#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχεται το τέλος της Ευρωζώνης;


Αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο, σήμερα μοιάζει πιθανό.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μερικές μάλιστα την θεωρούν αναπόφευκτη.

Για παράδειγμα, το Der Spiegel δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Αντίο Ακρόπολη. Για ποιο λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ».

Πολλοί πιστεύουν πως χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ θα ισχυροποιηθεί. Λένε πράγματα όπως: «μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της», και σημειώνουν πως οι σημερινές χρηματαγορές είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν ήταν πριν από δυο χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι πως μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι καθόλου διαχειρίσιμη και θα υπάρξουν συνέπειες. Θα δημιουργηθεί, κατ αρχήν, ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Η πρώτη ερώτηση που θα θέσουν όλοι οι επενδυτές, είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος»;

Παράλληλα θα εκτοξευτούν στα ύψη τα σπρεντς της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα σημειωθούν και μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων.

Σε λίγο διάστημα, οι χώρες που θα θέλουν να φύγουν, θα πολλαπλασιαστούν.

Στο τέλος, θα καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης.

Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να διαλύσει την ευρωζώνη. Η έξοδός της όμως θα θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων, που στο τέλος θα γκρεμίσουν το νομισματικό αυτό πείραμα. Αν αποχωρήσει μια χώρα μέλος, ποιος μας λέει ότι δεν θα το κάνουν και άλλες; Αυτή η αβεβαιότητα είναι που τρελαίνει τις χρηματαγορές.

Όταν συστάθηκε η ΟΝΕ, θεωρήθηκε ως μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για αποχώρηση χώρας μέλους. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί ποτέ. Για αυτό και τώρα κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg:

«Μια ελληνική έξοδος θα πυροδοτούσε αυξήσεις στα σπρεντς και φυγή κεφαλαίων, που θα μεταδίδονταν από χώρα σε χώρα, καθώς και μια σειρά από bank runs. Αν και η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, η έξοδός της θα διέλυε ένα σύστημα σχεδιασμένο να είναι μη αναστρέψιμο και θα προκαλούσε τους επενδυτές να απειλήσουν με αποχώρηση από τις υπόλοιπες χώρες μέλη».

Ήδη είδαμε πως τα ισπανικά και ιταλικά σπρεντς τινάχθηκαν στον ουρανό, χάρη στην ακυβερνησία που προέκυψε στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση στερεύει από χρήματα. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Bank of America:

«… υπολογίζουμε πως η Ελλάδα θα μείνει από ρευστότητα μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου, οπότε και μια επιστροφή στη δραχμή θα μοιάζει αναπόφευκτη».

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα ενίσχυσαν τα αντιμνημονιακά κόμματα, και έφεραν στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του οποίου (Α. Τσίπρας) μιλάει με πάθος εναντίον της δανειακής συμφωνίας της χώρας του.

Όπως λέει, η Ελλάδα μπορεί να απορρίψει την λιτότητα, επειδή η Ευρώπη αποκλείεται να την διώξει. Ο Τσίπρας πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα, επειδή οι συνέπειες της εξόδου της θα ήταν καταστροφικές για όλους.

Έτσι, η Ελλάδα και η Γερμανία κοιτάζονται στα μάτια, και μπλοφάρουν, προσπαθώντας ο ένας να κάνει τον άλλο να κλείσει τα μάτια του πρώτος. Θα το κάνει κάποιος από τους δυο άραγε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι μπορούν να πουν όχι στην λιτότητα, παραμένοντας στο ευρώ. Τον λογαριασμό, λέει, θα τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν το ευρώ. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 78% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Η πλειοψηφία όμως, δεν θέλει άλλη λιτότητα.

‘Όπως και να έχει, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να πιστεύουν πως μπορούν να έχουν και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο. Αν η Ελλάδα δεν συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της, η εξωτερική βοήθεια θα διακοπεί. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Όπως είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, «…η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα. Δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι  πολίτες. Έχουμε χρήματα μέχρι και τον Ιούνιο».

Αν διακοπεί η διεθνής χρηματοδότηση της Ελλάδας και αυτή μείνει χωρίς λεφτά, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην δραχμή. Μάλιστα, η Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως, η δραχμή θα έχανε την αξία της σε χρόνο ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις μιλούν για υποτίμηση της τάξης του 50% έναντι του ευρώ, και άλλων νομισμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι οικονομίες και οι καταθέσεις, και να εξαθλιωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Η ελληνική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, θα εξασθενήσει κι άλλο. Τους τελευταίους 12 μήνες έχει συρρικνωθεί κατά 8.5% και η ανεργία έχει αγγίξει το 21.8%. Αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει, η χώρα θα γίνει αγνώριστη.

Παράλληλα όμως, θα είναι δραματικές και οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα μπει σε μια νέα σοβαρή κρίση εφάμιλλη με αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Κανένας δεν γνωρίζει πως μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή καθοδική πορεία της ευρωζώνης. Η Γερμανία που κανονικά θα έπρεπε να αναλάβει την στήριξή της επ αόριστον, δεν πρόκειται να το κάνει. Για αυτό και παντού κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Κανένας μα κανένας δεν γνωρίζει το τι πρόκειται να συμβεί.

Αν όμως η ευρωζώνη πρέπει να διασωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της. Η απομάκρυνση του πλέον αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, απλά θα σπάσει και την υπόλοιπη.

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι το πολύ περίεργο. Χρειάζεται δεκαετίες για να φτιαχτεί, αλλά αρκεί ένα μόνο λεπτό, για να χαθεί.

Αν η Ελλάδα βγει απ το ευρώ, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα θιγεί ανεπανόρθωτα. Και όταν οι επενδυτές τρομάζουν, δρουν ανεξέλεγκτα.

Ο χρόνος κυλάει με γοργούς ρυθμούς, και η Ευρώπη ζει με δανεικό χρόνο…

Το πιο πιθανό είναι πως η Γερμανία θα βαρεθεί αυτά που συμβαίνουν, και σε κάποια στιγμή θα βγάλει την πρίζα και όλα θα αρχίσουν και πάλι απ το μηδέν.

theeconomiccollapseblog.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zythos avatar
  zythos 29/05/2012 09:23:40

  Οντως...χωρίς την Ελλάδα η Ε.Ε. θα ισχυροποιηθεί σε κάθε μήκος και πλάτος της. Θα υπάρξει μιά νέα αυτοκρατορία Αγία Καθολική και Γερμανική μέ νέους Μεροβίγγειους δυνάστες.

  Για αυτό και προσπαθούν όλοι με νύχια και με δόντια να αβαντάρουν με τις προβοκατόρικες δηλώσεις τους τον Τσίπρα...το κατεξοχήν συστημικό χρήσιμο ηλίθιο, προκειμένου να επιβάλλουν την ατζέντα τους.

  Καμία αλυσιδωτή δεν πρόκειται να γίνει και ότι γίνει θα είναι προς όφελος και περαιτέρω ισχυροποίηση της Γερμανίας που είναι φύση και θέση ο προστάτης και υπερασπιστής της Ε.Ε.

  Οι τράπεζές της θα μαζέψουν (ήδη γίνεται) όλο το χρήμα.
  Οι εξαγωγές της θα απογειωθούν και άλλο.
  Οι άσπονδοι φίλοι της USA θα σβήσουν μεγάλο μέρος του εξωτερικού τους χρέους.
  Η Ελλάδα θα περάσει 2 χρόνια όπου τα πάντα θα είναι πιθανά...ως παράδειγμα προς αποφυγή...και μετά θα είναι σύμφωνα με τα σχέδιά τους, απλά μια ισλαμική χώρα όπου θα απαγορεύεται η ορθοδοξία και κάθε "δεξιά" ιδεολογική παρουσία.

  Τετελεσμένα όλα αυτά και μάλιστα με την νόμιμη ψήφο του περήφανου, επαναστατικού, αριστοαναθρεμμένου λαού της γαστέρας που καλείται ψευδεπιγράφως "ελληνικός''.

  Το αν μας συμφέρει η όχι η Ε.Ε. είναι πάντα προς μελέτη, διότι ο Ελληνισμός δύναται να συμμαχεί όποτε γουστάρει με όποιον γουστάρει προκειμένου να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει. Το αν κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι ή χαφιεδοπρακτορίσκοι το λένε αυτό κωλοτούμπα...να ψηφίσουν την πάπισσα του Περισσού για σταθερή γραμμή.

  Η ζωή είναι δυναμική...και ως εκ τούτου γεμάτη ελιγμούς που εντελώς επιτηδευμένα τους βαπτίσαμε κυβιστήσεις μαθαίνοντας ταυτόχρονα και λέξεις της καθαρεύουσας...πόσο αλητήριος λαός Θέε μου είμαστε.

  Η Νέμεσις χτυπά ήδη τους ελλαδίτες για την εκκοσμίκευσή τους, την αριστερή ηγεμονία στις ιδέες, τον μπαχαλακισμό τους, τον ταλιμπανισμό τους, την καταστροφή των αξιών και του ήθους τους, την λατρεία της γαστέρας, του ωχαδελφισμού, της σταρχιδισμού, της πάρτης.

  Αν δεν το καταλάβατε καλά να το πούμε χύμα.
  Το ευλογημένο μνημόνιο και το ευλογημένο ΔΝΤ είναι θεών βουλή και νέμεσις ταυτοχρόνως λόγω της διαχρονικής ύβρεως που διαπράττουμε έναντι των ιερών προγόνων και αξιών τους αλλά και έναντι του Θεού, προκειμένου να επιστρέψουν αργά ή γρήγορα όλες οι χαμένες αξίες που ο νεοταξίτικος ολοκληρωτισμός μέσω της ελευθεριότητας της αριστεράς και των νεοφιλελευθέρων της open society έπεβαλε στα ζόμπι της περήφανης ελλαδικής πλέμπας.

  Βάλτε το καλά στο νού σας, είτε το θέλετε, είτε όχι, τα κατακάθια θα γιγαντωθούν δίκην κοπράνων, πριν αποβληθούν οριστικώς και αμετακλήτως ελέω αφοδεύσεως. Εμείς απλά θα τραβήξουμε το καζανάκι.
  Εκεί που νομίζουν ότι θα κυριαρχήσουν οριστικώς...εκεί ακριβώς θα πάνε στον αγύριστο.

  Οσο θα τυρβάζετε, θα φωνασκείτε και θα επιτελείτε επαναστατική γυμναστική αλλοιθωρίζοντας προς τους κάθε λογής "λαϊκούς ηγήτορες"-πρακτορίσκους ή χρήσιμους ηλιθίους της ομογενοποίησής σας, τόσο η τιμωρία σας θα είναι μεγαλύτερη.

  Μετανοείστε λοιπόν, γιατί τότε υπάρχει και συγχώρεση.

  Ζήτω το ΔΝΤ !!!

 2. aks avatar
  aks 29/05/2012 10:16:36

  Kαι όμως, η χτεσινή χορήγηση 18 δις Ευρώ στις Ελληνικές τράπεζες διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια...
  Είναι πολύ ηλίθιο λάθος για να το ξανακάνουν οι Γερμανοί.
  Βεβαίως θα το καθυστερήσουν όσο παίρνει, μέχρι να φτάσει η κατάσταση στην κόψη του ξυραφιού, ή να την φτάσει πχ. ο Τσίπρας όπως λέει και ο Βαρουφάκης.
  Και αυτό Γιατί οι Γερμανοί ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ απο την Ελληνική κρίση...
  Αρα και μια μέρα να την καθυστερήσουν ακόμα, αυτοί έχουν όφελος.Δεν θα το θυσιάσουν απο αγάπη προς εμάς, ή απο σεβασμό στην Ιστορία μας, τη στιγμή που υπογράφουμε ΝΑΙ σε ό,τι όρο μας βάλουν, απο φόβο μην αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα αυτών που υπογράφουν Δάνεια και Μνημόνια...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ aks 29/05/2012 12:02:56

   Ο κ. Βαρουφάκης λέει το αντίθετο:
   Ότι είναι φαύλος κύκλος, δεν ελέγχουν τίποτε πιά, ούτε η Γερμανική κυβέρνηση ούτε η ΕΚΤ.
   Μπορεί να τους σκάσει στα χέρια ολη η Ευρωζώνη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ aks 29/05/2012 12:11:24

   Το πιό ηλίθιο (και αυτοκαταστροφικό) λάθος που έκαναν οι Γερμανοί δεξιοί κυβερνώντες της CDU/FDP, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Τους το λενε ένα σωρό νομπελίστες. Τους το λέει η δική τους αντιπολίτευση.
   Επιμένουν στο ίδιο λάθος.
   Αυτοί κύτταζαν μόνον δημοσκοπήσεις.
   Και είδατε τι παθαίνουν, όσοι πολιτικοί κυττάνε μόνο δημοσκοπήσεις.

   • Αιζενχάουερ avatar
    Αιζενχάουερ @ Ο Θείος 29/05/2012 12:24:08

    Οι γερμανοί φίλε μου δεν κάνουν κανένα λάθος. Τινάζουν την αχλαδιά. Στόχος τους είναι να προτεκτορατοποιήσουν όλο το νότο της ευρώπης και την Ιρλανδία.

    Μας θέλουν για οικόπεδο που θα εκμεταλλευονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και θα μας έχουν για χώρο διακοπών τους.

    Δεν θέλουν και δεν τους ενδιαφέρει να αναπτυχθεί ο νότος.

    Εαν το ήθελαν δεν θα μοίραζαν λεφτά δέκα χρόνια τώρα μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων σε επιδοτούμενα σεμινάρια και βιτρίνες σουβλατζίδικων και δεν θα διέλυαν την παραγωγή μας με τις διάφορες ντιρεκτίβες που υπέγραφαν οι "καλολαδωμένοι" πολιτικοί μας όλα αυτά τα χρόνια.

    Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να ξυπνήσουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα, η πολύ κατανάλωση γερμανικών προιόντων όλα αυτά τα χρόνια μαλάκισε τους εγκεφάλους μας...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αιζενχάουερ 29/05/2012 12:40:05

     Απλή λογική είναι:
     Πρόκειται για εξαγωγική χώρα. Εξάγει κυρίως εμπορεύματα, και όχι κεφάλαια προς επένδυση.
     Άν η κυβέρνηση μιας εξαγωγικής χώρας, με την πολιτική της καταστρέφει τους αγοραστές - "πελάτες" της χώρας, η κυβέρνηση αυτή γίνεται επιζήμια για τη δική της χώρα.
     Η πτώση της κατανάλωσης προιόντων δεν γίνεται με αναρχολαικίστικους ακτιβισμούς, αλά φυσικά, με την πτώση του διαθέσιμου για κατανάλωση εισοδήματος.
     Συμπέρασμα: Δύο τινά θα συμβούν. Ή θα "πέσει" έγκαιρα η Γερμανική κυβερνώσα δεξιά, ή η Ευρωπαική κρίση θα χτυπήσει σκληρά και την εξαγωγική Γερμανία. Οπότε θα πέσει - αλλά όχι έγκαιρα - η Γερμανική δεξιά.

     • Αιζενχάουερ avatar
      Αιζενχάουερ @ Ο Θείος 29/05/2012 13:04:30

      Από τη στιγμή που η Ελλάδα έπαψε να μπορεί να δανείζεται, έπαψε και το ενδιαφέρον της Γερμανίας.

      Είναι φανερό πλέον ότι οι γερμανοί βάσει σχεδίου αποψίλωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας την οποία μετετρεψαν σταδιακά μέσα σε λίγα χρόνια σε οικονομικό δορυφόρο τους.

      Όσο η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί όλα καλά. Από τη στιγμή όμως που δεν μπορεί πια να δανειστεί από τις αγορές τι να μας κάνει η Γερμανία πλέον;

      Να μας δίνει λεφτά για να ...πουλάει τα προιόντα της;...

      Το μόνο που νοιάζει πλεόν τους Γερμανούς είναι η δημόσια ΚΑΙ η ιδιωτική περιούσια των ελλήνων.

      Σε λίγο καιρό για να μας κρατήσουν στο ευρώ θα απαιτήσουν την οικονομική προτεκτορατοποίηση μας. Δηλαδή την παράδοση επι της ουσίας της χώρα μας.

      Θα το θέλουμε αυτό;

      Πολλοί μπορεί να βρεθούν να πουν ναι, έχοντας βαρεθεί την ανικανότητα του πολιτικού μας κόσμου.

      Είναι όμως έτοιμοι να δεχτούν και την "κινεζοποίηση" της χώρας που θα συνεπάγεται η μετατροπή μας σε προτεκτοράτο;...

   • ARMAGGEDON avatar
    ARMAGGEDON @ Ο Θείος 24/06/2012 21:11:02

    Tην απαντηση τη δινεις μονος σου. ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΙ.

 3. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 29/05/2012 11:18:05

  Αμήν και γρήγορα.

  • voter avatar
   voter @ Αιζενχάουερ 29/05/2012 12:52:23

   "Στόχος τους είναι να προτεκτορατοποιήσουν όλο το νότο της ευρώπης και την Ιρλανδία."

   Mόνο η Γερμανία ? Κυκλοφορεί και άλλο "επιτυχημένο" ακρωνύμιο αντίστροφο του PIIGS . Το NUG = North Ugly Goat (Germany , Nordic countries, UK )

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ voter 29/05/2012 16:44:57

    > NUG = North Ugly Goat

    Η παράφραση των αρχικών που παραθέτετε ίσως δεν είναι η πρωτότυπη, αλλά η "πολιτικώς ορθή". Κι αυτό επειδή nug (εκ του nugget) αποκαλείται ένας βώλος, μια τούφα ("αρωματικού") χόρτου προς κάπνισμα...

    • Αιζενχάουερ avatar
     Αιζενχάουερ @ Αντίθεσις 29/05/2012 17:52:35

     PIIGS, NUGs...

     Μήπως τελικά αυτό το ευρωπαικό "οικοδόμημα" είναι για κατεδάφιση εκ των πραγμάτων;...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/05/2012 13:25:16

  "Να μας δίνει λεφτά για να …πουλάει τα προιόντα της";
  Αυτό ακριβώς κάνει ο κάθε καλός έμπορος: Δανείζει τον πελάτη για να πουλάει προιόντα. Βλέπε Κίνα - ΗΠΑ.
  Οι μπετονοκέφαλοι δεξιοί Γερμανοί είναι κακοί έμποροι. Το σημερινό εξαγωγικό θαύμα της Γερμανίας οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση, πρίν το 2005. Ως γνωστόν δεν ήταν δεξιά.

  • Αιζενχάουερ avatar
   Αιζενχάουερ @ Ο Θείος 29/05/2012 13:29:03

   Ο καλός έμπορος δεν δανείζει αυτός τον πελάτη αλλά τον βάζει να δανείζεται από άλλους.

   Αυτό έπαψε πλέον να είναι εφικτό στην περίπτωση της Ελλάδας οπότε έπαψε και το ενδιαφέρον της Γερμανίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.