμερικη κανουν δημοψηφισματα για τα πιο ασημαντα πραγματα

  Αυτα ειναι μερικα στοιχεια που δειχνουν , οτι η Ευρωπη δεν θα γινει ποτε ΗΠΑ
  Ουτε η ευρωπη θα φτασει ποτε την οικονομια της αμερικης
  Μερικα πραγματα δεν αλλαζουν , καλο να το κατανοησουν και να προσγειωθουν στο σημερα οι ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΙ , διοτι εχουν χασει την επαφη με την πραγματικοτητα

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/08/2012 18:32:00

  Το άρθρο αυτό παρουσιάζει μία ανόητη και επίκινδυνη ιδέα. Ποιος λογος υπάρχει για παράδειγμα κράτη όπως η Γαλλία να διασπαστούν σε 10 κρατίδια ή η ελλάδα σε τρία; Τι νόημα έχει; Εδώ δεν μπορούν να συννενοηθούν οι 27. Φαντάζεστε τους 70φέυγα; Ανόητο. Και στο κάτω - κάτω γιατί ένα κράτος όπου παντού μιλάνε την ίδια γλώσσα και έχουν τις ίδιες παραδόσεις να διασπαστεί; Γιατί οι ικρές κοινότητες κυβερνώνται καλύτερα; Δεν είναι θέμα μικρής ή μεγάλης κοινότητας η αποτελεσματικότητα.
  Επίσης η ευρώπη δεν είναι καμία αυταξία. Αύριο μπορεί να διαλυθεί η ΕΕ όπως τόσες συμμαχίες, νομισματικές ενώσεις και πολιτικοί σχηματισμοί. Καλο είναι αν κάτι τέτοιο συμβεί η χώρα μας η Ελλάδα, να είναι ολόκληρη. Αν θέλουν οι χαζόφραγκοι να γίνουν χίλια κομμάτια ας γίνουν μόνοι τους.

 3. xp avatar
  xp 11/08/2012 18:37:25

  Ολαείναι θέμα αντίληψης! Οι άποικοι στην Αμερική δεν θεωρούσαν οι μισοί , τους υπόλοιπους γουρούνια! Εδ΄πω έχουμε αιματηρό παρελθόν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.