#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2012 23:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαίνει προς κατάργηση, η συνθήκη ΣέγκενΟι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο όσον αφορά τη δυνατότητα να επανέλθουν, έστω και κατά τρόπον προσωρινό, οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα κάθε χώρες σε περιστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής πίεσης στην εξωτερική τους μεθόριο, ανακοίνωσε η δανική προεδρία της ΕΕ.

Πρόκειται «για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες», διαβεβαιώνουν οι γαλλικές και γερμανικές αρχές, που εισηγήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή.

«Αποδεχθήκαμε τον συμβιβασμό που κατατέθηκε από την δανική προεδρία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να ενσκήψουν», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικός Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.

«Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.

Τα κράτη έχουν ήδη την δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης. Η Πορτογαλία ήδη το έχει πράξει το 2010 στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Μολαταύτα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστάσεις ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα προκαλούσε μία κατάρρευση στον μηχανισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.

Η σημερινή συμφωνία δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ευφορία στην ευρωπαία επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ: «δεν είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός», κατήγγειλε η ίδια. «Αυτή η συμφωνία μας αφήνει στο έλεος των λαϊκιστικών πιέσεων» στο εσωτερικό των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε επίσης την «μονομερή» απόφαση των υπουργών Εσωτερικών: «η ελεύθερη διακίνηση στον άνευ εσωτερικών συνόρων χώρο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Απέναντι σε καταστάσεις κρίσεως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη του Σέγκεν πρέπει να μπορούν να ξαναβρούν την κυριαρχία τους», απάντησε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «σε τέτοιες περιστάσεις τα κράτη θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού και όχι με τρόπο μονομερή».

«Η συμφωνία προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ρόλο που αρμόζει να είναι δικός της και διατηρεί τις δυνατότητες των κρατών σε τομείς που είναι εξόχως ευαίσθητοι», πρόσθεσε.

«Η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών μας. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους υπουργούς Οικονομικών», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Χανς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. elli avatar
  elli 07/06/2012 20:46:54

  Για την Ελλάδα τόσα χρόνια δεν συνέτρεχαν λόγοι δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας για να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της ? Έπρεπε να μας το πουν οι Δανοί ή ο οποιοσδήποτε άλλος? Δηλαδή οι δικοί μας πολιτικοί τα έβλεπαν αγγελικά πλασμένα όλα τόσα χρόνια ή έπρεπε να διαλυθεί η κοινωνία από την εγκληματικότητα για να κάνουν κάτι?
  Και τώρα τους ελέγχους στα σύνορα ποιός θα τους κάνει που έχουν ξηλώσει όλο το μηχανισμό φύλαξης των συνόρων (συνοριοφύλακες κλπ)? Ή θα βγει πάλι κάνα ΚΚΕ να στριγκλίζει ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα αν γίνονται έλεγχοι ,και θα πρέπει να ισοπεδώνονται καθημερινά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών για να μην νοιώσουν άβολα οι εισβολείς στην ουσία στη χώρα!

 2. Q-Nihilism avatar
  Q-Nihilism 07/06/2012 21:31:39

  Αχ elli, αν για κάθε φορά που καταπατούσαμε την κοινή λογική στην Ελλάδα βάζαμε 1 ευρώ σε έναν λογαριασμό, τώρα θα είχαμε συγκεντρώσει το ΑΕΠ της Γης.

 3. anonymous avatar
  anonymous 07/06/2012 22:10:56

  Η Ελλάδα ελέγχει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτά και να τα φυλάει πρέπει και δεν είναι εσωτερικά για να ισχύει το Σένκεν. Τα μόνο κοινά σύνορα με την ΕΕ τα έχουμε με τη Βουλγαρία αλλά η Βουλγαρία δεν ανήκει στο Σένκεν.

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/06/2012 06:48:01

  Αυτό, με πολύ πολύ απλά λόγια, σημαίνει ότι όσα μας έλεγε και μας λέει ο Σύριζα ότι θα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους "μετανάστες" (διάβαζε: ισλαμιστές εισβολείς) για να πάνε στις "χώρες της δυτικής Ευρώπης" (εννοούσε: στους Κουτόφραγκους) είναι μία αρλούμπα και μισή. Διότι οι "Κουτόφραγκοι" (που ασφαλώς δεν είναι πιο κουτοί από εμάς) κλείνουν τα σύνορα, επαναφέρουν τους ελέγχους και τα διάφορα λούμπεν ταλιμπανοειδή με τα ελληνικά χαρτιά έρχονται πίσω (στη Αθήνα δηλαδή, όχι αλλού) από όπου έφυγαν. Και αναμένω από τον Μιχελάκη να βγει να το επισημάνει.
  Επί τη ευκαιρία, να επισημάνω ένα μεγάλο φάουλ που έκανε χθες ο Μιχελάκης μιλώντας για αυτοδικία στην περίπτωση του νεκρού αλβανού κατασαπλιά στην Παιανία. Δεν ήταν αυτοδικία, ήταν καθαρή αυτοάμυνα και ο Θεός να έχει καλά το παιδί στον Γολογοθά που θα τραβήξει με την ανθελληνική νομοθεσία μας...Και αν τύχει και σε δικαστικούς "προοδευτικούς", ούτε ψύλλος στον κόρφο του.

 5. elli avatar
  elli 08/06/2012 11:33:17

  Εκτός κι αν επαναφέρουν τους ελέγχους γιατί προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη μαζική μετανάστευση Ελλήνων προς τις Ευρωπαικές χώρες !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.