#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/11/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί κέρδισε ο ΟμπάμαΗ δραματική επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα δεν ήταν ένα σημάδι ότι ένα διαιρεμένο έθνος ενώθηκε τελικά την ημέρα των εκλογών. Αλλά ήταν μια ισχυρή ένδειξη των οικονομικών πολιτικών, σχετικά με την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση των φόρων και την ισορροπημένη μείωση του ελλείμματος  -αλλά και των μετριοπαθών πολιτικών για τη μετανάστευση, την άμβλωση και το γάμο των ομοφυλόφιλων. Ήταν μια αποκήρυξη της εποχής Ρέιγκαν με τα κλισέ περί φοροαπαλλαγών και διάχυσης του πλούτου προς τη βάση και των πολιτικών φόβου, της μισαλλοδοξίας και της παραπληροφόρησης.

Η νίκη του προέδρου εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις Μεσοδυτικές πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου το σχέδιο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών -που ο στήριξε  ο Ομπάμα και στο οποίο αντιτέθηκε ο Ρόμνεϊ- αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές, για τον απλό λόγο ότι λειτούργησε.

Γενικότερα, οι ψηφοφόροι της περιοχής φαίνεται να εγκρίνουν το επιχείρημα του προέδρου ότι η κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της οικονομίας. Απέρριψαν τη θέση του Ρόμνεϊ ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει απλά να μείνει έξω από αυτά τα θέματα και να αφήσει την ελεύθερη αγορά να λειτουργεί κατά βούληση. Η ύστατη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να «κλέψουν» την Πενσυλβάνια, τονίζοντας την ανεργία, απέτυχε. Οι ψηφοφόροι που θεωρούσαν την ανεργία μείζον θέμα ψήφισαν κυρίως Ομπάμα.

Ο Ρόμνεϊ, όπως αποδεικνύεται, πήρε μια μοιραία απόφαση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση, η οποία του χάρισε μια ηχηρή απόρριψη από τους Λατίνους. Υιοθετώντας μια ανάλγητη θέση, ότι οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούσαν να εξαναγκάζονται σε «αυτο-απέλαση» και επαινώντας το σκληρό νόμο για τη μετανάστευση στην Αριζόνα, ο Ρόμνεϊ έστρωσε ένα πολύ δύσκολο δρόμο στη Φλόριντα και σε πολλές ακόμα σημαντικές πολιτείες. Μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων συμφώνησε ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαθούν, ενώ τα δύο τρίτα ενέκριναν κάποιο τρόπο για νόμιμη παραμονή και ιθαγένεια. Η Ρεπουμπλικανική προσέγγιση, εφόσον δεν διορθωθεί, θα τους κοστίσει ακριβά στο μέλλον.
Παρόλα αυτά, η νίκη του Ομπάμα δεν δείχνει μια ενωμένη χώρα. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί υποστήριξαν τον Ρόμνεϊ , ενώ οι φτωχότεροι Αμερικανοί ψήφισαν τον Ομπάμα. Παρέμειναν επίσης σαφείς διαχωρισμοί μεταξύ των ψηφοφόρων με βάση το φύλο, την ηλικία, τη φυλή και τη θρησκεία.

Οι Αφρο-Αμερικανοί και οι Ισπανοί υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τον  Ομπάμα. Οι λευκοί άνδρες ψήφισαν Ρόμνεϊ: κέρδισε ανάμεσα σε όσους ήταν ενάντιοι στους γάμους ομοφυλόφιλων, ήθελαν να θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις, ή ήταν υπέρ της μαζικής απέλασης των παράνομων μεταναστών. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν αποτελεί πλέον πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα.
Η στρατηγική Ρόμνεϊ να κατηγορεί τον Ομπάμα για σχεδόν τα πάντα, διασφαλίζοντας παράλληλα τους Αμερικανούς ότι είχε ένα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς αύξηση των φόρων, ή κάνοντας σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης απλά δεν λειτούργησε.

Μια ισχυρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων δήλωσε ότι φταίει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την κατάσταση της οικονομίας και όχι ο Ομπάμα. Και οι ψηφοφόροι έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική ανάλυση από ό,τι περίμενε ο Ρόμνεϊ. Εκείνοι που πιστεύουν ότι η αγορά κατοικίας και η ανεργία ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας δήλωσαν ότι ψήφισαν Ομπάμα. Αυτοί που ανησυχούν για τους φόρους ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό Ρόμνεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν είτε για τους πλούσιους είτε για όλους. Μόνο το 35% είπε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν σε όλους: αυτή η ομάδα, φυσικά, πήγε σε μεγάλο βαθμό στον Ρόμνεϊ. Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέστησε σαφές ότι οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι με το οικονομικό status quo και σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων δήλωσε ότι η οικονομία χειροτερεύει. Αλλά ο Ρόμνεϊ δεν φαίνεται να έπεισε τους ψηφοφόρους ότι το έλλειμμα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα. Μόνο ένας στους 10 ψηφοφόρους θεώρησε  ότι το έλλειμμα ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έπρεπε να είναι απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της αδυσώπητης επίθεσής τους στην μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης του  Ομπάμα. Μόνο περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του.

Όσοι ήταν άνετοι με την δεξιά ροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (όπως μετράται με τη διάθεσή τους ως προς το Κόμμα του Τσαγιού) ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό Ρόμνεϊ. Αλλά η νίκη του Κρίστοφερ Μέρφι έναντι της Λίντα ΜακΜάχον στον αγώνα για τη Γερουσία στο Κονέκτικατ, η ήττα του Τζο Ντόνελι έναντι του Ρίτσαρντ Μούρντοκ για τη Γερουσία στην Ιντιάνα και η ήττα της Κλερ Μακ            Κάσκιλ έναντι του Τοντ Έικιν στο Μισούρι, έδειξαν το τίμημα που οι Ρεπουμπλικάνοι πληρώνουν επειδή έβαλαν «περιθωριακούς» υποψηφίους σε βασικές θέσεις.

Οι δημοσκοπήσεις ήταν ενθαρρυντικές ως προς τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι η έκτρωση πρέπει να είναι νόμιμη και ότι το ήμισυ των Αμερικανών λένε τώρα ότι οι πολιτείες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Το ότι στις εκλογές ψήφισε ένας σχετικά μικρός αριθμός ψηφοφόρων σε ένα σχετικά μικρό αριθμό πολιτειών δεν είναι θετικά στοιχεία για ένα εθνικό εκλογικό σύστημα που είναι τόσο εξαρτημένο από την κακή λειτουργία και την κακή διαχείριση των συστημάτων ψηφοφορίας σε όλη τη χώρα. Οι καθυστερήσεις και οι βλάβες στα μηχανήματα ψηφοφορίας ήταν ασυγχώρητα.

 

http://www.nytimes.com/2012/11/07/opinion/president-obamas-majority.html?hp&_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης avatar
  Γιάννης 07/11/2012 10:33:48

  Η γιαγιά μου έλεγε: "Τον χαζό άνθρωπο, οι ξένες έννοιες τον τρώνε".

  Είτε έβγαινε ο Ομπάμα, είτε ο Ρόμνεϊ, είτε ο Μίκι Μάους για Πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλοι κάνουν κουμάντο. Η δε στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα δεν θα άλλαζε ούτε κατ'ελάχιστον.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/11/2012 11:36:16

  Παντού στον κόσμο οι εκλογές κερδίζονται στο "κέντρο" και στην ανάγκη του "μέσου πολίτη" για οικονομική και εργασιακή ασφάλεια, σχετική έστω.
  Ο Ομπάμα απευθυνόταν σταθερά στον "μέσο πολίτη" και στα προβλήματά του. Αντίθετα, έμφαση σε ειδικά προβλήματα όπως μετανάστες, μειονότητες ή ομοφυλόφιλοι, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά μόνον συγκεκριμένα target groups και δεν μπορεί να επηρεάσει το "μεγάλο ρεύμα" των πολιτών.
  Η προσπάθεια του Ρόμνευ και των Ρεπουμπλικανών να κερδίσουν το "κέντρο" (δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και εγκαταλείποντας την ρητορική του Tea Party), ήρθε πολύ αργά. Οι πλειοψηφίες στις μεγάλες, βιομηχανικές Πολιτείες είχαν διαμορφωθεί ήδη πρίν ένα χρόνο και ήταν αργά για να ανατραπούν.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 07/11/2012 12:31:08

   Ο αντι-μεταναστευτικός λόγος του Ρόμνεϊ δεν λειτούργησε επειδή πλέον υπάρχουν τόσο πολλοί Λατίνοι με αμερικανική υπηκοότητα, που είναι φυσικό να έκριναν το αποτέλεσμα, ως προς αυτό τουλάχιστον. Οι Λατίνοι δεν θα υπερψήφιζαν κάποιον που έλεγε "όχι άλλους Λατίνους" (γιατί περί μετανάστευσης κυρίως από το Μεξικό πρόκειται). Το ίδιο και οι Κινέζοι, φυσικά.
   Για να βγαίνουν μετά κάποιοι αριστερο-φιλελεύθεροι σαν εσένα ή τους NY Times και να λένε "αυτά τα θέματα ενδιαφέρουν λίγους".
   Αντίστοιχα, στα δικά μας, αν ο Τσίπρας μεθαύριο νομιμοποιήσει ένα εκατομμύριο Πακιστανούς και λοιπούς Αφροασιάτες και τους επιτρέψει να φέρουν οικογένειες και μοιράζει υπηκοότητες, ένας "αντιμεταναστευτικός" υποψήφιος θα καταψηφιστεί από αυτούς, άρα θα χάσει τις εκλογές. Άρα θα έχεις και εσύ ένα λόγο να κάνεις τις "εμβριθείς" (πλην όμως ψευδείς) αναλύσεις σου: "Ο αντιμεταναστευτικός λόγος αφορά σε λίγους". Την ίδια στιγμή, οι "λίγοι" μπορεί να είναι, στην πραγματικότητα, σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι γηγενείς Έλληνες από όσους δεν αφορά ο λόγος, απλά συνολικά είναι μειοψηφία μέσα στο εκλογικό σώμα, λόγω της εμφύτευσης σε αυτό των Αφροασιατών....Με λίγα λόγια, τις τύχες της Ελλάδας θα τις κρίνουν πλέον οι Αφροασιάτες μουσουλμάνοι...
   Αυτό λέγεται "αντικατάσταση πληθυσμού" και είναι μία από τις όψεις του "Κομμουνισμού του 21ου αιώνα". Ο όρος δεν είναι δικός μου, είναι του Renaud Camus.
   Ειρήσθω εν παρόδω, πιστεύω πως η εκλογή Ομπάμα εξυπηρετεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά έτερον εκάτερον...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 07/11/2012 14:08:12

    Στις στατιστικές ως "Latinos" συμπεριλαμβάνονται όλοι οι Ισπανόφωνης ή Πορτογαλόφωνης προέλευσης, δηλαδή και οι παλιοί μετανάστες x γενεάς από Ισπανία ή Πορτογαλία. Και όχι μόνον Μεξικανικής, Κουβανικής κτλ Λατινοαμερικανικής προέλευσης.
    Μόνον οι πολυάριθμοι Ιταλικής (και Ρουμανικής) καταγωγής Λατινόφωνοι Αμερικανοί κατατάσσονται στους "Λευκούς".
    Οι Μεξικανικής προέλευσης είναι όντως το 63 % των Latinos, ακολουθούμενοι από τους Πορτορικανούς.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Ο Θείος 07/11/2012 14:32:34

     Και τι διαφορετικό μου λες, δηλαδή; Σου φαίνεται λίγο το 63% των Μεξικανών, στους οποίους αν προσθέσεις Κουβανούς, Πορτορικάνους, λοιπούς Κεντροαμερικάνους, ασφαλώς φτάνουμε στο 70+% των Λατίνων; Αυτοί, αν ψηφίσουν μαζικά Ομπάμα, δεν κρίνουν το αποτέλεσμα; Επί της ουσίας, στα όσα είπα, δεν είχες να αντιλέξεις σε κάτι.
     Τα ίδια θα γίνουν και εδώ σε περίπτωση νομιμοποίησης μεγάλης μάζας Αφροασιατών, που θα ψηφίζουν ασφαλώς "φιλομεταναστευτικό" υποψήφιο. Αν μάλιστα προσθέσεις και Αλβανούς, που μάλλον, σε μεγάλο βαθμό, θα κάνουν το ίδιο, το αποτέλεσμα είναι εύκολο να προσδιοριστεί a priori...

     • Κ.Π. avatar
      Κ.Π. @ ΒΙΣ 07/11/2012 15:34:29

      Εκτός αυτών, το Μεξικό στο μέλλον δεν θα εγείρει ζητήματα Φλόριντα, Καλιφόρνια κλπ. Αντίθετα, στα τελευταία σύνορα της Ευρώπης, προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι δύο χώρες δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν σε οτιδήποτε, κυρίως δομικά. Πάντως, χάρηκα που κέρδισε το πρακτοράκι, ο Ρόμνεϊ φέρνει σε DubyaΝο2, άρα επικίνδυνος (αφού δεν μπορείς να προδικάσεις τις προθέσεις του)._Κ.Π.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 07/11/2012 15:24:09

     Δεν διαφωνώ. Προφανώς έχεις δίκιο. Η δημογραφική μεταβολή (κυρίως για ότι αφορά τους Λατινοαμερικανικής προέλευσης), έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Το επισημαίνουν και Ρεπουμπλικανοί σχολιαστές: " Τους τα λέγαμε ότι θα χάσουμε. Υπάρχει μάχη μεταξύ Ευαγγελικών Ιεροκηρύκων και Μαθηματικών", έγραψε κάποιος.
     Ωστόσο, η νομιμοποίηση μεγάλης μάζας Λατινοαμερικανών μεταναστών δεν οφείλεται μόνον στους Δημοκρατικούς, που επωφελούνται. Γίνεται ήδη σε μεγάλη έκταση ήδη απο την εποχή του πρώτου Μπούς, σε Πολιτείες είτε με Δημοκρατικό είτε με Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη.
     Και μην ξεχνάμε, το σταθερά Ρεπουμπλικανικό Τέξας έχει πληθυσμό από "Λευκούς" 45,3 %, Latinos 37,6 %, Mαύρους 11, 6 %.
     Ο Γιάννης Φαίλτωρ επισημαίνει παρακάτω άλλους συντελεστές του αποτελέσματος. Αυτο που ήθελα να επισημάνω είναι ότι η νίκη Ομπάμα έχει πολλές "μητέρες" και "πατέρες".

    • Kραντωρ avatar
     Kραντωρ @ Ο Θείος 07/11/2012 15:59:18

     Το « ισπανόφωνοι» ή «Latinos» είναι ευφημισμός για τους Ινδιάνους και μιγάδες, που καταφθάνουν κατά εκατομύρια στο υπερπόντιο ευρωπαϊκό κράτος των ΗΠΑ. Κύρια προέλευσις τους είναι το όμορο Μεξικό και τα λοιπά κεντρικοαμερικανικά κράτη. Οι Ισπανοί άποικοι της Φλώριδας και οι νεώτεροι ισπανικής καταγωγής από Κούβα, Πόρτο Ρίκο, Κόστα Ρίκα κλπ. σαφώς κατάσσονται στους Λευκούς στην συνείδηση όλων, ενώ λ.χ. οι νέγροι του Πόρτο Ρίκο συντάσσονται μαζί με τους λοιπούς αγγλόφωνους νέγρους.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Kραντωρ 07/11/2012 16:07:41

      Γλωσσικός όρος είναι - όχι "φυλετικός" (με εξαίρεση τους Πορτορικανούς ή Κουβανούς μαύρους). Οι παλιοί Αμερικανοί Ισπανικής ή Πορτογαλικής καταγωγής κατατάσσονται επίσημα στις στατιστικές στους Latinos.
      Οι Μεξικανοί Ινδιάνοι και οι μιγάδες κατατάσσονται επίσης στους Latinos.
      Στην ομάδα των Αυτοχθόνων Αμερικανών (Ερυθρόδερμοι) κατατάσσονται επίσημα μόνον οι Ινδιάνοι που προέρχονται από φυλές αυτοχθονες των ΗΠΑ και του Καναδά.

     • Kραντωρ avatar
      Kραντωρ @ Ο Θείος 07/11/2012 17:05:52

      Παλαιὀτερα το latinos μπορεί να ανταποκρινόταν στους ισπανικής,πορτογαλικής και γιατί όχι ιταλικής καταγωγής κατοίκους των ΗΠΑ. Η δημογραφική κατηγορία « ισπανόφωνοι» περιλαμβάνει μόνον τους εγχρὠμους και αυτό για να μην τους αποκαλούν ινδιάνους και μούλους ( mulatos), έχει επιδράσει κεδώ το « πολιτικώς ορθόν». Οι λευκοί λατινόφωνοι δεν θεωρούν εαυτούς μέρος των εγχρώμων μεταναστών εκ της Κεντρικής Αμερικής, διαμορφώνουν δε συμπεριφορές όμοιες με τους λοιπούς ευρωπαϊκής καταγωγής και δεν θα έψηφιζαν Ομπάμα και άλλους εγχρώμους υποψηφίους μόνον γι΄αυτή τους την ιδιότητα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/11/2012 12:20:33

  Εκπληκτική η σταθερότητα των κομμάτων ανά περιοχή - εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες: Όλος ο Νότος (πλην της σταθερά οριακής Φλόριντα) και οι Μεσοδυτικές πολιτείες πάντα Ρεπουμπλικανικός. ¨Ολος ο βιομηχανικός Βορράς και ο Ειρηνικός πάντα Δημοκρατικός.
  Με μεγάλη διαφορά.
  ¨Ενα πράμα τόσο πολωμένο, σαν την δική μας Λακωνία απέναντι στην Κρήτη...

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/11/2012 14:33:32

  Ο Ρόμνει έχασε όχι από τις γκάφες τις δικές του αλλά από τον εξτρεμισμό του κόμματός του. Ο Ρόμνεϊ ξέχασε τον ίδιο τον εαυτό του που τον έκανε επιτυχημένο κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Αναγκάστηκε να πάει δεξιά για να κερδίσει το χρίσμα και αυτό ήταν κομβικό σημείο. Η προσέγγιση στη μεσαία τάξη έγινε αργά και τορπιλίστηκε από διάφορα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που την ώρα που ο Ρόμνει προσπαθούσε να φτιάξει ένα πιο ήπιο κεντρώο προφίλ, αυτοί έβγαιναν στις τηλεοράσεις υπερασπιζόμενοι ότι πιο συντηρητικό υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία. Αυτες οι φωνές στέρησαν ένα μεγάλο ποσοστό από τις γυναίκες ψηφοφόρους οι οποίες στράφηκαν στον Ομπάμα.
  Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει υποψήφιος με το δείκτη της ανεργίας κοντά στο 8% μετά το Ρούσβελτ. Και αυτό δεν το πιστώνεται ο Ομπάμα αλλά το χρεώνεται ο Ρόμνει αφού, ενώ πολύ σωστά επικέντρωσε τα πυρά του σε αυτό το θέμα, δεν κατάφερε να πείσει το μέσο αμερικανό ότι αυτός αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική.
  Αν το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν ξεφύγει από τους ευαγγελιστές και τους υπερσυντηρητικούς, θα έχει δύσκολες μέρες.

  • george avatar
   george @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/11/2012 15:18:40

   φιλε γιαννη αυτο με το υπερσυντηρητικο κοκκινο κομα δεν ισχυει και στο λεω σαν ελληνοαμερικανος...αυτες ειναι θεωριες των ελληνων σχιζοφρενων που απο τη μια υποστηριζουν τη δημοσιονομικη εξυγιανση στην ελλαδα και απο την αλλη υποστηριζουν τον ομπαμα που τα τιναζει ολα στον αερα!!!δηλ τι θες να πεις ο Jeremiah Wright των δημοκρατικων ειναι λιγοτερο φανατικος???ασε που τους δημοκρατικους εχει μαζευτει ολη η μαρα και η σαρα που...που πραγματικα σιτιζινται με τα επιδοματα και εκ τουτου δεν ψαχνουν!!!!δουλεια!!!...και αν ισχυουν ολα αυτα που λες γιατι η συντριπτικη πλειοψηφια των λευκων παει στους ρεπουμπλικανους???αλλα ξεχασα η ελληνικη προπαγανδα οπως το σημερινο αρθρο του εκπροσωπου των δημοκρατικων στην ελλαδα παπαχελα εχει περασει τη γραμμη οι σπλαχνικοι δημοκρατικοι και οι αιμοσταγεις ρεπουμπλικανοι...και δες σε παρακαλω το πραγματικο βιοτικο επιπεδο των κοκκινων πολιτειων και δες αυτο των δημοκρατικων(που δεν αλλαζουν χερια σε εκλογες))και μια ερωτηση που ξερει να την απαντηση καποιος που ξερει καλα την αμερικη...η φιλελευθερη πολιτισμενη οπως την λενε καλιφορνια μεχρι το 1992 ηταν παντα κοκκινη μετα εγινε μπλε...τι αλλαξε οεο??

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ george 07/11/2012 16:09:52

    Δεν τα λέω εγώ. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς και ο Εκονομιστ τα λένε.
    Λένε επίσης ότι η αμερικανική κοινωνία είναι βαθειά διαιρεμένη.
    Πάντως νομίζω του Ρόμνει του έκαναν περισσότερο κακό τύποι σαν τον Γκίνγκριτς, τη Μπάχμαν ή τον Ντόναλντ Τραμπ και τα Τσάγια της βλακείας

    • george avatar
     george @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/11/2012 16:18:38

     οσο για τα τσαγια που λες ιδεολογικα ειναι απο τα πιο φιλελευθερα κινηματα για οσους ασπαζονται τον φιλελευθερισμο...κατεμε χωρις να μαι αναλυτης πιστευω οτι εχασε κυριως απο το μεταναστευτικο λογω των ισπανοφωνων, των δηλωσεων κανα 2 βουλευτων για το βιασμο αλλα και παλι πιστευω με βαση τα polls αν δεν ηταν ο τυφωνας θα βγαινε...(αν και αποτι εμαθα απο γνωστους μεσα στο κομα η στρατηγικη εξαρχης απο το 2008 ηταν να μπορεσουν να πανε για μια νικη το 2016 της ταξης του 55%...οποτε πιστευω εχουν καταστρωσει σχεδια...μεγαλα..)για μενα ο ρομνευ σαν ρεπουμπλικανος τα πηγε θαυμασια δεδομενου οτι ο ομπαμα φαινοταν εξαρχης για προεδρος 2 θητειων...

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ george 07/11/2012 16:52:23

      Πάντως σε απόλυτο αριθμό ψήφων υπάρχει μια έντονη διαίρεση. Ο Ρόμνει όντως στο τέλος δεν ήταν κακός. Αλλά νομίζω πως πρέπει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να πάνε λίγο πιο μέσα και να αντιληφθούν και τις δημογραφικές αλλαγές εντός των ΗΠΑ. Anyway, it's all over now, for now

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ george 07/11/2012 16:55:51

      Για την Καλιφόρνια υπονοείς, αν δεν κάνω λάθος, ότι μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς λόγω των Λατίνων μεταναστών, σωστά; Αν και ένας συντηρητικός καθολικός ενταγμένος αστός Λατίνος μπορεί να πάει και στους Ρεπουμπλικάνους, βέβαια.
      Δες και εδώ: Αν σε μία περιοχή με πολλούς Πακιστανούς δοθεί δικαίωμα ψήφου, δεν θα παίρνει στην περιοχή αυτή ο Σύριζα τρελά ποσοστά;

     • george avatar
      george @ ΒΙΣ 07/11/2012 20:16:00

      ναι φιλε λογω μεγαλου μεταναστευτικου ρευματος..η καλιφορνεζοι κατα παραδοση ειναι ρεπουμπλικανοι...και κατεμε εδω ηταν το μεγαλο λαθος του ρομνευ οτι δεν το δε το θεμα λιγο πιο σφαιρικα οπως ο μπους με αποτελεσμα να τους στειλει πανεθνικα κατευθειαν στον ομπαμα

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 07/11/2012 17:02:02

  Κατα βάση η πολιτισμική κυριαρχία των WASP δεν θίγεται, τουλάχιστον
  για το προβλεπτό μέλλον...για να μή μιλήσουμε για την κοινωνικο-οικονομική
  που παραμένει αδιαμφισβήτητη και μάλιστα με πρόεδρο "white niger"... μιά
  εξασφαλισμένη συναίνεση...κάποιες παραχωρήσεις πρέπει να κάνουν οι εν
  λόγω κύριοι!
  Το ό,τι ένα μέρος των ψήφων είχε ταξικά κίνητρα, το θεωρώ αυτονόητο...οι
  φτωχότεροι ψηφίζουν αυτούς που αισθάνονται πιό κοντά...στη περίπτωση
  μας, όχι απολύτως κοντά...όχι πολύ μακριά,άς πούμε.
  Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν αποτελείται πλέον απο τους old republicans.
  έτσι όπως τους φαντασίωνε ο Clint Eastwood: κύριοι,άρχοντες στην ψυχή με
  good manners...η επέλαση του reagano-thatcherism άλλαξε δραματικά τα
  δεδομένα...ενσωμάτωσε τα ανερχόμενα μεσοαστικά στρώματα, με όλη τη
  βιαιότητα των "οραμάτων" τους...το προπολεμικό new deal θρυμματίστηκε
  απο αυτό που.αυτάρεσκα,ονομάστηκε middle class coservative revolution και
  επωφελήθηκε απο την κατάρρευση των σοβιετικών για δεκαετίες...κάποτε,
  αυτά τα παραμύθια τελειώνουν...στην Ευρώπη την σκυτάλη ανέλαβαν οι
  Γερμανοί, όχι για πολύ ελπίζω!
  Ο κόσμος αναζητάει μετριοπαθέστερες και πιό ανθρώπινες θέσεις, εν μέσω
  κλιματικής αλλαγής και υπερπληθυσμού...ίσως, η Αμερική κατορθώσει να
  πρωτοπορήσει και στον 21ο αιώνα, ίσως!

 6. sim avatar
  sim 07/11/2012 18:21:38

  Εκτός από τις παπαριές για πράσινη ανάπτυξη και άλλα τέτοια φαιδρά που θα μας τα πρήξει πάλι ο - λεφτά υπάρχουν - Ομπάμα, θα φάμε στη μάπα μέσα από lifeστυλίστικες σελίδες εφημερίδων και περιοδικών και την αλογομούρα τη γυναίκα του, με τον εμφανή προγναθισμό και τις τεράστιες χερούκλες της που όλο περηφάνια δεν χάνει ευκαιρία να ξε-μπρατσώνεται, τη θεά, τη Μισέλ, για.....

 7. δημης avatar
  δημης 07/11/2012 19:42:28

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ...ΕΙΧΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ-ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ...ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ...

  • george avatar
   george @ δημης 07/11/2012 20:26:10

   δεν ειναι τοσο απλο φιλε..γιατι μεταξυ μας που ειμαι στους ρεπουμπλικανους αν αποφασισουν οι σπονσορες να ριξουν λεφτα το χρημα παει σαν καταιγιδα..και σε τοπικο επιπεδο...κανε υπομονη μεχρι το 2016 να δεις που εχουν κλειδωσει οι εκλογες απο τωρα και περιμενε το ποσοστο...το αποτελεσμα αυτο οφειλεται χθες στον αθλο του ρομνευ..εδω καλα καλα δεν ειχε την φανερη υποστηριξη των μπους που οποιος ζει στην αμερικη ξερει ποσο μεγαλη επιροη γενικα αλλα και πιο ειδικα στο ρεπουμπλικανικο κομα εχει η οικογενεια...αρα κατεμε το χθεσινο αποτελεσμα ηταν αναμενομενο..περιμενε τις εδιαμεσες εκλογες του 14 και τις προεδρικες του 16...

   • δημης avatar
    δημης @ george 07/11/2012 21:20:33

    Βέβαια δεν έζησα ούτε ζώ στην Αμερική.......
    -Το πότε επομένως θα προκληθεί "καταιγίδα " από χρήμα ΔΕΝ νομίζετε ότι εξαρτάται από τα συμφέροντά τους ;;;;;;
    -Ούτε αποκλείω ως γεγονός η...οικογένεια μπούς πόσο βοήθησε...μπορεί ,αφού και αυτή σπονσονάρεται ή τα συμφέροντα της,στιγμιαία έστω ήταν κόντρα στον ρόμνεϋ...
    -Το αναμενόμενο αποτέλεσμα μελλοντικά πάλι θα εξαρτηθει από τη μάχη των συμφερόντων...
    -φιλικά στον διάλογο....

    • george avatar
     george @ δημης 07/11/2012 22:04:37

     ναι φιλε διαλογο κανουμε και χαιρομαι.τι δεν εχω απαιτηση να συμφωνησει κανεις μαζι μου την αποψη μου ειπα και μενει να φανει αν εκανα καλη εκτιμηση...απλα για μενα το μεγιστο λαθος του ρομνευ ηταν η απολυτη θεση στο μεταναστευτικο γιατι κακα τα ψεματα η μειονοτητα κυριως των λατινων καθοριζει τις τελευταιες 2 δεκαετιες το αποτελεσμα..

     • δημης avatar
      δημης @ george 08/11/2012 00:11:56

      Χαίρομαι....και εγώ..... και ευχαριστω που απαντήσατε...
      Άν όμως οι..απόλυτες θέσεισ του κυρίου ρόμνεϋ του στοίχισαν την εκλογή οι...σύμβουλοί του οι μετρήσεις δεν του έδειξαν ένα άλλο δρόμο πειθούς τησ γνώμης των υπόλοιπων ψηφοφόρων;;;

     • george avatar
      george @ δημης 08/11/2012 12:29:23

      τι να πω στο πολυ ευλογο ερωτημα...μαλλον θα απαντησω οταν ρωτησα πριν μερικες μερες ενα ρεπουμπλικανικο στελεχος και μου πε οτι ο στοχος ο βασικος ειναι το 16.

 8. Dr. Josef Mengele avatar
  Dr. Josef Mengele 08/11/2012 01:49:31

  Είναι θλιβερό πόσες πολιτικές συζητήσεις γίνονται γύρω από το "γιατί έχασε ο Ρόμνι" και "τι έκανε λάθος" και δεν πήρε μαζί του τους τάδε ή δείνα ψηφοφόρους, ωσάν οι εκλογές να είναι διαγωνισμός ανάδειξης των καλύτερων image makers & συμβούλων επικοινωνίας ή political strategists. Τόσο πολύ έχουμε ξεχάσει ότι στις εκλογές κατεβαίνουν υποψήφιοι με θέσεις, και (αυτο)σκοπός τους δεν (πρέπει να) είναι να πουν οτιδήποτε για να κερδίσουν, αλλά να πουν αυτά που πιστεύουν και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν όσους περισσότερους; Και ο τελευταίος βλάκας ξέρει να μας πει ότι αν ο κάθε Ρόμνι ακολουθούσε μία πιο ήπια, "σούπα" στάση (που δεν ενοχλεί τα αυτιά κανενός) αντί για τις ακρότητες (δικές του ή συνεργατών του), θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση στη μεγάλη μάζα των "μέσων" ψηφοφόρων (χωρίς να μειώσει κατ'ανάγκη την απήχηση στους πιστούς του). Όταν κατεβαίνει ξεκάθαρα εναντίον της μετανάστευσης σε μία χώρα γεμάτη μετανάστες και φίλους αυτών (εκμεταλλευτές ή συγγενείς), περιμένει κανείς να κερδίσει; Όταν π.χ. τάσεται κατά της νεκρανάστασης της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενός από τους μεγαλύτερους εργοδότες (και λόμπι) της χώρας, περιμένει κανείς να κερδίσει; Εγώ πόνταρα και την τελευταία μου *δραχμή* πως όχι. Το 48% είναι θαύμα για τόσο συγκεκριμένες (και εν μέρει αντιεμπορικές έως ακραίες) απόψεις, όχι αποτυχία. Δεν έχω καμία αγάπη για τον Ρόμνι, γράφω γιατί απλώς δεν θεωρώ ντροπή να χάνεις επειδή δεν κάνεις τις απόψεις σου λάστιχο. Εκτός αν προτιμούμε να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αλλά όλοι μόνο με τις ίδιες μετριοπαθείς απόψεις που δεν θα ενοχλούν τη μία και την άλλη (φυλετική, θρησκευτική, σεξουαλική, αθλητική) μειονότητα, και θα εκλέγονται με κλήρωση αντί εκλογών για να μην μπαίνουμε και στον κόπο.

  Υπό αυτό το πρίσμα, αποτυχία είναι το 50% του Ομπάμα. Που με τόσο εύηχη ρητορική, αν τα είχε πάει πραγματικά καλά στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσε να έχει σαρώσει. Αλλά επειδή η προεδρία του ήταν μία φούσκα που δεν υλοποίησε τίποτα από τα κυρίως υπεσχημένα, κατάφερε απλώς να διασωθεί του πνιγμού, εκλεγόμενος οριακά από έναν απογοητευμένο πληθυσμό που απλώς απωθείτο περισσότερο από τον ακραίο Ρόμνι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.