#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2012 07:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμερικανικοί φόβοι για την ελληνική κρίση


Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, βρίσκεται η ελληνική κρίση, οι εκλογές που θα κρίνουν πολλά αλλά και ο φόβος διάχυσης του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. Οι εφημερίδες στις ΗΠΑ εστιάζουν στο ενδεχόμενο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα σημάνει γενικότερη οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στην «έντονη ανησυχία» σε Ευρώπη και Αμερική εν όψει των ελληνικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, σημειώνοντας τις πρόσφατες  δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για τις «καταστροφικές  συνέπειες» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Επίσης, υποστηρίζεται ότι, ακόμη και  στην περίπτωση ανάδειξης «φιλομνημονιακής κυβέρνησης», υπάρχουν σοβαρές  αμφιβολίες ως προς το εάν αυτή θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Χαρακτηριστικά, ο Jurgen Stark, πρώην μέλος τού Εκτελεστικού Συμβουλίου τής

ΕΚΤ, δήλωσε: «Αμφιβάλλω εάν το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί  την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ανταπόκριση από το Λονδίνο για τις απώλειες  των ευρωπαϊκών Τραπεζών, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Καταγράφεται η εκτίμηση ότι οι Γαλλικές και Γερμανικές Τράπεζες θα πληγούν

περισσότερο, εξαιτίας του μακροχρόνιου δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με κύριο άρθρο, εκτιμά ότι «το ισπανικό πακέτο

διάσωσης λειτουργεί ως σωτηρία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, εν όψει των

ελληνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου». Η σύνταξη της εφημερίδας θεωρεί ότι αυτό  λειτουργεί επειδή υπάρχει ο φόβος ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες των Ισπανικών Τραπεζών θα επιταχυνθούν και το εθνικό χρέος της Ισπανίας θα διογκωθεί, με συνέπεια η Μαδρίτη να εξαναγκασθεί σε εθνικό δάνειο. Στη  συνέχεια, σημειώνεται ότι για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν την Ισπανική κυβέρνηση να δεχθεί την τραπεζική διάσωσή  της ως ένα τείχος προστασίας στην εξάπλωση του ελληνικού προβλήματος.

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, όπου υποστηρίζεται ότι «αν και η συμφωνία με την Ισπανική κυβέρνηση για τη διάσωση  των Τραπεζών της, σηματοδότησε καθοριστικό βήμα για την άμβλυνση των φόβων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς, τώρα πλησιάζει μια άλλη τεράστια απειλή, οι ελληνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι και τα δυο αυτά γεγονότα πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επιρροή από οποιαδήποτε  ενέργεια του προέδρου Ομπάμα στην πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας,  πριν τις εκλογές του φθινοπώρου στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από

τη νομισματική ένωση, όπως τονίζεται, θα ενταθούν οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι για μια νέα παγκόσμια κρίση, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός ηγέτης οδεύει στην τελική πορεία των εκλογών.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η Ισπανία

υποχρεώθηκε να προσφύγει σε σχέδιο διάσωσης λόγω της ελληνικής κρίσης, καθώς υπάρχουν φόβοι νέων αναταράξεων στις αγορές, εξαιτίας των ελληνικών εκλογών. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καλούνται να επιλέξουν στις εκλογές της Κυριακής μεταξύ των ηγετών που αποδέχονται τους σκληρούς όρους των σχεδίων διάσωσης και που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της χώρας, και των ηγετών που τα απορρίπτουν, με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται, οδήγησε στην όξυνση των προβλημάτων της Ισπανίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της και αποδυναμώνοντας περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Επίσης, προβάλλεται η άποψη ότι η διογκούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, όπου τα 17 κράτη-μέλη είναι επαρκώς ενωμένα για να υφίστανται τα φαινόμενα ντόμινο, αλλά όχι αρκετά για να τα αποτρέψουν, αποτελεί το αντικείμενο των ενεργειών των Ευρωπαίων ηγετών με ένα οδικό χάρτη περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης που αναμένεται να τεθεί στα τέλη του μήνα. Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να προστατέψουν την υπόλοιπη ευρωζώνη από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ανησυχεί για την κακή κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάσχεση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, απειλώντας την επανεκλογή του, ενώ τις τελευταίες μέρες εξέφρασε με έναν ασυνήθιστα άμεσο τρόπο τις ανησυχίες του για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Όπως υποστηρίζεται, για τώρα, η Ευρώπη συνεχίζει το σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία παρέχει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν την σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας υποστηρίζεται ότι η Γερμανία, ακόμη και εάν ήθελε, αδυνατεί να σώσει την Ευρώπη, και όσοι εμμένουν σ’ αυτήν την άποψη υπερεκτιμούν τη δύναμή της, ενώ υποτιμούν τα προβλήματα της Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται, η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία δεν θα οδηγούσε απαραίτητα και στην στήριξη τής ανάπτυξης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sabas avatar
  sabas 12/06/2012 08:44:33

  H λύση είναι μία: Tύπωμα Ευρώ μέχρι να ανακάμψουν όλα τα PIIGS.
  Την έχουν προτείνει σε όλους τους τόνους ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, και ο Κέυνς. Εφαρμόστηκε με επιτυχία απο την αρχαιότητα, (Διόνυσος τύραννος των Συρακουσσών), το 1929 στις ΗΠΑ και πρόσφατα το 2007 πάλι στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία και κανέναν κίνδυνο πληθωρισμού.Ο μόνος που δεν θέλει να την εφαρμόσει είναι η Γερμανία διότι αυτή και οι Υπερτράπεζες ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ακριβώς επειδή επέβαλλαν την κρίση στην Ευρώπη.
  Αν επιμείνουν στα κέρδη τους οι λαοι θα επαναστατήσουν και μια νέα εποχή Σοσιαλισμού θα αρχίσει στην Ευρώπη...
  Οπως διαπιστώνει και ο αρθρογράφος: " ακόμη και στην περίπτωση ανάδειξης «φιλομνημονιακής κυβέρνησης», υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το εάν αυτή θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της." Oι αμφιβολίες αυτές καθίστανται βεβαιότης αφού ακόμα και ο Σαμαράς δηλώνει οτι τώρα πλέον το μνημόνιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί και ή οι Γερμανοί θα δεχτούν αναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση, ή ...σε λίγο θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ.

 2. avanti avatar
  avanti 12/06/2012 14:13:52

  Η Ελλάδα είναι το 2% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής ένωσης, πόσο τοις εκατό να είναι άραγε του παγκόσμιου? μάλλον τρίχες, και μας λένε ότι ο φόβος διάχυσης στην παγκόσμια οικονομία του δικού μας προβλήματος είναι μεγάλος.... αν δεν τρελλαθούμε τώρα και όλοι μαζί νομίζω δεν θα έχουμε άλλη καλύτερη ευκαιρία.
  Ενα Ελληνικό, σχετικά μικρό πρόβλημα χρέους, τίνουν να το μετατρέψουν σε παγκόσμιο, ή μήπως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε γιγαντιαία κρίση και ψάχνουν ένα άλλοθι?
  Τράπεζες, χρέη, τράπεζες, διάσωση, χρέη, τράπεζες, κέρδη, αγορές... ανθρώπους δεν βλέπω στο πλάνο...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ avanti 12/06/2012 15:13:19

   Ίσως είναι ο "ανθρώπινος παράγοντας" που κάνει λάθος χειρισμούς. Όπως στα αεροπορικά ατυχήματα.
   Συχνά απο ιδεοληψίες του πιλότου: "Δεν πιστεύω τα νούμερα που φαίνονται στα όργανα. Χαλασμένα είναι τα όργανα. Αποκλείεται να κόλλησαν τα φλάπς".
   Αλλά το αεροπλάνο τελικά πέφτει.
   "Δεν πιστεύω στα οικονομετρικά νούμερα της μακροοικονομίας, ο Στίγκλιτς, ο Ρουμπίνι και ο Σμάγκι κάνουν λάθος. Θα αναστρέψει ο πτωτικός κύκλος, οι αγορές ισορροπούν".
   Αλλά έχουμε αργό Bank Run και τελικά η Ευρωζώνη ίσως πάει να σκάσει. "With a bang and a wimper".
   Έτσι δεν έγινε και το 1929, με τις ιδεοληψίες του Χούβερ και των κεντρικών Ευρωπαίων τραπεζιτών;

  • aris2 avatar
   aris2 @ avanti 12/06/2012 20:46:47

   Eχεις απόλυτο δίκιο φίλε Αvanti,
   ανθρώπους δεν βλέπoυμε στο πλάνο…
   Γι αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε τώρα. Με την κατάρρευση του αντίπαλου δέους το 1989, ο Νεοφιλελευθερισμός των Φρίντμαν- Ρήγκαν-Θάτσερ, εγινε απόλυτος κυρίαρχος της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τράπεζες "απελευθερώθηκαν" πλήρως και μετατράπηκαν σε καζίνα παραγώγων προιόντων. Το "εικονικό" χρήμα πλημμύρισε το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα που μέσω του παγκόσμιου δικτύου των φορολογικών παραδείσων ανενόχλητο απο κάθε περιορισμό άρχισε να συγκεντρώνεται σε΄όλο και λιγώτερες οικογένειες μέχρι το σημείο 4 οικογένειες σήμερα να ελέγχουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα...
   Οι πολιτικοί ακόμα και αριστερών πεποιθήσεων υπέκυψαν, συχνά με ενθουσιασμό, στον επερχόμενο αέναο πλούτο και παραδόθηκαν στους τραπεζίτες. Το χρήμα και ο ασύδοτος δανεισμός κυριάρχησαν παντού και ο “ανθρώπινος παράγοντας” εξαφανίστηκε απ' το προσκήνιο. Ομως δεν χάθηκαν οι Άνθρωποι, ευτυχώς. Γιατί η λάμψη του χρήματος δεν κράτησε πολύ. Οι τεράστιες φούσκες άρχισαν να σκάνε. Η Αυτοκρατορία του χρήματος αδίστακτη άρχισε να "μαζεύει" τα δάνεια πίσω οδηγώντας τους λαούς στο ΔΝΤ και την εξαθλίωση. Ο μύθος του χρήματος κατέρρευσε. Οι Ανθρωποι επανεμφανίστηκαν ως αγανακτισμένοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν πάλι τη ζωή τους . Είστε 1% και είμαστε 99% το κυρίαρχο σύνθημά τους. Και στην Ελλάδα ή αυτοί ή εμείς...
   Ο “ανθρώπινος παράγοντας” μπορεί να κάνει λάθος χειρισμούς, όπως λέει παρακάτω και ο Θείος, αλλά ο "άλλος ανθρώπινος παράγοντας”όταν "παίρνει τη ζωή του λάθος αλλάζει ζωή " και διορθώνει το λάθος αφού δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.