#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/06/2012 15:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακούφιση της Ευρώπης, αλλά και αγωνία για την νέα κυβέρνησηΗ «ταμίας» της Ευρώπης Γερμανία, ανακουφισμένη με την νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, και να αποφύγει μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ.

Η ανακούφιση όμως των χρηματαγορών, περιορίστηκε από την αγωνία που συνεχίζει να υπάρχει αναφορικά με τα άλυτα προβλήματα της Ελλάδας, την απουσία ενός γενικότερου σχεδίου για την ευρωζώνη, και την συνεχιζόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle, η ουσία του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, όμως μπορεί να προσαρμοστεί το χρονικό της περιθώριο.

Σύμφωνα όμως με την γερμανική κυβέρνηση, οι απόψεις αυτές δεν είναι επίσημες, και μάλιστα δεν είναι ώρα για «εκπτώσεις» προς την Ελλάδα.

Ο φανατικός της πειθαρχίας στην δημοσιονομική ορθοδοξία και στενός συνεργάτης της  Μέρκελ, υφυπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter δήλωσε πως «σίγουρα δεν πρέπει να εξαντλήσουμε την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την ανάγκη μιας βιώσιμης πορείας προσαρμογής της Ελλάδας, και μιας επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά από 4 χρόνια σκληρής ύφεσης.

Αυτά τα μηνύματα για χαλάρωση θα βοηθήσουν τον Α. Σαμαρά, που πέτυχε μια «παρά τρίχα» νίκη εναντίον του Α. Τσίπρα, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το κεντροαριστερό Πασόκ. Έχει όμως να αντιμετωπίσει σκληρές πιέσεις από τους διεθνείς δανειστές της χώρας του, προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες, και που μέχρι στιγμής είναι στάσιμο.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της ένα σχέδιο 100 ημερών, που θα συμπεριλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημ. υπαλλήλων, και κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων. «Αν δεν το εφαρμόσουν, τότε το παιχνίδι είναι τελειωμένο για αυτούς», είπε.

Το ευρώ, και τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, μόλις ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν βοήθησε τα υψηλά κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti καλοδέχθηκε το αποτέλεσμα, λέγοντας πως «μας επιτρέπει να έχουμε ένα πιο ήρεμο όραμα για το μέλλον της ΕΕ, και της ευρωζώνης».

Από την δική του πλευρά, ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για πολύ καλά νέα για την ΕΕ, για το ευρώ, και για την Ισπανία.

Αναλυτές της Citi θεωρούν ότι δεν άλλαξε κάτι θεμελιακά από το ελληνικό αποτέλεσμα, και συνεχίζουν να προβλέπουν πως η χώρα έχει πιθανότητες 50-70% να φύγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως δεν έχει σημασία αν θα φύγει ή όχι η Ελλάδα, αλλά αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να τονώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να περάσουν σε μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, για να πειστούν οι επενδυτές ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει.

Ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τους βασικούς όρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, με σκοπό να απαλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του.

Αν δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Αθήνα, για να μειώσει τα ελλείμματά της, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας, την ώρα που οι φορολογούμενοι χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, και η Φιλανδία δυσανασχετούν με όποια περαιτέρω βοήθεια.

Αν και νίκησε η ΝΔ, εν τούτοις πολλοί Έλληνες ψήφισαν το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους, αν ο Σαμαράς προχωρήσει σε μη δημοφιλείς κινήσεις, σαν αυτές που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας.

Η λιτότητα δεν πέτυχε στην Ελλάδα. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές, κλπ απλά συρρίκνωσαν την οικονομία, ενώ η γραφειοκρατία, η διαφθορά, και η έλλειψη εμπιστοσύνης κρατάνε μακριά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Πολλοί πολίτες αντιδρούν αρνούμενοι να πληρώσουν λογαριασμούς και φόρους, αισθανόμενοι αηδία για την πολιτική τάξη, και οργή για τους πλουσίους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, και που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ακόμη και αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως οι απαιτήσεις για μείωση των ελληνικών χρεών είναι μη ρεαλιστικές.

Αν η τρόικα διαπιστώσει ότι  η Ελλάδα δεν κρατά την πορεία της, τότε πολλοί πιστεύουν πως θα υπάρξει πίεση προς το ΔΝΤ από τα μη ευρωπαϊκά κράτη μέλη του, να αποσύρει την συμμετοχή του στην διάσωση της χώρας. Έτσι, η ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα επωμιστεί όλο το βάρος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η εσωτερική δυσαρέσκεια των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

 

http://www.reuters.com/article/2012/06/18/us-eurozone-crisis-idUSBRE85D0CA20120618

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 18/06/2012 23:16:29

    τεστ τεστ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.