#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/05/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απομονωμένη διεθνώς πλέον η Μέρκελ 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την τελευταία συνάντηση των G-8, είναι ότι η Μέρκελ είναι πλέον διεθνώς απομονωμένη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ταυτίζεται με τον Ολάντ, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, και ανάπτυξης, κόντρα στην αυστηρή λιτότητα που ευαγγελίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος.

Έτσι, έχοντας χάσει δυο από τους κυριότερους συμμάχους της, η Μέρκελ είναι πια μόνη, και όλο και περισσότεροι την κατηγορούν ότι αυτή ευθύνεται για το ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα ταυτίζονται με το μέλλον του ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, υπέστη και μια σημαντική ήττα, όταν το κόμμα της (Χριστιανοδημοκράτες- CDU) απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους στην Βεσφαλία, αναγκάζοντας την να αποπέμψει τον θεωρούμενο ως διάδοχό της, και υπουργό Περιβάλλοντος Norbert Röttgen.

Με δεδομένη την αυξανόμενη απομόνωσή της, και τις διάφορες απορρίψεις των πολιτικών της, το ερώτημα είναι αν η Μέρκελ θα αλλάξει γραμμή πριν από τις ελληνικές εκλογές, ή θα τα ρισκάρει όλα ταυτίζοντας την μοίρα της, την μοίρα της Γερμανίας, καθώς και την μοίρα του ευρώ, με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών;

Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν καταστροφικές για την Μέρκελ.

Στις 23 Απριλίου, ο στενότερος σύμμαχός της, και γεράκι της λιτότητας, πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Δυο εβδομάδες αργότερα, έσπασε ο περίφημος Γαλλογερμανικός άξονας της  ΕΕ, όταν ο Ολάντ νίκησε τον Σαρκοζί για το αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας. Ο Σαρκοζί είχε συνεργαστεί στενά και αρμονικά με την Μέρκελ τα τελευταία δυο χρόνια, χαράζοντας από κοινού την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην κρίση χρέους.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα συνεργαστούν οι Μέρκελ και Ολάντ, Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως οι προσεγγίσεις τους απέναντι στη κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η Μέρκελ συνεχίζει να επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να βασίζεται στην πίστωση. Ο Ολάντ πιστεύει στο ακριβώς αντίθετο. Και μάλιστα τον στηρίζουν σε αυτή του την άποψη οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και η Κομισιόν, η οποία επιδιώκει ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης.

Τον στηρίζει επίσης και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί μη τυχόν η ευρωπαϊκή κρίση μεταδοθεί στη χώρα του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, και ο Ιταλός ομόλογός του Μόντι, στηρίζουν κι αυτοί τον Ολάντ στην επιδίωξή του για δημιουργία ευρωομολόγων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Η Μέρκελ όμως ανθίσταται σθεναρά, διευρύνοντας έτσι το Γαλλογερμανικό χάσμα που έχει ανοίξει. Παράλληλα, με την στάση της βάζει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης στην επόμενη σύνοδο που είναι προγραμματισμένη να γίνει η σε μερικές μέρες.

Η Μέρκελ δέχεται πολλές πιέσεις, εξαιτίας των προσπαθειών που έκανε να επηρεάσει τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη.

Από την αρχή της κρίσης, η Γερμανίδα σιδηρά κυρία κρατά μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, ρισκάροντας την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal, σε μια συνάντηση που είχε η Μέρκελ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010, του είπε χαρακτηριστικά ότι αρνείται να απαλύνει τους όρους της διάσωσης της χώρας του, επειδή «αυτή θα πρέπει να πονέσει, έτσι ώστε να μην θέλει κανένας άλλος να διασωθεί κι αυτός…».

Μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν συμμορφωθεί με τις πολιτικές της Μέρκελ, απειλώντας μάλιστα (πρόσφατα) τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα σέβεται το μνημόνιο, η χώρα του θα εκδιωχθεί από το ευρώ.

Οι υπουργοί αυτοί ελπίζουν πως έτσι θα τρομάξουν τους Έλληνες, ώστε να ψηφίσουν μια συγκυβέρνηση Πασόκ-ΝΔ, που θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η Μέρκελ αύξησε το διακύβευμα, τηλεφωνώντας τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ζητώντας δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει η χώρα του να παραμείνει στο ευρώ, και μάλιστα ζήτησε αυτό να διεξαχθεί την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η βαριά ήττα του CDU στην Ρηνανία, αποτέλεσε καίριο πλήγμα για την Μέρκελ. Μάλιστα, ο Röttgen, προσπαθώντας την τελευταία στιγμή να αλλάξει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, έκανε τη γκάφα να ταυτίσει τις περιφερειακές αυτές εκλογές, με δημοψήφισμα επί των πολιτικών της Μέρκελ! Έτσι έδωσε ένα μεγάλο όπλο στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συνδύασαν την τοπική νίκη τους με μια γενικότερη σοσιαλιστική νίκη απέναντι στην λιτότητα της καγκελαρίου. ‘Όταν μάλιστα ο Röttgen αρνήθηκε να παραιτηθεί από υπουργός, η Μέρκελ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, αποπέμποντάς τον από την κυβέρνηση, παρότι θεωρούνταν ο κατ εξοχήν ευνοούμενός της.
Είτε σχεδιασμένα, είτε κατά λάθος, εξαιτίας των εξελίξεων, η Μέρκελ έχει βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να συνδέεται η πολιτική της μοίρα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων ελληνικών εκλογών.

Αν κερδίσει το στοίχημα της, και οι αν οι τρομαγμένοι Έλληνες ψηφοφόροι επιλέξουν κυβέρνηση που θα συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, η καγκελάριος θα συνεχίσει να θεωρείται ως η πολιτικός που  κατάφερε να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη.
Αν όμως χάσει το στοίχημα, και η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει, τότε η Μέρκελ θα κατηγορηθεί για το χάος που θα ακολουθήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, κινδυνεύει να χάσει την θέση της από την Σοσιαλδημοκράτισσα Hannelore Kraft, που οι δημοσκοπήσεις την θέλουν να προηγείται στις εκλογές του 2013.

Παράλληλα, η Μέρκελ μοιάζει να καλλιεργεί, άθελά της, μια αναζωογόνηση της αριστεράς, και της πολιτικής κατά της λιτότητας, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

http://www.worldpoliticsreview.com//articles/11987/increasingly-isolated-germanys-merkel-ties-her-fate-to-greek-elections

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 26/05/2012 18:13:30

  "Αν κερδίσει το στοίχημα της, και οι αν οι τρομαγμένοι Έλληνες ψηφοφόροι επιλέξουν κυβέρνηση που θα συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, η καγκελάριος θα συνεχίσει να θεωρείται ως η πολιτικός που κατάφερε να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη"

  Αν συνεχίσει το πρόγραμμα ίδιο και απαράλλακτο, δεν θα πρόκειται για νίκη της Μέρκελ αλλά για απλή παράταση, μέχρι το πρόβλημα να επανέλθει χειρότερο.

 2. sawas avatar
  sawas 26/05/2012 18:16:41

  ...τον Σοσιαλδημοκράτη Hannelore Kraft...

  το google translate τα έκανε αυτό?
  h**p://www.hannelore-kraft.de/img24/keyvisual.png

  Διόρθωσε το Παράξενε

 3. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 26/05/2012 18:29:58

  Για να μεγαλώσει κάποιος το ΑΕΠ του πρέπει είτε να αυξησει τις επενδύσεις που κανει, είτε να αυξήσει την κατανάλωση, είτε να αυξήσει τις εξαγωγές του.

  Με κομμένη τη ρευστότητα και με νόμισμα ελεγχόμενο από την χώρα της, τι από όλα τα παραπάνω περιμένει η Μέρκελ να αυξηθεί στην Ελλάδα για να "αναπτυχθεί" με την ακολουθούμενη πολιτική της;

  Προφανώς η κυρία μας δουλεύει και στο βάθος του τούνελ μας περιμένει ο σκουπιδοντενεκές.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 26/05/2012 18:51:18

  "Η ανώριμη αγάπη λέει: σ' αγαπώ επειδή σε χρειάζομαι.
  Η ώριμη αγάπη λέει: σε χρειάζομαι επειδή σ' αγαπώ πολύ.”
  ~Erich Fromm (1900-1980) Γερμανός ψυχαναλυτής

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ η Dimi 27/05/2012 14:34:16

   Πραγματική σοφία !!!

 5. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 26/05/2012 20:52:17

  Πολύ νωρίς και έγκαιρα ο Σαμαράς της είπε: Το πρόγραμμά σου για την Ελλάδα είναι λάθος και όταν το πρόγραμμά σου αποτύχει, εγώ θα είμαι αυτός που θα το διορθώσω.
  Πάλι ο Σαμαράς επιβεβαιώνεται, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής για να το καταλάβει και η Μέρκελ.
  Η πορεία της Ελλάδας και της ΕΕ, δεν είναι τυχαία, όλα είναι αποτελέσματα πολιτικών από ξεροκέφαλους και φοβικούς ηγέτες. Αλλά πως κάποιος θέλει να είναι ¨ηγέτης¨, όταν διακατέχεται από τέτοια σύνδομα;

 6. anonymous avatar
  anonymous 26/05/2012 21:21:52

  Η Γερμανία σώζει τις τράπεζές της με χρήματα Ελλήνων κι Ευρωπαίων!

  Ποιον διασώζουν τα «πακέτα» που παρέχονται στην Ελλάδα, βάσει των Μνημονίων; «Tα γερμανικά κρατικά ταμεία και της γερμανικές τράπεζες». Όχι, δεν απαντά κανένα ελληνικό «αντιμνημονιακό» κόμμα. Η απάντηση προέρχεται από το πρακτορείο Bloomberg View.

  Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισαν ώστε τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αναλύοντας διεξοδικά αυτή τη διαδικασία, το Bloomberg View αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά σημεία:

  Πρώτο: Εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβη με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτομάτως, ως άμεση κίνηση της νομισματικής ένωσης.

  Δεύτερο: Μόλις οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αντιστάθμισαν τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

  Τρίτο: Τα προαναφερθέντα δάνεια εντάχθηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υπό μορφή απαιτήσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

  Τέταρτο: Εάν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών προς τους δανειστές, οι απώλειες θα μοιράζονταν στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αναλόγως της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραεζα. Στη Γερμανία θα αναλογούσε το 28%.

  Πέμπτο: Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα βάρη που θα επωμίζονταν οι γερμανικές τράπεζες μεταφέρθηκαν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης.

  «Ε, όχι και συνετή η Γερμανία»...

  Το Bloomberg αμφισβητεί το κλισέ το οποίο – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- διατείνεται πως «η Γερμανία είναι ένας συνετός ενήλικος και η Ελλάδα ένα απερίσκεπτο, άτακτο παιδί».

  Τονίζει συγκεκριμένα ότι οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Προς επίρρωσιν, αναφέρει:

  «Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους. Εν ολίγοις, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν»

  Το Bloomberg View εξηγεί τι εννοεί το Βερολίνο, όταν λέει πως η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τυχόν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ: Ότι θα «πληρώσουν τη νύφη» κυρίως οι Γάλλοι! Γράφει:

  «Προτού αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, οι γερμανικές τράπεζες κινδύνευαν με μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα τα βάρη θα κατανεμηθούν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης. Πρωτίστως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα»

  «Η Άνγκελα Μέρκελ να θυμηθεί ότι κέρδισε από την Ευρώπη»

  Κατά το Bloomberg View, πάντως, εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη η Γερμανία κάθε άλλο παρά αλώβητη θα μείνει...

  «Το κόστος από τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιβαρύνει τη Γερμανία. Εάν ο τραπεζικός πανικός και η αναστάτωση στις αγορές ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, θα εξανεμιστεί μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα ζημίωνε και τις εξαγωγές της Γερμανίας, θα διακινδύνευε δε την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε».

  Το Bloomberg View διατυπώνει ένα «δια ταύτα»:

  «Για να τα αποτρέψει όλα αυτά, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα κι ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να αποδεχθεί ένα μηχανισμό που θα ενισχύσει οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, με τον ίδιο αυτόματο τρόπο που χαρακτήρισε τη διάσωση της Γερμανίας. Αν μάλιστα δεχόταν ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων, θα έκανε ένα πρώτο βήμα».

  Και καταλήγει:

  «Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ σκέφτεται το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, ας έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα, όπως και η Ελλάδα»

 7. Μάκης avatar
  Μάκης 26/05/2012 21:24:29

  Δεν είναι μόνη της η Μέρκελ.
  Χαίρει της υποστήριξης τής Εσθονίας, της Μιράντας Ξαφά, και του μνημονιακού άξονα Σαμαρά-Μπακοντόρας-Βενιζέλου.

 8. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 27/05/2012 17:05:43

  Ακόμη δεν έχετε δει τίποτε, θα πάθουν τέτοιο κάζο οι σύμμαχοι της Μέρκελ που θα το φυσάν και δε θα κρυώνει. Μπέστε και λίγο σε καλές σελίδες του ίντερνετ και ενημερωθείτε. Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτε και μπορούν να πάθουν από μας πολλά. Έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό ατού-καλύτερα ατομική βόμβα να το λέτε. Η επόμενη κυβέρνηση ξέρει να το χρησιμοποιήσει και θα το κάνει. Τότε καθίστε στο καναπέ και απολαύστε το ντόμινο που θα δημιουργηθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.