#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανική "σωτηρία" με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίαςΧωράει η Ελλάδα στη νέα ευρωζώνη, που οικοδομούν μέσα στους «Ειδούς του Αυγούστου» η Ανγκελα Μέρκελ και οι βόρειοι σύμμαχοί της μαζί με το διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι;

Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, αφού ακόμη και ο πρόεδρος του SPD (και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι σε μια «μικρότερη ευρωζώνη». Εστω κι αν αυτό έγινε στο πλαίσιο της πρότασής του για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους και δημοψηφίσματα με στόχο την αλλαγή του γερμανικού και του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Δεν είναι μόνο οι «επίγονοι» του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», όπως πέταξε προχθές ο συνήθης ύποπτος , Μίκαελ Φουξ, επικεφαλής της ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών στην Μπούντεσταγκ.

Η επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, κατηγορώντας την ότι «εξαπάτησε τους Ευρωπαίους» και «θα έπρεπε να είχε ήδη αποβληθεί από την Ευρωζώνη αν υπήρχε σχετική πρόβλεψη», δημιούργησε την εντύπωση ότι κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί από χώρες του σκληρού ευρωπυρήνα λειτουργούν σαν «λαγοί» του Βερολίνου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι χώρες του Βορρά και οι γερμανικές τράπεζες ολοκληρώνουν τα «οχυρωματικά τους έργα» απέναντι σε Grexit και χρεοκοπία της Ελλάδας - χωρίς καν να το κρύβουν.

Προφανώς δεν έπεσαν στην τύχη οι ρουκέτες του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, στη βρετανική «Telegraph» περί «προετοιμασιών στη χώρα του για διάλυση της ευρωζώνης» και για διαβουλεύσεις σε προχωρημένο στάδιο ανάμεσα σε Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο (σ.σ. τα τέσσερα ΑΑΑ των οίκων αξιολόγησης) με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αποβολής «άτακτων» κρατών από το κοινό νόμισμα.

Αυτό, όμως, που πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα -περισσότερο και από την προτροπή του «Spiegel» να... χρεοκοπήσει για να σωθεί- είναι oι «διαρροές» Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι επίκειται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 30% ή 100 δισ. ευρώ συνολικά. Οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία και την ΕΚΤ να υποκύπτουν στις πιέσεις του ΔΝΤ να αναλάβουν κι εκείνοι μέρος της ζημίας από τη νέα ελληνική αναδιάρθρωση (κάτι που απέφυγαν στο πρώτο PSI). Είναι βέβαιο, όμως, πως η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα μετακυλίσουν το λογαριασμό στους Ευρωπαίους πολίτες, με απρόβλεπτες αντιδράσεις, ολοκληρώνοντας παράλληλα την οικονομική εξόντωση της Ελλάδας με τα ανταλλάγματα που θα της ζητήσουν.

Για να αποφευχθούν οι κοινωνικές παρενέργειες από την «ελληνική λύση» και τις επικείμενες αιματηρές «διασώσεις» Ισπανίας και Ιταλίας, η Μέρκελ (ή καλύτερα η Bundesbank…) και η ΕΚΤ φαίνεται πως κατέληξαν σε έναν «ιστορικό συμβιβασμό».  Σχεδόν τον… βροντοφώναξε και η ίδια η καγκελάριος από τον Καναδά, διαβεβαιώνοντας πως το υπό διαμόρφωση σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων «βρίσκεται σε πλήρη αρμονία» με τις θέσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών.

Τα χρηματιστήρια πανηγύρισαν για την ειρήνευση Γερμανίας - ΕΚΤ, αλλά οι ευρωπαϊκοί λαοί -πρωτίστως του Νότου- έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Οι πληροφορίες λένε πως η ΕΚΤ θα βάζει μπροστά τη μηχανή του προγράμματος κρατικών ομολόγων χωρίς πλαφόν, αλλά μόνο για τις χώρες που θα ζητάνε βοήθεια από το EFSF/ESM και θα αποδέχονται τη δέσμευση με ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» (MoU), όπως αυτό της Ελλάδας. Δηλαδή, οι χώρες θα εκχωρούν πλήρως την οικονομική και πολιτική τους κυριαρχία στην ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζοντας αυτόματα κάθε αλλαγή που θα τους υποδεικνύεται.

Με τη συγκεκριμένη μεθόδευση, της «οικειοθελούς» προσχώρησης σε προγράμματα σωτηρίας, οι Γερμανοί θα πετύχουν σταδιακά την πολυπόθητη οικονομικοπολιτική ενοποίηση, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες! Φυσικά η προσχώρηση των χωρών-μελών σε αυτό το μοντέλο δεν θα είναι και τόσο οικειοθελής, αφού στην πραγματικότητα θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δίλημμα: «Ή παραχωρείτε την εθνική σας κυριαρχία και σώζεστε ή φεύγετε από το ευρώ και οδηγείστε σε άτακτη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις χώρες, που βρίσκονται ήδη σε Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Θεωρητικά έχουν κάποιες ελπίδες να μπουν στον επωφελή για τους υπόλοιπους (ο Θεός να τον κάνει…) κοινό μηχανισμό, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από πηγές του Βερολίνου.

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, ώστε παραμένει αμφίβολο αν οι γερμανικές ασκήσεις επί χάρτου θα υλοποιηθούν ακόμη και στο «φιλικό περίγυρο». Για παράδειγμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (σχεδόν… πιστό αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου, θα θέσει σε δημοψήφισμα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, δυναμιτίζοντας την οικονομικοπολιτική ενοποίηση αλά γερμανικά. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση με 37-40 έδρες επί συνόλου 150 και ο αρχηγός του, Εμίλ Ρούμερ, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα αντισταθεί «στην πολιτική της άνευ όρων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και υποβάθμισης της οικονομικής πολιτικής σε ένα σύνολο κανόνων που περιγράφουν μόνο πώς θα μειωθεί το χρέος».


   Κάτι τέτοιες παρενέργειες ώθησαν τον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, να περιοδεύσει αυτές τις μέρες σε Ολλανδία, Φινλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Πολωνία για να τις «ομαδοποιήσει» γύρω από τις γερμανικές θέσεις. Τις μεγαλύτερες χώρες (στις οποίες παρεισέφρησε σαν σφήνα και η Ελλάδα) ανέλαβε η ίδια η Μέρκελ, με τις διαδοχικές επαφές που θα έχει στις 23, 29 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι.

Γιάννης Παπαδάτος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 19/08/2012 10:59:54

  Δε νομίζω ότι υπάρχουν νοήμονες άνθρωποι, που ασχολούνται έστω και κατ΄ελάχιστον με τα κοινά, οι οποίοι να μην έχουν καταλάβει ότι ο πόθος της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει όχι μία Ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά μία Γερμανική Ευρώπη.
  Στην ουσία αυτό που δεν κατάφερε με δύο παγκόσμιους πολέμους και αίμα θέλει (άσχετα αν πολλές φορές κάποια κόμματα ακόμη και στη Γερμανία δεν το καταλαβαίνουν) να το κάνει με τον οικονομικό πόλεμο που εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια έχει ξεκινήσει.Λέω τρία χρόνια γιατί τώρα εκδηλώθηκε αλλά στην πραγματικότητα η προετοιμασία του ξεκινάει πολύ πίσω και τουλάχιστον άρχισε να μπαίνει στο τελικό της στάδιο μετά την ενοποίηση των τέως 2 Γερμανιών.
  Αυτό που από τη μια με παρηγορεί και από την άλλη με τρομοκρατεί είναι το εξής : Κάθε φορά που η Γερμανία φτάνει στο απόγειο της δύναμής της (Στρατιωτικό στο παρελθόν, οικονομικό τώρα) τυφλώνεται από τη δύναμή της , κάνει μία σειρά από στρατηγικά λάθη και τελικά ηττάται.
  Από την άλλη όμως, αυτή η ήττα της συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη (για να μη πω τον κόσμο) σε πείνα και δυστυχία. Ειδικά η Ελλάδα και στους 2 παγκόσμιους πολέμους ήταν μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες (γεωστρατηγικές στον 1ο , ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικές στο 2ο).
  Έτσι κατά την ταπεινή μου γνώμη, όσο και αν θέλουν με πολλές προφάσεις να κρυφτούν οι Γερμανοί ισχύει γι αυτούς το ''Θέλει η π.....α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει''.
  Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί σε διεθνές επίπεδο είναι κατά πόσο θα την ανέχονται ακόμα οι Αμερικανοί (και Ρώσοι δευτερευόντως) και κατά πόσο οι Γάλλοι θα εξακολουθούν να είναι οι κολαούζοι τους. Για τους γνωστούς (Ολλανδούς, Αυστριακούς, κ.λ.π) μην έχετε καμία αμφιβολία για το ρόλο που παίζουν.
  Σε εθνικό επίπεδο σύντομα (σε λιγότερο από ένα δίμηνο -τρίμηνο πιστεύω) θα φανεί κατά πόσο ο Σαμαράς είναι ικανός να σταθεί ως πραγματικός παίκτης απέναντι στη Μέρκελ και σε ότι αυτή εκφράζει. Αν δεν καταφέρει να πει το δικό του ''ΟΧΙ'' τότε μαύρο φίδι στον κόρφο μας.

  • The Vorlon avatar
   The Vorlon @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 19/08/2012 12:53:31

   Η Γερμανία εδώ και 60 χρόνια πρακτικά δεν είναι αυτόνομο κράτος με τη συνήθη έννοια αλλά ένα Αμερικανικό project με σκοπό σε πρώτη φάση την εννοποίηση του ενός πόλου της Δύσης,και σε δεύτερη φάση-με το πέρας του ψυχρού πολέμου-την προβολή αυτού του μοντέλου εννοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο.Όλες οι δομές του Γερμανικού κράτους αντανακλούν αυτή την παρασιτική-τεχνητή φύση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

   Πράγματι,ένα μέρος των γερμανικών ελίτ θεωρεί οτι μπορεί να αυτονομηθεί απο την αμερικανική επιρροή και βλέπει την ΕΕ ως το ιδανικό όχημα για να το επιτύχει,αλλά αυτό το μέρος παραμένει μειοψηφικό.Η Γερμανική Ευρώπη για τους κυρίαρχους κύκλους εξουσίας στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιο επιθυμητή από τη διαλυμένη και παραδομένη στη Ρωσσία Ευρώπη,ανεξάρτητα από το αν θα έχει απολυταρχικές δομές και θα αντιβαίνει στις διακυρηγμένες δημοκρατικές αξίες της ένωσης.Άλλωστε η απολυταρχικοποίηση και ο αυτοκρατορικός συγκεντρωτισμός είναι κυρίαρχη τάση στη Δύση ως "αντίδοτο" στην κρίση..

   Το θέμα για εμάς τους Έλληνες δεν είναι να προσβλέπουμε στο πότε θα μας λυτρώσει από την "κακή" Γερμανία η ΗΠΑ,αλλά να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας αν μπορούμε να ζήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι σε μια απολυταρχική ΕΕ.Ο υπολογισμός των Ελληνικών ελίτ,αλλά και των ρομαντικών υπερασπιστών του Ευρωπαικού ονείρου που έγινε εφιάλτης,είναι οτι αυτή είναι μια παροδική κατάσταση και σύντομα θα ανατραπεί-από τον Ολάντ,τον Γκάμπριελ,το Μόντι,τον Ομπάμα,τον Πούτιν-ο καθένας διαλέγει και από ένα σωτήρα κατα την κλίση του..Μπορούμε να ζήσουμε λοιπόν σε μια δεσποτική αυτοκρατορία η όχι?

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ The Vorlon 19/08/2012 13:24:26

    Πάρα πολύ καλό σχόλιο.
    Συμφωνώ καί επαυξάνω.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Ιαπετός 21/08/2012 22:12:35

     Μπορούμε! Όπως μπορούν και οι Έλληνες να ζουν και να προκόβουν στην Γερμανία και να δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους ΕΚΕΙ, όχι εδώ. Ίσως μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Δεσποτεία μας απαλλάξει και από τους πάγιους δαίμονές μας. Αλλά προσοχή: Ίσως οι Γερμανοί να θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά χωρίς τους Έλληνες. Κάτι σαν τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ: Να λάμπει, αλλά να μην μας ανήκει -στην καλύτερη περίπτωση να δουλεύουμε εδώ, μερικοί.
     Και έχουν κάθε λόγο: Το οικόπεδο είναι -κυριολεκτικά και μεταφορικά- γωνιακό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.