#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/11/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Απόφαση για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Ολι Ρεν υποβάθμισε χθες τη σημασία φημών, ψιθύρων και σεναρίων περί αναβολής για αργότερα μέσα στο μήνα των αποφάσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, αρχικά ο Ολι Ρεν από το Μεξικό και στη συνέχεια ο εκπρόσωπός του από τις Βρυξέλλες, με τις παρεμβάσεις βγήκαν μπροστά σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη φημολογία που αναπτύχθηκε από ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης για καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, εξαιτίας των πολύπλοκων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως εκείνου της βιωσιμότητας του χρέους.

Από το Βερολίνο

Οι υποψίες για την προέλευση αυτών των σεναρίων για αναβολή «δείχνουν» Βερολίνο και συνδέονται με την παρέμβαση που είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup στις 31 Οκτωβρίου, ζητώντας από τους ομολόγους του να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 12 Νοεμβρίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαιρετικά δύσκολο και θα πρέπει να αφιερωθεί ο ανάλογος χρόνος για την προετοιμασία των αποφάσεων.

Με την άποψη αυτή δεν συμφωνούν η Κομισιόν, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι περισσότεροι εταίροι, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, εκτιμώντας ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων και τον Προϋπολογισμό του 2013, θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις γρήγορα, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Ο Ολι Ρεν δήλωσε προχθές το βράδυ από το Μεξικό ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να λάβουμε αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας». Χθες στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπός του υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι σχετικά με το ζήτημα αυτό γίνεται εντατική εργασία στο πλαίσιο της Τρόικας και τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν τα τελικά κοινά συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Ρεν παραμένει αισιόδοξος εν όψει της Δευτέρας θεωρώντας ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για την Ελλάδα, ενώ συνέστησε στους δημοσιογράφους να λάβουν υπόψη αυτή τη θέση και να μη δίνουν μεγάλη σημασία σε ανώνυμες πηγές και ψιθύρους περί αναβολής.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, ώστε να πληρώσει το χρέος της πριν από τις 16 Νοεμβρίου, απάντησε: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το Eurogroup ετοιμάζεται για την ημερομηνία αυτή, οι συνομιλίες συνεχίζονται και ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα, εάν συμφωνήσει στις προσπάθειες που της ζητούνται, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να λάβει τη βοήθεια που περιμένει».

Βιωσιμότητα χρέους

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, στη βελγική πρωτεύουσα το μοναδικό ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ είναι αυτό της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων μέχρι τη ΔευτέραΟι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει σχετικά με την επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς και με τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, η οποία εκτιμάται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι θα προέλθει από ένα συνδυασμό και των τριών σεναρίων που βρίσκονται σήμερα στο «τραπέζι» του Εurogroup. Δηλαδή, την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των εν λόγω δανείων, καθώς και την επαναγορά από την Ελλάδα ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mx avatar
  mx 07/11/2012 08:15:29

  Μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος δημόσιος τομέας θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά, υποστηρίζει η Deutsche Bank στην τελευταία 29σέλιδη πρώτη έκθεση της σειράς Insight Europe που εγκαινίασε πρόσφατα.
  Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πιθανή μια επέκταση του προγράμματος προσαρμογής, οι διαφοροποιήσεις στις πληθωριστικές πιέσεις και η σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας, δεν αφήνουν το χρέος να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά. Μόνο με την επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να περιοριστεί ο όγκος του κρατικού χρέους.
  Ειδικά για την Ελλάδα, η Deutsche Bank θεωρεί ότι πλέον έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται η ιδέα της εξόδου της από το ευρώ, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
  Για να μείνει όμως η Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, θα πρέπει να αποφασιστεί ο δημόσιος τομέας να δεχτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (OSI), κάτι το οποίο μπορεί να σημάνει μία μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
  Αν και μία τέτοια προοπτική είναι σχεδόν απίθανη τώρα, αναμένουμε οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν εν τέλει σε μία άμεση λύση ώστε να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της παράτασης χωρίς να αυξήσουν το μέγεθος του δευτέρου πακέτου στήριξης, αναφέρει η Deutsche Bank, η οποία μάλιστα προτείνει και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να συμμετάσχει στην προσπάθεια.
  Σύμφωνα με την Γερμανική Τράπεζα, η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει τα ποσά έκδοσης εντόκων γραμματίων (αυξάνοντας το όριο του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας - ELA), κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Κάτι δηλαδή που έκανε και τον Αύγουστο όταν έληγε ομόλογο και η δόση δεν είχε εκταμιευτεί.
  Σύμφωνα με την Deutsche Bank δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευρωζώνη απέχει από το σημείο καμπής και ανατροπής της κρίσης. Αν και ο "ασθενής" έχει βγει από την εντατική, είναι ακόμη στα πολύ πρώιμα στάδια της ανάρωσης και το ρίσκο της υποτροπής είναι πολύ μεγάλο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της.
  Η κορυφαία γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει σημαντικό για την Ελλάδα το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου, όπου συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin.
  Επίσης, η Deutsche Bank θεωρεί σημαντικότερο το διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου όπου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για την Ελλάδα.
  Πιο συγκεκριμένα, η Deutsche Bank εκτιμά την ύφεση για το τρέχoν έτος στο 6,4%, στο 3% για το 2013, ενώ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το 2014. Παράλληλα χαρακτηρίζει βέβαιη τη χρονική παράταση του ελληνικού μνημονίου, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να το αρνούνται επισήμως μέχρι να επικαιροποιηθεί και δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελληνική Οικονομία.

 2. αβαρία avatar
  αβαρία 07/11/2012 08:48:41

  "Για να μείνει όμως η Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, θα πρέπει να αποφασιστεί ο δημόσιος τομέας να δεχτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (OSI)".
  Αν γίνει αυτό για την Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει και για την Ισπανία, την Κύπρο και την Ιταλία. Με 'αλλα λόγια να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι να μεταφερθούν στις πλάτες τους τα χρέη που δημιουργήθηκαν με κύρια ευθύνη των Τραπεζιτών και δευτερεύουσα των πολιτικών, απο τις ιδιωτικες Υπερτράπεζες στους φορολογούμενους Ευρωπαίους. Είναι τόσο υποζύγια όλοι τους σαν εμάς? Θα το δεχτούν ή θα επαναστατήσουν?

 3. δημης avatar
  δημης 07/11/2012 19:47:39

  ΒΕΒΑΙΑ...
  ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ;;;;; ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ.... ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ..(ΛΙΓΕΣ)...ΚΛΠ...ΓΝΩΣΤΑ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.