Reuters: «Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει κωλοτούμπα για να κρατήσει τις υποσχέσεις του»
27/01/2015 14:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: «Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει κωλοτούμπα για να κρατήσει τις υποσχέσεις του»

Η ηχηρή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην εγκατάλειψη της ευρωζώνης. Αλλά το λεγόμενο Grexit εξακολουθεί να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση, καθώς η ριζοσπαστική αριστερή ομάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της για να αποφύγει την πτώχευση, εφόσον και οι δύο πλευρές επιδείξουν ωριμότητα, σχολιάζει ο Hugo Dixon.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει μια σειρά από υποσχέσεις που δεν θα μπορεί να κρατήσει αν παραμείνει στο πλαίσιο των περιορισμών του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Θέλει να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό απότομα, να επαναπροσλάβει τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, να αντιστρέψει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και να μειώσει τα υπέρογκα χρέη της Αθήνας σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιστωτές στην Ελλάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα στην Αθήνα, αν δεν γίνει περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της.

Αν όλοι ήταν λογικοί, θα υπήρχε περιθώριο για συμβιβασμό. Εξάλλου, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Δικαιολογημένα φοβούνται ότι η εγκατάλειψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο εξαθλίωσης και πολιτικής διαμάχης. Εν τω μεταξύ, κανείς επικεφαλής κυβέρνησης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα. Αυτό θα ήταν μία τεράστια πολιτική αποτυχία, που θα ενείχε τον κίνδυνο ακόμα και ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παρασυρθεί στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Παρά τα πολλά μέτρα που έχουν ληφθεί για να καλυφθούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επίσης ακόμα μια πιθανότητα μετάδοσης. Ένα Grexit θα ήταν μια τέτοια μοναδική περίπτωση, κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να ξέρει πραγματικά που θα οδηγήσει η αλυσιδωτή αντίδραση.

Τα καλά νέα είναι ότι η ομιλία νίκης του Τσίπρα ήταν αρκετά διαλλακτική. Τα κακά νέα είναι ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα δεξιό αντιμνημονιακό κόμμα, ως συνεργάτες του. Η επόμενη προτεραιότητά του θα είναι να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το κάνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες στην Ελλάδα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι καταθέσεις «φεύγουν» από το τραπεζικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν για την επέκταση του προγράμματος για αρκετούς μήνες, αν ο Τσίπρας το ζητήσει όμορφα, έτσι ώστε να υπάρξει μια σωστή συζήτηση για μια νέα συμφωνία. Δεν θα ήταν σωστό να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα στο κεφάλι ενός νεοεκλεγέντα ηγέτη.

Οι άλλοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να μην τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί αμέσως με τους υπαλλήλους της Τρόικα, αλλά να κανονίσουν μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για να τους παραθέσει τα σχέδιά του. Η Τρόικα θα πρέπει να συμμετέχει τελικά, αλλά θα ήταν σαν κόκκινο πανί σε ταύρο αν επιμείνουν να εμπλακεί σε περίοπτη θέση από την αρχή, δεδομένου το πόσο μισητή είναι στην Ελλάδα. Μια τέτοια ηπιότητα, ωστόσο, θα πρέπει να εξαρτάται και από τον ίδιο τον Τσίπρα, ώστε να μην κάνει κάτι προκλητικό πριν την συνάντηση των ηγετών. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός μέσα προωθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέτοια πράγματα πρέπει να αφεθούν στη διαπραγμάτευση.

Είναι επίσης σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγει την φλογερή ρητορική που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος πιθανόν να γίνει υπουργός Οικονομικών, πρέπει να προσέξει τη γλώσσα του. Πρόσφατα ανέφερε σε μια γαλλική εφημερίδα ότι ο Ζαν –Κλοντ Τρισέ, το πρώην αφεντικό της ΕΚΤ, θα καεί στην κόλαση. Αυτός δεν είναι τρόπος για να κερδίσει φίλους και να επηρεάσει ανθρώπους.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η χάραξη μιας συμφωνίας για το μακροπρόθεσμο χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τώρα ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα, αλλά θα προτείνει αντ’ αυτού την εξυπηρέτηση του χρέους ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Οι ευρωπαϊκές χώρες, εν τω μεταξύ, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που η Αθήνα έχει για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Το πρόβλημα είναι ότι η μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους δεν είναι το μόνο θέμα. Το κράτος θα ξεμείνει από μετρητά το Μάρτιο, όταν τελειώσει ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων του ΔΝΤ. Η καλύτερη λύση θα ήταν να αφήσει η κυβέρνηση να πουληθούν περισσότερα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου προς τις τράπεζες της χώρας, υπό τον όρο ότι δεσμεύεται σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα λύσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο κορυφώνεται τον Ιούνιο, όταν μια σειρά ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ θα πρέπει να επιστραφούν. Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Αθήνα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, στη συνέχεια, χωρίς δανεισμό περισσότερων χρημάτων από τις χώρες της ευρωζώνης - και δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό, εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία και να καλύψει την τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να πατάξει τους ολιγάρχες που ασκούν ασφυκτική πίεση στα στρώματα της οικονομίας, καθώς και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εάν ο Τσίπρας φανεί σοβαρός σε αυτό το θέμα, θα βρει κάποια εύνοια από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Το πρόβλημα είναι ότι θα τους εξοργίσει, εάν επιμένει στην χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας - μία από τις λίγες περιοχές όπου έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος κατά τα τελευταία χρόνια.

Εξίσου προβληματικό θα είναι και το πώς θα χειριστεί τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει σε αυτό με τους πιστωτές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολη δουλειά, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί στην πορεία προς τις εκλογές. Ο Τσίπρας έχει εκλεγεί με εντολή την αύξηση των δημόσιων δαπανών, και όχι την περικοπή.

Ωστόσο, ακόμη και εδώ θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό. Εάν ο Τσίπρας δείξει καλή θέληση σε άλλους τομείς, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν μια εφάπαξ πληρωμή φέτος για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια. Και, για τα επόμενα έτη, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα προϋπολογισμού όσο έχει προγραμματιστεί.

Έτσι, μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας. Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια τεράστια τούμπα - ή αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν «κωλοτούμπα». Πολλοί υποστηρικτές του Τσίπρα θα τον κατηγορούν για προδοσία. Είναι ακόμη ασαφές αν είναι διατεθειμένος να το κάνει αυτό.

Αλλά αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει την κατάρρευση των τραπεζών. Αν ο λαός στη συνέχεια αναγκάσει την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, θα υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία να παραμείνει στο ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η δραχμή θα τους γνέφει.

http://blogs.reuters.com/hugo-dixon/2015/01/26/grexit-still-unlikely-after-syriza-win/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.