O Νίκος Δήμου βρήκε τρόπο να συζητηθεί πάλι...
15/04/2014 20:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Νίκος Δήμου βρήκε τρόπο να συζητηθεί πάλι...

Ο καλύτερος τρόπος για να βγεις στην επιφάνεια, να σε μάθει ο κόσμος που δεν σε ξέρει ή να σε θυμηθούν οι παλιοί γιατί μόλις βγήκες από τη ναφθαλίνη, είναι να γράψεις λίγες... παπαριές στο διαδίκτυο, να είναι δήθεν αιρετικές ώστε να συζητηθούν, να γίνει ντόρος γύρω από το όνομά σου κι έτσι έχεις εξασφαλισμένη δημοσιότητα. Και τζάμπα.

Έτσι, λοιπόν και ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, βασικό στέλεχος του «Ποταμιού», μετά το άρθρο με το οποίο αμφισβητούσε πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821, είπε να περιλάβει και το Πάσχα. Και να είστε σίγουροι ότι σε κάθε σημαντική γιορτή ή εκδήλωση για τον Ελληνισμό θα είναι εκεί να γράφει με την... αιρετική του πένα και να προκαλεί. Το έχει κάνει σύστημα κι έτσι ο κόσμος θυμάται ότι υπάρχει ένας Δήμου συγγραφέας.

Στο νέο του άρθρο με τίτλο «Αντικληρικισμός και αντικομουνισμός» αναφέρεται στην Εκκλησία, τον χριστιανισμό, μπουρδούκλωσε και λίγο από τον Μπαλτάκο και έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να φέρουμε το Αγιο Φως για την Ανάσταση.

Έτσι, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ο κ. Δήμου θα ακουστεί ξανά αφού εύκολα το διαδίκτυο παίρνει φωτιά με τέτοιες ανοησίες. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι κανείς δεν είναι τυχαίος στη ζωή αυτή, κανείς δεν κάνει κάτι χωρίς σκοπό. Ειδικά στην πολιτική το παίζουν όλοι μωρές παρθένες, για να θυμηθούμε και τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Τρίτη.

Το άρθρο του κ. Δήμου έχει ως εξής:

Αυτές οι δύο αντί-θέσεις (συγγενείς, όπως θα δούμε) θεωρούνται ως αντιδραστικές και δογματικές τοποθετήσεις. Στις τελευταίες δεκαετίες, έφτανε να κολλήσεις σε κάποιον την ετικέτα του «αντικομουνιστή» για να τον εξουδετερώσεις παρομοιάζοντάς τον με φασίστα. Πράγμα που κατά κόρον έκανε το ΚΚΕ.

Στην πραγματικότητα ούτε αντιδραστικές, ούτε δογματικές είναι. Αντίθετα, είναι προοδευτικές και φιλελεύθερες. Και ιδού γιατί:

Ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου – δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας. Στην ακρότατη περίπτωση και εναντίον της ύπαρξής της. Μπορεί να την θεωρεί περιττή. Δεν χρειάζεται μεσολαβητές ανάμεσα στον εαυτό του και τον Θεό. Δύναται να είναι κανείς πιστός Χριστιανός χωρίς μητροπολίτες, εικόνες, καντήλια και εξαπτέρυγα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο σωστός αυτός που ακολουθεί απλώς την Επί του Όρους Ομιλία.

Αλλά και ο αντικομουνιστής δεν είναι απαραίτητα αντίθετος με τις απόψεις του Μαρξ. Απλώς μπορεί να μην συμφωνεί με το μεταγενέστερο κλειστό Δόγμα (π.χ. του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού) ή με το μονολιθικό, ασάλευτο και αυταρχικό κόμμα.

Έβαλα αυτές τις έννοιες μαζί γιατί, όπως αρκετοί γνωρίζουν, είναι συγγενείς. Ήδη στην δεκαετία του σαράντα ο Bertrand Russell, στην «Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας», είχε κάνει μία λεπτομερέστατη παρουσίαση του κομμουνισμού ως θρησκείας: με δόγμα, ιερατείο, μεσσία, αιρετικούς – ως και Δευτέρα Παρουσία.

Για μένα και οι δύο αυτές – υποθετικά αρνητικές – έννοιες μπορεί να είναι θετικές. Να υποδηλώνουν άνθρωπο ελεύθερο, ανοιχτό και αδογμάτιστο. Που είναι ενάντιος στα κλειστά συστήματα.

Φυσικά, όταν προκαλούνται από άλλους χειρότερους δογματισμούς (όπως στον κύριο Μπαλτάκο) είναι απλώς το σύμπτωμα αντίθετου ιδεολογικού καρκινώματος. Κάποιος που είναι αντικομουνιστής επειδή είναι φασίστας, απλώς αλλάζει ένα δόγμα με άλλο – αλλά δεν είναι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος. Ενώ για μένα αυτά τα δύο «αντί-»,μπορεί να είναι βήματα απελευθέρωσης.

Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 15/04/2014 20:35:00

  Θα με ενδιέφερε ιδαίτερα ένα εμπεριστατωμένο σχόλιο του φάκτορα επάνω σε κάποια σημεία του άρθρου του Ν.Δήμου,χωρίς καμμία προβοκατόρικη διάθεση όπως κατηγορήθηκα κάποτε...

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 15/04/2014 20:57:41

  Στα συγκεκριμένα λεγόμενα του Δήμου δεν διαφωνώ επί της ουσίας. Διαφωνώ όμως με το στυλ της γραφής, που είναι μόνιμα και κατ'επάγγελμα εριστικό, τις μέρες που επιλέγει για να προκαλέσει αλλά και την γενικότερη γνωστή ανυποληψία του ανδρός που σε γενικές γραμμές ντρέπεται με την κάθε αφορμή και την κάθε ευκαιρία που είναι Έλληνας.

  • μελιτίνη avatar
   μελιτίνη @ iconology2009 16/04/2014 21:35:55

   .... αφού όλοι ξέρουμε πιά, πόσο ντρέπεται που είναι Ελληνας, γιατί δεν το αλλάζει;;; Μπορεί! Θα έχει ενδιαφέρον, να δούμε, τι θα διαλέξει....

 3. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 15/04/2014 21:14:54

  «O Νίκος Δήμου θ΄ ακουστεί κι αυτό το Πάσχα» Αφού αναπαράγετε τις ανοησίες του πως δε θα ακουστεί. Ο Ν.Δήμου ως έμπειρος διαφημιστής γνωρίζει και εφαρμόζει το θεμελιώδες αξίωμα της διαφήμισης : «το παν είναι να ασχολούνται μαζί σου έστω και αν σε βρίζουν» Οπότε «αμολάει» μια σαχλαμάρα περί ειδοκολατρείας , Ιησού και φτωχών και «καθάρισε» Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του λαϊκισμού τότε πιο είναι ; Μια απορία έχω, ο αρχηγός με το σακίδιο , τι γνώμη έχει για όλα αυτά ;

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Γιάννης Κιαπέκος 16/04/2014 09:10:34

   συμφωνεί πιστεύω γιατί έτσι ακούγεται. Λες να του θιγουν τα χριστιανικα του πιστευω;

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 15/04/2014 21:52:54

  "Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα." ~Σωκράτης Όπως οι χωρίς περιεχόμενο ασκοί φουσκώνουν με τον αέρα, έτσι και οι χωρίς πνευματική υπόσταση άνθρωποι διογκώνονται από την έπαρση, την αλαζονεία και την εσφαλμένη για τον εαυτό τους γνώμη.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ η Dimi 16/04/2014 02:30:18

   Έτσι Dimi.

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 15/04/2014 22:10:43

  Ο κ. Δήμου καταφέρνει να με προϊδεάζει, για το πώς θα ένιωθα, αν ήμουν μειονότητα μέσα στην ίδια μου την πατρίδα ! Ειδικά, όταναρθρογραφεί, εμμέσως, πλην σαφώς, όπως στο συγκεκριμένο, εναντίον της Ορθοδοξίας και άρα εναντίον του Ελληνισμού. Δεν τον ενοχλεί τον κ. Δήμου η ουσία (χριστιανική πίστη), τον ενοχλεί καθώς υπονοεί στο άρθρο του, το «περιτύλιγμα» (ο κλήρος). Κατά σατανική σύμπτωση, κ. Δήμου, με το ίδιο σκεπτικό, όπως το δικό σας, ενήργησαν, σε πολλές περιπτώσεις οι κρυφοί εχθροί του Ελληνισμού. Ως σχετικό παράδειγμα, θα αναφέρω, το νόμο που επιβλήθηκε το 1934,στην Τουρκία και αφορούσε την απαγόρευση της περιβολής των κληρικών, νόμος που έπληξε αποφασιστικά και κατά κύριο λόγο τις μειονότητες και φυσικά την ελληνική ομογένεια. Δεν καταδίωξε ο νόμος αυτός τη χριστιανοσύνη και τους μειονοτικούς χριστιανούς της Τουρκίας, καταδίωξε και απαγόρευσε μόνο το ράσο. ‘Ηταν ένας «αντι-κληρικός» νόμος, αυτός ο νόμος των Τούρκων, όπως αντικληρική είναι κατά τα λεγόμενά του, και η στάση του κ. Δήμου, έναντι του Αγίου Φωτός της Αναστάσεως. Σε εκείνη την περίπτωση αντικληρικού νόμου του ’34, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς αρνητικά για τον Ελληνισμό. Τουλάχιστον, η Τουρκία του 1934 προώθησε μια «αντικληρική νοοτροπία» ισότιμα φαινομενικά για ΟΛΑ τα θρησκεύματα (ακόμη και οι μουεζίνηδες απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν δημοσίως με τη θρησκευτική περιβολή τους). Χειρότερα και από το Τουρκικό κράτος του 1934, ο κ. Δήμου, δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα .. καταφέρεται με τον «αντικληρισμό» του, αποκλειστικά και μόνο εναντίον του χριστιανισμού….

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ roadrunner 16/04/2014 05:27:47

   Εξαιρετικό!

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ roadrunner 16/04/2014 09:13:59

   εχει ενα μεγαλο μισος για καθε τι που πρεσβευει αυτη η χωρα. Ουδεποτε εχει πει κατι το θετικο. Αυθορμητος ειναι; Εσεις τι λετε;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ ρεμαλι 16/04/2014 10:47:37

    πληρώνεται γενναιόδωρα ο κ. Δήμου. Οι Δήμ(ι)ου(οι) είναι διάσπαρτοι στον κρατικό μηχανισμό και φυσικά στα ΜΜΕ. δουλειά τους είναι κυρίως να μειώνουν το εθνικό αίσθημα των ιθαγενών και να τους ταπεινώνουν έτσι για να μπορούν να περνάνε τα ξένα συμφέροντα. Και όπως λέει ο Δ. Χαριτόπουλος, τους Δήμου αυτού του τόπου τους ενοχλεί η παρέλαση ευζώνων αλλά θα εύρισκαν φυσιολογικό τα σκωτσέζικα quilt. Αυτομισούμενοι "έλληνες", τι περιμένετε;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ roadrunner 16/04/2014 09:20:43

   Μα οι γενίτσαροι ήταν εξ ορισμού σκληρότεροι με τους Έλληνες από ότι οι Τούρκοι εκ γενετής.

 6. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 15/04/2014 22:18:49

  Μερικές παρατηρήσεις για την ¨παράδοση¨της αερομεταφοράς του αγίου φωτός: 1. Αν δεν κάνω λάθος το βιολί αυτό ξεκίνησε πριν καμιά 15αριά χρόνια το πολύ. Μέχρι τότε δηλαδη δεν κάναμε σωστά ανάσταση; 2. Ο μόνος λόγος που βλέπω στο να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας για την υποστήριξη του ελληνορθόξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων, χωρίς όμως να φαίνονται χειροπιαστά αποτελέσματα. 3.Το ίδιο σκηνικό πάλι φέτος με τα ταλαίπωρα παιδιά από τα αγήματα να βρίζουν από μέσα τους που στέκονται και περιμένουν το φως αντί να κάθονται με τις οικογένειες τους, τους τριτοδεύτερους υφυπουργούς που ξέμειναν στην Αθήνα και τους αγκάρεψαν να είναι στην υποδοχή, τους βλαχοδημάρχους που τρέχουν να προλάβουν να πάνε το φως στους πιστούς δημότες τους (ειδικά φέτος που σε 1 μήνα ψηφίζουν). Ντροπή και αίσχος όλη αυτή η κωμωδία, ντροπή και σ αυτούς τους πολιτικάντηδες και παπάδες που την σκαρφίστηκαν και μας την έχουν φορέσει τόσα χρόνια. Μπορεί ο Δήμου να είναι ένας εκνευριστικός ξερόλας που έχει άποψη για τα πάντα, αλλά εδώ, αν και το είπε με δυο λόγια παραπάνω, έχει δίκιο... Ας μην βγουν επομένως όλες οι θεούσες και θεούσοι να υπερασπίζονται την ορθοδοξία. Δεν κινδυνεύει από τον κάθε Δήμου αλλά από αυτούς που σκαρφίζονται φιέστες με το φως και άλλα τέτοια αντίστοιχα

  • loyal subject avatar
   loyal subject @ Francisco de Toledo 16/04/2014 01:21:08

   Φραγκίσκε, δεν ξέρεις τί λες. Και στη Ρωσία το κανουνε τα τελευταία με τον ιδιο τροπο -αλλα εκει δεν γκρινιάζει κανείς (κι'ας μην ειναι συνταγματικά συνδεδεμένη η Εκκλησία με την Πολιτεία), ακριβώς η Ρωσία ειναι μια χωρα που παιρνει την παράδοση της σοβαρά, ενώ εμείς δεν μπορούμε να μην ειμαστε εικονοκλαστικοί σε όλα.. Και ειμαι σιγουρος οτι ολοι οι φαντάροι που ανημερα σε οποια γιορτη ειναι σε βαρδια οπου και να'ναι αυτο θα βριζουν απο μεσα και απ'εξω τους. Ειναι αυτος λογος να απαλλαχτουν απο τις βάρδιες τους; Μηπως να τους στελνουμε και ολους τους στρατευμένους σπίτια τους για να'ναι ευχαριστημένοι..;

 7. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 15/04/2014 22:21:28

  κακως αναπαραγετε τα κειμενα του

 8. Dimmitr avatar
  Dimmitr 16/04/2014 00:28:47

  Θα πρότεινα στον κ. Δήμου να πάει στα Ιεροσόλυμα να δει από κοντά το γεγονός του Αγίου Φωτός και ό,τι διαπιστώσει να το δημοσιεύσει με κάθε επισημότητα. Έχει άραγε πάει; Επίσης ούτε ένας από τους προσκυνητές που πηγαίνουν στα Ιεροσόλυμα δεν έχουν αμφισβητήσει το γεγονός αυτό.

 9. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 16/04/2014 06:10:28

  Τα ίδια σχόλια κάνει άραγε ο Δήμου και για τους Εβραίους κληρικούς; Οι οποίοι ενίοτε επισκέπτονται τη χωρα μας για τις δικές τους θρησκευτικές τελετές...ειδικά αυτή τη βδομάδα...Αν τολμά ας το γράψει δυνατά να τον ακούσει το ΚΙΣ...

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Τί να λέμε 16/04/2014 09:16:40

   μπα αν το κανει αυτο θα του συμβει κατι χειροτερο. Θα εχει ... κρεβατομουρμουρα

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Τί να λέμε 16/04/2014 09:21:25

   Σωστό!!!

 10. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 16/04/2014 06:55:35

  Για να δούμε πόσο μας κοστίζει η φιέστα αυτή: 1. κόστος αερομεταφοράς (ελπίζω να μη χρησιμοποιηθεί το πρωθυπουργικό) 2. καθυστερήσεις πολλών πτήσεων για να προλάβουν να μεταφέρουν το φως 3. πολλές έκτακτες πτήσεις για τον ίδιο λόγο 4. απασχόληση δεκάδων ατόμων (αστυνομικοί-στρατιωτικοί) επιφορτισμένων με τη μεταφορά-υποδοχή-διανομή του φωτός Για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του θέματος, πριν 5-6 χρόνια που είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά σε κάθε γωνιά της χώρας, είχε διαμαρτυρηθεί δήμαρχος μικρού νησιού των Κυκλάδων γιατί δεν σκυλοπνιγήκανε με τα σκάφη του λιμενικού ή δεν κινδύνεψε πλήρωμα ελικοπτέρου να πάνε και στο νησί του το φως. Το πανηγύρι αυτό μόνο χριστιανικό δεν είναι, όποιος χτυπάει τον Δήμου γιατί λέει το αυτονόητο, απλά δίνει αξία και βάρος και σε άλλες απόψεις του που σηκώνουν πολύ κριτική...

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Francisco de Toledo 16/04/2014 08:45:46

   Είσαι άριστος λογιστής. Όμως η πίστη του Χριστιανού είναι ανεκτίμητης αξίας. Η απόδοση τιμών σε ότι συμβολίζει την πίστη των Ελλήνων-όσο ακόμη επιβιώνει στο σημερινό άνυδρο τοπίο- θα είναι διαρκής υποχρέωση και συμβολισμός. Όποιος δεν αισθάνεται να του ραγίζει η ραχοκοκαλιά από το ρίγος όταν ακούει την παιάνιση της φιλαρμονικής στον επιτάφιο και δεν συγκλονίζεται από το άρωμα του βασιλικού στην εξόδιο του Επιταφίου ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να καταλάβει. Δυστυχώς!!!

   • Francisco de Toledo avatar
    Francisco de Toledo @ ΣΟΝ ΠΕΝ 16/04/2014 09:18:58

    Άλλο η απόδοση τιμών και η αγνή πίστη και άλλο η πολιτικάντικη εκμετάλλευση των χριστιανών με καραγκιοζιλίκια όπως η αερομεταφορά του φωτός, που σε καμιά περίπτωση δεν ανήκει στην παράδοση μας. Μην μπερδεύεις τον επιτάφιο με τη φιέστα της αερομεταφοράς, εκεί πάνε οι πιστοί και στολίζουν και μεταφέρουν τον επιτάφιο, τις αερομεταφορές τις κανονίζουν οι θεομπαίχτες με ξένες τσέπες για να κάνουν το κομμάτι τους. Εσύ στήσου στην ουρά να πάρεις το γνήσιο φως μόλις φτάσει να νιώσεις καλύτερος χριστιανός, οι παππούδες μας κι οι γονείς μας που ανάβαν το κεράκι από το καντηλάκι δεν συμμετείχαν στο μυστήριο...

   • πλαξ avatar
    πλαξ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 16/04/2014 12:19:06

    η πιστη ειναι οντως ανεκτιμητης αξιας και η ουσια της ειναι η ταπεινοτητα και η συνεση.οχι το πανηγυρι οι μπαντες τα αγηματα τα αεροπλανα τα ελικοπτερα κλπ.ο ιερεας που τελει την αναστασιμη λειτουργια στα κορφοβουνια περεχει το ιδιο Τιμιο Φως και ας το αναψε με σπιρτο.τα χρηματα που δαπανουν για τη μεταφορα μιας φλογας που αυτο που μετραει ειναι το μηνυμα που φερει και οχι η χημικη της συσταση ειναι δυσαναλογα πολλα σε σχεση με το φιλανθρωπο πνευμα του πυρηνα της πιστης. θα μπορουσε να ερθει το Τιμιο Φως μερες μετα με μια τακτικη πτηση και να διαμοιραστει σιγα σιγα ακομα και σε μεγαλο χρονικο διαστημα χωρις εξοδα.μονο για το συμβολισμο.η φλογα αυτη καθεαυτη και η πρεμουρα για αμεση διανομη της ειναι ειδωλολατρικη μπιζνα.ειναι εκμεταλλευση της πιστης.ειναι μακρυα απο τα διδαγματα και τον τροπο ζωης του Θεανθρωπου.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Francisco de Toledo 16/04/2014 09:22:51

   Και η φιέστα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ θα κοστίσει 50 εκατομμύρια αλλά επειδή έτσι πρέπει δεν παραπονιόμαστε. Πόσο μάλλον για την πίστη μας. Και επειδή επισήμως είμαστε Ορθόδοξο κράτος και έθνος, όποιου δε του αρέσει υπάρχουν άθεα κράτη τριγύρω...

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 16/04/2014 09:45:36

    Κάνεις πολλά χοντρά λάθη φίλε Γεώργιε Τ. Αλλά πλέον είμαστε Ευρωπαικό κράτος=πολύθρησκο ή άθεο και όχι ορθόδοξο. Κι αν αυτό δεν αρέσει στους οθόδοξους, τα γύρω μας κράτη είναι ορθόδοξα και μπορούν να πάνε, ειδάλλως θα δεχτούν ως ίσους και τους μη ορθόδοξους όπως ακριβώς το είπε ο Χριστός που είχε απαγορέψει να υπάρξουν ορθόδοξοι,καθολικοί, προτεστάντες κλπ...

    • Naruto avatar
     Naruto @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/04/2014 10:36:58

     Ούτε άθεο κράτος είμαστε ούτε πολύθρησκο ,ούτε ισλαμικό,είμαστε ορθόδοξοι ειτε σάς αρέσει είτε όχι. Οσο γιά τον κύριο Δήμου φαίνεται πως ζήλεψε τήν δόξα της κυρίας συνωστισμού.

     • ρεμαλι avatar
      ρεμαλι @ Naruto 16/04/2014 12:53:40

      γι αυτο και την καλοσορισε ο ιδιος στον ιδεολογικο (*τρομαρα του ) του χωρο.

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Naruto 16/04/2014 19:08:11

      Είμαστε όμως Ευρωπικό κράτος παρ' ολο που εσένα δεν σου αρέσει. Με φαρδειά πλατειά την υπογραφή του Κων/νου Καραμανλή και του Σαμαρά . Και Ευρωπαικό κράτος βάσει του Ευρωπαικού δικαίου που υπερισχύει του Εθνικού, σημαίνει οτι επίσημες θρησκείες είναι ΟΛΕΣ, ανεξαρτήτως αριθμού οπαδών και νόμιμη καθ΄όλα και η αθεεία για όποιον δεν πιστεύει σε κανέναν θεό. Γι αυτό και στις ταυτότητές μας δεν αναγράφεται πλέον το Χριστιανός Ορθόδοξος. Βεβαίως και εγώ πιστεύω οτι το Φεγγάρι είναι γαλάζιο, διότι είμαι ελεύθερος βάσει του νόμου να το κάνω. Ομως το δικαστήριο δεν θα δεχτεί ποτέ την άποψή μου...Οσον αφορά τον Νίκο Δήμου=Ρεπούση (όπως κι αν το πάρεις) συμφωνούμε απόλυτα. Ετερον εκάτερον όμως, αν κατάλαβες...

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/04/2014 19:55:36

      Δεν υπάρχουν "επίσημες" και μη επίσημες θρησκείες στη Χώρα, παρά μόνον "γνωστές" και μη γνωστές (άρ.13 παρ.2 Σ). "Eπικρατούσα" (και όχι "επίσημη") θρησκεία στην Ελλάδα είναι αυτή "της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού", σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.1 Σ. Πάνω από το Σύνταγμα δεν υπάρχει τίποτε. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην ελληνική έννομη τάξη, από άποψη τυπικής ισχύος, βρίσκεται κάτω από το Σύνταγμα και πάνω από το νόμο. Κανένας σοβαρός νομικός δεν ισχυρίζεται το αντίθετο και, το κυριότερο, κανένα Δικαστήριο της Χώρας δεν έχει δεχθεί ποτέ το αντίθετο.

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Καβαλιώτης 17/04/2014 21:15:57

      Βάζεις τα πράγματα στη θέση τους φίλε Καβαλιώτη. Δεν είναι επίσημη θρησκεία της Ελλάδος η Ορθοδοξία, Απλώς επικρατούσα στατιστικώς προς το παρόν. Σε 100 χρόνια μπορεί να είναι επικρατούσα η αθεία όπως και στα Σκανδιναυικά κράτη, κι αυτό κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα δεν το απαγορεύει. Σε καμμιά Δημοκρατία η πίστη στο Θεό δεν είναι υποχρεωτική . Ούτε η Αθεία ή η πίστη πχ. στον Δία, απαγορεύεται ή θεωρείται κατώτερη των άλλων. Και οι εκάστοτε επικρατούσα θρησκεία αλλάζει ανάλογα με το είδος και την πο΄τητα της μόρφωσης ενός λαού.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/04/2014 12:29:44

     Ο όρκος στην Πατρίδα μας έχει αναφορά στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Αν εσύ λοιπόν δε γνωρίζεις το Σύνταγμα της χώρας που βρίσκεσαι, πήγαινε διάβασέ το και ξαναέλα να με διορθώσεις για τα "μεγάλα και χοντρά μου λάθη". Όχι αδιάβαστος όμως...

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 16/04/2014 19:13:01

      Απλά, όσοι δεν πιστεύουν στην Αγία τριάδα δεν βάζουν το χέρι στο Ευαγγέλιο διότι δεν υποχρεούνται...

     • ρεμαλι avatar
      ρεμαλι @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 17/04/2014 00:18:00

      προκειμενου να παρει καποιος αξιωμα ορκιζεται και στον διαολο. Δυστυχως.

     • Ηλίας avatar
      Ηλίας @ Γεώργιος Τ. 20/04/2014 19:36:53

      Κάνεις λάθος. Ο όρκος στο ευαγγέλιο, για παράδειγμα στα δικαστήρια, δεν είναι υποχρεωτικός αν δεν είσαι χριστιανός. Και απ' όσο ξέρω στα δικαστήρια καλούνται ως μάρτυρες, κατηγορούμενοι κλπ και οι μη χριστιανοί. Επίσης στο στρατό.Παρόλο που είμαι χριστιανός έτυχε να είμαι στο αναρρωτήριο τη μέρα της ορκωμοσίας. Την επόμενη λοιπόν, στο διοικητήριο, όλοι οι μη χριστιανοί ή όσοι δεν ορκίστηκαν για κάποιο άλλο λόγο, ορκίζονται επίσης αλλά με καθαρά πολιτικό όρκο. Υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

 11. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/04/2014 08:09:17

  Αφού τον αναπαράγετε έχει δίκιο ο φο@στης να σας θεωρεί βλήτα.

 12. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 16/04/2014 10:39:29

  Ο Ν. Δήμου αυτά έλεγε πάντα, αυτά λέει και τώρα, δεν άλλαξε απόψεις ούτε και λέει κάτι που δεν τόχει ξαναπεί. Δεν είναι αυτό το ανησυχητικό. Ανησυχητικό είναι που όποτε αυτός ή κάποιος άλλος λέει πράγματα που δεν αρέσουν στην "πλειοψηφία", γίνεται στόχος όχι απλώς κριτικής (που αυτό είναι απολύτως θεμιτό), αλλά αισχρής πολεμικής που κάνει όποιον έχει μειοψηφικές απόψεις για οποιοδήποτε "φλέγον" θέμα να αισθάνεται αφόρητη και εχθρική πίεση με στόχο την εξόντωση της μειοψηφικής άποψής του.

 13. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 16/04/2014 11:42:16

  Πρώτα κατηγορείτε τον Ν. Δήμου ότι επιζητεί την προβολή και μετά τον ... προβάλλετε. Γιατί τον βοηθάτε να επιτύχει τον σκοπό του;

 14. Petronius avatar
  Petronius 16/04/2014 12:02:44

  Ο Δήμου μπορεί να ανήκει στην ποταμίσια 'ελαφρά διανόηση', αλλά δεν χρειάζεται και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη νόηση για να καταλάβει κανείς ότι αυτά που γράφει στην τελευταία παράγραφο του κειμένου του είναι σωστά. Η ιδέα ότι η Ανάσταση του Χριστού γίνεται κάθε Πάσχα "αρχηγός κράτους" και, μεταμορφωμένη σε φλόγα, κάνει διπλωματικό ταξίδι-αστραπή ειδικά στην Ελλάδα (σνομπάροντας, προφανώς, τα εκατομμύρια ορθοδόξων της ανατολικής Ευρώπης, που δεν της προσφέρουν αεροπλάνα για τις μετακινήσεις της), είναι μόνο για γέλια. Και, όπως θα έλεγε κάθε σοβαρός θεολόγος, η γελοιοποίηση των θείων είναι πράξη βλάσφημη.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Petronius 16/04/2014 12:12:45

   Δεν είναι αυτό το μόνο σωστό που γράφει. Ασφαλώς είναι γελοιότητα να υποδέχονται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. Ουδέποτε κατάλαβα αυτά τα καραγκιοζιλίκια, που δεν έχουν καμμία σχέση με το πνεύμα του χριστιανισμού και προέρχονται από την Εκκλησία. Γι αυτό και στο επόμενο έχει δίκιο: "Ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου – δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας. Στην ακρότατη περίπτωση και εναντίον της ύπαρξής της. Μπορεί να την θεωρεί περιττή. Δεν χρειάζεται μεσολαβητές ανάμεσα στον εαυτό του και τον Θεό. Δύναται να είναι κανείς πιστός Χριστιανός χωρίς μητροπολίτες, εικόνες, καντήλια και εξαπτέρυγα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο σωστός αυτός που ακολουθεί απλώς την Επί του Όρους Ομιλία." Το ζήτημα είναι ότι, αν δεν συμφωνούμε με την επιδιωκόμενη προβολή του, τότε δεν τον αναρτούμε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Petronius 16/04/2014 12:33:54

   Η ενέργεια του Θεού να μας χαρίζει κάθε χρόνο τέτοια μέρα την απόδειξη ότι ο Χριστός μίλησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για εμάς και ότι έτσι θα αναστηθούν όλοι οι νεκροί όλων των εποχών στην τελική Κρίση είναι λιγότερο σημαντικό και άξιο μικρότερης τιμής από την επίσκεψη ενός οποιουδήποτε αρχηγού κράτους που σήμερα υπάρχει και αύριο τον τρώει το χώμα και τον ξεχνούν όλοι; Ακριβώς οτ ανάποδο! Μάλλον εσείς δεν έχετε καταλάβει το νόημα του μηνύματος του Χριστού για να ασχολείστε με το θέμα.

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/04/2014 16:57:23

  Η εκκλησία δεν αφήνει ευκαιρία "λαμπρότητας" να πάει χαμένη -αρχίζοντας από τα άμφιά της- και διασχίζει έκπαλαι μετά μεγίστης ευκολίας τα σύνορα της κακογουστιάς. Όθεν, συμφωνώ με τον Δήμου επί του θέματος.

 16. Vesper avatar
  Vesper 16/04/2014 18:00:38

  Μπορεί να συμφωνώ σε πολλά από αυτά που ο Δήμου θίγει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όμως ο τρόπος και ο χρόνος που τα λέει δεν δείχνει ότι το κάνει επί της ουσίας αλλά για να προκαλέσει το Ορθόδοξο Χριστιανικό αίσθημα, ειδικά παραμονές της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας. Και είναι προφανές ότι ασχολείται μόνο με την Ορθοδοξία και δεν ευαισθητοποιήθηκε για άλλα γεγονότα πολλαπλά σοβαρότερα, άλλων θρησκόληπτων, όπως οι εν ψυχρώ εκτελέσεις και οι σφαγές που κάνουν φανατικοί Μουσουλμάνοι σε αλλόθρησκους κλπ. Προφανώς η ενασχόλησή του με αυτά δεν θα τον κατέτασσε στους προοδευτικούς, ενώ τώρα νομίζει πως είναι "προοδευτικός". Ένας κακός καραγκιόζης είναι και τίποτα περισσότερο. Τύπους σαν τον Δήμου, εδώ τους αποκαλούμε attention whores...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Vesper 17/04/2014 23:05:46

   Αφού δεν έχεις πάει εκεί να δεις με τα μάτια σου τι γίνεται τι μιλάς; Έχετε καταντήσει αηδία όλοι εσείς που δεν πιστεύετε να μιλάτε για πράγματα που δε θέλετε καν να τα ψάξετε. Και μιλάτε για σκοταδισμό και οπισθοδρομικούς όταν με τα μυαλά που έχετε θα ήμασταν πράγματι στα σπήλαια ακόμη. Οι Βυζαντινοί (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) που κάποιοι τολμούν να αποκαλούν μεσαίωνα (ενώ όντως η Δυτική Ευρώπη του Πάπα ήταν μεσαιωνική με το φανατισμό και την πνευματική πλάνη τους) είχε επιτεύγματα αξεπέραστα και σήμερα. Αγία Σοφία με τέτοιον τρούλο ούτε ξαναέφτιαξαν ούτε έχουν καταλάβει πως στέκεται όρθια με τόσους τεράστιους σεισμούς στην περιοχή. Το υγρόν πυρ στα πλοία έκαναν αιώνες μετά να το φτιάξουν με άλλο τρόπο όμως μιας και χάθηκε η συνταγή για να μη την πάρουν οι Οθωμανοί. Και στην ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, μουσική ήταν τόσο μπροστά που η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι η βάση του μουσικού πολιτισμού μας ως Έλληνες ακόμη και σήμερα. Και όταν απαντήσει κάποιος για το πως γίνεται να μην καίει το Άγιο Φως στα πρώτα λεπτά και μετά να καίει τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε αφήστε τέτοιες συζητήσεις γιατί καίνε...

 17. Πνεύμα αντιλογίας avatar
  Πνεύμα αντιλογίας 16/04/2014 19:09:36

  To θέμα δεν είναι τι λέει, είναι ο τρόπος που το λέει. Σε όλα τα άρθρα του είναι εριστικός με μια ιδέα έπαρσης. Σταματήστε να αναπαράγεται ότι γράφει, ξέρει καλά πως παίζεται το παιχνίδι και προσπαθεί να είναι όσο πιο προκλητικός για να ασχολούνται μαζί του. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι αρθρογράφοι σταματήστε να δίνετε τροφή στη ματαιοδοξία, ο κ.Δήμου πάσχει από τη γνωστή νόσο Ρεπούση.......

 18. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 17/04/2014 08:19:55

  ίσως το μόνο σωστό πραγμα που έχω διαβάσει από τον κατά τα άλλα κενό και χωρίς αιτία , επίπλαστα πομπώδη γραπτό λόγο του Δήμου ...

  αν το έγραφε και χωρίς τις φιοριτούρες που νομίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι προσδίδουν κύρος σε αυτά που λέει θα συμφωνούσα 100% ...

  φίλοι μου δεν είναι το θέμα πόσα χρήματα κοστίζει η μεταφορά μιάς λαμπάδας (και ειναι αστείο να λέμε ότι αυτό το έξοδο επηρρεάζει τον προυπολογισμό) , το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι ότι η "αγιοιποίηση" ενός κεριού εν έτη 2014 είναι στην καλύτερη αστεία στην χειρότερη δείγμα θρησκοληψίας ...

  ας πιστεύει ο καθένας ότι θέλει αλλά να είμαστε σοβαροί ένας παππάς σε ένα παρεκκλήσι στην Ιερουσαλήμ ανάβει ένα κερί με αναπτήρα ... τόσο απλό είναι μην τρελαθούμε ότι θέλει και το προεδρικό Α/Φ με τιμές αρχηγού κράτους :/

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ EVANGELOS 17/04/2014 23:06:18

   Αφού δεν έχεις πάει εκεί να δεις με τα μάτια σου τι γίνεται τι μιλάς; Έχετε καταντήσει αηδία όλοι εσείς που δεν πιστεύετε να μιλάτε για πράγματα που δε θέλετε καν να τα ψάξετε. Και μιλάτε για σκοταδισμό και οπισθοδρομικούς όταν με τα μυαλά που έχετε θα ήμασταν πράγματι στα σπήλαια ακόμη. Οι Βυζαντινοί (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) που κάποιοι τολμούν να αποκαλούν μεσαίωνα (ενώ όντως η Δυτική Ευρώπη του Πάπα ήταν μεσαιωνική με το φανατισμό και την πνευματική πλάνη τους) είχε επιτεύγματα αξεπέραστα και σήμερα. Αγία Σοφία με τέτοιον τρούλο ούτε ξαναέφτιαξαν ούτε έχουν καταλάβει πως στέκεται όρθια με τόσους τεράστιους σεισμούς στην περιοχή. Το υγρόν πυρ στα πλοία έκαναν αιώνες μετά να το φτιάξουν με άλλο τρόπο όμως μιας και χάθηκε η συνταγή για να μη την πάρουν οι Οθωμανοί. Και στην ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, μουσική ήταν τόσο μπροστά που η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι η βάση του μουσικού πολιτισμού μας ως Έλληνες ακόμη και σήμερα. Και όταν απαντήσει κάποιος για το πως γίνεται να μην καίει το Άγιο Φως στα πρώτα λεπτά και μετά να καίει τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε αφήστε τέτοιες συζητήσεις γιατί καίνε...

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Γεώργιος Τ. 18/04/2014 00:12:45

    φίλε μου ούτε στο στρουμφοχωριό έχω πάει αλλά δν πιστεύω ότι o Mπαμπαστρούμφ είναι αλήθινός ... εσύ έχεις πάει ?

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ EVANGELOS 18/04/2014 00:42:40

     Δεν μπορείς να πας στο Στρουμφοχωριό (sic) γιατί δεν υπάρχει. Στα Ιεροσόλυμα όμως μπορείς να πας. Πολλοί πήγαν σαν εσένα να χλευάσουν αλλά άλλαξαν άποψη.

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ ΚΜ 18/04/2014 09:48:29

      φίλε μου επειδή βλέπω πιστεύεις στα αλήθεια σε μεταφυσικά φαινόμενα , κατά τη γνώμη σου σταματάνε να ισχύουν οι νόμοι της φυσικής και συμβαίνει κάτι υπερφυσικό δηλαδή με τη λαμπάδα αυτή ? γιατί αν πιστεύεις ότι κάποιος άλλος άλλος λόγος εκτός από το φαινόμενο της καύσης ανάβει τη λαμπάδα τότε πραγματικά να σου ευχηθώ και με το καλό να ανακαλύψεις και την περιστροφή της γης , το σχήμα της , την εναλλαγή των εποχών και βέβαια την βαρύτητα που θα σε συναρπάσει (ίσως επίσης να σε ενδιαφέρει το γεγονός ότι δεν ήταν ο άνθρωπος αλλά ένας μονοκύταρος οργανισμός που "έφτιαξε" πρώτα ο θεός αλλά με αυτά ασχολείσου καλύτερα μετά το καλοκαίρι)

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ EVANGELOS 18/04/2014 13:23:05

     Απλά ανώριμος για συζήτηση. Όταν μεγαλώσεις τα ξαναλέμε...

 19. FALCON avatar
  FALCON 17/04/2014 20:59:34

  Για την ιστορία. το έθιμο μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα ξεκίνησε το 1988, και ήταν προσφορά του κ. Ιάκωβου Οικονομίδη που είχε το ταξιδιωτικό γραφείο Z Tours, ο οποίος το χρησιμοποίησε για διαφήμιση και κάλυπτε τα έξοδα της μεταφοράς του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στα έξοδα συμμετείχαν και άλλοι τουριστικοί πράκτορες. Αυτό συνεχίστηκε έως και το 2001 Στην συνέχεια οι τουριστικοί πράκτορες αρνήθηκαν τη συμμετοχή στα έξοδα αφού φυσικά καθιερώθηκε σαν θεσμός και το πέταξαν το μπαλάκι στην εκκλησία η οποία όμως αδυνατούσε να αναλάβει τα έξοδα. Το 2002 επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η ιδιωτική πρωτοβουλία έπαψε να ενδιαφέρεται και έσπευσε πρόθυμο το κράτος να καλύψει το κενό με πρώτη πτήση ενός αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 το οποίο έκανε 5 ώρες να πάει και άλλες πέντε να γυρίσει και όρισαν κατά τη εθιμοτυπία η άφιξη να γίνεται με τιμές αρχηγού κράτους . Έως το 2001 η άφιξη από τους επιχειρηματίες ήταν καθαρά διαφήμιση. Μετά έβαλαν το πρωθυπουργικό να το μεταφέρει από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα αν θυμάμαι καλά το 2007 διότι κάποιοι πολιτικοί δυσανασχετούσαν με τον θόρυβο του C-130 χωρίς να έχουν άδικο και κατόπιν με πτήση της ολυμπιακής και σήμερα με την Aegean. ;Όταν το αεροσκάφος φθάνει Αθήνα υπάρχουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, αυτοκίνητα πλοία, λαός για την μεταφορά σε όλη την Ελλάδα Οι πράκτορες τα κονόμησαν το κράτος βούλιαξε.. Αυτά για την Ιστορία του εθίμου που το ξεκίνησε ένα τουριστικό γραφείο

  • Francisco de Toledo avatar
   Francisco de Toledo @ FALCON 18/04/2014 07:45:39

   Falcon , νομίζω πως με την αναδρομή που έκανες, έβαλες τα πράγματα στη θέση τους. Η όλη βαβούρα δεν γίνεται για κάποιο θεολογικό ζήτημα, αλλά στη χρησιμότητα, το κόστος και τους ποιους εξυπηρετεί ένα ¨έθιμο¨ την ιστορία του οποίου αποκάλυψες.

 20. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 18/04/2014 06:13:53

  να παρει θεση σ αυτο η επισημη Εκκλησια. Οσο τετοια θεματα γινονται ερμαιο ασχετων μονο κακο της κανουν. Αν υπαρχει μουφα να σταματησει αυτο.

 21. Nosce te Ipsum avatar
  Nosce te Ipsum 19/04/2014 12:50:50

  Ο Κος Δήμου είπε τα αυτονόητα και συγκρατήθηκε κατά την άποψή μου να μην τα πει ακόμα πιο χοντρά.... Απλά τα είπε άκαιρα, σε λάθος χρόνο, προκαλώντας έτσι άμεσα την αντίδραση των αδαών, ανόων και αμόρφωτων ιουδαιοχριστιανοταλιμπάν και δίνοντας συγχρόνως το δικαίωμα σε μία μερίδα του δόλιου, φαρισαϊκού πολιτικού κόσμου να κατηγορήσει δριμέως τον "μέγαν υβριστήν και βεβηλωτήν των οσίων", αυτοπροβαλλόμενη η ιδία ως ο υπέρμαχος υπερασπιστής της ευήθους θεσμικής λαϊκής θρησκευτικότητας (βλέπε π.χ. ΑΝΕΛ). Η θρησκεία είναι για το λαό αλήθεια Για το φιλόσοφο ψέματα Και για τον πολιτικό χρήσιμη! Σενέκας Η θρησκεία είναι επινόημα της πολιτικής εξουσίας, το δεξί της πάντα χέρι στο ρόλο του αποκοιμίσματος και ελέγχου των μεγάλων μαζών. Και καλά οι μωροί και πτωχοί τω πνεύματι να παρασύρονται από τους μύθους και τις βαυκαλιστικές ανοησίες του κλήρου και των αρχόντων, όχι όμως και οι διανοούμενοι, που θα πρέπει να ορθωθούν με παρρησίαν και να αποκαλύψουν στο λαό την τεράστια εκμετάλλευση της ευπιστίας του και την αχανή δουλική και υποτακτική πλάνη του, αφυπνίζοντάς τον... Σε εποχές που βασιλεύει παντού το ψέμα το να πει κάποιος την αλήθεια είναι μία λίαν προοδευτική και επαναστατική πράξη! Καλή σας μέρα άφρονες ή δόλιοι σκόπιμοι υποστηρικτές του θεσμικού ψεύδους και καλή ανάσταση στον τυφλό και ανεκπαίδευτο, δέσμιον ή και νεκρόν, ή ακόμα πονηρόν νουν σας, και στην φανατική, ευήθη, μισαλλόδοξη, κλειστή και πετρώδη καρδιά σας...

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Nosce te Ipsum 19/04/2014 16:19:30

   Σαν από εκπομπή του Ράδιο -Τίρανα, δεκαετία '80, επί Χότζα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.