#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώρα να φύγει η Γερμανία από το ευρώ;Μετά από την επικύρωση του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης των €750 δισ, υπάρχει μια έντονη συζήτηση με θέμα  την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ.

Οικονομικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική βιομηχανία, η οποία εξάγει κυρίως στην ευρωζώνη, μέχρι στιγμής έχει κερδίσει πολλά από το ευρώ.

Αν μπορέσει και επικρατήσει ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο στηριγμένο στο γερμανικό παράδειγμα, με επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας στην Νότια Ευρώπη, τότε το ευρώ  θα συνεχίσει να ωφελεί την Γερμανία.

Επειδή όμως αναμένεται μεγάλη αντίδραση από πλευράς της Ελλάδας και άλλων χωρών, και επειδή δεν θα μπορεί να αποφευχθεί η μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων, τότε ίσως τεθεί το ζήτημα, που μέχρι τώρα ήταν ταμπού, να φύγει η Γερμανία από την ΟΝΕ.

Μακροπρόθεσμα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό. Ο πρώην καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Stefan de Vylder, και νυν οικονομικός σύμβουλος λέει πως από μακροοικονομικής άποψης, το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης παραμένει η Γερμανία. Το τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, καθιστά αδύνατη την επίλυση των προβλημάτων των υπόλοιπων χωρών μελών, που πλήττονται από έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Αν η Ελλάδα πιέζονταν να βγει από την ευρωζώνη, κάτι που μακροχρόνια θα την ωφελούσε, δεν θα επιλύονταν κανέναν θεσμικό πρόβλημα της νομισματικής ένωσης.

Παράλληλα, αν και είναι αλήθεια ότι η ΟΝΕ, με κοινή ισοτιμία και κοινά επιτόκια, χρειάζεται πλήρη συντονισμό των οικονομικών πολιτικών της για να λειτουργήσει σωστά, εν τούτοις η όποια προσπάθεια δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης μέσα στην ΕΕ, απλά θα επιτάχυνε την διάλυσή της.

Ο de Vylder θεωρεί απίθανο το να συνεχίσουν να είναι μέλη της ευρωζώνης τα σημερινά, σε δέκα χρόνια από σήμερα. Όπως λέει, «παίζεται το ζήτημα της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών». Αν, συνεχίζει ο de Vylder,  ένα ή περισσότερα από τα ασθενή κράτη μέλη έφευγαν, το τίμημα που θα καλούνταν να πληρώσουν βραχυπρόθεσμα, θα ήταν πανάκριβο.

Από την άλλη, η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ για να διατηρήσει την διεθνή της ανταγωνιστικότητα, και την πρόσβαση της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Συνεπώς, λέει ο de Vylder, η Γερμανία θα αποφασίσει (μια μέρα) ότι την συμφέρει, όπως συμφέρει και στις μικρότερες χώρες, να φύγει αυτή από την ευρωζώνη.

Ένα άλλο παρόμοιο σενάριο θα ήταν η σύσταση μιας μικρότερης νομισματικής ένωσης, με λιγότερα μέλη, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.

Κάτι τέτοιο, καταλήγει ο de Vylder, θα άξιζε τον κόπο, αντί να συνεχίζει η Γερμανία να υπερασπίζεται μια κακά σχεδιασμένη εξ αρχής νομισματική ένωση όπως είναι η ευρωζώνη.

nationalplatform.org

german-foreign-policy.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/06/2012 10:20:11

  "Από την άλλη, η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ για να διατηρήσει την διεθνή της ανταγωνιστικότητα, και την πρόσβαση της στις διεθνείς χρηματαγορές"

  Η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Το 45% των εξαγωγών της Γερμανίας πάει στην ευρώπη και μόνο το 5% στην Κίνα. Αν οι άλλες χώρες είχαν άλλο νόμισμα που θα υποτιμούσαν, το ποσοστό αυτό ίσως ήταν δραστικά μικρότερο.

 2. blue nile avatar
  blue nile 03/06/2012 10:57:42

  Το τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο, δεν θα καθιστούσε αδύνατη την επίλυση των προβλημάτων των υπόλοιπων χωρών μελών, που πλήττονται από έλλειψη ανταγωνιστικότητας αν είχε προβλεφτεί ότι σημαντικό μέρος των κερδών της Γερμανίας έπρεπε να παρέχεται στις άλλες χώρες με την μορφή παραγωγικών επενδύσεων.
  Όταν με το κοινό νόμισμα οικονομίες όπως η Ιταλική και η γαλλική χάνουν την επιλογή της υποτίμησης που εξισορροπούσε την γερμανική υπεροχή έπρεπε σε αντάλλαγμα να έχουν θεσμοθετήσει την ύπαρξη προβλεπόμενων κεφαλαιακών ορών από τους ευνοημένους του κοινού νομίσματος στους μη ευνοημένους.
  Δυστυχώς ξαναμπλέξαμε με τους Γερμανούς οι οποίοι για ακόμα μια φορά επιχειρούν να κατακτήσουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας το μοντέρνο όπλο: το χρήμα. Χωρίς να νοιάζονται για τις αυτοκτονίες στην χώρα μας και αλλού ...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ blue nile 03/06/2012 12:17:39

   Αλλά βέβαια όταν οι γερμανοί επιχειρούν να κατακτήσουν τον κόσμο έχουν μια τάση προς το ηττάσθαι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 03/06/2012 15:38:28

    Ποιοί Γερμανοί προσπάθησαν διαχρονικά να κατακτήσουν τον κόσμο (ξεκινώντας πάντα από τους γείτονες, δηλαδή Γαλλία, Δανία, Αυστρία και Πολωνία);
    1. Otto von Bismarck (1815 – 1898), ο "σιδηρούς καγκελλάριος" της Πρωσίας και μετά ιδρυτής του Γερμανικού κράτους. "Την έπεσε" στην Δανία, μετά στην Αυστρία και τέλος στη Γαλλία, έφθασε μέχρι τα προάστεια του Παρισιού (Γαλλο-Πρωσικός πόλεμος 1870–71). Η Γαλλία παρέδωσε Αλσατία και Λωρραινη, ο Μπίσμαρκ ένωσε τα πριγκηπάτα της Γερμανίας και έγινε ο πρώτος καγκελλάριος της ενωμένης Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Έκανε και αποικίες, κυρίως στην Αφρική.
    2. 1914, Γουλιέλμος ο 2ος, ο "σκιώδης μονάρχης" υπό τον έλγχο των στρατοκρατών Hindenburg, Moltke και Ludendorff. Σεράγεβο, 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ήττα και καταστροφή της Γερμανίας.
    3. 1932 - 1945. Χίτλερ και η καταστροφή της Γερμανίας.
    Οι δεξιοί Γερμανοί έχουν μια τάση να επιχειρούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Με διάφορους τρόπους. Και έχουν μια τάση προς το συντριπτικώς ηττάσθαι, μετά από αρχικές "επιτυχίες".
    Άλλοι Γερμανοί, έχουν μια τάση για εντελώς άλλα πράγματα. Από τους Γκαίτε, Χαίλντερλιν και Χέγκελ, φίλους του "εχθρού" Ναπολέοντα, μέχρι τον "απάτριδα" Κάρολο Μάρξ, τον άτυχο "αντεθνικό" στασιαστή Κάρλ Λήμπκνεχτ, τον ένστολο άτυχο τυραννοκτόνο φον Στάουφφενμπεργκ, τον αντιψυχροπολεμικό Βίλλυ Μπράντ. Αλλά όλοι αυτοί δεν ήταν δεξιοί. Τουλάχιστον δεν ήταν "πετσιά" δεξιοί.
    "Ο καθένας διαλέγει τον Γερμανό του", από την version που προτιμά.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 03/06/2012 21:42:42

     Η ουσία είναι ότι μόνο Γερμανοί έχουν επιδείξει τέτοιες επιδόσεις στην επιστημονικοποιημένη κτηνωδία. Άν λοιπόν αφελώς νομίζεις ότι μπορείς τόσο εύκολα να αθωώσεις την εκ θεμελίων προβληματική γερμανική ψυχοσύνθεση και κοσμαντίληψη («Weltanschaung» στη γλώσσα σου), προσπάθησε περισσότερο!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 05/06/2012 11:49:40

      Η προβληματική δήθεν "γερμανική ψυχοσύνθεση" είναι τόσο πραγματική, όσο και η προβληματική δήθεν "ελληνική ηθική" ("είμαστε όλοι κλέφτες και απατεώνες").
      Λαικίστικες, κατά βάθος ακροδεξιές προκαταλήψεις εθνικο-κοινωνικού δαρβινισμού, Μερκελο-Παγκαλικής κοπής, αμφότερες.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 05/06/2012 15:38:13

      Να υποθέσω ότι δυο μέρες καθόσουνα και επεξεργαζόσουνα τη φοβερή αυτή απάντηση;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/06/2012 14:19:45

  Το σενάριο εξόδου δεν βγαίνει με καμμιά ορθολογική οικονομική λογική.
  Θα στεκόταν μόνον για χώρα που πλουτίζει από χρηματοπιστωτικές ανταλλαγές και όχι από εξαγωγές του δευτερογενούς. Η Γερμανία δεν είναι Ηνωμένο Βασίλειο.
  Ένα Γερμανικό νόμισμα, άν ήταν ανταλλάξιμο και διαπραγματεύσιμο στις αγορές νοισμάτων, θα γινόταν πύραυλος. Μόνον με "κλειστό" ή ημίκλειστο νόμισμα τύπου ρενμίμπι, θα είχαν μια λογική και λειτουργική ισοτιμία. Οι αγορές δεν είναι παιχνίδι στρατέγκο.
  Επειδή οι CDU/FDP είναι κολλημένοι σαν Κνίτες Ordoliberalen και δεν μπορούν ν' αλλάξουν οικονομικό δόγμα, θ' αλλάξουν κυβερνητικό συνασπισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.