09/09/2009 18:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόψε η ομιλία Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης-Διχασμένοι οι ΔημοκρατικοίΟ αμερικανός πρόεδρος αλλάζει στρατηγικές σε μία προσπάθεια διάσωσης της κορυφαίας προτεραιότητάς του στο εσωτερικό των ΗΠΑ και γι' αυτό αναμένεται απόψε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο να κάνει μία πιο συντονισμένη, υψηλού προφίλ προσπάθεια για να πιέσει τους γερουσιαστές προς μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Μετά από μήνες έντονης κριτικής ότι απέτυχε να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αντιμετωπίσει στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα) μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ο Ομπάμα αναμένεται να δώσει νέες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ελπίζει να επιτύχει - κυρίως θα καθορίσει πως θα πρέπει να μοιάζει η νίκη. Είναι μια προσπάθεια που ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι του θεωρούν εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου να ανακτηθεί η επιρροή σε μια συζήτηση που κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει μονοπωληθεί από τους επικριτές του προέδρου.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Λευκού Οίκου διαμαρτύρονται διότι πιστεύουν ότι ο Ομπάμα πρέπει να διατυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα πρωταρχικής σημασίας θέμα που τους βοήθησε να εκλεγούν το 2008. Όμως, εξηγώντας πώς θέλει να επιτύχει γενικούς στόχους, όπως η επίτευξη καθολικής κάλυψης και η μείωση του κόστους για την υγεία, ο πρόεδρος έχει εισέλθει σε ύπουλα πολιτικά ύδατα: το ίδιο του το κόμμα είναι βαθύτατα διαχωρισμένο σχετικά με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου της υγειονομικής περίθαλψης, και μέχρι στιγμής έχει ο Ομπάμα έχει αποφύγει τις δεσμεύσεις προς όλες τις πλευρές.

Πρόκειται για την δεύτερη εμφάνιση του Ομπάμα ενώπιον μιας κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου. Η πρώτη του, τον Φεβρουάριο, ήταν για την οικονομική κρίση της χώρας. Η σημερινή ομιλία αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον αφού τα περισσότερα μέλη του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο Max Baucus, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας, ηγείται των συζητήσεων για την υγειονομική περίθαλψη για μήνες και διεμήνυσε στους ρεπουμπλικανούς διαπραγματευτές ότι είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), προκειμένου να απαντήσουν στην τελευταία πρότασή του για συμβιβασμό.

Ο Baucus είπε ότι σχεδιάζει να λάβει μια απόφαση σύντομα για το αν θα εγκαταλείψει τις διμερείς διαπραγματεύσεις και θα προχωρήσει με ψηφοφορία στη γραμμή του κόμματός του.

Οι φιλελεύθεροι είναι ανένδοτοι ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περιέχει μια επιλογή ασφάλισης που θα στηρίζεται από κυβερνητικούς πόρους, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να είναι ασφάλιστρα φθηνότερα και να προστατευθούν οι πλέον ευάλωτοι ασθενείς από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών σωματείων και μιας ομάδας από πρώην εθελοντές της εκστρατείας Ομπάμα, έχουν δηλώσει ότι δε θα δεχθούν τίποτα λιγότερο.

Άλλοι, όμως, μέσα στο κόμμα είναι βαθύτατα δύσπιστοι στην προσθήκη ενός νέου προγράμματος δημόσιας υγείας στο μείγμα, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει στην κυβέρνηση πολύ μεγάλη δύναμη. Η πτέρυγα Blue Dog των Δημοκρατικών καθώς και οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στη Γερουσία - ιδιαίτερα ο Γερουσιαστής Μπεν Νέλσον της Νεμπράσκα - είναι μεταξύ αυτών.

Οι διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών,εστιάζονται επίσης στο ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί για τις επιδοτήσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να ασφαλιστούν και αν θα πρέπει να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζομένους τους, μεταξύ άλλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδινε στο Κογκρέσο περιθώρια μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσει το θέμα ευελπιστώντας να επιτευχθεί μία δικομματική συναίνεση. Παράλληλα ήθελε να αποφευχθούν τα λάθη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον όταν πριν από 16 χρόνια, κάποιοι ένιωσαν ότι μένουν εκτός των συνεδριών και των αποφάσεων της διοίκησης.

Ο Robert Blendon, καθηγητής της πολιτικής για την υγεία και την πολιτική ανάλυση στο John F. Kennedy School of Government του Harvard σημειώνει ότι ο Ομπάμα πρέπει να κάνει μια πιο σταθερή λαβή. " Πρέπει να πιέσει τη διαδικασία για να γίνει'' είπε.

Από http://www.realclearpolitics.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 09/09/2009 19:14:55

    σιγά το πρωταρχικής σημασίας θέμα... Πρωταρχικής σημασίας σοσιαλιστική δημαγωγία

  2. Orestios avatar
    Orestios 10/09/2009 00:00:48

    Σφίξαν οι κ_λοι. Τί νομίζει ότι εκεί μπορεί να λέει ότι του κατέβει στην κουρούπα όπως κάνει εδώ το GAP?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.