#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2009 23:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφγανιστάν: Η φύση της εξέγερσης

Μια συνύπαρξη διαρκείας μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και των Ταλιμπάν δεν είναι δυνατή. Κανένας δεν έχει τον πλήρη έλεγχο κάποιας περιοχής. Η δύναμη των φυλών έχει υπονομευτεί από τη εποχή της Σοβιετικής εισβολής το 1979 και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει, επί παραδείγματι, με αυτήν των Σουνιτών της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να επαναληφθεί στο Αφγανιστάν η «επιτυχία» της καταπολέμησης της εξέγερσης του Ιράκ. Τα εθνικά, γλωσσικά και φυλετικά χαρακτηριστικά της χώρας είναι άκρως  σύνθετα.

Σήμερα, οι δυο κύριες πηγές εξουσίας στο Αφγανιστάν είναι το όπλο και το Κοράνι. Η ωμή δύναμη απo τη μια και η θρησκευτική αξιοπιστία απo την άλλη. Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι διαθέτουν και απ` τα δύο ενώ οι δυτικοί κατηγορούνται για χρήση μόνο των όπλων. Οι πάρα πολλοί θάνατοι αθώων  εξάλλου, δεν βοηθούν καθόλου. Τουναντίον οδηγούν πολλούς ντόπιους να συστρατευθούν με τους Ταλιμπάν.

Για πολλά χρόνια η προσοχή των Αμερικανών ήταν στραμμένη κυρίως στο Ιράκ οπότε και οι Ταλιμπάν κέρδιζαν χώρο. Βοήθησε πολύ και η στήριξη του Πακιστανικού στρατού όπως και η γειτνίαση με τους ορεινούς όγκους της φιλικής προς τους Ταλιμπάν  αυτής χώρας οι οποίοι και προσφέρουν ιδανικό καταφύγιο σε ομάδες των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη την δύναμη να διώξουν τους δυτικούς. Κατατρύχονται από πάμπολλες εσωτερικές διαφορές και ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει πως δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα πολλά στρώματα που ενυπάρχουν μέσα σε αυτό που γενικότερα αποκαλείται κίνημα των Ταλιμπάν. Βλέπουμε δηλαδή πως οι Ταλιμπάν έχουν να πολεμήσουν τόσο τους δυτικούς στρατούς όσο και τους εσωτερικούς αμφισβητίες. Εξ` άλλου αν και κρατάνε προς το παρόν αρκετά γερά, δύσκολα θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν πλήρως αν δεν μεταλλαχτούν σε μια πιο συνεκτική και συντονισμένη πολεμική μηχανή και όχι να παραμείνουν ένα απλό αντάρτικο κίνημα όπως είναι σήμερα.


______________________________________________________________________________________________
Η ουσία είναι ότι κανένας από τους δυο αντιπάλους  σήμερα δεν χρησιμοποιεί την πλήρη δυναμική του.  Τα κυριότερα πλεονεκτήματα διεξαγωγής ανταρτοπόλεμου είναι η δυνατότητα χρήσης μικρών ομάδων, με χαμηλό κόστος που μπορούν να συντηρηθούν από τον πληθυσμό και να οπλιστούν από επιδρομές σε αστυνομικά τμήματα και απομονωμένα στρατιωτικά φυλάκια. Στο Αφγανιστάν σήμερα οι Αμερικανοί μπορούν και αντιμετωπίζουν με επιτυχία αυτού του είδους τον πόλεμο που ονομάζεται Φάση 1. Στον ανταρτοπόλεμο φάσης 2 οι ομάδες μεγαλώνουν και ως εκ τούτου αυξάνονται τόσο τα έξοδα όσο και οι ανάγκες περαιτέρω οργάνωσης, συντήρησης, επικοινωνίας  κλπ. Στη φάση 3 ο αντάρτικος στρατός έχει μετατραπεί σε συμβατικό στρατό οργανωμένο σε μεραρχίες, συντάγματα κλπ. Μπορεί έτσι να κινητοποιήσει μεγάλες δυνάμεις ακόμη και πυροβολικού αλλά η λογιστική του υποστήριξη γίνεται εφιάλτης καθώς οι ανάγκες οργάνωσης πολλαπλασιάζονται. Τέτοιου μεγέθους δυνάμεις είναι δύσκολο να διαλυθούν γρήγορα αφ`ής στιγμής κινητοποιηθούν και είναι πολύ ευάλωτες σε ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις με μεγάλη δύναμη πυρός.

Οι Ταλιμπάν Σήμερα.

Δεν είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να προχωρήσουν στη φάση 3 προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο. Δεν χρειάστηκε πυροβολικό για να αποκρουστούν οι Σοβιετικοί στο παρελθόν. Βέβαια δεν ήταν οι Ταλιμπάν που έδιωξαν τους Σοβιετικούς αλλά οι Μουτζαχεντίν που είχαν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας , του Πακιστάν και της Αμερικής. Οι Ταλιμπάν αναδείχθηκαν μέσα από το χάος που ακολούθησε την κομμουνιστική διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι το 1996 είχαν καταφέρει να κυριαρχήσουν πλήρως και να αναλάβουν την εξουσία στην Καμπούλ. Και μετά ακολούθησε η 11η Σεπτεμβρίου. Αν και οι Ταλιμπάν πέτυχαν να κλιμακώσουν το αντάρτικό τους σε φάση 2, εν τούτοις ποτέ δεν απόλαυσαν τη μαζική υποστήριξη της ΕΣΣΔ προς τους Βορειοβιετναμέζους ή αυτήν που έδωσαν οι ΗΠΑ στους Μουτζαχεντίν στη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής. Πολλοί όμως Ταλιμπάν απολαμβάνουν της βοήθειας τόσο του Πακιστάν όσο και πλουσίων «προστατών» από τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Πέραν αυτών οι Ταλιμπάν περηφανεύονται και για τη στήριξη που έχουν από πολλούς μέσα στις Αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και την Αφγανική αστυνομία. Πολλά από τα όπλα τους μάλιστα είναι από παρτίδες που έχουν δοθεί ως προμήθειες στις κρατικές αυτές δυνάμεις.

Οι Ταλιμπάν σήμερα αποτελούν την  ισχυρότερη δύναμη Pashtun και οι Pashtun είναι η μεγαλύτερη από τις εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν. Πέραν αυτού, η ηγεσία του Mullah Omar είναι χωρίς καμία απειλή καθώς δεν υπάρχει κανένας ανταγωνιστής που θα μπορούσε να ελπίζει σε ανάληψη της ηγεσίας. Το κίνημά τους γίνεται ολοένα και πιο σταθερό και αναπτύσσεται συνεχώς καθώς όλο και πιο πολλοί πολέμαρχοι αποφασίζουν να ενωθούν μαζί τους προκειμένου να πετύχουν νομιμοποίηση  και αναγνώριση. Για δε τον απλό πληθυσμό οι Ταλιμπάν είναι αυτοί που δείχνουν ότι θα διαδεχθούν την Αμερική και το ΝΑΤΟ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

(Από το http://www.stratfor.com/)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.