#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 22:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασμουσεν: Οικονομική ένωση σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας«Ο πυρήνας του σημερινού διαλόγου για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση της κυριαρχίας», τονίζει ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σε ομιλία που πρόκειται να απευθύνει σε σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει να εκχωρηθούν στην ευρωζώνη εξουσίες που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά και θα διορθώνουν μη βιώσιμες πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος της», τονίζει.

«Συγκεκριμένα, αυτό θα σημαίνει πως οι αρχές της ευρωζώνης θα έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό, στον διαρθωτικό, είτε στον δημοσιονομικό τομέα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να εμβαθύνουν την τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ένωση, ο Άσμουσεν τονίζει πως «αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές: εάν υποτιμάτε τον βαθμό της πολιτικής δέσμευσης στο ενιαίο νόμισμα το κάνετε με δική σας ευθύνη».

Ο ίδιος τονίζει επίσης πως η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στο να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.

Ο Άσμουσεν υποστηρίζει πως αφενός η ανεκτικότητα και αφετέρου η απροθυμία για παρέμβαση στις πολιτικές που ακολουθούνται εντός της ευρωζώνης έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ.

«Όπως φαίνεται το δίδαγμα αυτό δεν έχει αντληθεί πλήρως: οι ημερομηνίες για την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων χαλαρώνουν, τα διορθωτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα χάρις στις νέες διαδικασίες απλώς δεν χρησιμοποιούνται, όπως τεκμαίρουν οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Κύπρου στην προσφάτως εφαρμοσθείσα διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας. Εάν θα πρέπει να είναι αποτελεσματική η αμοιβαία εποπτεία, αυτό θα πρέπει να αλλάξει».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης να ακολουθούν πολιτικές που δημιουργούν βάση σε άλλες και αποσταθεροποιούν το συνολικό οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», δηλώνει.

Ο Άσμουσεν υπογράμμισε πως μία βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη μπορεί να καταστεί βιώσιμη μόνον εάν διαθέτει μία δημοκρατική υποστήριξη και υπευθυνότητα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο μοναδικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εμπλακούν ενεργότερα τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία μπορούν να συζητούν δημόσια τις συμβουλές για την οικονομική τους πολιτική που προσφέρει στα κράτη μέλη ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τον Άσμουσεν, η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός επόπτη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης: «όμως είναι υψίστης σημασίας αυτό το πλαίσιο να επιτρέπει στην ΕΚΤ να δρα με αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και χωρίς κινδύνους για τη φήμη της», τόνισε.

«Θα απαιτηθούν αυστηροί διακανονισμοί για να προστατευθεί η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» δηλώνει ο Άσμουσεν και κλείνοντας παρατηρεί: «το να πει κανείς πως η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας είναι περίπλοκη αποτελεί την κοινοτοπία της χρονιάς. Όμως θα πρέπει να το κάνουμε καλά. Ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει πως θα χρειασθούμε περισσότερο χρόνο».

http://www.ethnos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 17/07/2012 22:38:09

  Να και η Ευρωπαϊκή Κατοχή

 2. abc avatar
  abc 17/07/2012 22:55:34

  Τώρα ξύπνησε ο Ασμουνσεν και μας λέει αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 30 χρόνια που ήταν τα αυτονόητα και μετά να γίνει το Ευρώ?
  Και μας τα παρουσιάζει τάχα μου για νέες μεγάλες ιδέες και τον χρυσοπληρώνουμε γι αυτό απ' το υστέρημά μας?
  Και γιατί δεν δίνει το παράδειγμα η χώρα του, να εκχωρήσει πχ.την διοίκηση της ΕΚΤ στην Ελλάδα και να μήν σκίζεται ντε και καλά να την πάρει ο Σόιμπλε?
  Οταν οι ηλίθιοι φτάνουν σε ψηλά αξιώματα δυστυχώς παθαίνουν ό,τι και η μαιμού...
  Φαίνεται ο κ@λος τους...

  • No Way avatar
   No Way @ abc 17/07/2012 23:59:06

   Kαθολου αυτονοητα , η ευρωπη δεν αντεχει αλλες αυτοκρατοριες που οδηγουν σε παγκοσμιους πολεμους και κοινωνικες εξεγερσεις , η ιστορια της ειναι γεματη με αναλογα γεονοτα

  • abc avatar
   abc @ abc 18/07/2012 12:17:22

   Πριν 30 χρόνια ήταν αυτονόητο και οι περισσότεροι λαοι των 12 ιδρυτικών χωρών της τότε ΕΟΚ με πλειοψηφίες άνω του 50% είχαν αποδεχτεί την παραχώρηση της Εθνικής τους κυριαρχίας στο νέο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και μάλιστα αδημονούσαν να ξεπεραστεί σύντομα το στάδιο της προσωρινής τεχνοκρατικής "ευρωκυβέρνησης" των Βρυξελλών .
   Εμείς είμασταν δια του Εθνάρχου Καραμανλή οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της παραχώρησης της Εθνικής μας κυριαρχίας επί των συνόρων και υπέρ της δημιουργίας Ευρωστρατού που θα αναλάμβανε την προστασία τους. Απότοκο αυτής της έντονης επιθυμίας για κοινή άμυνα ήταν και το πρόγραμμα που γέννησε το μαχητικό Eurofighter.
   H επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού έφερε το κάρρο (Ευρώ) μπροστά από το άλογο (Η.Π.Ε.). Η πίστη οτι οι "αγορές" θα λύσουν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Η χαρά του Τραπεζίτη δηλαδή. Και βεβαίως οι "αγορές" έλυσαν όλα τα προβλήματα, των Τραπεζιτών βέβαια, σε βάρος των κορόιδων (τον μακάκα δεν απαγορεύεται να τον εκμεταλλεύεσαι).
   Αλήθεια τι θα έλεγε ο κ. Ασμουνσεν αν η Ελλάδα αυριο παραχωρούσε τη Εθνική της κυριαρχία επι των συνόρων της (λόγω και της υπαρτής οικονομικής αδυναμίας της) στην ΕΕ?
   Να έρθουν οι Γερμανοί πιλότοι να αναλάβουν τις αναχαιτίσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και οι Ελληνες να τους προσφέρουν την σαφώς ανώτερη των Γερμανών τεχνογνωσία τους σε αναχαιτίσεις σε πραγματικές συθήκες "εμπλοκής"? Και να τους στείλουμε μια Τρόικα από τους πλέον έμπειρους βετεράνους μας να ελέγχουν σε τρίμηνη βάση την πρόοδό τους?
   Καί να έρθουν Γερμανοί συνοριοφύλακες να αναλάβουν τους λαθρομετανάστες απο Τουρκία, αλλοιώς η Ελλάδα να τους αφήνει με χαρτιά να περνάνε στην Ευρώπη όπου επιθυμούν?
   Η μήπως νομίζει ο κ. Ασμουνσεν οτι παραχώρηση Εθνικής κυριαρχίας θα φέρνει μόνο λεφτά στη Γερμανία και όχι ευθύνες, που ποτέ δεν έχει καν γευτεί μέχρι σήμερα, μέσα στο προστατευτικό κουκούλι που την φύλαξε η Αμερική μετά τον πόλεμο. Οπου αυτοί συνέχιζαν να πλουτίζουν σαν τους Εβραίους τη στιγμή που εμείς πεθαίναμε στην Πόλη, στην Χούντα, στην Κύπρο και ακόμα καθημερινά στο Αιγαίο...
   Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κ. Ασμουνσεν. Αλλωστε εμείς υπογράψαμε το σύμφωνο σταθερότητας ακόμα και στα χάλια που είμαστε. Δεν την κάναμε σαν τους Εγγλέζους και τους Τσέχους. Το ερώτημα όλων των Ευρωπαίων σλημερα κ. Ασμουνσεν είναι άν και πότε επιτέλους η Γερμανία θα αναλάβει τις ευθύνες της και όχι μόνο τις εισπράξεις απο τα "μνημόνια"...

 3. No Way avatar
  No Way 17/07/2012 22:58:13

  Παραλαβατε ευρωπη της ευημεριας το 2000 και την γυρισατε 60 χρονια πισω μολις σε δεκα χρονια

  Αναπτυξη με δανεικα, με διασωση τραπεζων σε μονιμη βαση συνδιασμενα με πολιτικες λιτοτητας και ξεπουληματος των παντων , μεγαλωνουν τα χρεη και βυθιζουν τους λαους στην φτωχεια και την εξαθλιωση

  Το νεο σοβιετ που ετοιμαζετε στα χαρτια θα μεινει , τα κρατη εχουν ιστορια χιλιαδων ετων , δεν σας ανηκουν , ουτε καταργουνται στο ονομα ενος νομισματος

 4. Enzo avatar
  Enzo 18/07/2012 00:08:10

  Εδω μιλάμε πλέον για γενική κατάρρευση των παντων , όχι μόνο στην Ευρώπη αλλα worldwide .
  Ο Σαμαρας ας προετοιμάσει κατάλληλα το έθνος στον δρόμο της επιστροφής για το εθνικο μας νόμισμα .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Enzo 18/07/2012 00:28:26

   Νομίζεις δε το ξέρει; Ο Πούτιν περιμένει να βοηθήσει εδώ και 3 χρόνια. Η Ευρώπη μετά από όσα θα γίνουν θα βρίσκεται σε κατάσταση χειρότερη του μεσοπολέμου. Η κατάρρευση θα θυμίζει καταστροφή από πόλεμο...

   • Iωάννης34 avatar
    Iωάννης34 @ Γεώργιος Τ. 18/07/2012 01:31:53

    ...και τότε θα έρθουν οι εξωγήινοι και θα διεκδικήσουν τον πλανήτη τους.Γιατί θα αποδειχθεί οτι τελικά δεν ζούσαν ανάμεσα μας αλλά εμείς ζούσαμε ανάμεσα τους.

 5. No Way avatar
  No Way 18/07/2012 00:41:24

  Σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ κινείται πλέον το Βελγικό Δημόσιο χρέος, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε σημερινό δημοσίευμα της Βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας “De Tijd”, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Βέλγιο είναι η πέμπτη Χώρα της ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, της οποίας τα χρέη υπερβαίνουν το 100% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο τρίμηνο του 2012 το Δημόσιο χρέος του Βελγίου ανήλθε σε 377,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 101,8% του ΑΕΠ, έναντι 98,25% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό το χρέος να επανέλθει σε επίπεδα κάτω του 100% μέχρι τα τέλη του χρόνου εάν η Τράπεζα KBC επιστρέψει την Κρατική ενίσχυση ύψους 2,7 δισ. ευρώ που έχει λάβει και εάν φυσικά δεν ανακύψει η ανάγκη να δοθεί χρηματική βοήθεια προς τις Ισπανικές Τράπεζες ή δεν χρειαστεί επιπλέον στήριξη η Τράπεζα Dexia. Olympia.gr

 6. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 18/07/2012 01:40:09

  Σε κάθε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου αρχίζει πάλι το σενάριο του τρόμου,του πανικού,της καταστροφής και της πείνας για όλη την Ευρώπη(ή σχεδόν όλη).
  Δε λέω οτι είναι απίθανο σενάριο αλλά όσοι το πιστεύουν τι λύσεις προτείνουν;
  Μοιάζει το όλο θέμα με εκείνο το ποτήρι που άλλοι το βλέπουν μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο.

 7. No Way avatar
  No Way 18/07/2012 03:02:26

  Κοιτα την ιστορια πως δημιουργηθηκαν και εθνη κρατη με τα νομισματα τους
  Τα 10 χρονια που υπαρχει το ευρω ειναι σταγονα στον ωκεανο ,συγκριτικα με το χρονο που διενυσαν στην πορεια της παγκοσμιας ιστοριας και μην ξεχναμε τοτε ειχαν πενιχρα μεσα και τεχνολογια , σημερα ειναι σε απειρως καλυτερη κατασταση και εχουν την τεχνογνωσια να ανακαμψουν σε πολυ συντομο χρονο σε σχεση με το παρελθον ( κραχ 1929)

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ No Way 18/07/2012 04:08:28

   Δηλαδή πρέπει να υπάρξει καταστροφή για να έρθει πρόοδος;Εκεί είναι η ένσταση μου.Η ανάκαμψη είναι ο στόχος αλλά δεν χρειαζεται να πάρω φορα απο το σημείο Ο.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/07/2012 12:03:00

  Αδελφοί μετανοείτε, ήγγικεν γάρ η Συντέλεια των αιώνων !!!

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 18/07/2012 14:54:17

   Θείε, μήπως βάρεσες μπιέλλα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.