#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βράζουν οι Βρυξέλλες με την «κυρία nein»Η ευρωζώνη βρίσκεται στη χειρότερη φάση της δεκάχρονης ιστορίας της, ενώ όλες οι προσπάθειες λήψης δραστικών μέτρων με στόχο την άρση του αδιεξόδου συναντούν την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, της «κυρίας nein», όπως την αποκαλούν πλέον στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ύφεση, ανεργία, δημοσιονομικά προβλήματα, τραπεζική κρίση, όλα τα κακά έχουν σωρευτεί στην ευρωζώνη, απειλώντας όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Ποτέ στο παρελθόν Αμερικανός πρόεδρος δεν συνομίλησε με ξένο ηγέτη περισσότερες φορές απ’ όσες ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Μέρκελ, την οποία παρότρυνε να συναινέσει στη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Από το φθινόπωρο του 2009 που εμφανίστηκε η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, η καγκελάριος κινείται με εσωτερική ατζέντα. Γνωρίζει ότι η εκλογική κεντροδεξιά πελατεία της είναι εχθρική σε διασώσεις άλλων χωρών, ενώ οι ψηφοφόροι της είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στη σταθερότητα των τιμών και του νομίσματος. Η Μέρκελ επιχειρεί κάθε φορά να συνδυάσει και τα δύο, δηλαδή αρνείται να συναινέσει στη λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο ωσότου η κρίση αρχίσει να απειλεί το ίδιο το ευρώ. Τότε υποχωρεί έναντι των εταίρων και εμφανίζει στους ψηφοφόρους της την υποχώρηση ως επιβεβλημένη προκειμένου να διασωθεί το νόμισμα. Κινείται δηλαδή στη λογική του ακροβάτη που περπατάει πάνω στο σχοινί χωρίς δίχτυ.

Μέχρι στιγμής στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας, αν και ενέργησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, κατάφερε να μείνει στο σχοινί και να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κουραστεί και η κόπωση αυτή έχει εξελιχθεί πλέον σε έντονη δυσφορία, με αποτέλεσμα η «κυρία nein» να κινδυνεύει να βρεθεί σε μία άνευ προηγουμένου απομόνωση. Κάθε φορά που οι εταίροι ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη, απασχόληση, τραπεζική ενοποίηση ή έκδοση ευρωομολόγων, εκείνη αρνείται διατυπώνοντας αστεία επιχειρηματολογία. Για παράδειγμα, στο αίτημα για έκδοση ευρωομολόγων απαντά ότι θα πρέπει πρώτα να επιτύχουμε την οικονομική και πολιτική ένωση. Δηλαδή μετά από δέκα χρόνια, όταν η Ευρώπη δεν θα έχει ανάγκη τα ευρωομόλογα.

Κορυφαίοι εταίροι, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έχουν καταστήσει σαφές στην καγκελάριο ότι στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου) δεν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για ασκήσεις επί χάρτου και μεγαλόπνοα σχέδια πολιτικής ενοποίησης. Θα την πιέσουν αφόρητα να υποχωρήσει και να δεχτεί σημαντικές αποφάσεις, κυρίως για την προώθηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία.

Η Μέρκελ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την πίεση των εταίρων της, αλλά και τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία στα περισσότερα θέματα συμπλέει με την υπόλοιπη ευρωζώνη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα θέματα της ανάπτυξης και της επίλυσης της τραπεζικής κρίσης. Πολιτικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσει το περπάτημα στο σχοινί, γιατί αυτή τη φορά ουδείς διατίθεται να ρισκάρει μια πανευρωπαϊκή κρίση εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών της καγκελαρίου.

Τα πέντε γερμανικά «όχι»

1. Έκδοση ευρωομολόγων

Θεωρεί ότι η έκδοση ευρωομολόγων για την κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους σε επίπεδο ευρωζώνης δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από την παρέλευση μιας μακροχρόνιας περιόδου και αφού προηγουμένως θα έχει επιτευχθεί η οικονομική σύγκλιση της ευρωζώνης. Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα χαλάρωναν τη λιτότητα και τις προσπάθειες εξυγίανσης. Η Γερμανία επωφελείται από τη σημερινή κατάσταση, δεδομένου ότι δανείζεται με ασήμαντο επιτόκιο κοντά στη ζώνη του 1% τη στιγμή που Ισπανία και Ιταλία πληρώνουν για τα δεκαετή ομόλογα επιτόκια 6%-7%.

2. Μέτρα για την ανάπτυξη

Υποστηρίζει  τη δική της, ελάχιστα πειστική για τους εταίρους, θεωρία ότι αν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η ανάπτυξη θα έρθει από μόνη της. Αγνοεί προφανώς ότι εξαιτίας της έλλειψης μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία βρίσκονται σε ύφεση, αφού δεν διαθέτουν δημόσιους πόρους για την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα, οι εταίροι ζητούν και πιέζουν για έκδοση ομολόγων έργων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ΜμΕ, καθώς και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων ώστε να στραφούν σε δράσεις υπέρ της απασχόλησης.

3. Ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση

Αρνείται την άμεση προώθηση μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που θα διαχειρίζεται με κοινό ταμείο τις τραπεζικές κρίσεις ώστε να μην πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι τις διασώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά να συνεισφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες. Αρνείται επίσης την άμεση εγγύηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, μια εξέλιξη που δεν θα υποχρέωνε τους πολίτες ορισμένων χωρών με προβλήματα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλες πιο ασφαλείς χώρες. Για τα δύο αυτά θέματα, η Μέρκελ υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε βάθος χρόνου και αφού θα έχει προωθηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική ενσωμάτωση.

4. Ισπανική τραπεζική κρίση

Δεν αποδέχεται το ισπανικό αίτημα για απ’ ευθείας προσφυγή τραπεζών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τους όρους προσφυγής στο ΕΤΧΣ, που προβλέπουν ότι για τη διάσωση τραπεζών θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την ενδιαφερόμενη χώρα που θα δανειστεί και στη συνέχεια θα δανείσει τις τράπεζες. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται Μνημόνιο και η Ισπανία, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, δεν επιθυμεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση. «Nein» λέει η Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη που θα διαθέσουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους για τις ισπανικές τράπεζες επιθυμούν να έχουν γνώμη για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα που δανείζεται.

5. Αλλαγή όρων στην Ελλάδα

Δεν συζητά οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι της Ελλάδας, απαιτώντας πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων έχει διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να της δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει και ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Στις Βρυξέλλες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί κυβέρνηση από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τότε το Βερολίνο θα υποχρεωθεί να κάνει πίσω. Εκεί που Μέρκελ και εταίροι συμφωνούν απόλυτα είναι στην άμεση διακοπή της στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ακύρωση του Μνημονίου.

Νίκος Μπέλλος, στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 10/06/2012 15:47:40

  Η εξουσία είναι ανοργασμική.
  Ο Ερωτας είναι ο ίδιος ο οργασμός.
  H εξουσία φοβάται το μύχιο.
  Ο Ερωτας τρέφεται απ’ αυτό.
  Η εξουσία υποδουλώνει τον άνθρωπο.
  Ο Ερωτας απελευθερώνει τον Ανθρωπο.
  Η εξουσία μισεί τη δημιουργία.
  Ο Ερωτας υμνεί τη Δημιουργία.
  Η εξουσία δολοφονεί τη ζωή.
  Ο Ερωτας Δημιουργεί τη Ζωή.
  Η εξουσία μισεί τον Ερωτα.
  Ο Ερωτας αγαπά την εξουσία (του)

  Αρα;
  Yπάρχει άρα;

  Διά της αύρας του Ερωτος, γινόμαστε Aνθρωποι.

  Ο Ερωτας Δεν πλησιάζει την εξουσία. Και όμως σήμερα η εξουσία διαποτίζει το μεδούλι μας, το Είναι μας, άρα δεν γνωρίζουμε τι είναι Ερωτας. Ας επιχειρήσουμε τουλάχιστον να μάθουμε.

  Και ο Θεός Βοηθός! (Ο Θεός Ερως).

  Σήμερα επικρατεί υποτίμηση της Αξίας του Ερωτα.
  Aπλούστατα, εφηύραμε νέες αξίες κινούμενες από άγχος και ματαιοδοξία. Αυτές της κοινωνικής ανέλιξης, της πρόσβασης στην εξουσία, της δόξας, του πλουτισμού. Πως να βρεθεί χρόνος γιά να ξοδέψει κανείς το σώμα του και την ψυχή του;

  Γιατί πρωτίστως, αυτό είναι Ερωτας! Το ξόδεμα, το να δίνεις ανιδιοτελώς την πιό αρχέγονη αγωνία σου στην αγωνία του άλλου. Και πώς κανείς να δώσει όταν όλος του ο πολιτισμός, όλη του η παιδεία είναι βασισμένη στο πώς θα αποκομίσει, πώς θα αρπάξει μάλλον, ό,τι τον συμφέρει;

  Και αφού ο Ερωτας έχει εισέλθει στη διαδικασία της αγοροπωλησίας, αφού έχει ταυτιστεί με τους κανόνες του εμπορίου, αφού έχει μεταλλαχθεί σε δήθεν ελευθερία επιλογής συντρόφου, πώς να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εξουσία;

  Ο Eρωτας είναι εχθρός της καθημερινότητας, η οποία απαιτεί σύνεση, λογική, συμβιβασμό, εργασία, διεκπεραίωση, σύμβαση.

  Ο Eρωτας είναι ο ανατροπέας της καθημερινότητας. Γιά τούτο και οι άνθρωποι τον φοβούνται. Γι’ αυτό το λόγο τον εξόρισαν από την καθημερινότητά τους. Πως ν’ αντέξουν το πάθος; Πως να επιτρέψουν τη μεταρσίωσή τους; Πως ν’ αντιμετωπίσουν την τραγικότητα του Eρωτα;

  Διότι ο Eρωτας δεν είναι μόνον έκσταση. Είναι και πτώση (Falling in Love), φυλακή, άρα είναι κάτι σαν τραγικό γεγονός. Και αυτό το τραγικό γεγονός, σύμφωνα με τον Μαξ Σέλερ, εμφανίζεται μόνον όπου υπάρχει Ανω και Κάτω, Ευγενές και Ευτελές.

  Αποκτά όμως Aξία ως στοχασμός πάνω στα ανθρώπινα πάθη. Γράφει ο Ρολάν Μπαρτ: «Φαντασιακό μουσείο του ερωτικού λόγου και του ερωτικού πάθους. Εδώ βρίσκω τη φωτιά, την παραφορά και τη φινέτσα, χάρη στην ανατομία ενός ποιητικού νυστεριού.»

  Ερωτας ο Μέγας Εξόριστος! Είναι η Απάντηση σε όλα, αλλά ο Ιδιος Είναι και η Ερώτηση.

  Τι εστί Ερως λοιπόν; αναρωτιόταν πριν από δύο αιώνες ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ανθρωπότητας και ταυτοχρόνως οιονεί θεωρητικός του Ερωτα, ο Τζιάκομο Καζανόβα. Και απαντούσε, αφού είχε ηλικιωθεί αρκούντως και είχε μελετήσει φιλοσοφώντας:

  «Eρως, Ο Μη Ορισμός! Της φύσεως ο Θεός. Η γλυκύτερη πικρία, η πικρότερη γλυκύτης. Τέρας θεϊκό, που ορίζεται μόνον διά μέσου των παραδόξων.»

  Πως ν’ αναλυθούν τα λόγια του συγγραφέα; Πως να ορισθεί ένας Θεός; Κάποιος ή κάτι άϋλο, κάποιος ή κάτι πάνω από τις δυνάμεις μας, που μάς κυβερνά; Η αριστουργηματική αντίφαση των εννοιών, η διαύγεια της οποίας μάς προειδοποιεί γιά το επώδυνό της!

  Μάς παραπέμπει ευθέως στη φιλοσοφία του Ηρακλείτου, στην ένωση των αντιθέτων, στην παλίντονον αρμονίην, του τόξου και της λύρας. Ο Ερωτας ήγουν δεν είναι αυτό ή εκείνο. Είναι αυτό εκείνου και εκείνο αυτού, ο πόλεμος και η ειρήνη, το οιονεί άφατον, η άγρια ηρεμία, η ήρεμη αγριότητα. Είμαστε έρμαια της μικρότητάς μας. Αυτή η μικρότης όμως τον επινόησε γιά να ελευθερωθεί και να σκλαβώσει ταυτοχρόνως.

  Το μόνο που γνωρίζουμε καλά γιά τον Ερωτα είναι η θνησιγένειά του. Η διάρκειά του είναι ελάχιστη, παρ’ ότι προαιώνιος και διαιώνιος. Κι ενώ εξ αρχής τον ταυτίζουμε με τον θάνατο, ζούμε, προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα από τις στιγμές του.

  Δεν είναι παράδοξο. Θα ήταν, εάν δεν καθόριζε τις πιό ακραίες εκφάνσεις της ζωής μας. Κι οι ακρότητες οδηγούν στον θάνατο. Ξορκίζουμε τον θάνατο του Ερωτα ζώντας ερωτικά, επιμηκύνοντας τον χρόνο της παιδικότητας, της χαράς, της έκστασης, κολυμπώντας στα ματωμένα νάματα της κατάνυξης του άλλου, πετώντας στην ατμόσφαιρα του υπέρλογου, της υπέρβασης της σωματοψυχικής μας. Το πώς επουλώνουμε τα τραύματα και τις πληγές που αφήνει ο αιχμηρός πυρετός του Ερωτα, αυτό είναι ό,τι μπορούμε να καταθέσουμε. Τις εμπειρίες του ο καθείς προσφέρει γιά να προχωρήσει το είδος. Η γέννηση, η φθορά, ο θάνατος.

  Μία αύρα Ερωτος αν εισπνεύσει κανείς, είναι αρκετή γιά να διαμορφώσει ήπια και ανθρώπινα την προσωπικότητά μας. Ο σπόρος καλλιέργειας του πλαγκτού μας και του νου μας είναι ο Ερωτας. Διότι «Σημασία δεν έχει να είσαι άνθρωπος, αλλά να γίνεις Ανθρωπος», όπως κραύγαζε ο Φ. Νίτσε.

  Αρα, ο Ερωτας είναι η απάντηση σε όλα!
  Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος είναι και ερώτηση.
  Ερωτας λοιπόν, σημαίνει Ερωτας!
  Γιατί ο Ερωτας; Διότι ο Ερωτας!

  ~Γιώργου Κ. Σταματόπουλου: «Ερωτας Ανθρώπου Μύησις»
  (Αποσπάσματα) – Εκδόσεις Καστανιώτη 2001
  ♠ ♠
  “Η δικιά μας” (3ης γενιάς Ελληνο-Αμερικανίδα), διεθνώς καταξιωμένη στιχουργός/μουσικοσυνθέτης/ερμηνεύτρια, με φωνή που σπάει τζάμια,
  Αnastacia & Eros Ramazzoti: “Più Splendido Artistico Duetto Di Mondo”
  http://bit.ly/2bU4B1

 2. Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Κωστας Ε. Χριστοδουλου 10/06/2012 16:34:38

  .........γι'αύτό ίσως, "βουλιάξουμε" πρίν τό καταλάβουμε ........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.