Bloomberg: Ο Ντράγκι στριμώχνει τον Α. Τσίπρα
22/01/2015 21:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ο Ντράγκι στριμώχνει τον Α. Τσίπρα

Η Ε.Κ.Τ έθεσε όρους για την πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα αποκλείσουν την Ελλάδα για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, ασκώντας πίεση σε όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών.

Η απόφαση της Ε.Κ.Τ αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από τις εκλογές. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η στρατηγική του Α. Τσίπρα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η Ελλάδα μένει εκτός προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο εξαιτίας των περιορισμών στο χρέος που αγοράζει η κεντρική τράπεζα από κάθε χώρα. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.Τ, οι αγορές ομολόγων από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα αναστέλλονται κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

"Αυτό είναι το καρότο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Η Ε.Κ.Τ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Νομίζω πως είναι το καλύτερο στο οποίο μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα", δήλωσε ο Αθ. Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής ξένου συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch.

Ο Τσίπρας έχει δεσμευθεί να πείσει την Ε.Κ.Τ και την ευρωζώνη να διαγράψουν ελληνικό χρέος ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να τονώσει την απασχόληση. Όπως δήλωσε πρόσφατα, η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα QE θα ήταν τιμωρητική για μία χώρα που έχει ήδη υποστεί μακρόχρονη λιτότητα.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε σήμερα πως η Ε.Κ.Τ δεν έχει ειδικούς κανονισμούς για την Ελλάδα, αλλά κανόνες που εφαρμόζονται για όλους. "Προφανώς υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα", πρόσθεσε.

"Η Ε.Κ.Τ πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Δεν είναι απαραίτητο να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα για να αποδώσει το QE. Τα πρόσθετα ποσοτικά οφέλη από την αγορά ελληνικών ομολόγων μπορούν να επιτευχθούν και με την αγορά ιταλικών, πορτογαλικών ή γερμανικών ομολόγων", δήλωσε ο Christian Schulz της Berenberg Bank.

www.bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 22/01/2015 22:28:55

  Ο Ντράγκι στριμώχνει εμάς. Ο Τσίπρας θα ανοίξει την ΕΡΤ, θα ρίξει χρήμα σε τακτοποίηση εκλεκτων από την κομματική του πελατεία και θα στείλει το λογαριασμό για τη συμφωνία ώστε να μπει στο πακέτο Ντραγκι στους υπόλοιπους, με μέτρα υπερφορολόγησης

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Προφήτης 23/01/2015 09:52:38

   Φυσικά και εμάς στριμώχνει.Εμείς είμαστε το εκλογικό σώμα που θα αναδείξει τον Τσίπρα και άρα πληρώνουμε ακόμη και όσοι δεν τον ψηφίζουμε. Όπως άλλωστε πληρώνουμε και τα χρέη του Ανδρέα που δεν ψηφίσαμε. Αν μη τι άλλο όλα αυτά πρέπει να γίνουν ευκαιρία στη δεξιά να συνειδητοποιήσει ότι είναι μια μειοψηφία στην κοινωνία αυτή και να πάψει να βαυκαλίζεται ότι εκπροσωπεί το έθνος και την εθνική ενότητα γιατί δεν τα εκπροσωπεί εκ των πραγμάτων.Και εάν αυτό το συνειδητοποιήσει - ότι δηλαδή δεν υπάρχει εθνική ενότητα και οι πασοκοαριστεροί δεν ενδιαφέρονται να υπάρξει και άρα δεν μπορεί να υπάρξει - θα βάλει μπροστά οικονομικά και ταξικά επιχειρήματα όπως οι αντίπαλοί της,η δε συνταγή έτοιμη και λέγεται νεοφιλελευθερισμός (ω,ναι).Αφαιρώ φόρους και κόβω δαπάνες και όποιος αριστερός μου μιλήσει για κοινωνική συνοχή,εσύ δεν είσαι του ταξικού αγώνα και του διορισμού;

   • George N avatar
    George N @ ψυχραιμια 23/01/2015 11:29:14

    Αντίθετα αυτό που λέτε είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Το αδιέξοδο του να βλέπει κανείς τον κόσμο ανάποδα φάνηκε στους μεγάλους φόρους στους χαμηλόμισθους για να δοθεί σύνταξη γήρατος σε 40ρηδες ή στον απαγορευτικό φόρο εργασίας που κρατάει τον κόσμο στην ανεργία ή τον στέλνει στην μαύρη εργασία. Φάνηκε στις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ελεύθερους επαγγελματίες για όσα χρόνια...δεν τους παρασχέθηκε! Άλλο πράγμα η κοινωνική συνοχή που εξασφαλίζεται μόνο με την εργασία κι άλλο η υποκρισία. Αυτή πρέπει να μείνει στους experts του είδους δλδ στην Αριστερά όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.