Φίμωτρο στους σεισμολόγους
04/02/2014 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φίμωτρο στους σεισμολόγους

Ο ένας σεισμολόγος μιλάει για σεισμό 7 ρίχτερ και λέει στον κόσμο να μην πάει στα σπίτια του. Ο άλλος μιλά για 5 ρίχτερ ενώ έτερος «υπεύθυνος» λέει στους τουρίστες να επισκεφτούν την Κεφαλλονιά και να ζήσουν την εμπειρία του Εγκέλαδου.

Και στη μέση οι Κεφαλλονίτες που αν και «παλαβοί» όπως λέει ο λαός, θα αποτρελαθούν με όσα ακούνε.

Μήπως η επίσημη πολιτεία πρέπει να βάλει φίμωτρο σε όλους αυτούς που βγαίνουν στα κανάλια και κάνουν δηλώσεις επί δηλώσεων χωρίς να σκέφτονται απολύτως τίποτε; Και μήπως να μάθουμε επιτέλους ποιοι σεισμολόγοι επιδοτούνται από το κράτος και κάποιοι άλλοι βρίσκονται απ’ έξω από τη μοιρασιά;

Έτσι για να ξέρουμε τελικά ποιος ο ρόλος τους στην κοινωνία και ποια η προσφορά του καθενός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι αστεφάνωτοι avatar
  Οι αστεφάνωτοι 04/02/2014 14:27:38

  Εδώ που τα λέμε, όταν δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση σε τόσο ευαίσθητες καταστάσεις, επιβάλλεται το σιωπητήριο.

 2. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 04/02/2014 14:51:57

  Τό μόνο πού δέν ἔχουν πεῖ οἱ σεισμολόγοι εἶναι ὅτι. . . φταίει ὁ ΑΣ γιά τό φαινόμενο τῆς φύσης!

 3. Νατάλης avatar
  Νατάλης 04/02/2014 16:40:05

  Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς μετράνε οι σεισμολόγοι και πόσο χρήσιμο είναι το μέγεθος ενός σεισμού σε βαθμούς ρίχτερ (ή μερκάλι). Οι σεισμολόγοι μετράνε την έκλυση της ενέργειας (ρίχτερ) ή τις καταστροφές (μερκάλι). Για εμάς τους μηχανικούς το μέγεθος δε μετράει. Είναι απλά ένα "δημοσιογραφικό- τηλεοπτικό" μέγεθος. Σήμερα άκουσα για πρώτη φορά την κυρία Σαχπάζη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είπε, επιτέλους, τη μεγάλη αλήθεια: Τους μηχανικούς τους ενδιαφέρει - με απλά λόγια - η επιτάχυνση του σεισμού, η διάρκεια, η κατεύθυνση και τα εδάφη πάνω στα οποία θεμελιώνονται τα κτίρια. Θα προσέθετα στην απάντηση της ότι η ερώτηση "πόσα ρίχτερ" αντέχει ένα σπίτι, είναι άνευ ουσίας Όταν μελετούσαμε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης το οποίο "στηρίζεται" πάνω σε σεισμική μόνωση, αυτό που μας ενδιέφερε ήταν μια περιβάλλουσα σεισμικών διεγέρσεων η οποία κάλυπτε τις απαιτήσεις της μελέτης, έτσι ώστε και τα εκθέματα άλλα και το κτίριο να παραμείνουν ανέπαφα από το "σεισμό σχεδιασμού". Πουθενά στις απαιτήσεις ή στη μελέτη δεν υπήρχε αναφορά σε μέγεθος σεισμού (ρίχτερ) Όταν ακούω τους σεισμολόγους να μιλάνε για τα κτίρια, απλά αλλάζω κανάλι.Αν ήταν σοβαροί, εκτός από τις οικονομικές (;) και τηλεοπτικές κόντρες, δε θα μίλαγαν για ενδεχόμενο πρόβλεψης σεισμού - έστω και στα επόμενα 10 χρόνια-, αφού μια τέτοια πρόβλεψη για να είναι χρήσιμη στο κράτος αλλά και στους πολίτες απαιτεί χρονικό προσδιορισμό με απόκλιση ωρών, περιοχή επίκεντρου, βάθος, ένταση/επιτάχυνση, κατεύθυνση και διάρκεια. Τέλος ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τις βαριές κατασκευές - σκυρόδεμα + τούβλα και να μάθουμε να κτίζουμε ξύλινα ή μεταλλικά κτίρια με γυψοσανίδες ή άλλα ελαφρά χωρίσματα. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι όσο πιό "βαρύ" είναι ένα κτίριο τόσο περισσότερο σεισμό "τραβάει"

 4. ACP avatar
  ACP 07/02/2014 19:58:01

  Όταν ένας σεισμολόγος καλείται σε τηλεοπτικό πάνελ των 8, υποχρεωτικά θα μιλήσει πιο λαϊκά για τον καταλάβει και ο δημοσιογράφος αλλά και η κυρά Κατίνα που βλέπει, επομένως θα μιλήσει για Ρίχτερ. Από την άλλη όμως οι πολλές υπερβολές δεν προέρχονται από τους σεισμολόγους. Πχ, αυτό με τα 7 ρίχτερ ουδέποτε ειπώθηκε ως πρόβλεψη από σεισμολόγο. Ο δημοσιογράφος ρωτούσε επίμονα αν είναι πιθανός ένας μεγαλύτερος σεισμός και πόσο ποσοστό θα έδινε για να συμβεί (δηλαδή γελοίες ερωτήσεις). Φυσικά ο σεισμολόγος (που δεν ήταν και κανά παιδάκι φρέσκο) είπε ότι εφόσον το δυναμικό της περιοχής μπορεί να δώσει και 7άρι, δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν πιθανότητα. Αυτό την επόμενη το πήραν εφημερίδες και μμε και το έκαναν "σεισμολόγος προβλέπει 7 ρίχτερ". Ε συγνώμη αλλά εδώ δε φταίει ο σεισμολόγος αλλά το τσίρκο των μμε που γουστάρουν καταστροφή. Επιπλέον όλοι οι σεισμολόγοι που άκουσα - ο καθένας με τον τρόπο του - επειδή ξέρει πως σκέφτεται ο Έλληνας, προτιμάει να σου πει ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε γιατί ξέρει ότι αν σου πει ότι "η σεισμική ακολουθία πηγαίνει ομαλά" θα μπουκάρουν όλοι στα σπίτια τους κι ας είναι και χτυπημένα. Απλώς οι μισοί γουστάρουν να ακούν για καταστροφή (μμε) και οι άλλοι μισοί δε θέλουν να τους υπενθυμίζεις το κίνδυνο και σε λένε καταστροφολόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.